Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 15-03-2012, 01:50 PM   #51
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Default Re: DJ Umjetnost??

Khm eto primera: vestina citanje ne podrazumeva vestinu razumevanja. Upravo se o tome radilo, nije problem klasifikacije nekoga kao umetnika ili ne, samo je problem kada nekoga nazoves violinistom zato sto pravi udobne fotelje ili kad nekoga nazoves stolarom zato sto dobro svira violinu. A klasifikikacija je korisna bas zato sto podrazumeva razumevanje. Ili bar pretpostavlja. Ko razume to, nema razloga da se plasi klasifikacije.
VukP is offline  
Old 15-03-2012, 02:45 PM   #52
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ok, razumem sta oces da kazes, i veoma sam ok sa ovom debatom. U pravu si sto se striptizeta tice, i svega, ali ja sam eto licno sklon da njih ipak priznam u muzicke umetnike, jer je njihov stepen razumevanja i poznavanja muzike (koji neretko vodi i u autorstvo, ili iz istog proizilazi, ko sto je dabear naveo par primera), ipak presudan za njihov kvalitet i uspeh. Takodje bi se slozio da inzenjere zvuka, pocevsi od snimatelja i mix inzenjera, pa do koncertnih, klasifikujem kao muzicke umetnike, iako ne sviraju, niti komponuju. Liniju bih ipak povukao na elektroinzenjerima koji prave audio opremu, ako se samo time bave, a ne i koriscenjem iste u proizvodnji muzike. Mozda tu i jeste sustina, proizvod koji striptizeta ili plesacica proizvodi svojim nastupom jeste plesno delo, a muzicki dj set je po meni, ipak, svojevrsno muzicko delo, tj muzicki nastup. Istom analogijom, plesa moze biti i bez muzike, a DJ bez muzike, da vrti prazne ploce cini sta?

Takodje, sta cemo sa muzicarima koji sviraju tudje pesme? Okidaju note u tacno odredjenom ritmu, harmoniji i melodiji koju je neko drugi napisao, sa manjim varijacijama, i uspehom u interpretaciji. Komotno bi mi bilo da ih svrstam u istu kategoriju sa DJevima, koji takodje imaju svoje varijacije i razlicite interpretacije, sto u samo DJ-actu, sto u remix kulturi (koja je po meni itekako ravnopravna muzicka kategorija).

No, ovo je samo moj stav i argumentacija istog, i prihvatam da ljudi koji se bave autorstvom i stvaranjem muzike u izvornom obliku, se ne osecaju komotno da dele status muzickog umetnika sa pukim interpretatorom njihovog dela.
Arthur is offline  
Old 15-03-2012, 02:52 PM   #53
Milosh84
Member

Milosh84's Avatar

evo jednog genijalnog muzicara koji radi i kao DJ http://www.youtube.com/watch?v=_J8zm0DKHmk

Milosh84 is offline  
Old 15-03-2012, 03:43 PM   #54
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Takodje, sta cemo sa muzicarima koji sviraju tudje pesme? Okidaju note u tacno odredjenom ritmu, harmoniji i melodiji koju je neko drugi napisao, sa manjim varijacijama, i uspehom u interpretaciji. Komotno bi mi bilo da ih svrstam u istu kategoriju sa DJevima, koji takodje imaju svoje varijacije i razlicite interpretacije, sto u samo DJ-actu, sto u remix kulturi (koja je po meni itekako ravnopravna muzicka kategorija).
Pa to bi bili interpretativni umetnici. I moj ujak je ljubitelj jazz-a i verovatno poznaje tu scenu bolje od mnogih aktivnih muzicara, ali on ne svira nijedan instrument i nikada nije ni pokusavao. Takodje, aktivno maltretira komsiluk pustanjem ploca. Onda je i on na neki nacin muzicar? Ponavljam, nije mi namera da omalovazim necije zanimanje, samo ne vidim potrebu da se neko pravi da je nesto sto nije niti mora da bude. A ako se neko oseca manje vrednim pa glumi da radi nesto sto ne radi onda je to sasvim drugo nesto - primecujem, kod ljudi koji se bave time, potrebu da opravdaju na neki nacin to sto rade i stave znak jednakosti izmedju toga i muzike a, u sustini, nema potrebe za tim. Rade to sto vole, zaraduju dobro(bar se tako hvale) i niko nema pravo da ih krivi zbog toga.

Ono sto takodje zamagljuje stvar je (namerno) mesanje termina i uloge producenta, miks inzinjera, snimatelja, kompozitora, aranzera, tekstopisca i svih ostalih ucesnika u nastanku proizvoda koji nazivamo pop pesma. Naravno da sve to moze biti ista osoba ali uglavnom nije ili bar ne mora da bude. Kada vidim pojedine postove imam utisak da ljudi uopste ne razumeju razliku. Bilo bi zaista zgodno kada bi DaBear i drugi koji su u inostranstvu i rade nesto od tih poslova pojasnili ko je ko i sta, zapravo, oni rade. Iskreno, ni meni nije bas jasno cime se bavi Dejvid Geta na primer - koliko sam shvatio, ima tim ljudi koji sve navedene poslove rade za njega a on se na neki nacin bavi javnom prezentacijom tih proizvoda? Ili opet gresim? Nesto kao hibrid Endija Vorhola i Gorana Bregovica. Sta u tom zanru podrazumeva termin remiks? Kad se kaze producent ja pomislim na Kvinsija Dzonsa, Trevora Horna, Boba Roka ili Sasu Habica, ako je tako nekome draze/blize, ali imam utisak da se u tim slucajevima ta titula odnosi na potpuno drugaciji posao od onog o kome ovde pricamo.
VukP is offline  
Old 15-03-2012, 03:51 PM   #55
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Pa ja bi tvog dedu priznao za muzickog umetnika ako bi pravio organizovane i naplacivane zurke gde bi se pustala jazz muzika, po njegovom ukusu, i na nacin da zurka dobro funkcionise

A za mistifikaciju o podeli posla, to je potpuno nova tema i topik, i ima svoje uzroke, mane i prednosti. Ni ja ne znam sta radi Geta, al znam sta radi tipa kolega Gramophonedzie, koji ima dosta duboko umesane prste u nastanak svojih numera i remixa. hands on Ali je verovatno sad negde u nekom avionu ili aerodromu, last thing i heard je da je posao na nedelju dana za Miami da "svira" po klubovima
Arthur is offline  
Old 15-03-2012, 03:54 PM   #56
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Znaci ako uzivamo uz Led Zeppelin koji slusamo na radiju - taj ko pravi set listu je muzicar? Tesko. Na stranu to sto i vecinu ljudi koji se bave muzikom na neki nacin ne mozemo nazvati umetnicima jer ne umeju nista - bilo bi suvise da nekakvu aktivnu publiku koja naplacuje to sto deli svoj ukus da sirim auditorijumom nazovemo muzicarima. Ako sam dobro razumeo, uslov koji neko mora da ispuni da bi bio muzicar je da naplati nesto i da se neko dobro provede? Ako je to logika, onda je ok - DJ = muzicar. Ali ako ipak budemo realni, nema potrebe za tom vrstom demagogije jer, kao sto sam vec rekao, niko nema razloga da se oseca ovako ili onako samo zato sto, zamisli, nije muzicar.

Sto se tice Moby-a, nisam siguran da bas spada u red genija(bar ne prema, najrasprostranjenijoj, Sopenhauerovoj kategorizaciji) ali i kada bi bilo tako, bio bi genijalan muzicar zbog svojih muzickih radova ali DJ nastupi ga ne bi cinili genijalnim muzicarem vec bi bili nesto sto on radi pored svog, genijalnog, muziciranja.
VukP is offline  
Old 15-03-2012, 04:30 PM   #57
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ne, vise puta sam se ogradio od radija i kafanskih usputnih popuna muzikom. Pricam iskljucivo o rejvovima, ciljno organizovanim i precizno definisanim tipom dogadjaja,i didzejeva koji na njima nastupaju. Imam dobrog prijatelja koji je radijski voditelj, pa i selektor muzike, i ne smatram ga ni didzejem ni muzicarem.

Pritom, razlikujem pojam muzickog umetnika (u koje bi ubrajao didzejeve, pa i pomenute audio inzenjere) od muzicara (ljudi koji sviraju neki instrument, ukljucuci vokal). To spominjem jer smo zapeli ovde oko kategorizacije, a vec si par puta pokuso da me izvuces iz konteksta, iako se bas trudim da precizno objasnim svoje misljenje i stav.
Arthur is offline  
Old 15-03-2012, 04:47 PM   #58
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
ne, vise puta sam se ogradio od radija i kafanskih usputnih popuna muzikom. Pricam iskljucivo o rejvovima, ciljno organizovanim i precizno definisanim tipom dogadjaja,i didzejeva koji na njima nastupaju. Imam dobrog prijatelja koji je radijski voditelj, pa i selektor muzike, i ne smatram ga ni didzejem ni muzicarem.

Pritom, razlikujem pojam muzickog umetnika (u koje bi ubrajao didzejeve, pa i pomenute audio inzenjere) od muzicara (ljudi koji sviraju neki instrument, ukljucuci vokal). To spominjem jer smo zapeli ovde oko kategorizacije, a vec si par puta pokuso da me izvuces iz konteksta, iako se bas trudim da precizno objasnim svoje misljenje i stav.
Izvini, nije bilo namerno.

Da pojednostavim, sta je to sto DJ-eve cini muzickim umetnicima? Sta je to sto oni umeju i u cemu su vesti na visokom nivou a da je direktno muziciranje? Zabavljanje posetilaca rejva/zurke to, svakako, nije. Na stranu sto je masa te vrste zabavljena vec u startu supstancama koje su i inace osnovni motivator rejvova. A u kafani sviraju muzicari - neki su bolji, neki su losiji - ali su muzicari koji svojom vestinom muziciranja - na kom god nivou ona bila - vrse tu "usputnu popunu muzikom" kako je ti nazivas. U slucaju o kome govorimo ne postoji niko ko stvara/interpretira muziku. Tj. cak i los muzicar je muzicar - samo je los u tome sto radi ali ako ne pises/sviras/pevas ili radis nesto sto je direktno vezano za poznavanje gore navedenog (kao na primer da dirigujes ili produciras u tradicionalnom smislu)onda nisi muzicar. Ni dobar ni los. Ma koliko zeleo da neko misli da jesi. A btw, pretpostavka je da svaki iole pristojniji dirigent ili producent ume i da svira i da peva a takodje i da napise/dopise/prepravi/postavi tu i tamo ponesto.

Iskreno, ako tako postavljas stvari, termin zaposlen u muzickoj/zabavnoj industriji bi mnogo bolje odgovarao tome od termina muzicar ili muzicki umentik. No, ovo sto radim nije sitnicarenje nego moja licna potreba(nekome nebitna) da se stvari nazivaju pravim imenom i kao takve vrednuju. U suprotnom bi dosli u situaciju da platimo kilogram mandarina a da nam zapakuju kilogram blata ili da neki DJ "producira" Steely Dan, na primer- sto je, slozicemo se, naucna fantastika.
VukP is offline  
Old 15-03-2012, 05:04 PM   #59
Plonk
Member

Plonk's Avatar

pozz..povremeno dolazim na rumski forum....i svaki put izgleda jedno te isto haha...ne mogu da verujem cime se ljudi sve bave...ko je DJ..ko je muzicar, ko je umetnik????
Ljubitelj sam elektornske muzike vec nekih 16 godina, i veliki broj ljudi koje volim i postujem iz te oblasti cu uvek nazvati muzicarima, umetnicima, cak i genijalcima, jer oni za mene licno to i jesu...sto ko drugi misli on njima apsolutno mi je nebitno..tako je uvek i bilo..slazem se da danas pojam dj-a je malo poljuljan kojekakvim komercijalnim stvarima..pomalo i tehnologijom..
Old 15-03-2012, 05:14 PM   #60
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Ma, svako može na vizit karti da napiše šta mu duša ište. Štono kažu - piše i na autobusu "Lasta", pa ipak ne leti.

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules