Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-07-2012, 11:25 AM   #1
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Default Produkcija Bass Gitare

Evo jednog thread-a za koji mislim da ce vasa iskustva koja budete izneli biti korisna mnogima od nas.

Dakle radi se o produkciji Bass gitare u pop muzici.
Slusajuci dosta aranzmana nekih kvalitetnijih stranih i domacih pop pevaca primetio sam ogromnu razliku u odnosu na ostale (slabije) nase grupe, pevace sto se tice produkcije same bass gitare u pesmi-aranzmanu..
U tim nazovimo "kvlitetnijim" aranzmanima bass je precizniji, odredjeniji, svaki ton se cuje i skoro svaki ton je iste jacine,a pri tom ima "bass-a"(nisu sa eq skinute niske frek)" i naravno extra leze u aranzman.
Dok u dosta drugih aranzmana bass gitara je sve nasuprot gore navedenom.
Naravno ima "bass-a" u samom aranzmanu, ali dosta "mumla" ("mumla" i u dobrim aranzmanima ali na fin nacin) cesto na tonu A koji je na 44khz bruje prozori, dok tece linija basa u pesmi u nekim delovima tonovi se cuju normalno,u nekim delovima prejako a u nekim se uopste necuju, i sam bass ne leze lepo u aranzman-gusi ga i sl (pretpostavljam da na to deluju i ostali instrumenti u aranzmanu)..

I meni se dosta puta to desava, iako ga izrezem ispod 20hz, i posle svaki ton manuelno pojacam smanjim, ali opet nije to to-ne dobija se taj zeljeni zvuk. Kao solo se cuje fino ali kada se pusti sa ostalim instrumentima ne valja.

Pitanje je: Sem dobrog preampa, sta je jos potrebno produkcijski odraditi da bi bass zvucao dobro i legao u aranzman, bilo da je "zivo" odsviran ili su upitanju samplovi (trilian, trilogy..)? Znaci pricamo o pop-rok muzici.
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2012, 11:49 AM   #2
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Default Re: Produkcija Bass Gitare

eq i automatizacija

moze i kompresija, ali ako se uradi pogresno samo ga 'udavi', tako da treba odredjeno iskustvo kad je to u pitanju
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2012, 12:57 PM   #3
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Pre svega dobar muzičar (sposoban, izverziran) , dobar instrument, dobar preamp i Roland dimension D...!

Ovo poslednje je stvar mog ukusa! Za miks je važan dobar, "brz" kompresor, dbx 160 ili 1176 su klasika. Lično baš jako volim 160-ku na basu!

Naravno, ako je loš aranžman, sve pada u vodu...

Poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2012, 04:22 PM   #4
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Podrzavam spomenuto, samo par opaski.
Cak i kada final obiluje mocnim basom, ne treba se zavaravati, EQ u skladu sa instrumentom na kome je svirano je tu sasekao MNOGO od onoga sto je usnimljeno, ali, ima catch, naravno, hirurski precizno i na pravim mestima.
Kompresor/limiter dobro podesen je obavezan, osim ako se ne radi o Jaco Pastorius-u.
Jos ako imas dimension D, he,he, Bockie care!
Khan is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2012, 06:38 PM   #5
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Jako bitna stvar je da se kick i bas gitara ne maskiraju! Biraj sta ce ti od ta dva biti low end, a kad odaberes, onda na drugom instrumentu odseci dobar deo niskih. Kick i bas treba da su kao onaj znak jin i jang - dopunjuju se ali se ne preklapaju. Inače će? imati muljanje i pumpanje u niskima...
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 19-07-2012, 04:15 PM   #6
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Quote:
Originally Posted by vladans View Post
jako bitna stvar je da se kick i bas gitara ne maskiraju! Biraj sta ce ti od ta dva biti low end, a kad odaberes, onda na drugom instrumentu odseci dobar deo niskih. Kick i bas treba da su kao onaj znak jin i jang - dopunjuju se ali se ne preklapaju. Inače će? imati muljanje i pumpanje u niskima...
+1!
Khan is offline   Reply With Quote
Old 20-07-2012, 03:53 AM   #7
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

iz mog iskustva, mislio sam da sam istražio sve što sam mogao na tu temu, a onda sam čuo pravog basistu, sa stotinjak ploča iza sebe i surovim touchem. I skontao da ništa nisam skontao, i da njegove snimke jedva da i treba procesirati u mixu. Jes da i on ima 4-5 gitara od preko 2k eura, i cirka 10k eura u racku (6176, Neve portico, Neve 8802, Dbx160, EL Distressor), ali on je odlično zvučao i sa smećem u rukama ubodenim u direktno u kartu.

e onda sam se smorio ko dupe.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 20-07-2012, 11:37 PM   #8
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post

e onda sam se smorio ko dupe.
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 22-07-2012, 05:44 PM   #9
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Quote:
Originally Posted by VladaNS View Post
Jako bitna stvar je da se kick i bas gitara ne maskiraju! Biraj sta ce ti od ta dva biti low end, a kad odaberes, onda na drugom instrumentu odseci dobar deo niskih. Kick i bas treba da su kao onaj znak jin i jang - dopunjuju se ali se ne preklapaju. Inače će? imati muljanje i pumpanje u niskima...
+1

ah, te teske muke sta seci

Automatizacija je takodje bitna jer njome mozes poraditi na dinamici koju lo-end nosi. Naravno, dupliranje basa je obavezno. FabFilter Saturn se pokazao kao izuzetno zanimljivo oruzije kao ispomoc za "definisanje" basa. Mutiband saturacija je jako zgodna stvar. (Kao i multiband kompresija)
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 22-07-2012, 06:39 PM   #10
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Mene bas bas pati vec godinama,poslednju stvar koju sam radio,napravio sam eksperiment sa basom slican onome sa gitarom kada istu deonicu odsviras dva puta,s tim da mi je bas midi tako da ne gresi u svirci.Prijatno sam se iznenadio rezultatom,bas me interesuje da li je neko probao nesto slicno i sta mislite o ovome.Znam da se obicno kopira jedna te ista traka koja se dalje obradjuje,sto to ne bi bile dve razlicite trake dobije se jos vise definicije.
disco violence is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules