|
Video editing (produkcija) Ovdje mozete diskutovati o svemu vezanom za Video prokuciju (montazu, editing)... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Pošto nemam FCP unosio sam OMF-ove u Nuendo, jer jedino u njemu mogu da ih otvorim. Čisto onako da bih video kako stvari stoje, ispravio eventualne gličeve u rezovima, uradio preroll i postroll "proširenja" na promeni scena za eventualne fade in/out-e, a pre nego što eksportujem dijalog, muziku i eventualne dodate šumove za rad u Vegasu. Svaki put su takve akcije bile prilično frustrirajuće, pošto su se prilikom SVAKOG unošenja ISTOG .OMF-a pojavljivali drugačiji problemi. Recimo, na jednom kanalu imam "šlajfnu" (ponovljeni klip, ne klasični loop) sa nekakvim ambijentalnim šumom i koliko god puta da otvorim .OMF taj loop zvuči drugačije pošto su START i END adrese u okviru fajla svaki put drugačije pročitane. I pri svakom ponovljenom učitavanju .OMF-a, neke DRUGE adrese na različitim klipovima su bile pogrešno protumačene. Priličan pakao. Da ne pominjem to što sam, pokušavajući da eksportujem .AAF iz Nuenda u Vegas, u Vegasu uredno dobijao BELI ŠUM umesto originalnog zvuka. Mislim, hajde, najmanji je problem eksportovati trackove jedan po jedan onako "peške", ali posle sve to opet treba "seckati", ako ni zbog čega drugog a ono zbog preglednosti. Summa summarum, EDL, OMF i AAF možda funkcionišu između bliskih verzija istih programa, ali cross platform akcije su još uvek na nivou čiste lutrije... nažalost. Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 01-09-2012 at 03:08 PM. Reason: slova |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Zasto na ovom forumu vlada takvo ozracje? Konvertiranje je meni pocetak svakog posla, i bas zbog toga avidovu AMA-u ne jebem pol posto. Od AMA-e je avid postao ono sto nikad nije bio...otvoren i nestabilan program. Naravno, samo ako se AMA koristi. S druge strane, ja vecinu editiranja radim na laptopu i ne vidim zasto bi trosio hardovlje na izvornu sirovinu i krmecio komp, kad si napravim male proxye i do jaja. Kada se radi veliki projekt (film, dokumentarac i sl.) najbitnija je priprema sa kojom dobijes stabilnost. Kakvi multiformati...to je za montiranje snimki s mora ili svadbe. Ne smijem si dopustiti da mi projekt u pola posla prdne i ode sve u #$%&"**. Kod izlaznog formata sam mislio na rendering tj. export finala... Da ne bi isli u one rasprave tipa "tko bolje bounca...pt ili nintendo ![]() @awacs Vjerujem ti...imao sam slicnih situacija. Omf-ova ima 30-tak vrsta i treba naci format koji se poklapa. Naravno, treba znati i izbaciti omf ![]() Meni protoolsi primaju bez problema DOBRO pripremljene omf-ove iz avida, fc-a i premiera.
![]() |
![]() |
#13 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Recimo, meni se sviđa "otvaranje" AVID-a jer ne moram kupiti AVID Mojo, nego mogu kupiti i Matrox karticu ili BMD. U svakom slučaju mislim da je jako pozitivno. Novi featuresi nu?no unose i nove potencijalne bugove ?to i nije tako veselo. Moram priznati da nisam montirao veliki dokumentarac, samo igrane stvari kod kojih ionako nema multiformata, pa mo?da zato nikad nisam imao problema sa native codecima. Jednom prilikom sam kolorirao srednjemetra?ni dokumentarac koji je sniman djelomično u 24 fps, djelomično 25 fps, dio HDV, puno arhivskog materijala u DV, puno arhivskog materijala u MPEG2. Kaos! Takvi projekti se nikako ne bi smeli montirati bez prije spomenute pripreme, tako da se zapravo sla?em s tobom glede toga. Ako je u pitanju kaos, ?to često je ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Hehe, ne moraš da mi predlažeš prelazak na drugi softver, ja uopšte ne radim u Nuendu, on mi služi samo kao međukorak između softvera u kojima inače radim (a koji ne podržavaju OMF), tj. Vegasa i Reapera ![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#15 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Sad je valjda jasno zasto su "neki" programi standard u industriji. ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#17 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() A ako te takve stvari sekiraju...blago tebi...izgleda da nemas vecih problema.
![]() |
![]() |
#18 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
OK, "sekiracija" je preo?tar izraz, nazovimo to neslaganjem sa "ofrlje" datim izjavama. ?to naravno ne dovodi u pitanje tvoje znanje i iskustvo, naprotiv. Nego mi je nekako logično da ljudi koji IMAJU znanje i iskustvo budu obazriviji u kori?ćenju termina "lako", "jednostavno" itd. jer svako mo?e da se priseti vremena kad mu te iste stvari nisu bile ni lake ni jednostavne. ![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#19 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Stojim na raspolaganju ![]() Samo sam htio reci da sa pravim alatim stvari su zaista jednostavne. A sve je to daleko jednostavnije nego prije 15-tak godina u vremenima beta, umatica i 35mm. No, da ne idemo u off...ispricavam se ako sam nekog doveo u zabludu.
![]() |
![]() |
Tags |
video editori |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Software za Mac? | Jan | Audio Software | 29 | 07-02-2012 12:11 PM |
Hip-Hop SoftWare | DobarDan | Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike | 25 | 01-02-2012 12:09 PM |
software | DaBear | Aleksandar Sa?a Habić | 8 | 23-08-2010 09:15 PM |
DJ Software | Manley | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 22 | 11-09-2008 03:19 PM |
Potreban Software | A11redy | Audio Software | 5 | 03-08-2006 01:30 AM |