Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-06-2012, 12:22 PM   #1
BillySound
Junior Member

Default Slab komp ili nesto drugo?

Pozz imam komp sledece confg.

Ram 6gb
Procesor 2.6 dual cor Intel celeron
Hard 500gb
Windows 7 64bit

Od softwera najvise koristim
cubase 5 uglavnom
vst imam komplete 7 i 8

ali imam mnogo veliki problem...Jedva 10 trake mogu normalno da provucem kroz efekte (reverb, eq, delay...itd)
i posle krene komp da se koci (mislim da je cpu usage). Mozda je to zato sto bubanj traku uglavnom drzim tokom celog rada kao midi i koristim ocean way vst bubanj (da bih mogao da smanjim/pojacam dobos, bas nogu itd...) + efekti kroz koje provlacim bubanj traku. Mozda i nije zbog toga ali mislim da mi je komp dosta jak da ne bi trebalo ovakvi problemi da se javljaju...znate li sta moze biti problem i kako da se resi? Hvala unapred na odgovoru

(ako fali jos neki podatak recite)
BillySound is offline   Reply With Quote
Old 14-06-2012, 01:32 PM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Slab komp ili nesto drugo?

Celeron je tu dosta zagušio stvar. Nije to proc koji može da "gura"... Ali ne mora to biti isključiv razlog problema.

Probaj da odeš u devices => device setup => VST Audio system (ili Audiobay) , pa podesi driver latency ( u kontrol panelu ASIO drivera) na najveću vrednost. (slika 1. npr.)

To će povećati latenciju (kašnjenje) ako usnimavaš, ali pri miksanju će "olakšati" proc-u posao, pa će moći dosta više efekata da "pogura"...!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 14-06-2012, 04:04 PM   #3
BillySound
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Celeron je tu dosta zagu?io stvar. Nije to proc koji mo?e da "gura"... Ali ne mora to biti isključiv razlog problema.

Probaj da ode? u devices => device setup => VST Audio system (ili Audiobay) , pa podesi driver latency ( u kontrol panelu ASIO drivera) na najveću vrednost. (slika 1. npr.)

To će povećati latenciju (ka?njenje) ako usnimava?, ali pri miksanju će "olak?ati" proc-u posao, pa će moći dosta vi?e efekata da "pogura"...!
Probacu ovo sa latencijom, ma neka kasni prilikom snimanja, nije neki posao malo da se traka "povuce" unapred i dovede na svoje mesto, nervira me sto ne mogu mix dobro da odradim cim predjem 10 kanala :\
Old 14-06-2012, 04:14 PM   #4
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

menjaj procesor, nikad celeron ubedljivo najjeftiniji i najlosiji uvek bio !! idi na quad intel i resio si procesor, ne moras bacat pare uopste na i5,7, npr, jer meni quad intel q9300 radi sav posao, mozes traka koliko zelis, citao sam projekte neke preko 100traka nist, radi sve ko ludo . ja na njemu oduvek, ne treba nist vise. a zvucna mi je externa presonus, na 4ms radim ladno.

na os x u logic 9 sam na nekom projektu bio nabrojao preko 300 efekata na kanalima, strasno hahah
branoy is offline   Reply With Quote
Old 14-06-2012, 04:30 PM   #5
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by BillySound View Post
Probacu ovo sa latencijom, ma neka kasni prilikom snimanja, nije neki posao malo da se traka "povuce" unapred i dovede na svoje mesto, nervira me sto ne mogu mix dobro da odradim cim predjem 10 kanala :\
Ne, ako kasni preko 4~5ms imaćeš veliki problem sa "sinhronizacijom" (snimanjem), ali kada snimaš , pogasi efekte i vrati latenciju na malu vrednost. Kada krećeš u miks, vrati latenciju na veliku vrednost da rasteretiš procesor.

Kada smo kod procesora, verujem da imaš 775 ležište na ploči,pa da ne moraš da menjaš i ploču,samo prebodeš proc, i mislim da nema potrebe čak ni za Quad~core...

Lično koristim int.C2Duo E6550 koji ima po 4mb L2 cache, zver, i do sada nisam uspeo da ga zagušim!
Vidim na oglasima kompletne konfiguracije sa ovim procesorom idu za ~ 100€...
Mislim da se sam proc. može nabaviti polovan za 40~tak €...

Doduše retko idem na preko 25-30 kanala, ali ne štedim nikad na plug-inovima i nisam stigao do 50~60% opterećenja a imam samo 2 GB rama... Ruku na srce veoma retko palim VST instr. koji "žderu" ram, već samo wav, ali opet...

Old 14-06-2012, 08:36 PM   #6
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Ugasi kontakt, tj ocean way (vuces ga preko kontakta, zar ne...reci mi koja verzija kontakta ?) pa javi da li i dalje imas isti problem ili je mnogo manje opterecenje ?

diviner is offline   Reply With Quote
Old 20-06-2012, 07:02 PM   #7
BillySound
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Ne, ako kasni preko 4~5ms imaće? veliki problem sa "sinhronizacijom" (snimanjem), ali kada snima? , pogasi efekte i vrati latenciju na malu vrednost. Kada kreće? u miks, vrati latenciju na veliku vrednost da rastereti? procesor.

Kada smo kod procesora, verujem da ima? 775 le?i?te na ploči,pa da ne mora? da menja? i ploču,samo prebode? proc, i mislim da nema potrebe čak ni za Quad~core...

Lično koristim int.C2Duo E6550 koji ima po 4mb L2 cache, zver, i do sada nisam uspeo da ga zagu?im!
Vidim na oglasima kompletne konfiguracije sa ovim procesorom idu za ~ 100?...
Mislim da se sam proc. mo?e nabaviti polovan za 40~tak ?...

Dodu?e retko idem na preko 25-30 kanala, ali ne ?tedim nikad na plug-inovima i nisam stigao do 50~60% opterećenja a imam samo 2 GB rama... Ruku na srce veoma retko palim VST instr. koji "?deru" ram, već samo wav, ali opet...
Hvala na savetu, raspitacu se oko cene procesora pa ako to moze da zavrsi posao...sto da ne promenim ovu "mrcinu"...A mislio sam da je dosta jak...dual core j***o me dual core xD

Quote:
Originally Posted by diviner View Post
Ugasi kontakt, tj ocean way (vuces ga preko kontakta, zar ne...reci mi koja verzija kontakta ?) pa javi da li i dalje imas isti problem ili je mnogo manje opterecenje ?
Da, vucem ga sa kontakta, verzija je najnovija ( 5 ) Kad ugasim kontakt, onda se kao malo "rastereti" procesor i radi opet, ali vremenom kad trake nagruvam efektima onda opet krene da se gusi :s

Quote:
Originally Posted by branoy View Post
menjaj procesor, nikad celeron ubedljivo najjeftiniji i najlosiji uvek bio !! idi na quad intel i resio si procesor, ne moras bacat pare uopste na i5,7, npr, jer meni quad intel q9300 radi sav posao, mozes traka koliko zelis, citao sam projekte neke preko 100traka nist, radi sve ko ludo . ja na njemu oduvek, ne treba nist vise. a zvucna mi je externa presonus, na 4ms radim ladno.

na os x u logic 9 sam na nekom projektu bio nabrojao preko 300 efekata na kanalima, strasno hahah
Zvucna je i meni externa m-audio fire wire solo...dosta je hvale a i ja nemam primedbe radi pa cepa, samo eto procesor me zeza...al videcu da promenim posto vecina vas kaze da je do toga
Old 20-06-2012, 07:48 PM   #8
BillySound
Junior Member

Jel bi ovaj zavrsio posao uz 6 gb ram? http://www.pakom.com/intel-lga-core-...-c266-view.htm
Old 21-06-2012, 08:58 AM   #9
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by BillySound View Post
Jel bi ovaj zavrsio posao uz 6 gb ram? http://www.pakom.com/intel-lga-core-...-c266-view.htm
Da, pa to je to ?to ja imam...

Samo, ka?em, polovan je daleko jeftiniji...

Old 21-06-2012, 09:37 AM   #10
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Polovan uzmi slobodno, procesori uglavnom nikada ne crkavaju, tako da ce i polovan da radi identicno kao i nov...Da ne spominjem da za ove novce mozes da nadjes polovan quad!

Poz.

diviner is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules