Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 20-03-2012, 04:12 PM   #10
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Default Re: RMS i PEAK standard za TV broadcast na Balkanu? Ima li tako neceg?

Mo?da će delovati kao odgovor u nekakvom afektu, ali veruj mi nije... Zaista misli? da se iz tog originalnog materijala mogu izvući nekakve jasne smernice za vlastiti rad? Pa u mikroprocentualnom sledu primera si u pravu, ali ono ostalo bi nas obojicu razočaralo jer se (to potpisujem) na takvom jednom mediju zvukom nikada neće baviti onako kako mi to (koji hoćemo) radimo u svojim kućnim studijima.
Nave?ću ti najprostije kako sam montirao (editovao) zvuk u emisiji. Supruga, koja je takođe televizijski novinar, ima najvi?e razloga da bude ljuta zbog toga, i ja joj to uop?te ne zameram. Činjenica je da mi je odlazilo u?asno puno vremena na to...
Najpre se ugrebovane izjave sagovornika eksportuju kao posebni audio fajlovi, da bi se svaki očistio od ?umova Audition-ovim NR alatom, a onda pomoću onog čuvenog envelopiranja, svaki iskakajući pik bi smanjivao na neku "srednju-odokativnu" vrednost, dok sam one tihe dizao taman toliko da ne dominira ambijentalni ton. Ovo sam radio kao neku vrstu pripreme fajlova pred precizno editovanje u WaveLab-u, jer sam se vodio logikom digitalije zvanom: ?to bolji ulaz, to i veće ?anse za jo? bolji izlaz.
Elem, caka je u tome ?to je svaka osoba na terenu snimana istom opremom (SONY-jevim bubicama), ali u drugačijem prostoru, i iz toga je ishodio drugačiji pristup kada je reč o kompresiji, a druga stvar je vezana za karakter samog glasa, ?to će reći da su u WL-ovom insert chainu, konkretno na iZotope-ovom Ozonu menjani parametri na ekvilajzeru i exciter-u, takođe i ostalo (wet-dry "tehnikom").
Za?to ovo pričam, pi?em?
Zato ?to sam se u 205 epizoda tokom pet godina emitovanja apsolutno svakom glasu u emisiji posvetio bez presedana, i poku?avao da izvučem ono ?to televizija tra?i: kresanje subbasova, guranje basova prema srednjacima, ali da se ne izgubi osećaj kako su i dalje tu (?to bi svakako bilo drugačije da je reč o ne-govornom materijalu) i kontrola tranzijenata koji znaju da budu veoma neprijatni u etru, jer u produkciji ponajvi?e i "navlače" na preterivanje.
Izostavjam deo vezan za moj glas, sniman je istom opremom, pa sam na samom početku napravio kombinaciju pluginova i tako je ostalo do kraja.
Sumnjam da na televiziji ima posvećenika koji će na ovaj način prihvatiti zadatak sređivanja zvuka za emisiju. Prosto je... Oni imaju radno vreme, a kad radi? kući, ta stavka ne postoji. Jo? kad se na to doda stavka o kvalitativnoj relativnosti svejedno o kojem se segmentu posla u dr?avnoj firmi radilo...

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules