Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-11-2012, 05:08 PM   #61
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Kupovina mikrofona, molim za savjete.

Onda pogotovo nemoj da kupuje? jeftin kondenzatorski mikrofon (a vala ni malo skuplji).

Beta 57/58 ili čak obični SM57/58 su bolja re?enja za snimanje glasa u "bedroom" uslovima od jeftinih kondenzatorskih mikrofona koji te na prvu loptu kupe "prezentno?ću i transparentno?ću", a posle u miksu dok ukloni? sva sranja koja su tokom snimanja pokupili (sibilanti, disanje, okolni ?umovi) ne ostane ti ni?ta korisno od glasa.

Prečesto ljudi padaju na fore tipa "kondenzatorski mikrofon je kvalitetniji od dinamičkog, po?to hvata vi?e detalja". U kućnim uslovima zvučni detalji su najmanje po?eljni. Kupi ne?to ?to hvata manje zvučnih detalja, a tokom snimanja obrati vi?e pa?nje na detalje u izvođenju (intonacija, dikcija, izra?ajnost...).

Pozdrav,

Vasa
Old 15-11-2012, 05:14 PM   #62
Lazy Rhaps
Junior Member

Bockie, ograničen bud?et, da imam puno para dao bi, veruj mi

awacs, hvala na razre?enju dileme!
Lazy Rhaps is offline   Reply With Quote
Old 15-11-2012, 05:35 PM   #63
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Da, sad vidim ove naše deradžije pomahnitale...

AT 2020 je 90€ u nemačkoj, a nema razloga da ovde bude skuplje od 5-max 10% od tamošnjih cena...

Ja bi ih zvao i tražio popust do cifre koju imaš!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 15-11-2012, 06:05 PM   #64
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Lazy Rhaps View Post
da ne otvaram novu temu, imam pitanje, rešio sam da odvojim do 13.000 dinara za kondenzatora (bacio sam oko na Studio Projects B1).. taj majk je jedan od jeftinijih kondenzatorskih, pa da li je bolje da uzmem njega ili neki jači dinamički (tipa Shure Beta58 ili tako nešto)?
Ja imam taj Studio Projects B1 i odličan je mikrofon, ali u njegovom okruženju je mnogo kubika kamene vune, azmafona i azma ploča. U običnoj sobi je bolji Shure dinamički, kao što reče Vasa.

Last edited by Znak; 15-11-2012 at 06:20 PM.
Znak is offline   Reply With Quote
Old 15-11-2012, 07:28 PM   #65
bubu
Member

Daj mi recite jel mi pametno ovo. Imam trenutno AKG Perception 100, ali mikrofon je dosta "mr?av". Mr?av u smislu, kao da je HP filtar na njemu. Mislio sam uz njega nabaviti jo? Shure SM-(57,58), jer mi odgovara cijena, i mo?da bi mi on vi?e pohvatao ovih ni?ih frekvencija. Ili prodat AKG-a i kupit jednog po?tenog kondenzatora koji će slu?iti za sve (vokali, gitare, saksofon itd)?
bubu is offline   Reply With Quote
Old 16-11-2012, 12:50 AM   #66
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Evo ja papagaj......

AT 2020...!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 16-11-2012, 04:17 AM   #67
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

pošteno kupite Shure SM7b, detaljniji od 58ice, a i dalje dinamički mikrofon, veoma istorijski prisutan, naročito u rock muzici
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 16-11-2012, 01:52 PM   #68
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Samo cenom ni blizu navedenih mogucnosti...
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 16-11-2012, 03:46 PM   #69
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by MUzzY View Post
Samo cenom ni blizu navedenih mogucnosti...
Na?alost. Ali opet, čak i za te pare koliko ko?ta SM7b lično bih radije uzeo njega kao "allroundera" nego bilo koji kondenzatorski mikrofon u tom cenovnom rangu. Pa i u malo jačem cenovnom rangu...

Na ovim na?im (forumskim) prostorima dinamički mikrofoni se po pravilu tumače kao nu?no zlo, ili kao "mikrofoni za snimanje bubnjeva i pojačala". To je potpuno bez veze.

Po definiciji, dinamički mikrofoni nemaju "air", "detalje", trt-mrt... Ali čak i jeftini dinamički mikrofoni (tipa Shure SM serije) imaju vi?e definicije u srednjem opsegu (400-4000Hz) nego kondenzatorski mikrofoni koji ko?taju po par puta vi?e. A ?to bi rekao Reinhardt: "Midrange is the key".

Jbmlg, verovatno postoji neki razlog iz kog Neumann nikako ne obara cenu za U87 (najbolji "allrounder" posle dinamičkih Shure SM***, Sennheiser MD*** i par ElectroVoice modela, od kojih neki odavno nisu u proizvodnji)...

Pozdrav,

Vasa
Old 17-11-2012, 03:53 AM   #70
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Istina. Sm7b je posebno osetljiv i detaljan dinamicki mic ali (jbg) mnogo voli kad se fino opali preamp... sto je jos jedna investicija. Recimo razlika u detaljima izmedju varijante 7b->fireface pre i 7b->Neve pre (opanjen)->fireface je ... poveca.
MUzzY is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules