Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-02-2012, 12:15 AM   #11
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Paul Frindle - istine i mitovi o digitalnoj obradi zvuka

iza ovoga ili stoji on sam ili lično CIA/NSA i sl sile. Previše je suptilno za običan marketing. A što se mene tiče, ne bi tolko bacao hejt po staroj tehnologiji, iz prostog razloga, što gomiletina ljudi koja želi i čuje lepotu u njoj, je tu zalutalo pre svega diveći se produkcijama koje su tada nastajale, ili su nastajale upravo na toj opremi. Tačno je da je nova tehnologija superiorna u mnogim tehničkim aspektima, ali ne radi se o tome. Barem kod normalnih ljudi koji znaju šta čuju, a ne oni koji drkaju na staru grafiku na vumetrima samo sebe radi. Ono što i on sam kaže, jeste upravo sam trip čoveka, a to sam i sam nezavisno skontao gledajući jednog matorijeg producenta kako se pati i psuje sa kompjuterom, mišem i tastaturom, i Cubaseom .. on u tom raspoloženju ne može raditi maximalno efikasno, niti mu se može IKAD razumno objasniti šta je tačno dobio plaćajući tu cenu radu sa DAW, jer mu je manje bitno.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 12:16 AM   #12
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

mislim, što bi se ja libio da otpanjim la2a od uada ili wavesa, dobijajući onu promenu boje koju oni rade, kad da bi to izveo na PRO-C ili nečem petom, moram više da se pomučim, i nikad ne dobijem zapravo to. A pravi La2a nemam para da kupim
Old 09-02-2012, 12:52 AM   #13
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Da ne ulazim u kompetisn izmedju itb/otb-a jer stvarno i nema smisla..

Moze se svasta sa svacim, stvar je u pristupu i zeljama i neka radi ko voli kako voli i kakve su mu mogucnosti.

Naime nekad je sa otb 'brzi' pristup zvuku kojem tezis jer on (otb sprava, zamislite koju god hocete) ima takvu i takvu boju, i to ti u tom i tom projektu recimo odgovara.. Kod itb-a (citaj digitalije) je dijametralno suprotan pristup jer on sam po sebi nema koloracije pa tu treba blendovat na racionalan ili cesto iracionalan nacin.. I tu nastaje problem... Pored 7 milijardi plaginova koje ljudi imaju u kompjuterima treba imati mjeru a da ne zastrani covjek, kod otb-a cesto bude manje opcija/vise rezultata...

Mislim da nisam rekao nista novo, al bi nam ponekad svima bilo bolje da razmisljamo kako da pravimo muziku, a ne da se bavimo cijepanjem atoma jer muzika nema veze sa tim

Last edited by Rhino; 09-02-2012 at 12:55 AM.
Rhino is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 01:03 AM   #14
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
iza ovoga ili stoji on sam ili lično CIA/NSA i sl sile. Previše je suptilno za običan marketing. A što se mene tiče, ne bi tolko bacao hejt po staroj tehnologiji, iz prostog razloga, što gomiletina ljudi koja želi i čuje lepotu u njoj, je tu zalutalo pre svega diveći se produkcijama koje su tada nastajale, ili su nastajale upravo na toj opremi. Tačno je da je nova tehnologija superiorna u mnogim tehničkim aspektima, ali ne radi se o tome. Barem kod normalnih ljudi koji znaju šta čuju, a ne oni koji drkaju na staru grafiku na vumetrima samo sebe radi. Ono što i on sam kaže, jeste upravo sam trip čoveka, a to sam i sam nezavisno skontao gledajući jednog matorijeg producenta kako se pati i psuje sa kompjuterom, mišem i tastaturom, i Cubaseom .. on u tom raspoloženju ne može raditi maximalno efikasno, niti mu se može IKAD razumno objasniti šta je tačno dobio plaćajući tu cenu radu sa DAW, jer mu je manje bitno.

Fuck yeah!

Kad sam radio one instrumentaliste, pozajmim PCM 70, upalim spravu , pojavi se onaj default - gimnasium 01... Pustim... Pu' jebem ti, samo za prizvuk tog sounda mi je tebalo jedno 2 dana kliktanja po parametrima bilo kog plug-ina... ...čisto od blama od samog sebe kliknem na preset 02... ...i vratim onaj prvi i završim...! Nema ko nije rekao (pa i ovde na forumu) da je sound sjajan...! Tako da, nije brže sa plug-om...

Nisu algoritmi nastali sa pojavom Wavesa i iPoda, već daleeeko ranije! I taj mrtvi Lex je digitalan...iako je '86. godište...

Zašto za filmsku industriju još uveliko koriste i filmsku traku i proizvode Nagra magnetofone "sve u 16" (da vidiš pošto su....), iako imaju HD-ove, Red-ove i Zoom-ove...!?!

Kriza uradila svoje (a nije počela 2010., već oko 1990.), i mislim da je muzička industrija "prepuštena raji"... ...da svi prave mjuz, a niko ne sluša...!
I,eto igara...a za 'leba ćemo videti...

Što bi k#&ca koristio plug-ove da sat naplatiš 200€...

Ovako, pališ plug i kad treba i kad ne treba...

Al' to sam samo ja...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 07:34 AM   #15
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Zašto za filmsku industriju još uveliko koriste i filmsku traku i proizvode Nagra magnetofone "sve u 16" (da vidiš pošto su....), iako imaju HD-ove, Red-ove i Zoom-ove...!?!
To je ključno pitanje. OK je priča različit workflow i ostalo, ali ULAZ, onaj prvi i vrlo bitan korak je veliki problem.

U svetu fotografije je situacija ovakva - digitalni fotoaparat može zasad da uradi jedno 20% onoga što može najobičniji "idiot" sa filmom, bez obzira da li se ovo sa filma posle skenira (digtalizuje) i pređe u ITB workflow. Da ne pričam koja je razlika kad je u pitanju kvalitetan aparat na kojem se uradi slajd i onda skenira na velikom rotacionom skeneru. Dakle, glavni problem je u tome da li se nešto digitalizuje u trenutku snimanja, koristeći vrlo ograničene mogućnosti konvertovanja u digitalnom fotoaparatu ili se sa analognog medija kvalitetnim skeniranjem prenosi u računar. Filmska industrija koristi filmsku traku za snimanje, ali i kad se to prebaci na DVD i dalje ostaje jasno vidljiva razlika u odnosu na nešto snimljeno HD kamerom.

Mislim da je u muzici ipak različita priča. AD konverter je u stvari ono što je skener kod fotografije. Kvalitetni konverteri će snimak sa trake digitalizovati odlično, kao što Crosfield rotacioni skener digitalizuje slajdove, a konverter u iPhonu će direktno snimiti zvuk istovremeno ga digitalizujući, kao što loš digitalni fotoaparat snima sliku.

I tu dolazimo do glavne razlike. Kvalitetan skener ne može direktno da snima fotografiju. Treba mu slajd koji će da "izvrti". Kvalitetni AD konverteri mogu direktno da snime muziku, bez trake. Ne bude isto, ali tu se već ne radi o kvalitetu snimka, već o pozitivnim i negativnim artefaktima koje traka, hteli mi to ili ne, dodaje. A te artefakte možemo zaista dodati ITB ako već hoćemo.

Last edited by Znak; 09-02-2012 at 11:48 AM.
Znak is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 07:37 AM   #16
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Fuck yeah!

Kad sam radio one instrumentaliste, pozajmim PCM 70, upalim spravu , pojavi se onaj default - gimnasium 01... Pustim... Pu' jebem ti, samo za prizvuk tog sounda mi je tebalo jedno 2 dana kliktanja po parametrima bilo kog plug-ina... ...čisto od blama od samog sebe kliknem na preset 02... ...i vratim onaj prvi i zavr?im...! Nema ko nije rekao (pa i ovde na forumu) da je sound sjajan...! Tako da, nije br?e sa plug-om...

Nisu algoritmi nastali sa pojavom Wavesa i iPoda, već daleeeko ranije! I taj mrtvi Lex je digitalan...iako je '86. godi?te...

Za?to za filmsku industriju jo? uveliko koriste i filmsku traku i proizvode Nagra magnetofone "sve u 16" (da vidi? po?to su....), iako imaju HD-ove, Red-ove i Zoom-ove...!?!

Kriza uradila svoje (a nije počela 2010., već oko 1990.), i mislim da je muzička industrija "prepu?tena raji"... ...da svi prave mjuz, a niko ne slu?a...!
I,eto igara...a za 'leba ćemo videti...

?to bi k#&ca koristio plug-ove da sat naplati? 200?...

Ovako, pali? plug i kad treba i kad ne treba...

Al' to sam samo ja...
to je samo zato sto si navikao na taj zvuk i sto neko taj preset nije vec izprogramirao, pa da se uhvatis za njega kao na PCM70 !
Da nije digitalna sprava pa ajde da se nadmudrujemo...samo je programiranje u pitanju !! Nije lako dobiti isti zvuk iz prostog razloga sto su pre bile losije te komponente i chipovi u digitalnim spravama, manja rezolucija, sta vec... sad je sve hi-rez, ultra clean itd..reba dobiti te prljavstine u programingu samo..

Neznam ko vise od tih velikih imena treba da kaze jos nesto da bi nas producentski narodu shvatio sta je bitno a sta nije, sta je u glavi, sta se moze a sta e nemoze (nista - sve moze ITB) !!??

Kakav marketing? Kakve zavere?

Kratko i jasno - pre su ljudu koristili to sto su imali (MALI IZBOR) i izvlacili su maksimum iz tog alata ! Danas 99% korisnika jedva poznaje 5% mogucnosti od svakog pluga !!! ili sintija !!!
Preseti koji dolaze sa svim spravama su obicno bez veze, ali 99% ljudi koristi njih jer ne ume ili ne zna bolje i zato je sve kao sto jeste..

Potrebno je uloziti vreme u sve, nema veze da li plug ili hardware a danas je lako dobiti nki priblizan zvuk jako brzo i 99% ljudi je zadovoljno sa tim - jer im "lici" i ne znaju za bolje / nisu nikad bili u pravom studiju i ne primecuju razliku !!
99% ljudi ce i dalje da radi sranje zvuk i sa hardware-om, jer ne znaju i nemogu da odvoje dovoljno vremena da postignu pravi rezultat...

I najvaznije - 99% ljudi nece da prizna da su u stvari netalentovani za muziku / studijski posao i produkciju..nemaju dar za to - dzabe oprema kad su u startu hendikepirani !!

A sto se tice filmskog sveta - malo si zaostao u pracenju. U pravom filmskom svetu , pogotovo audio deo - odavno je sve digitalno, cak i snimanje na lokacijama !! Nisu svi presli, kao sto nisu ni svi prestali da ih proizvode...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 11:17 AM   #17
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Quote:
I taj mrtvi Lex je digitalan...iako je '86. godište...

Ono jes.. Al i to na kraju nije potpuno isto kao vst instrument ili plugin, mada ni ne bi ni trebalo da bude..

I jedna od mojih klavijatura je digitalna pa izadje lakse u mixu od mnogih vst-i..

Ali treba imat na umu da i taj digitalni keyboard ima analogne izlaze, iz tih izlaza ima i analogne kablove koji opet ulaze u stvarne a ne vitualne inpute na konvertorima, desi se i tuda neka imprefekcija koja znatno ili neznatno utice na zvuk... Misljenja sam da se ne treba previse opterecivati oko svega toga.

Last edited by Rhino; 09-02-2012 at 11:19 AM.
Rhino is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 11:40 AM   #18
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Pa na filmu koriste traku zato što digitalne kamere još uvek imaju previše izražen "leaning" efekat pri brzim pokretima. Takoreći, odluka da se koristi filmska traka je više posledica tehnoloških, a ne estetskih ograničenja medijuma. Što naravno ne znači da će još dugo biti autora koji će snimati filmove na emulziju, pa čak i kad proizvođači digitalnih kamera nekako reše "progressive scan issues". Kao što i dan-danas ima fotografa koji snimaju na foto-ploče Kao i ono što je Znak napisao. Sa druge strane, Kodak je pre par nedelja proglasio bankrot...

Što se Nagre tiče, Nagra VI je glavna ponuda firme, digitalna je, snima na flash memoriju... lakši pristup time code-u i indeksima (dakle lakši posao u montaži), nema jebavanja oko promene trake na terenu (na -15?C), frke oko čuvanja trake do povratka sa terena, lakši transfer materijala u montaži, ne razmišljaš da li će da ti "iscuri" traka usred snimanja... downside - nema "topline" i "saturacije" u dijalogu koji je ionako u 85% slučajeva nahovan. Hehe. Hehehe.

Jebiga, živimo u onom trenutku u kom živimo. I bolje bi nam svima bilo da se malo više radujemo onome što smo dobili, a da malo manje tugujemo za stvarima koje smo izgubili. Nostalgija i kreativnost žive na suprotnim stranama ulice.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 09-02-2012 at 11:43 AM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 11:47 AM   #19
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ok, ponavljam, zašto bih ja želeo da kopam dva dana po 15 plugova da nađem i isprogramiram taj algoritam koji mi se pojavi u prvih 6 ili 7 na iole ozbiljnijem oldskul reverbu? Nisam ih koristio mnogo, ali pravilnost postoji - od REV1 i REV7, preko TC M5000 do običnog SPX 900 i Midiverba koji je realno smeće u toj konkurenciji
Old 09-02-2012, 11:58 AM   #20
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

neko spomenuo nostalgiju za vu metrima ?

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules