Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike

Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike Snimanje, produkcija, obrada i aranziranje Hip-Hop/RnB muzike i slicnih pravaca...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-10-2010, 07:35 PM   #11
rastamankg
Member

Default Re: miks i master za pocetak

U sustini sve su ti rekli, samo pazi oko reverba, obicno, kolko cujem, ljudi kad pocnu da rade natucaju reverb, te to stvarno zvuci ogavno. Takodje, valjalo bi da na master stavis neki analyzer stereo slike, i da obracas paznju da mix ne ode u kontrafazu.
Reverb i Delay bi valjalo da stavljas kao send efekte, gledaj da kompresorom ne ubijes svu dinamiku, ima ovde po Rumskom jedan odlican tutorial sto se tice kompresora, koji ce dosta da ti pomogne.
Od pluginova bi mogao da koristis Waves API seriju, koja je po mom misljenju mnogo dobra, onda SPL Transient Designer, mnogo korisna alatka za doteravanje bubnjeva. Reverb, ja koristim onaj steinbergov impulsni reverence, lepo radi po mom misljenju.
Za onaj vektorskop sa pocetka teksta, da vidis da li ide u kontrafazu mozes da skines (besplatan je) Flux Stereo tool.
Samo vezba, vezba, vezba i sve ce biti u redu
rastamankg is offline   Reply With Quote
Old 15-10-2010, 08:38 PM   #12
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Generalno se u repu koriste kratki reverbi. Retko sam vidjao da ljudi stavljaju reverb na kick, mada stavlja se na one "basketball" kick-ove itd.

Dosta zajebana stvar je sto mnogo repera (ne samo ovde) snima na mnogo jeftinoj opremi, i plus nema kako da se izrazim, "pitch" i dinamicku artikulaciju i dikciju (ovo najvise vazi za domace repere), pa se cela produkcija svodi na to ukompresuj zalepi vokal sto glasnije (primetio u glavnom u domacoj rep produkciji da su vokali u glavnom preglasni, a i moderna rep americka produkcija ne kaska mnogo za tim trendom), pa i ja sam cesto imam te zahteve "pojacaj pojacaj vokal" i onda od drum-ova ne ostane nista, sempl se jedva nazire itd... Imas na gearslutz-u celu temu o tome zasto reperi oce svoj glas sto glasnije.

Sad zajebano je kad se sa svim tim manama snimi vokal na ultra jeftinom mikrofonu (100-150 E) plus sa brda overload-a u jeftinom preampu i konvertoru i tu nema spasa sem malo nafilovati vokal vremenskim efektima (reverb, delay) kako bi se zamaskirao taj harsh u srednjim i visokim srednjim koji su krucijalni za rep vokale iz golden age-a hiphop produkcije.

Da se razumemo, ne patim od toga da sve mora biti snimljeno na skupoj opremi i ne smatram da skupa oprema cini dobru pesmu, ali definitivno treba biti snimljeno dobro, dobro majkirati izvodjaca, paziti da ne dodje do klipa narocito u konvertoru ... To je sto se snimanja tice

Ali ako je vokal do jaja odrepovan i snimljen na dobroj opremi imas mogucnost da na njega stavis samo neki earlier reflection neprimetan reverb i da to u miksu za uho zvuci kao da nema reverba nigde, ali moji pokusaji sa ne tako dobrim snimcima (da ne kazem losi) nisu bili zavidni

A sto se tice elemenata matrice, nema tu mnogo filozofije, jednom je Awacs napisao da je produkcija uskladjivanje frekvencija da to moze da se slusa I to je sustinki istina.

Imas Filtere (EQ-ove) koristi ih kad cujes da treba, imas kompresore, gate-ove itd koristi ih kad cujes da treba, nemoj previse preterivati, imas vremenske efekte (reverb, delay, tu valjda spada i chorus itd) koristi ih i to je to

U rep-u ces zeleti da ritam bude jak da bas bude jak, u samom startu odaberi semplove koji najbolje zvuce vec suvi, i onda to sve doteruj...Ja licno krecem da miksam od kicka i snare-a pa onda oko toga gradim pricu

Last edited by Jan; 15-10-2010 at 08:48 PM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 26-10-2010, 12:32 PM   #13
NXA
Junior Member

NXA's Avatar

hvala ljudi... moram prvo sad ovo doooobro da prostudiram, pa da se bacim na posao
NXA is offline   Reply With Quote
Old 26-10-2010, 01:51 PM   #14
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Quote:
Originally Posted by NXA View Post
hvala ljudi... moram prvo sad ovo doooobro da prostudiram, pa da se bacim na posao

Ne!

Nego da se bacis na posao, pa iz toga da prostudiras
Old 28-10-2010, 12:38 AM   #15
saleizkraja
Junior Member

saleizkraja's Avatar

U sustini zajebi sve tutoriale po forumima po youtubeu itd itd i pocni sam od nule, proucavaj programe i alate i kad steknes neko osnovno znanje onda ganjaj da vidis kako to rade neki ljudi koji se time bave dugo dugo dugo i po tome usavrsavaj to sto si naucio sam. .Em sto ce te ti ljudi na forumima bolje prihvatiti em sto ce i tebi samom biti lakse da razumes neke stvari, ovako samo opterecujes glavu. .Bitno je samo da uzivas dok radis muziku i da si na kraju dana zadovoljan time sto si uradio. .

www.twitter.com/saleizkraja
saleizkraja is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 12:01 PM   #16
KrleBeatz848
Junior Member

Imam 15 godina, beatmakingom sam poceo da se bavim pre godinu dana. Smatram da nisam toliki amater za svoje godine ali bih voleo da preslusate neke moje radove da bi znao sta treba da se popravi i na koji nacin i u kom programu da nastavim dalje. Radim u FL Studiu 9. Na ovom linku su nekih 10-ak instrumentala. Ko stigne tj. ko ?eli nek' preslu?a sve.
Pozz
http://soundcloud.com/krlebeatz848

Last edited by KrleBeatz848; 01-02-2012 at 12:06 PM.
KrleBeatz848 is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2012, 05:31 PM   #17
loscolorados
Member

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
e moj prijatelju...da je to lako , svi bi miksali za licno uzivanje...

Ali evo uopsteno...plugovi :
Sner - EQ, Compressor, Transient designer, reverb, sigurno idu...
Klep - EQ, Compressor, Transient designer, reverb
Het (?) - EQ, Compressor, Transient designer, reverb ?
Kik - EQ, Compressor, Transient designer, reverb (mozda?)
Vokal - EQ, Compressor, Transient designer, reverb, delay, de-esser, filter, harmonizer, exciter, doubler, i mozda jos po nesto...

ovo je recept ako hoces da ti miks kida / ubija i udara !

e sad - redosled je bitan, koji plug prvi, drugi itd,...
ti koristi? transient designer na vokalu jese mo?e? malo raspisati o tome? nije mi to nikad palo na pamet

P.S ako radi rap, mo?e? stavit upitnik na snare-reverb?
loscolorados is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2012, 09:08 PM   #18
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by loscolorados View Post
ti koristiš transient designer na vokalu jese možeš malo raspisati o tome? nije mi to nikad palo na pamet

P.S ako radi rap, možeš stavit upitnik na snare-reverb?
Ja koristim transient designer na vokalima da eliminisem jek sobe koliko je to moguce, u vecini slucajeva ga ima, snimci iz losih "gluvih soba" i iz kucne radinosti.

A reverb na snare-u u hiphop-u i nije tako retka pojava :S I pre se koristio i danas :S
Old 05-03-2012, 12:43 AM   #19
loscolorados
Member

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Ja koristim transient designer na vokalima da eliminisem jek sobe koliko je to moguce, u vecini slucajeva ga ima, snimci iz losih "gluvih soba" i iz kucne radinosti.

A reverb na snare-u u hiphop-u i nije tako retka pojava :S I pre se koristio i danas :S
kak to radis? smanji? relese?
loscolorados is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2012, 12:48 AM   #20
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by loscolorados View Post
kak to radis? smanji? relese?
Da da, u glavnom.
Na jednom miksu su mi bili poslali zgazene vokale gde je svaki tvrdji suglasnik imao preveliki tranzijent (K, T, P, C...) to sam resio smanjivanjem tranzijenta tada na sonnox-u, i to je bi ocajnicki pokusaj koji je uspeo.

Generalno ljudi cesto koriste tranzijent dizajnere za taj zvuk sobe itd, nije najslavnije resenje, ali radi
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules