Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-09-2012, 05:01 PM   #11
aske
Member

Default Re: Alesis Ion VS Microkorg

Vidi relis druze te brojke ocigledno znace nesto posto tu vec stoje gde jesu.Prema tome nebi bilo lose na njih obratiti paznju prilikom kupovine.A u tvom izlaganju tako ispadneko sisa brojke?.Mozda sam pogresno protumacio al tako se meni ucinilo kao da statistika nije bitna.

Plus malo si ti pobrko stvari dok si citao moje izlaganje i skrenuo sa sustine.
A sustina je da to nisu sprave iste kategorije i nemogu se tako tek porediti,ej ?sta je bolje? u fazonu.Svaka je za sebe dobra,al je u principu GRUBO gledano ion bolji jer statisticki prednjaci i samim tim omogucava fleksibilniji rad i vece mogucnosti,dok oberheim 4 voice i mikrokorg su po statistici slicniji pa se mogu BOLJE porediti,tako da mislim da si naveo los pandan za moje izlaganje.
Kad kazem slicniji pa statistikama nemislim na isti synth engine,sigurno da im je smek koji daju i hedrum (nazovimo to tako) drugaciji i to bi otprilike i bilo presudno kod kupca u zavisnosti od zvuka koji zeli da postigne koji je eto opet recimo u uskoj vezi sa zanrom muzike.Nisu isti zvuci iz synth popa 80tih i modernijeg goa chill outa npr.pa ce spram toga za nekog biti bolji oberheim a za nekog mikrokorg radi autenticnosti.Isto tako za nekog ce po tome biti bolji ion a za nekog mikrokorg.Ali ako se neosvrnes na statistiku nego samo obracas paznju na smek koji daje klavijatura to je onda povrsno gledanje i mozes da izgubis dosta recimo novca a i mozda da se razocaras kad vidis da si mogao da priustis sebi neke druge pogodnosti koje pruza klavijatura osim smeka.

Da banalizujem,to kako si ti izneo komentar ispada ovako:
Imamo 4 arapska rasna konja,bruka,klasa nad klasom a sa druge strane imamo 10 standardnih konja recimo ko ovde kod nas u Vojvodini nista posebno ali pun full opremljeni.
E sad ta tvoja 4 arpska imaju svaki po 2 potkovice,nisu osedlani i nemaju uzengije i uz to su dosta laksi od ovih mojih vojvodjana.Al lepo trce,uf sto ih je lepo gledati,a i brzi su,e bas su lepi,al sta ti to vredi kad nemogu pocerati bate koliko ovi moji.Pa kad se jos nadju na malo losijem terenu(opterecenje) jebu ih one potkovice(polifonija) sto im fale pa postaju dosta sporiji i kenjkavi a i ti nazulja bulju brate dok sedis na njima(nema displej saltanje naslepo po meniju),a nemas gde da stavis noge(malo dirki),pa jos nece da te slusaju nema uzengija(real time kontrola potovi i td).Proklinjo bi dan da moras da prevezes neku pozamasnu tezinu(napraviti kompleksniji zvuk sa vise timbrala)sa njima.A ovi moji pun full ,jos mogu i izmene da pravim ko u kosarci. Em sto su tezi(vise filtera i oscilatora),em snazniji (vise polifonije ),em opremljeniji(vise potova dirki i td),em ih imam neznam stacu duplo vise(vise timbrala).Pa ta 4 arpsa nebi kupio nikad pre ovih vojvodjana ako mogu da se dobiju za iste pare recimo.Arapi su mozda bolji al za izlobu bate i spartanje al meni treba nesto snaznije a da radi posao,e tako ti je to otprilike i izmedu iona i mikrokorga ako gledamo sa moje tacke gledista a mislim da nam je svima glediste prilicno slicno.Svi zudimo za vecom polifonijom,vise oscilatora i filtera i td.
Da opet nebude zabune to je GUBO gledanje i nemora biti presudno,individualno je u zavisnosti od osobe.Cesto kupimo i ovo i ono pa se odusevimo,ali se mora na neki nacin orjentisati i za to je najbolji orjentir statistika i netreba je potcenjivati kao i porediti sve i svasta jer je pomalo povrsno,ko sto sam ja bio povrsan u mojoj paraleli izmedju konja i syntova.Al nema veze cisto da docaram.
Al sam ga slozio svaka mi cast pametan sam ko pcelica
Ps:Imam ms 2000 isto sranje drukcije pakovanje ko mikrokorg a i iona sam imao prilike da djiram al davno.
aske is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2012, 05:56 PM   #12
MHz
Pro Member

MHz's Avatar

Quote:
Originally Posted by aske View Post
Imamo 4 arapska rasna konja,bruka,klasa nad klasom a sa druge strane imamo 10 standardnih konja recimo ko ovde kod nas u Vojvodini nista posebno ali pun full opremljeni.
E sad ta tvoja 4 arpska imaju svaki po 2 potkovice,nisu osedlani i nemaju uzengije i uz to su dosta laksi od ovih mojih vojvodjana.Al lepo trce,uf sto ih je lepo gledati,a i brzi su,e bas su lepi,al sta ti to vredi kad nemogu pocerati bate koliko ovi moji.Pa kad se jos nadju na malo losijem terenu(opterecenje) jebu ih one potkovice(polifonija) sto im fale pa postaju dosta sporiji i kenjkavi a i ti nazulja bulju brate dok sedis na njima(nema displej saltanje naslepo po meniju),a nemas gde da stavis noge(malo dirki),pa jos nece da te slusaju nema uzengija(real time kontrola potovi i td).Proklinjo bi dan da moras da prevezes neku pozamasnu tezinu(napraviti kompleksniji zvuk sa vise timbrala)sa njima.A ovi moji pun full ,jos mogu i izmene da pravim ko u kosarci. Em sto su tezi(vise filtera i oscilatora),em snazniji (vise polifonije ),em opremljeniji(vise potova dirki i td),em ih imam neznam stacu duplo vise(vise timbrala).Pa ta 4 arpsa nebi kupio nikad pre ovih vojvodjana ako mogu da se dobiju za iste pare recimo.Arapi su mozda bolji al za izlobu bate i spartanje al meni treba nesto snaznije a da radi posao
Ovo se zove analogija
MHz is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2012, 06:41 PM   #13
mekonin
Member

Ma za dobru svinju nema lose pomije.
mekonin is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2012, 08:07 PM   #14
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Nemam sada previše vremena da se raspisujem (valjda ću naći za vikend) ali da pojednostavimo stvari:

U jednom trenutku dvoumio sam se da li da kupim Waldorf Blofeld ili Akai MiniaK (odnosno a.k.a. Alesis Micron koji je zvučno apsolutno isto što i Ion ako ne i više; za Akai sam se odlučio isključivo zbog kvalitetnije izrade, logičnije postavljenih wheelova i boljih dirki)

Elem, na kraju sam shvatio da su mi potrebna oba i posle jako kratkog vremena napravio sledeći dogovor sam sa sobom:

ako mi treba retro i "toplo" = MiniaK
ako mi treba moderno i "hladno/sterilno" = Blofeld

Ipak, i kod jednog i kod drugog, nedostajala mi je realtime kontrola. Zato blagosiljam dan kada sam video oglas za Novation X-Station 61 gde sam napravio template za Waldorfa a planiram da uradim i isto i za Miniak ako bude bilo moguće s obzirom da su mu poruke 14-bitne.

Možda pomogne u izboru.

PS - usput i dan danas ne mogu da se nateram da napravim pristojan vokoder na Miniaku. Ili to ne može da se učini ili ja nešto radim pogrešno. Saznaću sledeće nedelje.

Last edited by wladymeer; 06-09-2012 at 08:14 PM.
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 11:17 PM   #15
aske
Member

Da znas da si upravu wladymeer.
Kako mi to ranije nije palo na pamet.
Kad nemozes da se odlucis koji kupiti synth onda jednostavno kupis oba
i onda nema dvoumljenja koji je bolji
aske is offline   Reply With Quote
Old 18-09-2012, 01:04 PM   #16
CyberMaed
Junior Member

CyberMaed's Avatar

A kako bi prosao Novation Ultranova u poredjenju sa gore navedenim?
Razmatram slicne masine, pa bi mi bas znacilo da cujem par misljenja. Unapred hvala
CyberMaed is offline   Reply With Quote
Old 21-09-2012, 11:24 AM   #17
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

ako ti ne smeta to što isključivo možeš koristiti jedan preset u jedinici vremena (čitaj uživo), može biti OK. Zbog spomenute "mane" nisam ga dovoljno testirao da bih mogao da pričam o njemu detaljnije.
Old 22-09-2012, 05:55 AM   #18
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by CyberMaed View Post
A kako bi prosao Novation Ultranova u poredjenju sa gore navedenim?
Razmatram slicne masine, pa bi mi bas znacilo da cujem par misljenja. Unapred hvala
Ja ga imam, kao i Blofelda. Pa poredjenjem ta dva, stice se utisak da je Ultranova ipak malo "jevtinija" po zvuku, ali factory preseti su 10x bolji, energicniji... Ima interesantan efekat, kao onaj u vanguardu (ako si ikad koristio vanguard VST) radi kao gate. Nije klasican appregiator, vec gate na nivou samog zvuka, ne midija. I naravno moze razlicit za levi i desni kanal. Dalje, vocoder mu je onako - upotrebljiv, sta znam, nisam se nesto ni igrao sa njime.
Sto se rada sa njime tice kao neke midi kontrole, super je. Pametno disabluje "local on" kada stavis plagin ultranove, pa ne cujes duple tonove, ima AutoMap, touch sensitive komande, arpreggiator moze da se, za razliku od waldorfa, belezi u sekvenceru kao midi zapis (pa izvezes ceo arp), Chord mode...

Sto se monotimbralnosti (jedan instrument u jednom trenutku) tice, pa i ovi koji nisu monotimbralni, rade po velikoj ceni: na primer polifonija tih vise instrumenata je smesna...
Uradis kanal, pa render, nema druge... Moje misljenje je - ako nemas midi kontroler, ovo je pun pogodak... AKo imas, ipak mu je zvuk dosta blizak VSTu. Ne isplati se.
Old 29-09-2012, 05:13 PM   #19
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Quote:
Sto se monotimbralnosti (jedan instrument u jednom trenutku) tice, pa i ovi koji nisu monotimbralni, rade po velikoj ceni: na primer polifonija tih vise instrumenata je smesna...
očigledno se nisi igrao sa Micronom/Miniakom pa da shvatiš šta sve stane u 8 glasova - nisu ovo ROMpler pa da ako koristiš 2 oscilatora po patchu prepoloviš polifoniju

Ali na kraju krajeva - treba mi solo synth/bass gde ću imati 6 oscilatora - kako to da izvedem? Sa Alesisom/Akaijem mogu. Sa Ultranovom ne.

Ali, ako mi treba pored VA syntha i neki zgodan MIDI kontroler - Novation je sa automap funkcijom vrhunski kontroler
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules