Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 15-03-2012, 12:15 AM   #31
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Default Re: DJ Umjetnost??

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Bas tako! Potencijalni radovi...
Tome je mesto u odeljku Promocija radova, a ovde bi mozda bilo zgodno, kad su se veci mnogi raspisali, pojasniti sta to DJ-evi zapravo rade i time mozda smanjiti ociglednu netrpeljivost i eventualno spreciti potencijalne uvredljive ispade u buducnosti. Pa ako se kroz to i provuce reklama/samopreporuka/hvalisanje sopstvene firme, nije strasno.
VukP is offline  
Old 15-03-2012, 12:18 AM   #32
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by VukP View Post
Tome je mesto u odeljku Promocija radova, a ovde bi mozda bilo zgodno, kad su se veci mnogi raspisali, pojasniti sta to DJ-evi zapravo rade i time mozda smanjiti ociglednu netrpeljivost i eventualno spreciti potencijalne uvredljive ispade u buducnosti. Pa ako se kroz to i provuce reklama/samopreporuka/hvalisanje sopstvene firme, nije strasno.

http://en.wikipedia.org/wiki/DJ

Bockie is offline  
Old 15-03-2012, 12:32 AM   #33
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Tako bi mogli uraditi sa vecinom tema na forumu pa onda forum ne bi ni imao razloga za postojanje.

Umesto durenja, nicim izazvane price o sopstvenim poslovnim poduhvatima i pozivanja na wiki ne bi bilo lose da neko nekada kaze nesto korisno, informativno i edukativno, ako vec poseduje takve informacije.
VukP is offline  
Old 15-03-2012, 01:18 AM   #34
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Lično mislim da bi elementarno poznavanje materije i istorijskog nastanka, kao korisne, informativne i edukativne subjekte, predupredilo bar elemente uvrede i nepoznavanja u početku ovog posta, takve ideje u osnovi i pre započinjanja ovakvih postova. I zato sam i stavio nešto što je potpuno korisno i informativno i nadasve edukativno.

Baš zato što je ovo javni forum, pretpostavka je i da će još neko pročitati to što pišemo ili postavljamo i naučiti nešto.

Drugo, postoje i mesta u "Audio produkciji" gde ima dovoljno prostora za ozbiljnu i edukativnu priču o DJ-ingu, a ne ovde u "pričaonici" - svojevrsnoj "kafani" foruma i to u temi sa duplim znacima pitanja i pomenutim početkom.

Mislim isto tako i da je onaj početni cilj, da se tema ostavi otključana da bi se ukazalo na pojedine stvari, sada ispunjen i više od toga - čovek je rehabilitovan...

Sad je već sve zrelo za jedan lep "close", pa ako ko ima šta pametno neka stavi nešto korisno i edukativno na neko prikladnije mesto na forumu.

Poz'

Bockie is offline  
Old 15-03-2012, 02:03 AM   #35
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ja imam da dodam, i verovatno završnu reč. Ne znam nijednog pijanistu, ni klasičnog muzičara koji bi bez ozbiljnog truda mogao da sedi danima i od HILJADA pesama, remixa i varijanti sklapa setove od 3-4h, koje bi potom morao da pušta više puta nedeljno po klubovima, u veoma gluvo doba, pred svaki put različitom i drugačije raspoloženom publikom, te bi morao da svoj već kako tako osmišljeni set, definitivno dopuni i raširi rezervom koja celo veče vodi u nekom drugom pravcu. DJ mora da diše zajedno sa klubom, oseća kad je smorio a kad je razvalio. O običnim tehničkim aspektima elementarnog osećaja za ritam, sinkovanje i uspešno prilagođavanje numera različitih tempa ne bi počinjao, jer danas to već relativno uspešno rade kompjuteri sami. Ja pričam o setovima, inspiraciji, i satima i satima pripreme, kao i sposobnosti da se prilagodiš potpuno nepredvidivoj situaciji u bilo kom momentu, na bilo kom događaju. E pa oni koji to umeju, koji su rođeni i spremni da vode takav život, i još imaju PRIRODNO UROĐENOG TALENTA za to, redovno bivaju ponovo pozivani na šljake, bivaju dobro plaćeni i priznati. Meni je to u najmanju ruku podjednako težak posao kao bilo koji live acting. Pritom NE PRIČAM o običnim puštačima tuđih setova po kafićima, i blejačima koji su DJ kulturu i sveli na ovaj glas, što je ekvivaletno onom šta su kafanski one man arranger izvođači uradili starim kafanskim muzičarima, i tako dalje, gomila analogija postoji , ko želi da ih vidi.

Ko želi samo da besciljno pljuje po nečemu što ni ne želi da pokuša da razume, već koristi internet da bi se naslađivao hejtovanjem istog, realno bolje nek zaobilazi ovu temu, i ode negde gde korisno može nekom klincu da pojasni kako se štimuje gitara, čemu služi gain pot na pojačalu a čemu desna ruka u pravljenju zrna na distorziji i slične, veoma bitne,i korisne stvari o kojima više zna nego o DiDžejingu.

suvišno, ali ipak za svaki slučaj, nisam DJ, imao sam extremnu kratku letnju epizodu iz puke radoznalosti, dovoljno da upoznam nešto što sam i sam prethodno prezirao i ismevao, i tom prilikom skontao da definitivno nisam za to. Niti imam taj talenat niti mogu da živim takav lifestyle, previše stresa. A naučio sam da sinkujem i odradim komerc house žurku za nedelju dana učenja, u čisto tehničkom smislu
Arthur is offline  
Old 15-03-2012, 06:54 AM   #36
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Niti imam taj talenat niti mogu da živim takav lifestyle, (...) A naučio sam da sinkujem i odradim komerc house žurku za nedelju dana učenja
Oni što imaju talenat onda verovatno to nauče za jedan dan?

P.S. Sve mi to liči na duvansku industriju: ogroman trud i talenat se ulaže, od njive do bronhija. Milioni ljudi učestvuju u tome kao proizvođači i/ili potrošači, prosto se upitaš kako može da se nađe neki hejter da kaže reč protiv toga. E sad, što je otrovno, pa jebiga, ne može sve biti savršeno.

Last edited by Znak; 15-03-2012 at 07:34 AM.
Znak is offline  
Old 15-03-2012, 08:20 AM   #37
Danilo S
Member

Danilo S's Avatar

Riječ na Arthura. Op?irnije je opisao i moj stav.
Danilo S is offline  
Old 15-03-2012, 08:33 AM   #38
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Arthur +1!

Jos i ako su malo nadareni zamuziku - bonus !
Lik sa kojim sam pricao, na primer, kaze da su ga "gurnuli" u produkciju. polako je izgradio neko ime, ima svoj "brand" kao DJ, i sad moze da se prosiri u komponovanje i produkciju (jer zna sta radi "on the dance floor" - nasta se masa pali)

Takodje, znam puno producenata koji su "naterani" od strane svog labela da postanu DJ-i. MJ Cole je bas takav primer...secam se kako je gundjao i bunio se sto mora da uci da miksa i kako su ga svi zezali po studiju da nema pojma...
On je inace klasicno trenirani muzicar i samo je hteo da svira i radi svoju muziku. Na svu srecu, sad 90% zivi od DJ-isanja!!

Ima jos mnogo producenata koji su "postali" DJs. Lakse je da promovise svoj materijal i svaki novi singl = nove tezge.
Neki su cak uposljavali "dummy" DJs da putuju po klubovim i vrte muziku u njihovo ime!!

Plus, DJ moze da proda majce, torbe, slip mats...a producent nemoze!
DaBear is offline  
Old 15-03-2012, 10:24 AM   #39
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

@Znak
Ili nisi dobro pročitao, ili nisi u stanju da skontaš o kom talentu sam pričao, ili si čisto maliciozan, sebe radi. A što se štetnosti DJ kulture tiče, tek tu ne bih otvarao pandorinu kutiju analogija šta su rock bendovi uradili klasičnoj muzičkoj kulturi (koja je prethodno, porede izvorne narodne, bila jedina postojeća i društveno jedina prihvaćena). Koliko sam upućen, didžejing u sadašnjem, dancefloor obliku, je počeo još 70tih sa disco i funk muzikom, a slična pojava je vladala i na Jamajci , u vreme nastanka ska i reggae muzike. Pa onda hiphop kultura koja je takođe nastala iz turntableisma takođe, a sa njom i trip-hop kao potonji derivat. Tehno muzika, koja tebi izgleda jedina smeta, je nastala iz još klasičnijih izvora, od Kraftwerka i J.M.Jarrea i ostalih pionira, koji su lagano sekvencing i looping (a to klasičnog zadrtog rock muzičara najviše valjda iritira), uveli kao produkcijske norme. Tek su 90tih, opet kao neki naslednik disko kulture, počeli rejvovi u modernom obliku i razvili se u ovo što su poslednjih 15 godina.

Jedno ne imati naklonost ka nečemu i različiti lični muzički ukus, a potpuno je druga ljudska greška iz tih razloga osporavati pravo nečega na postojanje, i njegovu ukupnu vrednost i sam kvalitet. Ovo drugo se, dragi moj Znače i Tajsam, zove hejt, i jedna je od po meni, ozbiljnih mana a ne vrlina ličnosti.
Arthur is offline  
Old 15-03-2012, 10:28 AM   #40
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Nisam pušač, i nemam nameru da prihvatim da je to o čemu pričamo isti kurac po štetnosti po društvo, ali i tu postoji jedna sideway analogija - nastankom duvana, niko nije bio PRIMORAN da puši, u pitanju je lični izbor i sloboda, da sebi nanosi štetu, niti je na nama koji ne pušimo i ne volimo miris dima u plućima, da to osuđujemo.

Ali opet, pušenje se zbog medicinski dokazane štetnosti po okolinu, mora osuđivati i sankcionisati, jer pasivni pušači trpe više nego aktivni. Ovde već prestaje ikakva povezanost sa našom temom, od koje sam se ionako u startu u ovoj poslednjoj analogiji, ogradio
Arthur is offline  
Closed Thread

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules