Go Back   Rumski Forum > Video > Video editing (produkcija)

Video editing (produkcija) Ovdje mozete diskutovati o svemu vezanom za Video prokuciju (montazu, editing)...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-09-2012, 02:56 PM   #11
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: NLE software

Quote:
Originally Posted by Kooole View Post
Danas sa edl listama, omf-ovima, aaf-ovima i ostalim drndama vrlo je lako seliti projekte.
Teoretski da, praktično baš i ne. Par puta sam dobijao .OMF-ove iz Final Cut-a (u poslednje vreme se često bakćem obradom zvuka za lo-budget dokumentarce).

Pošto nemam FCP unosio sam OMF-ove u Nuendo, jer jedino u njemu mogu da ih otvorim. Čisto onako da bih video kako stvari stoje, ispravio eventualne gličeve u rezovima, uradio preroll i postroll "proširenja" na promeni scena za eventualne fade in/out-e, a pre nego što eksportujem dijalog, muziku i eventualne dodate šumove za rad u Vegasu.

Svaki put su takve akcije bile prilično frustrirajuće, pošto su se prilikom SVAKOG unošenja ISTOG .OMF-a pojavljivali drugačiji problemi. Recimo, na jednom kanalu imam "šlajfnu" (ponovljeni klip, ne klasični loop) sa nekakvim ambijentalnim šumom i koliko god puta da otvorim .OMF taj loop zvuči drugačije pošto su START i END adrese u okviru fajla svaki put drugačije pročitane. I pri svakom ponovljenom učitavanju .OMF-a, neke DRUGE adrese na različitim klipovima su bile pogrešno protumačene. Priličan pakao.

Da ne pominjem to što sam, pokušavajući da eksportujem .AAF iz Nuenda u Vegas, u Vegasu uredno dobijao BELI ŠUM umesto originalnog zvuka. Mislim, hajde, najmanji je problem eksportovati trackove jedan po jedan onako "peške", ali posle sve to opet treba "seckati", ako ni zbog čega drugog a ono zbog preglednosti.

Summa summarum, EDL, OMF i AAF možda funkcionišu između bliskih verzija istih programa, ali cross platform akcije su još uvek na nivou čiste lutrije... nažalost.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 01-09-2012 at 03:08 PM. Reason: slova
awacs is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2012, 04:19 PM   #12
Kooole
Junior Member

Kooole's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tomislav View Post
Ne razumijem tko je ?to ovdje pobrkao Uskoro conforming neće postajati, jer će svi montirati s izvornim fajlovima.

Premiere nema probleme sa sa stabinosti, odnosno - ja ih nisam imao. A omogućuje mi da istog trena kad dobijem materijal krenem u posao. Konvertiranje za FCP ili AVID je čisti gubitak vremena. Za?to? Zato ?to mi master ionako nikad neće biti editing codec i kad-tad ću morati odraditi nekakav conforming.

I AVID danas mo?e sve progutati, ali ga to čini ?e?će nestabilnim. Prouči malo AMA import. Nije lo?a ideja, ali je lo?e realizirana. Između FCP 7, AVID-a i Premiere-a su ostale vrlo male razlike - ako raspravljamo o filozofiji rada tri programa. Tehnolo?ki, Premiere je vjerojatno daleko najnapredniji SW trenutačno.

Ja nisam primjetio da postoje ikakve rasprave oko izlaznog formata, ako mislimo na istu stvar. Filmovi se distribuiraju na 35mm vrpcama ili DCP-u... A kao intermedijat se koristi uncompressed (recimo DPX)...
Ma ne ljuti se...mislio sam zaobici neke bazicne rasprave kojih mi je puna glava...nista osobno
Zasto na ovom forumu vlada takvo ozracje?

Konvertiranje je meni pocetak svakog posla, i bas zbog toga avidovu AMA-u ne jebem pol posto.
Od AMA-e je avid postao ono sto nikad nije bio...otvoren i nestabilan program.
Naravno, samo ako se AMA koristi.

S druge strane, ja vecinu editiranja radim na laptopu i ne vidim zasto bi trosio hardovlje na izvornu sirovinu i krmecio komp, kad si napravim male proxye i do jaja.

Kada se radi veliki projekt (film, dokumentarac i sl.) najbitnija je priprema sa kojom dobijes stabilnost.
Kakvi multiformati...to je za montiranje snimki s mora ili svadbe.
Ne smijem si dopustiti da mi projekt u pola posla prdne i ode sve u #$%&"**.
Kod izlaznog formata sam mislio na rendering tj. export finala...
Da ne bi isli u one rasprave tipa "tko bolje bounca...pt ili nintendo

@awacs
Vjerujem ti...imao sam slicnih situacija.
Omf-ova ima 30-tak vrsta i treba naci format koji se poklapa.
Naravno, treba znati i izbaciti omf

Meni protoolsi primaju bez problema DOBRO pripremljene omf-ove iz avida, fc-a i premiera.
Old 01-09-2012, 06:58 PM   #13
Tomislav
Moderator

Tomislav's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Po?to nemam FCP unosio sam OMF-ove u Nuendo, jer jedino u njemu mogu da ih otvorim. Čisto onako da bih video kako stvari stoje, ispravio eventualne gličeve u rezovima, uradio preroll i postroll "pro?irenja" na promeni scena za eventualne fade in/out-e, a pre nego ?to eksportujem dijalog, muziku i eventualne dodate ?umove za rad u Vegasu.

Svaki put su takve akcije bile prilično frustrirajuće, po?to su se prilikom SVAKOG uno?enja ISTOG .OMF-a pojavljivali drugačiji problemi. Recimo, na jednom kanalu imam "?lajfnu" (ponovljeni klip, ne klasični loop) sa nekakvim ambijentalnim ?umom i koliko god puta da otvorim .OMF taj loop zvuči drugačije po?to su START i END adrese u okviru fajla svaki put drugačije pročitane. I pri svakom ponovljenom učitavanju .OMF-a, neke DRUGE adrese na različitim klipovima su bile pogre?no protumačene. Priličan pakao.
Ovdje problem nije FCP nego Nuendo. Onaj dan kad sam sa Nuenda pre?ao na Pro Tools su ti problemi sa AAF-om i OMF-om praktično nestali. Ne predla?em ti prelazak na drugi software, ali mo?da da poku?a? sa nekim third party softwareom za konverziju projekata. Ja sam recimo znao izbaciti XML iz FCP-a, prebaciti u Premiere i onda AAF iz Premierea ubaciti u Nuendo... Prebacivanja tog tipa. Jer se softwarei ponekad jednostavno ne sla?u.

Quote:
Ma ne ljuti se...mislio sam zaobici neke bazicne rasprave kojih mi je puna glava...nista osobno
Zasto na ovom forumu vlada takvo ozracje?

Konvertiranje je meni pocetak svakog posla, i bas zbog toga avidovu AMA-u ne jebem pol posto.
Od AMA-e je avid postao ono sto nikad nije bio...otvoren i nestabilan program.
Naravno, samo ako se AMA koristi.

S druge strane, ja vecinu editiranja radim na laptopu i ne vidim zasto bi trosio hardovlje na izvornu sirovinu i krmecio komp, kad si napravim male proxye i do jaja.

Kada se radi veliki projekt (film, dokumentarac i sl.) najbitnija je priprema sa kojom dobijes stabilnost.
Kakvi multiformati...to je za montiranje snimki s mora ili svadbe.
Ne smijem si dopustiti da mi projekt u pola posla prdne i ode sve u #$%&"**.
Kod izlaznog formata sam mislio na rendering tj. export finala...
Da ne bi isli u one rasprave tipa "tko bolje bounca...pt ili nintendo

@awacs
Vjerujem ti...imao sam slicnih situacija.
Omf-ova ima 30-tak vrsta i treba naci format koji se poklapa.
Naravno, treba znati i izbaciti omf

Meni protoolsi primaju bez problema DOBRO pripremljene omf-ove iz avida, fc-a i premiera.
Ma ne ljutim se Nije nikakvo ozračje, samo o načinu rada uvelike ovisi koja je metoda bolja.

Recimo, meni se sviđa "otvaranje" AVID-a jer ne moram kupiti AVID Mojo, nego mogu kupiti i Matrox karticu ili BMD. U svakom slučaju mislim da je jako pozitivno. Novi featuresi nu?no unose i nove potencijalne bugove ?to i nije tako veselo.

Moram priznati da nisam montirao veliki dokumentarac, samo igrane stvari kod kojih ionako nema multiformata, pa mo?da zato nikad nisam imao problema sa native codecima. Jednom prilikom sam kolorirao srednjemetra?ni dokumentarac koji je sniman djelomično u 24 fps, djelomično 25 fps, dio HDV, puno arhivskog materijala u DV, puno arhivskog materijala u MPEG2. Kaos! Takvi projekti se nikako ne bi smeli montirati bez prije spomenute pripreme, tako da se zapravo sla?em s tobom glede toga. Ako je u pitanju kaos, ?to često je
Tomislav is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2012, 07:43 PM   #14
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tomislav View Post
Ovdje problem nije FCP nego Nuendo. Onaj dan kad sam sa Nuenda prešao na Pro Tools su ti problemi sa AAF-om i OMF-om praktično nestali. Ne predlažem ti prelazak na drugi software, ali možda da pokušaš sa nekim third party softwareom za konverziju projekata. Ja sam recimo znao izbaciti XML iz FCP-a, prebaciti u Premiere i onda AAF iz Premierea ubaciti u Nuendo... Prebacivanja tog tipa. Jer se softwarei ponekad jednostavno ne slažu.
Iskreno me ne zanima previše ko je kriv, taj sučaj sam naveo kao primer za nedovoljno standardizovan cross platform protokol. Što važi i za EDL i za AAF. Mada, kad bolje razmislim, jedini skoro pa ZAISTA standardizovan cross platform protokol u multimedijalnom svetu je MIDI...

Hehe, ne moraš da mi predlažeš prelazak na drugi softver, ja uopšte ne radim u Nuendu, on mi služi samo kao međukorak između softvera u kojima inače radim (a koji ne podržavaju OMF), tj. Vegasa i Reapera . Prema PT-u imam nekakvu glupu averziju, a srećom ne moram da se bakćem njime pošto, kako rekoh, ne radim high profile projekte.

Pozdrav,

Vasa
Old 02-09-2012, 08:39 AM   #15
Kooole
Junior Member

Kooole's Avatar

Quote:
Iskreno me ne zanima previ?e ko je kriv, taj sučaj sam naveo kao primer za nedovoljno standardizovan cross platform protokol. ?to va?i i za EDL i za AAF. Mada, kad bolje razmislim, jedini skoro pa ZAISTA standardizovan cross platform protokol u multimedijalnom svetu je MIDI...

Hehe, ne mora? da mi predla?e? prelazak na drugi softver, ja uop?te ne radim u Nuendu, on mi slu?i samo kao međukorak između softvera u kojima inače radim (a koji ne podr?avaju OMF), tj. Vegasa i Reapera . Prema PT-u imam nekakvu glupu averziju, a srećom ne moram da se bakćem njime po?to, kako rekoh, ne radim high profile projekte.

Pozdrav,

Vasa

Sad je valjda jasno zasto su "neki" programi standard u industriji.
Old 03-09-2012, 12:45 AM   #16
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Sad je valjda jasno zasto su "neki" programi standard u industriji.
Znam ja to odavno, pa se zato ni ne sekiram. Samo me malo sekira kad negde pročitam da je putem OMF, EDL i AAF lako seliti projekte, po?to bi neko bez iskustva mogao da pomisli da je to zaista tako.

Pozdrav,

Vasa
Old 03-09-2012, 12:00 PM   #17
Kooole
Junior Member

Kooole's Avatar

Quote:
Znam ja to odavno, pa se zato ni ne sekiram. Samo me malo sekira kad negde pročitam da je putem OMF, EDL i AAF lako seliti projekte, po?to bi neko bez iskustva mogao da pomisli da je to zaista tako.

Pozdrav,

Vasa
Cuj, bez iskustva ne mozes nista kvalitetno napraviti, pa tako ni hendlat formate
A ako te takve stvari sekiraju...blago tebi...izgleda da nemas vecih problema.
Old 03-09-2012, 12:38 PM   #18
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Cuj, bez iskustva ne mozes nista kvalitetno napraviti, pa tako ni hendlat formate
A ako te takve stvari sekiraju...blago tebi...izgleda da nemas vecih problema.
Da pojasnim: ne sekira to mene lično, nego ovaj forum čitaju i neki ljudi bez iskustva (a ni "mi sa iskustvom" nismo probali ba? sve), po?to prosečnim posetiocima video produkcija nije ba? osnovno interesovanje. Te u tom smislu neke stvari koje se tebi podrazumevaju (a koje ne ka?e?) za druge mogu da budu malo... misleading.

OK, "sekiracija" je preo?tar izraz, nazovimo to neslaganjem sa "ofrlje" datim izjavama. ?to naravno ne dovodi u pitanje tvoje znanje i iskustvo, naprotiv. Nego mi je nekako logično da ljudi koji IMAJU znanje i iskustvo budu obazriviji u kori?ćenju termina "lako", "jednostavno" itd. jer svako mo?e da se priseti vremena kad mu te iste stvari nisu bile ni lake ni jednostavne.

Pozdrav,

Vasa
Old 03-09-2012, 04:40 PM   #19
Kooole
Junior Member

Kooole's Avatar

Quote:
Da pojasnim: ne sekira to mene lično, nego ovaj forum čitaju i neki ljudi bez iskustva (a ni "mi sa iskustvom" nismo probali ba? sve), po?to prosečnim posetiocima video produkcija nije ba? osnovno interesovanje. Te u tom smislu neke stvari koje se tebi podrazumevaju (a koje ne ka?e?) za druge mogu da budu malo... misleading.

OK, "sekiracija" je preo?tar izraz, nazovimo to neslaganjem sa "ofrlje" datim izjavama. ?to naravno ne dovodi u pitanje tvoje znanje i iskustvo, naprotiv. Nego mi je nekako logično da ljudi koji IMAJU znanje i iskustvo budu obazriviji u kori?ćenju termina "lako", "jednostavno" itd. jer svako mo?e da se priseti vremena kad mu te iste stvari nisu bile ni lake ni jednostavne.
Ako "prosjecni" posjetitelj ili user ima kakvo pitanje...neka ga slobodno postavi.
Stojim na raspolaganju

Samo sam htio reci da sa pravim alatim stvari su zaista jednostavne.
A sve je to daleko jednostavnije nego prije 15-tak godina u vremenima beta, umatica i 35mm.

No, da ne idemo u off...ispricavam se ako sam nekog doveo u zabludu.

Tags
video editori

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules