Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-07-2012, 09:43 AM   #11
fix3r
Member

Default Re: mac ili windows

Kupujes laptop? Pa tu nema dileme ni potrebe da se mnogo prica - MacBook Pro (ili Air, zavisno koliko ti konjskih snaga treba). PC laptop, prividno jeftiniji, je lazna ekonomija od pocetka do kraja.
Mozes na Apple laptop da stavis i Win 7 ako ti je bas stalo, mada je bezveze to raditi ako se bavis muzikom.
fix3r is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2012, 12:16 PM   #12
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Jedan od jako bitnih faktora je snaga, laptop i nije ba? najsrećnije re?enje za neki ozbiljan rad zbog nedostatka snage i uvek prisutne u?tede energije, a kompjuter koji treba da radi audio ili video obradu mora da bude sve samo ne ?tedljiv.
Takođe, laptop nije modularan kao bilo koji desktop, prosto dodavanje nekih interfejsa je prilično ograničeno i ako postoji mnogo ko?ta.

Sledeća stvar je build quality koji je neponovljiv kod Apple proizvoda, prosto takav osećaj kad se uzme u ruku njihov mi?, tastatura ili laptop ne mo?e da se dobije nigde drugde.
Skoro sam kupovao tastaturu i mi?, mislio sam da uzmem Magic Mouse i Wireless + NumPad, ali sam na kraju odustao i uzeo Logitech mi? i HP tastaturu, nisam siguran koliko sam napravio dobar izbor jer se tastatura već raspala posle nepunih mesec dana, a mi? je zadovoljavajući.
Jedini razlog ?to nisam uzeo i jedno i drugi Apple je ?to nije bila velika tastatura wireless, pa nisam hteo manju ili ovu na kabl.

Logitech kao jedna od vodećih firmi za periferije je katastrofalno skup, a kvalitet koji pru?a za uzvrat je veoma diskutabilan.
Realno, imam Logitech Formula FX Force Feedback Wheel, već 7 godina radi savr?eno, ali to je sve. Tastature su prilično lo?e, krive se, krckaju, kucanje na njima i nije neki ugođaj, mi?evi su malo bolja priča.

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2012, 03:23 PM   #13
Daniel
Junior Member

Da upisao sam ovo sa zeljom da se bavim muzikom i muzickom industrijom. Profesori preporucuju Mac, jer se koristi Logic pro koji ne funkcionise na windows - u.Zbog toga imam dileme,kasnije ce se koristiti i pro tools.. windows poznajem jer njega i kod kuce koristim,naravno, ali sa Mac - om sam se sada prvi put sreo sada kada su predavanja pocela, ipak zivimo u sredini gde to barem za sada, nije bas cesta pojava.Pitao sam na forumu , bas ovom jer znam da ovde ima ljudi koji imaju daleko vise iskustva,ne sumnjam ni u vas naravno , od mene i necu naravno slepo da pratim to sto ovde budem procitao.Jednostavno sam zeleo necije misljenje o Mac - u. Samim tim sto ga i ne poznajem Mac, ne mogu da se odlucim kao sto je korisnik Kravadinka napisao, iz licnih afiniteta,jer oni za Mac jednostavno ne postoje
Daniel is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2012, 03:50 PM   #14
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Daniel View Post
Profesori preporucuju Mac, jer se koristi Logic pro koji ne funkcionise na windows - u.
Pa u čemu je onda tvoja dilema???

Quote:
Originally Posted by Daniel View Post
windows poznajem jer njega i kod kuce koristim,naravno, ali sa Mac - om sam se sada prvi put sreo sada kada su predavanja pocela, ipak zivimo u sredini gde to barem za sada, nije bas cesta pojava.
U svetu u koji si rešio da uđeš (muzička industrija), Mac/OSX jeste česta pojava, čak i u Srbiji.

Sad, to što je Mac skup, jebiga... skup je i SAE, pa šta? Ako kupiš Ferarija moraš da se pomiriš sa tim da ti treba i garaža za njega. Malo je glupo da ga pokrivaš ciradom na ulici.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 18-07-2012 at 03:58 PM. Reason: muzička industrija
awacs is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2012, 04:12 PM   #15
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Taj Mac neće biti jednina stvar u tom SAE ?kolovanju koja će se učiniti pomalo nepotrebnom, pa ne treba mnogo razmi?ljati o tome.
Ako ima? PC, uzmi jedan Mac i zaokru?i priču sebi kao budućem muzičkom producentu...

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2012, 04:33 PM   #16
Daniel
Junior Member

Ok, to je znaci onda Mac book pro ? ili mac book air? ..
Old 18-07-2012, 04:37 PM   #17
Daniel
Junior Member

posto ne znam tacno koji je sta?
Old 18-07-2012, 04:59 PM   #18
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Dru?e, nisi valjda u svađi sa profesorima i kolegama u ?koli? Hoće? da kupi? laptop koji treba da ti pomogne tokom studija i pita? NAS umesto da pita? ljude koje redovno sreće? na predavanjima .

Pozdrav,

Vasa
Old 18-07-2012, 05:05 PM   #19
fix3r
Member

Imao i koristio obe varijante, tako da...

MacBook Pro - u principu je "jaci". Imas ga u 13" i 15" verziji (17" je na izdisaju). ima ugradjen DVD drajv, vise portova za ekspanziju (ukljucujuci Firewire), tezi je i veci, uglavnom ces ih naci sa standardnim (sporim) hard diskom.

MacBook Air - 11" i 13" verzije, veoma tanki i lagani (ultra prenosni), moze se reci i nesto sporiji od ekvivalentnog Pro-a. SSD disk (mnogo brzi od standardnog), jako malo portova za ekspanziju (nema firewire, mada ce biti konvertora iz Thunderbolta), nema DVD-a.

Oba modela, ako su novije generacije, dolaze sa Thunderbolt portom za brze diskove i interfejse nove generacije (u blizoj buducnosti).

Ako ces stalno da cimas taj laptop sa sobom i uglavnom ces raditi audio bez previse AU instrumenata u Logic-u mozes uzeti Air-a. Tako mala masina i dalje moze da izvuce na desetine audio kanala bez problema (vidi SoundOnSound review Air-a za tacan broj kanala koji su uspeli da izvuku iz prosle generacije).

Pro je vec ozbiljnija (jaca) masina za audio rad, i bez problema moze da posluzi za kompletnu produkciju. Jedini problem moze biti relativno spori ugradjeni hard disk kod strimovanja velikog broja kanala/semplova. Razmisli o ugradnji SSD diska (ugradnja je boza laka) ili o velikom i brzom spoljnjem thunderbolt disku.
fix3r is offline   Reply With Quote
Old 20-07-2012, 12:07 AM   #20
milos
Pro Member

milos's Avatar

Vidi , za cenu Macbook Proa mozes da uzmes RuDAW XTM + Dell U2711 monitor od 27 inca+ neke kulturne monitore tipa FOcal CMS65+ dobar audio interfejs (preporucujem Apogee Duet ako ces koristiti primarno MAc OS X)...
milos is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules