Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-08-2012, 04:15 PM   #1
Gosponbre
Junior Member

Gosponbre's Avatar

Default Alesis Ion VS Microkorg

Pozdrav, imam Microkorg prve generacije i ?elio bih ga mijenjati za ne?to s vi?e mogućnosti i s većim tipkama. Razmi?ljam o polovnom Alesis Ionu, pa me zanima koji je od tih syntheva bolji u kojim aspektima.

Ima li neki aspekt u kojemu je Ion gori od Microkorga? Kakav mu je vocoder, je li bolji ili lo?iji od onog na Microkorgu?
Old 23-08-2012, 09:36 AM   #2
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Default Re: Alesis Ion VS Microkorg

Ako ti je vocoder najbitnija stavka onda ne bih preporučio Ion. Imam Akai Miniak i u poredjenju sa onim što čujem da microkorg i R3 rade, Alesis tu ipak zaostaje.
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 23-08-2012, 11:16 PM   #3
Daemian
Member

Posto Ion i Micron dodju isto s****e drugo pakovanje, evo moj sud, posto imam Micron i Microkorg mk1 jedan pored drugog.
Vokoder je mnogo bolji na Microkorgu. Kazu da na Micronu moze da se ne znam ni ja kako nabudzi da bude isto tako dobar, ali verovatno zahteva neko super-ludacko programiranje, za koje nisam imao vremena, a nisam bas ni primetio toliko parametara, koliko ih ima Korg (a pritom su mu preseti fenomenalni). Dodatak tome je i cinjenica da Microkorg ima odvojene inpute za dinamicke i kondenzatore, plus potove za jacinu inputa, sto je super korisno i ubrzava igranje, dok Micron ima samo balansirane trs bez ikakve kontrole, sto znaci da za neki obican mikrofon treba preamp da bi ga razbudio.
Sto se tice opsteg utiska farbi, meni je Microkorg dosta "masniji" i "veci", iako Alesis na prvo slusanje da laznu nadu da i on to moze (analog drift kontrola za "rastimavanje" oscilatora, i ostalo). Kad stoje jedan pored drugog, slicne jednostavne farbe zvuce dosta konkretnije na Korg-u. Filter, iako "korgovski", je takav kakav jeste i meni je bolji od sve jedne simulacije na Alesis-u ( koji ima moog, oberheim, tb303, roland jp i mozda jos koju, ne znam sad napamet).
(mali off)
Pade mi na pamet da iskoristim priliku da pljucnem po Alesis "FM" budalastini. Iznervira me svaka od ovih novih budalastina i igracaka koje furaju kao da imaju FM sintezu. To sto tri oscilatora voze jedan drugog i naprave glupi ring-mod-blip-blop sound ne bi smelo da nosi ime FM i da zaludjuje ljude. Ok, znam, teoretski i prakticno to jeste F(req)M(od) ali je daleko od mogucnosti DX7 i radosti koje ona donosi (donosila i donosice, bar sto se mene tice), tako da fuck-off svi koji na sintu napisu FM, a da pritom nemaju 6 oscilatora i 32 fm algoritma Eto, rekao sam

U arpedjator se ne doznam, niti ga koristim ama nikako, tako da to preskacem, osim sto na Alesis-u postoji super taster za tap tempo, a ima i displej koji to fino pokaze, dok je kod korga sve to teska misterija na onom jadnom malom LED displeju.

E sad, Alesis ima odvojenu ritam mashinu, prilicno dobru, sa milion korisnih sounda a la TR808 i slicno, ima real-time phraze recorder, koji isto ne znam cemu realno koristi, al eto. Sint je organizovan na PROGRAM-e (kao singl) i SETUP-e, u koje fino moze da se slozi nekoliko programa, ukljucujuci i ritmulju, sto je isto super korisno.

Sto se tice kontrola, bender na Alesis-u je neverovatno imbecilan (probao sam i Ion, to je ista fora, ruzna guma koja svetli kad zavrces bender). Cim je hladnije vreme, postane uzasno krut i sporije se vraca na nulti polozaj, sve u svemu jako losa izrada i ideja uopste. Isto vazi i za knobove, koji su isto nekako neuverljivi i bezveze, za razliku od Korg-a na kom su knobovi old-school i fini.

Dirke se ne mogu porediti, jer su na Microkorg-u male i bezveze, no na Alesis-u iako su vece, nije neki kvalitet, negde u low budget rangu, ali to je vec pitanje ukusa i tehnike sviranja.

.... mrzi me da pisem vise i ne znam ni sta bih, nadam se da je ista koristilo
Pozz
D.
Daemian is offline   Reply With Quote
Old 24-08-2012, 11:43 PM   #4
Gosponbre
Junior Member

Gosponbre's Avatar

Quote:
Originally Posted by Daemian View Post
Posto Ion i Micron dodju isto s****e drugo pakovanje, evo moj sud, posto imam Micron i Microkorg mk1 jedan pored drugog.
Vokoder je mnogo bolji na Microkorgu. Kazu da na Micronu moze da se ne znam ni ja kako nabudzi da bude isto tako dobar, ali verovatno zahteva neko super-ludacko programiranje, za koje nisam imao vremena, a nisam bas ni primetio toliko parametara, koliko ih ima Korg (a pritom su mu preseti fenomenalni). Dodatak tome je i cinjenica da Microkorg ima odvojene inpute za dinamicke i kondenzatore, plus potove za jacinu inputa, sto je super korisno i ubrzava igranje, dok Micron ima samo balansirane trs bez ikakve kontrole, sto znaci da za neki obican mikrofon treba preamp da bi ga razbudio.
Sto se tice opsteg utiska farbi, meni je Microkorg dosta "masniji" i "veci", iako Alesis na prvo slusanje da laznu nadu da i on to moze (analog drift kontrola za "rastimavanje" oscilatora, i ostalo). Kad stoje jedan pored drugog, slicne jednostavne farbe zvuce dosta konkretnije na Korg-u. Filter, iako "korgovski", je takav kakav jeste i meni je bolji od sve jedne simulacije na Alesis-u ( koji ima moog, oberheim, tb303, roland jp i mozda jos koju, ne znam sad napamet).
(mali off)
Pade mi na pamet da iskoristim priliku da pljucnem po Alesis "FM" budalastini. Iznervira me svaka od ovih novih budalastina i igracaka koje furaju kao da imaju FM sintezu. To sto tri oscilatora voze jedan drugog i naprave glupi ring-mod-blip-blop sound ne bi smelo da nosi ime FM i da zaludjuje ljude. Ok, znam, teoretski i prakticno to jeste F(req)M(od) ali je daleko od mogucnosti DX7 i radosti koje ona donosi (donosila i donosice, bar sto se mene tice), tako da fuck-off svi koji na sintu napisu FM, a da pritom nemaju 6 oscilatora i 32 fm algoritma Eto, rekao sam

U arpedjator se ne doznam, niti ga koristim ama nikako, tako da to preskacem, osim sto na Alesis-u postoji super taster za tap tempo, a ima i displej koji to fino pokaze, dok je kod korga sve to teska misterija na onom jadnom malom LED displeju.

E sad, Alesis ima odvojenu ritam mashinu, prilicno dobru, sa milion korisnih sounda a la TR808 i slicno, ima real-time phraze recorder, koji isto ne znam cemu realno koristi, al eto. Sint je organizovan na PROGRAM-e (kao singl) i SETUP-e, u koje fino moze da se slozi nekoliko programa, ukljucujuci i ritmulju, sto je isto super korisno.

Sto se tice kontrola, bender na Alesis-u je neverovatno imbecilan (probao sam i Ion, to je ista fora, ruzna guma koja svetli kad zavrces bender). Cim je hladnije vreme, postane uzasno krut i sporije se vraca na nulti polozaj, sve u svemu jako losa izrada i ideja uopste. Isto vazi i za knobove, koji su isto nekako neuverljivi i bezveze, za razliku od Korg-a na kom su knobovi old-school i fini.

Dirke se ne mogu porediti, jer su na Microkorg-u male i bezveze, no na Alesis-u iako su vece, nije neki kvalitet, negde u low budget rangu, ali to je vec pitanje ukusa i tehnike sviranja.

.... mrzi me da pisem vise i ne znam ni sta bih, nadam se da je ista koristilo
Pozz
D.
Hvala, dosta mi je koristilo. Znači, bolje da se dr?im Microkorga ili da uzmem neki MS2000 ako naiđe. Kod Alesisa mi se između ostalog sviđalo i to ?to ima vi?e mogućnosti, na primjer ta hrpa različitih filtera, ali ti ka?e? da oni nisu toliko kvalitetni kao kod Microkorga?
Old 26-08-2012, 02:50 PM   #5
Daemian
Member

Ne kazem da nisu kvalitetni, ne znam cime se meni kvalitet, ali meni licno se vise svidja korgov njakavi filter nego ove simulacije. Mozda je samo tako kao utisak negativan, ali sve ukupno mi je nekako tanko. Najbolje bi bilo kad bi mogao negde da probas alesis, ali da nosis korga sa sobom, pa uporedis.. I sve zavisi sta trazis od njega, posto ako ti treba ritam masina i padovi, tu alesis uopste nije los, cak naprotiv.
Daemian is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2012, 06:37 PM   #6
goasia
Senior Member

goasia's Avatar

Ion je po meni jedan od najboljih VA sinteva i najblizi je analognom soundu od svih VA koje sam probao ... izmedju ostalog i Korg ms-2000 koji ima isti engine kao Microkorg . Ima ogromne modulacione mogucnosti , znaci puno toga se iz njega moze izvuci pazljivim programiranjem . Vise modela filtera daju razlicit karakter zvuku , emulacija nije stoprocentna ali u nekim situacijama veoma verodostojna. i sto je po meni veoma bitno da nema taj karakteristican aliasing sto vecina VA sinteva ima pri visim tonovima. Inace snaga dsp-a je vise koristena za dobru analognu simulaciju oscilatora i filtera nego na masivnu polifoniju ili ugradjeni efektprocesor .Iskreno ,funkciju vokodera nisam ni isprobavao ali je sam sint-engine mnogo mocniji neko kod MS-2000 ... dok Korg zvuci tanko i digitalno , Ion deluje masno i mocno ... ta dva sinta mogu solidno da se dopunjuju , ali svaki ima svoj karakter ...
Korg je interesantan zbog ralicitih digitalnih waveformova , stepsekvencera , mozda i vokodera , bazni sound me podseca na plaginove od pre 5,6 godina ...dok je Ion vise za analogne padove , leadove , efekte , sekvence... uostalom najbolje je uveriti se sam
goasia is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2012, 09:14 PM   #7
MHz
Pro Member

MHz's Avatar

http://forums.musicplayer.com/ubbthr...on#Post2434379
MHz is offline   Reply With Quote
Old 29-08-2012, 10:25 AM   #8
aske
Member

Mislim ljudi,porede se dva sinta koji nisu ni priblizno u istoj kategoriji.De moze jedan microkorg da se poredi sa alesis ion.
Ono sto jedan sint u odnosu na drugi cini kompleksnijim,po meni,a samim tim i mocnijim jesesu sledeci parametri:
1.Polifonija
Ion ima 8 a microkorg 4,mislim da je statistika jasna,sa tom polifonijom 4 nemozes skoro ni tetrakord uhvatit,8 je vec podnosljivo al je to donja granica ako je dobro rasporedjen DSP sto je kod iona uradjeno vrlo dobro jer kao sto rece Goasia DSP se vecinom trosi na celokupnu modulaciju a ne u prvom planu na efekte.
2.Mulitimbral
Ion ima 4 timbrala a micro korg 2,mislim da je i tu statistika jasna,sa 4 timbrala i 8 polifonije moze mnogo kompleksniji zvuk da se dobije nego sa 2 timbrla,ta 2 timbrala i 4 polifonije na microkorgu je ko da sviras monotimbralni sint,da su bar stavili duplo vecu polifoniju na microkorgu onda bi se mozda i moglo porediti ali ovako ne.Isto tako je i 8 malo za 4 timbrala ali daj sta das bolje i to nego nista.
3.Oscilatori
Ion ima 3 oscilatora a microkorg 2,glupo je da ponavljam ali oscilator je osnova zvuka vise oscilatora kompleksniji zvuk,zato i ion prednjaci na padovima nego microkorg,na njemu i da mozes da napravis pad ko svet nebi mogao da ga sviras jer nema dovoljnu polifoniju,kao sto vidite polifonija na prvom mestu uvek isti problem nema polifonije ko bez ku... u jeb....
4.Filteri
Ion ima 2 filtera a microkorg 1,mislim filter je druga najbitnija stvar pored oscilatora,iiiiiii.vise filtera kopleksniji zvuk,kakav je da je filter na ionu bolje dva neg jedan,istina je da je filter na microkorgu isto kao i na ms2000 po masnoci i ostrini najblizi starim analogijama ali sta ti vredi to ako si oskrnavljen za sve ostalo,ako neko zeli da solira stare masne lidove po klavdzi neka onda potrazi neku dobru oldskul monofoniju i bog da te vidi,nema nista sa boljim filterom od dinosaurosa.Ipak dinosauros ima najostrije zube.
5.Efekti
Ion ima vse efekata u globalu mrzi me sad da sabrajam i objasnjavam efekte ali bolji je efekt procesor sigurno osim dista koji je verovatno na mikrokorgu isti kao i na ms2000 a samim tim je neprevzidjen.Znaci naprimer ko radi neki dark electro.indastrijal,EBM ms2000 ili microkorg se rodio za njega kao i zbog vokodera koji je neprevazidjen na microkorgu i ms2000
6.Vokoder
Pa vec kad smo kod vokodera mikrokorg naizad dobija jedan plus jer je vokoder bolji nego na ionu,zasto?zato...
7.Dirke
Ion ima 4 oktave a korgmicro neznam ali nema vise od 2,stim sto su dirke za klasu kvalitetnije kod iona samim tim sto su vece.
7.X-Y faktori
Ion-Fm sinteza(kakva je da je lepo ce se uklopiti sa ostalim zvucima koji guraju substraktivnu sintezu-valjda se tako zove),veci displej,bolja realtime kontrola ima vise potova ,pich bander 3 komada ion(njanjavi su i na jednoj i na drugoj klavdzi ali opet bolje tri nego dva),ion vise filter tipova,jedan filter vise onda i jedan envelope vise kod iona,i naznam vise sta da kazem.Ali mislim da je sve jasno.

Dal je arpegiator bolji,losiji,slicniji starim sekvencerima,kakve su ritmulje,jesul il, nisu,mislim da bi to sve trebalo da bude u drugom planu a u prvom planu zvuk,komleksnost programiranja sprave i td.
Nepljujem po microkorgu,imam i ja ms2000 godinamai i drag mi je,sto je slicno malte ne isto ko i microkorg,ali jednostavno to nisu masine koje mogu da se porede sa ionom.
Izvinte al sve je pod zarezom mrzi me da koristim shift stalno.
aske is offline   Reply With Quote
Old 29-08-2012, 11:12 AM   #9
relis
Senior Member

@aske: previse je to cistih brojki sto ti nabrajas. Po tome bi i Oberheim 4-voice prosao losije od microkorg-a.

Sve vazno je rekao Goasia. I po mom misljenju, od svih VA sinteva, Ion je najblizi analognom zvuku. Vrlo dobar sint koji postaje jos bolji uz dobar efekt procesor barem vise srednje klase tipa Lexicon-a MPX1 ili Kurzweil Rumour.
relis is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2012, 08:39 AM   #10
HrastProgrammer
Member

HrastProgrammer's Avatar

Vjerojatno nisam najkvalificiraniji uspoređivati Ion i MicroKorg po?to sam Ion imao priliku isprobati vrlo kratko (čitaj: sat vremena) kada sam ga svojevremeno mislio kupiti, ali sam vrlo brzo zaključio da mi uz postojeću opremu zbilja ne treba.

No, i za to kratko vrijeme mogu reći da mi je zvučao dobro i općenito bolje (bolje = relativna stvar) od MicroKorg-a. Osim toga, duplo veća polifonija, veća paleta filtera, proper klavijatura i knobovi su za mene definitivni plus.

MicroKorg-a sam imao dosta dugo i OK je synth, ali ako bih trebao birati između njega i Ion-a ovog drugog bih uzeo odmah, pod uvjetom da izostavimo kriterij cijene po?to ipak nisu u istom cjenovnom razredu - to isto tako treba uzeti u obzir.

Također ću se slo?iti s ostalima da je vocoder na MicroKorg-u zbilja odličan, dobro zvuči i jednostavno je s njim bilo raditi.

Just my 2 cents, of course
HrastProgrammer is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules