Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-10-2012, 03:44 PM   #11
nikolaivanic
Senior Member

Default Re: XP instal kraj vec WIN 7? kako?

nije bitna verzija XP... vazan je redosled instalacija jer one jedna drugu sje...
Najbolje je na particionisani disk zadnju instalirati C particiju je na nju valjda po difoltu sistem stavlja fajlove.
Bolje je staviti na drugi hd...

Last edited by nikolaivanic; 15-10-2012 at 04:05 PM.
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 15-10-2012, 04:22 PM   #12
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by nikolaivanic View Post
nije bitna verzija XP... vazan je redosled instalacija jer one jedna drugu sje...
Najbolje je na particionisani disk zadnju instalirati C particiju je na nju valjda po difoltu sistem stavlja fajlove.
Bolje je staviti na drugi hd...
Nisam ovo bas najbolje razumeo, ali ajde, napisacu radi celovitosti ovog threada:

Windows uvek pravi svoj boot loader na hard disku koji u biosu stoji kao first boot device Znaci na koji god hard da instalirate win, on ce na primarnom boot disku napraviti svoj MBR (master boot record). Problem je sto XP ne prepoznaje noviji MBR, napravljen od strane Windowsa 7 i pokvari ga, ubacujuci svoj, dok Win7 prepoznaje XPov i shodno tome ga modifikuje - zato u tom slucaju oba windowsa ostaju lepo instalirana.

Virtuelni XP je dobra fora - ali ne za DAW. Ne znam za koje mu namene treba taj XP, ali ne znam koliko je pametno ovako pokretati taj "audio" PC.

Ako izvadi sve hardove i ostavi samo jedan na koji ce biti instaliran XP - on ce naravno postati first boot device i XP ce raditi kako treba. Medjutim kad vrati hardove kako su bili ranije vezani i vrati boot na hard sa koga se pre toga dizao sistem, pozvace se ponovo MBR u kome nema informacije o XPu koji je naknadno instaliran. Da ne bi stalno u BIOSu menjao koji je primarni hard, moze da upotrebi npr. EasyBCD i doda boot stavku za XP i XP ce se pojaviti na MBRu gde su bile samo sedmice.

EasyBCD je mnogo dobra stvar. Ja imam 2 win7 i jedan mi se zove Windows 7 DAW, a drugi Windows 7 WorkStation i tako ih i ispisuje u bootu - to moze EasyBCD da odradi

XP instalacija sa ugradjenim drajverom ima na netu - gde 'oces. Nije u pitanju nikakav egzotican drajver za XP SATA i slicno (u malom broju slucajeva je neki 3rd party - tipa silicon image i slicni), ali u 90% novijih ploca, radi se o nemogucnosti XPa da detektuje siroko rasprostranjen south bridge intel ICH10 ili ICH10R i noviji i zato ne vidi hardove. Mislim da mu je lakse da uradi search na par svedskih ili ruskih sajtova, nego da se aka sa pravljenjem bootabilne kustomizovane instalacije... Nisam probao ovaj metod, ali kazu ljudi da to lepo radi...

Eto - nije da sad tu vama nesto solim pamet, nisam rekao nista sto vec ne znate, ali eto, zbog nekog ko bi eventualno dosao da cita, a ne zna kako. Uglavnom niko ne dolazi na Rumski po informaciju o instalaciji Windowsa
Old 15-10-2012, 05:14 PM   #13
nikolaivanic
Senior Member

Da pojasnim:
ako imamo jedan hd i na njemu vise particija, on cita prvo C svoju particiju a nju bira i kada se nesto instalira- za ostavljanje raznih fajlova koje posle prebrise - naravno, pod uslovom da je izabran u biosu kao butabilni.

Da ne bi xp prebrisao mbr i sl na particiji C , pozeljno je da C particija bude prazna, instalirati xp na neku drugu pa onda na c instalirati w7.

(Ili instalirati na kraju xp na c particiju, ne bi trebalo da pravi probleme...)

daklem, prvo XP posle w7...

ovo su moja iskustva sa w2000 i xp na istom hd\\format...

Last edited by nikolaivanic; 15-10-2012 at 05:19 PM.
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 15-10-2012, 06:04 PM   #14
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

psionic to je to ba, nema tu mudrosti vise.. i ja taj postupak cu odradit sam da nadjem neki disk i nakanim se sve instal, naravno samo DAW, stari dobri sto sam imao davnoo, ovo novo sve neka stoji na win 7, mene interesuju cubase vst32 5, i strai plugini za sad samo to na XP.. ostalo neka stoji ovamo. nacu ja neku sweden instalaciju haha, ja sam tih XP naskidao punu torbu, ono nek stoji, al nisam nikad volio instalirati te sisteme za DAW, pre ono imao jedan cist clean, samo dodat SP2, i taj mi je bio odlican. SP3 je verovatno sad OK, jace masine itd, pre na pentiumu 4 mi je bio spor. dok SP2 radio glat. ok,

virtualni XP me ne zanima , ozb, nije nikad, nema sanse. cak ako sam sta ispitivao uvek sam instalirao full, ima ba particija uvek viska, napravi se mesta, samo sad je sedmica zajebala vek hehe, pa treba mudrovat.

naravno nek sve informacije ovde stoje od svakog, jer uletice neko citace, a trebace XP nekom sto posto opet bas najverovatnije iz ovih razloga, Daw-ovskih ahaha. poz
branoy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules