Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-05-2012, 05:05 PM   #1
AciD-Rap
Junior Member

Default Oprema u planu

Posto ne znam gde da stavim ovo, stvarno nemam predstavu, evo ovde pa neka moderatori bace gde treba.

Ovako, ja sam pocetnik i u planu je neka low budget varijanta. Sad, zanima me par stvari. Imam Lexicon Alpha koji mi je brat dao pa me zanima da li ce mi trebati druga zvucna karta i jos par stvari.

Planiram da uzmem Yamaha MG102C mixetu i Rode NT-1a mikrofon. Sad, znam da na toj mixeti vec ima fantomsko napajanje, pa da li je ono pogodno za ovaj mikrofon ili moram da uzmem i neki dobar preamp za njega? Ovu mixetu mogu da ukljucim u ovu zvucnu ili ne? I je l mi okej izbor kako ce se snimati samo vokali? Rep je u pitanju. Pozdrav i hvala unapred.
AciD-Rap is offline   Reply With Quote
Old 24-05-2012, 05:36 PM   #2
vakatt
Member

vakatt's Avatar

Default Re: Oprema u planu

Da bi ti neko dao dobar sajvet, za početak nam mora? dati vi?e informacija.
1. ?ta planira? da radi?? (snima? vokal? komponuje? svoju muziku - beats ? radi? miks?)
2. ?ta od opreme trenutno posjeduje? ? (osim te kartice dal ima? neke zvučnike-monitore ? komp ? u kakvoj-kolikoj prostoriji planira? da radi??)
3. Koliko novca planira? da izdvoji? za opremu ? dal bi i?ao na polovnu ili novu opremu?

// Dok nam ne da? vi?e informacija ne mogu ti ni?ta pametno reći, ali ako sam dobro shvatio ?ta si zamislio - za početak ta mixeta ti neće ni?ta posebno doprinijeti + - čak naprotiv.

vakatt is offline   Reply With Quote
Old 24-05-2012, 05:37 PM   #3
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Mislim da ti alpha ne odgovara, a da je yamaha visak. Sta mislis da prodas alphu, ne kupis mixer uopste, nego uzmes neku pristojnu budget karticu sa upotrebljivim preampom i fantomom za mic koji si namerio? Npr. Focusrite 2i2, ili neki M audio?
Khan is offline   Reply With Quote
Old 24-05-2012, 06:41 PM   #4
AciD-Rap
Junior Member

Stvarno mislite da mi ne treba mixeta? Daj preporuci mi neku solidnu kartu sa dobrim napajanjem? Ili da uzmem neku kartu I preamp?
I da, sva 3 od navedenog i snimanje i mix i bitove.
Komp je na nivou sto se tice procesora, monitore cu uzeti, a prostorija je oko 30 kvadrata. A sto nije bitno da li je polovna ili nova, s tim da polovnjak radi kako treba itd.

Last edited by AciD-Rap; 24-05-2012 at 06:44 PM.
Old 24-05-2012, 06:41 PM   #5
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

U osnovi se slažem sa čika Khanom. (eheh, čika~Khan, get it...)

Možda bih i zadržao tu Alphu... ...a tako je i najmanje cimanja, ne može za nju ništa da dobije, a šljaka to sasvim korektno...(dok šljaka)...

Bolje se usredsrediti na dobar mikrofon:

R?de M3 je kondenzator i radi i na 9V bateriju, pa će raditi i bez +48V na karti i odlično radi a košta malo preko 100€...!

Čak, s'obzirom da je rep, može se probati i sa nekim dinamičkim...
Takođe R?de, model~ Procaster , po dizajnu sličan Re~20, odličan mic, košta malo preko 150€...

Miksetu zaboravi ako nemaš potrebu za live~om...! Ne treba, totalno...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 24-05-2012, 07:49 PM   #6
AciD-Rap
Junior Member

A da brate uzmem fazon sa istim parama Rode NT-2a jer su mi rekli da je jedan od boljih mikrofona za rep, i neki preamp?
Je l mogu u preamp da utaknem kondenzatora pa onda u Alphu? Onda ce sljakati zar ne?

Last edited by AciD-Rap; 24-05-2012 at 08:06 PM.
Old 24-05-2012, 08:15 PM   #7
vakatt
Member

vakatt's Avatar

Pa neki fin preamp sa majkom i sve gurat kroz tu Alphu je isto jedna od opcija ali opet ti ne rece koliki nam je bud?et , bar otprilike ?

vakatt is offline   Reply With Quote
Old 24-05-2012, 08:21 PM   #8
AciD-Rap
Junior Member

Pa ne znam sta da ti kazem brate. Celu pricu planiram tamo polovina jula - avgust tako da ne znam bas precizno. Ali recimo 400-500 mozda i 600e sve zavisi kako ce se neke stvari odviti Frka mi je sto Alpha nema ulaz za 2 majka (1 da me cuje onaj u gluvoj), mada, to cu da resim tako sto cu mikrofon koji vec imam neko vreme koji koristim za skajp itd (samsonov neki) da uguram u integrisanu zvucnu u kompu..tako da to vec nije problem. Da uzmem neki dobar preamp Presonus neki i Rode nt2a?
Old 24-05-2012, 09:06 PM   #9
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

...hmm... To već menja stvari...

Ipak, u toj konstalaciji, može i da se ide na bolju kartu...!

Išao bih na recimo TC konnekt 6 (sad je baš povoljan), ima odličan preamp i NT1 ili 2, šta budžet dozvoli.... To je onda "killer" kombinacija...

Poseban preamp...Ne.

Iole bolji preamp od onih koji se mogu naći u nekim kulturnijim kartama, tipa predloženog konnekt 6 ili slično, košta dosta para...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 24-05-2012, 10:21 PM   #10
AciD-Rap
Junior Member

Ona je u artistu 240e, sto je koliko vidim sasvim okej. I majk nt1/2a. Jesi siguran u to? Ako se tako sad odluci to je tako i to cu i uzeti.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules