Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 15-03-2012, 03:43 PM   #23
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Default Re: DJ Umjetnost??

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Takodje, sta cemo sa muzicarima koji sviraju tudje pesme? Okidaju note u tacno odredjenom ritmu, harmoniji i melodiji koju je neko drugi napisao, sa manjim varijacijama, i uspehom u interpretaciji. Komotno bi mi bilo da ih svrstam u istu kategoriju sa DJevima, koji takodje imaju svoje varijacije i razlicite interpretacije, sto u samo DJ-actu, sto u remix kulturi (koja je po meni itekako ravnopravna muzicka kategorija).
Pa to bi bili interpretativni umetnici. I moj ujak je ljubitelj jazz-a i verovatno poznaje tu scenu bolje od mnogih aktivnih muzicara, ali on ne svira nijedan instrument i nikada nije ni pokusavao. Takodje, aktivno maltretira komsiluk pustanjem ploca. Onda je i on na neki nacin muzicar? Ponavljam, nije mi namera da omalovazim necije zanimanje, samo ne vidim potrebu da se neko pravi da je nesto sto nije niti mora da bude. A ako se neko oseca manje vrednim pa glumi da radi nesto sto ne radi onda je to sasvim drugo nesto - primecujem, kod ljudi koji se bave time, potrebu da opravdaju na neki nacin to sto rade i stave znak jednakosti izmedju toga i muzike a, u sustini, nema potrebe za tim. Rade to sto vole, zaraduju dobro(bar se tako hvale) i niko nema pravo da ih krivi zbog toga.

Ono sto takodje zamagljuje stvar je (namerno) mesanje termina i uloge producenta, miks inzinjera, snimatelja, kompozitora, aranzera, tekstopisca i svih ostalih ucesnika u nastanku proizvoda koji nazivamo pop pesma. Naravno da sve to moze biti ista osoba ali uglavnom nije ili bar ne mora da bude. Kada vidim pojedine postove imam utisak da ljudi uopste ne razumeju razliku. Bilo bi zaista zgodno kada bi DaBear i drugi koji su u inostranstvu i rade nesto od tih poslova pojasnili ko je ko i sta, zapravo, oni rade. Iskreno, ni meni nije bas jasno cime se bavi Dejvid Geta na primer - koliko sam shvatio, ima tim ljudi koji sve navedene poslove rade za njega a on se na neki nacin bavi javnom prezentacijom tih proizvoda? Ili opet gresim? Nesto kao hibrid Endija Vorhola i Gorana Bregovica. Sta u tom zanru podrazumeva termin remiks? Kad se kaze producent ja pomislim na Kvinsija Dzonsa, Trevora Horna, Boba Roka ili Sasu Habica, ako je tako nekome draze/blize, ali imam utisak da se u tim slucajevima ta titula odnosi na potpuno drugaciji posao od onog o kome ovde pricamo.
VukP is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules