|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Rambo je u najpozitivnijem smislu jedinstvena pojava na na?oj sceni. U početku je to neupućenima izgledalo kao humoristički pop-kulturni eksperiment, ali odavno nam je svima jasno, on je de fakto umjetnik.
Po?to smo saznali da na forumu imamo najmanje jednog učesnika u produkciji najboljih albuma Ramba Amadeusa, zamolio bih Vasu da nam ka?e koju reč o tim poduhvatima. Ako među foruma?ima ima jo? onih koji su sarađivali sa RASMC, bilo bi lepo da i od njih čujemo pone?to.
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Ali prilično mi je te?ko da izdvojim "koju reč" po?to je tu bilo svega i svačega (a ponajvi?e dobrog i zanimljivog). Evo jednog teasera iz vremena pre nego ?to je Antonije postao RASMC: U (osmokanalnom) studiju koji sam dr?ao sa mojim kumom Lukom sedeo sam sa Vladimirom Perićem (basistom tada već rasformiranog benda u kom je svirao i Rambo, i kome sam radio prethodne demo snimke) i čačkali smo neki pattern na Perićevoj novoj ritam ma?ini (E-mu SP12). Ritam ma?inu povezali preko MIDI-ja sa Ensoniq Mirage samplerom da bismo "gurnuli" jo? neki layer bubnja sa Mirage-a. I ludilo - na Mirage-u je ostao učitan patch klarineta, i ritam ma?ina okida General MIDI note i klarinet sinhrono sa bubnjem svira odlične intervale (note iz celostepene lestvice - C/D/F#/G#/A# za kick, snare i tri kontra činele) i obojica otkinemo od sreće i krenem da čačkam ekvilajzer i ono sirotinjskih efekata ?to smo imali u studiju... Posle jedno pola sata Antonije slučajno svratio u studio i pustimo mu matricu i on zine i ka?e: "Čovječe, skroz je ludo, jedino luđe od ovoga je da se preko toga pjevaju narodnjaci". I pove?emo mikrofon i: "jedne noći... po ponoći... pijan selom.... htjedoh proći... al' susreo saaaam.... susreo saaam... susreo sam vaaanzemaljcaaaa". Posle smo se Toni i ja razvozili taksijem kućama i zamolimo taksistu da pusti kasetu koju smo snimili. Čovek je bio prilično zbunjen i vratio mi kasetu, a ja je strpao u d?ep. Par dana kasnije odem kod Sa?e Habića i pustim mu snimak, čisto da vidi da li mo?e to da prođe u PGP-u... Na samom snimanju prvog albuma nisam ba? ne?to naročito učestvovao. Malo sam pripomagao oko programiranja bubnja, pevao prateće vokale za pesmu "Video", podvikivao u refrenu "Pilot babo", Toni i ja se jedno popodne zalamali sa "narodnjačkom" harmonizacijom za "Amadeus kolo"... Tek kad je re?io da osnuje bend sam se ponovo vratio u priču kao (ritam) gitarista i de?urni psiholog u bendu (?to bi danas rekli moderator ![]() Pli?ani se seća kad je kao saputnik benda putovao u Borču (ili Ovču, jebemliga) na ?urku povodom ispraćaja brata jedne moje i Tonijeve poznanice u vojsku ![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#3 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Guitar, vocals ? Aleksandar Vasiljević , Rambo Amadeus
![]() |
![]() |
#4 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Naravno da se sećam (jedino ni ja nisam siguran da li je u pitanju Ovča ili Borča!), čisto ludilo - koncert u dnevnoj sobi! Koliko se sećam, Guca je svirao gitaru, a moguće je da je bubanj svirao Milo? iz "?kripca". Vrhinac (i kraj) svirke - Rambo ka?e: "Daj Vaso gitaru malo 'vamo!" i zasvira kolo. Ja do tada nikada nisam ni video ni čuo tako ne?to u?ivo. Snimke sam čuo ne?to pre toga, jer ih je Vasilije donosio kod Enca da slu?amo i da padamo u nesvest - prve demo snimke "Vanzemaljca" i one "Ti bi htela da sam Rambo..." Meni je to izgledalo i zvučalo fantastično, u poredjenju sa onim ?to smo radili kod Enca, mada je i tu ponekad bilo dobre zabave.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Vaso, da li je M-91 sniman kod Olivera?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() E da, M-91 sniman kod Olivera na 16-track 1" Tascamu, sa prvih osam kanala pod DBX-om, a drugih osam pod Behringer ![]() ![]() ![]() ![]() Što je najluđe, tad smo imali praksu da snimamo SMPTE na 8-9 kanal (usred trake, zarad stabilnosti azimuta i sl.), tako da su 1. i 16. kanal uglavnom služili samo za zezanja poput delay-a i sličnih stvari koje nisu zahtevale pun frekventni opseg (jbg, rubni kanali na magnetofonima te klase nikad nisu bili baš naročito pouzdani ![]() Ali sve to nije toliko bitno, najvažnije je to da nismo imali "audiofilske" predrasude koje danas dominiraju u prepiskama na većini foruma koji se bave ovom tematikom. Mislim, naravno - bolje je bilo da snimak ne šušti i da nije izobličen, ali ako ti je nešto u nekom momentu palo na pamet hvatao si se za najbliži mikrofon (U87 ili SM58, štagod) i snimao, pa šta bude. Quote:
![]() ![]() Naknadno sam čuo odličnu Encovu izjavu: "Jebi ga, svi dođu kod mene, nauče da rade i onda odu kod Olivera pošto on hoće da ih plati" ![]() ![]() Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 10-02-2012 at 10:50 PM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
VIP Member
|
![]()
Ja sam miksao "Oprem dobro"
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
VIP Member
|
![]()
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
Sećam se da ste u jednoj pesmi, mislim da je u pitanju "Pilot babo" zvuk ?argije dobili snimajući Stratocaster bez pojačala, mikrofonom. Tačno?
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Produkcija... | Bockie | Razno | 15 | 22-03-2011 01:42 AM |
Tamburaska produkcija | akg111 | Audio Produkcija - Tehnike | 22 | 24-01-2010 09:00 PM |
Rambo poklanja svoj novi CD... | idekius | Razno | 25 | 28-08-2008 03:26 PM |
Ovo je produkcija | LACKY | Pricaonica | 7 | 26-06-2008 08:26 PM |
Klavir i produkcija | Steka | Audio Produkcija - Tehnike | 22 | 23-09-2007 07:13 PM |