|
Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Mo?da će delovati kao odgovor u nekakvom afektu, ali veruj mi nije... Zaista misli? da se iz tog originalnog materijala mogu izvući nekakve jasne smernice za vlastiti rad? Pa u mikroprocentualnom sledu primera si u pravu, ali ono ostalo bi nas obojicu razočaralo jer se (to potpisujem) na takvom jednom mediju zvukom nikada neće baviti onako kako mi to (koji hoćemo) radimo u svojim kućnim studijima.
Nave?ću ti najprostije kako sam montirao (editovao) zvuk u emisiji. Supruga, koja je takođe televizijski novinar, ima najvi?e razloga da bude ljuta zbog toga, i ja joj to uop?te ne zameram. Činjenica je da mi je odlazilo u?asno puno vremena na to... ![]() Najpre se ugrebovane izjave sagovornika eksportuju kao posebni audio fajlovi, da bi se svaki očistio od ?umova Audition-ovim NR alatom, a onda pomoću onog čuvenog envelopiranja, svaki iskakajući pik bi smanjivao na neku "srednju-odokativnu" vrednost, dok sam one tihe dizao taman toliko da ne dominira ambijentalni ton. Ovo sam radio kao neku vrstu pripreme fajlova pred precizno editovanje u WaveLab-u, jer sam se vodio logikom digitalije zvanom: ?to bolji ulaz, to i veće ?anse za jo? bolji izlaz. ![]() Elem, caka je u tome ?to je svaka osoba na terenu snimana istom opremom (SONY-jevim bubicama), ali u drugačijem prostoru, i iz toga je ishodio drugačiji pristup kada je reč o kompresiji, a druga stvar je vezana za karakter samog glasa, ?to će reći da su u WL-ovom insert chainu, konkretno na iZotope-ovom Ozonu menjani parametri na ekvilajzeru i exciter-u, takođe i ostalo (wet-dry "tehnikom"). Za?to ovo pričam, pi?em? Zato ?to sam se u 205 epizoda tokom pet godina emitovanja apsolutno svakom glasu u emisiji posvetio bez presedana, i poku?avao da izvučem ono ?to televizija tra?i: kresanje subbasova, guranje basova prema srednjacima, ali da se ne izgubi osećaj kako su i dalje tu (?to bi svakako bilo drugačije da je reč o ne-govornom materijalu) i kontrola tranzijenata koji znaju da budu veoma neprijatni u etru, jer u produkciji ponajvi?e i "navlače" na preterivanje. Izostavjam deo vezan za moj glas, sniman je istom opremom, pa sam na samom početku napravio kombinaciju pluginova i tako je ostalo do kraja. Sumnjam da na televiziji ima posvećenika koji će na ovaj način prihvatiti zadatak sređivanja zvuka za emisiju. Prosto je... Oni imaju radno vreme, a kad radi? kući, ta stavka ne postoji. Jo? kad se na to doda stavka o kvalitativnoj relativnosti svejedno o kojem se segmentu posla u dr?avnoj firmi radilo... ![]()
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Peak Pro 7 | Mika Technika | Mastering | 1 | 26-01-2011 09:45 PM |
Peak-metri u Sonaru reaguju sporo? | Ghost Dog | Audio Software | 8 | 20-09-2009 12:36 PM |
Kako se rijesiti peak-a na 130 Hz? | Edi Prog | Dizajn i konstrukcija studija | 13 | 06-11-2007 12:00 PM |
Ima li neceg novog? | LAMPASH | Gitarska Produkcija | 13 | 13-05-2007 02:52 PM |