|
Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Evo jednog thread-a za koji mislim da ce vasa iskustva koja budete izneli biti korisna mnogima od nas.
Dakle radi se o produkciji Bass gitare u pop muzici. Slusajuci dosta aranzmana nekih kvalitetnijih stranih i domacih pop pevaca primetio sam ogromnu razliku u odnosu na ostale (slabije) nase grupe, pevace sto se tice produkcije same bass gitare u pesmi-aranzmanu.. U tim nazovimo "kvlitetnijim" aranzmanima bass je precizniji, odredjeniji, svaki ton se cuje i skoro svaki ton je iste jacine,a pri tom ima "bass-a"(nisu sa eq skinute niske frek)" i naravno extra leze u aranzman. Dok u dosta drugih aranzmana bass gitara je sve nasuprot gore navedenom. Naravno ima "bass-a" u samom aranzmanu, ali dosta "mumla" ("mumla" i u dobrim aranzmanima ali na fin nacin) cesto na tonu A koji je na 44khz bruje prozori, dok tece linija basa u pesmi u nekim delovima tonovi se cuju normalno,u nekim delovima prejako a u nekim se uopste necuju, i sam bass ne leze lepo u aranzman-gusi ga i sl (pretpostavljam da na to deluju i ostali instrumenti u aranzmanu).. I meni se dosta puta to desava, iako ga izrezem ispod 20hz, i posle svaki ton manuelno pojacam smanjim, ali opet nije to to-ne dobija se taj zeljeni zvuk. Kao solo se cuje fino ali kada se pusti sa ostalim instrumentima ne valja. Pitanje je: Sem dobrog preampa, sta je jos potrebno produkcijski odraditi da bi bass zvucao dobro i legao u aranzman, bilo da je "zivo" odsviran ili su upitanju samplovi (trilian, trilogy..)? Znaci pricamo o pop-rok muzici. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
eq i automatizacija
moze i kompresija, ali ako se uradi pogresno samo ga 'udavi', tako da treba odredjeno iskustvo kad je to u pitanju
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Pre svega dobar muzičar (sposoban, izverziran) , dobar instrument, dobar preamp i Roland dimension D...!
Ovo poslednje je stvar mog ukusa! Za miks je važan dobar, "brz" kompresor, dbx 160 ili 1176 su klasika. Lično baš jako volim 160-ku na basu! Naravno, ako je loš aranžman, sve pada u vodu... Poz'
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Podrzavam spomenuto, samo par opaski.
Cak i kada final obiluje mocnim basom, ne treba se zavaravati, EQ u skladu sa instrumentom na kome je svirano je tu sasekao MNOGO od onoga sto je usnimljeno, ali, ima catch, naravno, hirurski precizno i na pravim mestima. Kompresor/limiter dobro podesen je obavezan, osim ako se ne radi o Jaco Pastorius-u. Jos ako imas dimension D, he,he, Bockie care! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
Jako bitna stvar je da se kick i bas gitara ne maskiraju! Biraj sta ce ti od ta dva biti low end, a kad odaberes, onda na drugom instrumentu odseci dobar deo niskih. Kick i bas treba da su kao onaj znak jin i jang - dopunjuju se ali se ne preklapaju. Inače će? imati muljanje i pumpanje u niskima...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
MAO
|
![]()
iz mog iskustva, mislio sam da sam istražio sve što sam mogao na tu temu, a onda sam čuo pravog basistu, sa stotinjak ploča iza sebe i surovim touchem. I skontao da ništa nisam skontao, i da njegove snimke jedva da i treba procesirati u mixu. Jes da i on ima 4-5 gitara od preko 2k eura, i cirka 10k eura u racku (6176, Neve portico, Neve 8802, Dbx160, EL Distressor), ali on je odlično zvučao i sa smećem u rukama ubodenim u direktno u kartu.
e onda sam se smorio ko dupe. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
ah, te teske muke sta seci ![]() ![]() Automatizacija je takodje bitna jer njome mozes poraditi na dinamici koju lo-end nosi. Naravno, dupliranje basa je obavezno. FabFilter Saturn se pokazao kao izuzetno zanimljivo oruzije kao ispomoc za "definisanje" basa. Mutiband saturacija je jako zgodna stvar. (Kao i multiband kompresija) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Mene bas bas pati vec godinama,poslednju stvar koju sam radio,napravio sam eksperiment sa basom slican onome sa gitarom kada istu deonicu odsviras dva puta,s tim da mi je bas midi tako da ne gresi u svirci.Prijatno sam se iznenadio rezultatom,bas me interesuje da li je neko probao nesto slicno i sta mislite o ovome.Znam da se obicno kopira jedna te ista traka koja se dalje obradjuje,sto to ne bi bile dve razlicite trake dobije se jos vise definicije.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
gitare i bass gitare??? | pehliwan | Nik?a Brato? | 2 | 05-02-2011 09:13 AM |
snimanje bass gitare FOTO THREAD | quake2 | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 10 | 21-12-2010 04:08 PM |
D'n'B - Drum, sub bass, hard bass i ostali elementi | Dardy D'n'B | Produkcija Elektronske Muzike | 16 | 02-09-2010 09:04 AM |
snimanje bass gitare mikrofonom | SandRob | Audio Produkcija - Tehnike | 20 | 17-02-2005 11:08 AM |