Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-02-2012, 02:13 AM   #1
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Default Akusticki tretman studija: Kad/Što/Zašto/Kako??

Ljudi, zanima me ne?to!

Načitao sam se razno raznih tekstova, članaka, white papera i svega o tome kako napraviti apsorber, kako izračunati opseg difuzora, kako izbu?iti helmoltze i sva?ta... i sve je to super... prosječno pametan čovijek se snađe i napravi to. Mo?e se! (long live DIY!!)

Ali zapravo nigdje nisam prona?ao dobar tekst koji bi objasnio kada napraviti ne?to i za?to ba? to!

Konkretno:
Izmjerim prostoriju. Izračunam koji su stojni valovi. Izmjerim odaziv prostorije mikrofonom. Imam sad i vizualno na ekranu gdje su peakovi, dipovi. I ?to sad?

Jasno mi je da ako slu?am prostoriju i previ?e je "?iva" (a recimo da ?elim da je to control room) onda ću trebati apsorpcije da ju smirim.

A koji je to indikator da mi treba difuzija u prostoriji?
Mislim, najlak?e je sve dobro zabit s apsorberima i doviđenja. Al znamo da je pretjerivanje lo?e. A ?to je dobro?

Pa i da sam izmjerio i izračunao koji je RT60... opet ne znam jel do ?eljenog rezultata dolazim samo s apsorpcijom ili nekom kombinacijom i difuzije. Ali kada? Kako? Za?to? Pa najlak?e je napravit okvir, natrpat mineralnom i objesit. Za?to da se davim s difuzorima koji su toliki pain in the ass za napraviti?

I kako znati u kojem frekvencijskom području mi treba difuzija?

Ajde malo pametnih razmi?ljanja? Ba? me zanima!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2012, 08:25 AM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Kad/?to/Kako??

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Ljudi, zanima me nešto!
hm... dobra pitanja postavljas... necu biti "kratak" sa odgovorom...
Quote:
Načitao sam se razno raznih tekstova, članaka, white papera i svega o tome kako napraviti apsorber, kako izračunati opseg difuzora, kako izbušiti helmoltze i svašta... i sve je to super... prosječno pametan čovijek se snađe i napravi to. Može se! (long live DIY!!)
Moze se napraviti svasta po "Master Handbook of Acoustics"... ali ne moze svasta da se primeni u maloj sobi. Mnogi "savetnici" koji piskaraju i savetuju nisu nikada uspesno sredili ni jednu sobu, a neki su samo uspesno procitali vise knjiga (ili jos gore, foruma...), gde opet, nisam nasao ni jednu knjigu koja se detaljno bavi USPESNIM postupkom i pristupom sredjivanju neke male sobe, ukljucujuci i veoma popularnu knjigu "Home Recording Studio Build it Like the Pros" Roda Gervaisa, koji je licno izjavio da u knjizi (naravno da) nije iznosio precizne detalje i nacine i postupke koje redovno koristi u svojim projektima sredjivanja studija, za koje upravo ti sada pitas... napravio je knjigu koja opisuje elemente profesionalne studijske akustike ali ne i udzbenik kako doci do SVOJE dobre akustike...
Quote:
Ali zapravo nigdje nisam pronašao dobar tekst koji bi objasnio kada napraviti nešto i zašto baš to!
Hm... dao si mi ideju hvala, pokusacu da napisem takav tekst. U nastavku cu pokusati da ti odgovorim.
Quote:
Konkretno:
Izmjerim prostoriju. Izračunam koji su stojni valovi. Izmjerim odaziv prostorije mikrofonom. Imam sad i vizualno na ekranu gdje su peakovi, dipovi. I što sad?
Ne moras meriti prostoriju da bi izmerio gde su sobni modovi (merenje zbog ovih razloga je mozda najvece zamlacivanje citalaca foruma!!!) zato sto bilo koji kalkulator moze to da ti izracuna, takodje cak i da ne koristis kalkulator, mozes biti prilicno siguran da ces imati po dva aksijalna sobna moda na svakoj od dimenzija sobe ispod 100Hz, sto je prilicno lose jer za takve apsorbere treba prostor koga vec nemamo.
Sva DIY merenja u sobi se svode na pozicioniranje zvucnika, koje mozes sebi razjasniti pracenjem threadova na rumskom. Mekoninov future studio je jedan od njih.
Izmerio sam gomilu soba i nikada nista nisam izmerio sto nisam vec ocekivao i mogao da sracunam na papiru. Najveci problem su aksijalni modovi koji su snazniji od ostalih (tangencijalni i bocni). Od aksijalnih modova treba se baviti primarnim i prvim sledecim, koji su najtezi za tretman jer zahtevaju enormno debele porozne apsorbere. Zatim je problem sa primarnim sto je skoro uvek snazna nula na mestu slusanja (po sirini) a najveca brzina vazduha (mesto za porozni aposrber) je bas tu, gde sedis! Pitanje je da li ces ustupiti mesto apsorberu a sebe izbaciti van... ... i to je tek pocetak problema...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 03-02-2012 at 10:05 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2012, 08:26 AM   #3
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Jasno mi je da ako slušam prostoriju i previše je "živa" (a recimo da želim da je to control room) onda ću trebati apsorpcije da ju smirim.
Ne smeta svaka zivost prostorije i nije cilj ubiti sve, treba nesto i sacuvati... i to je nastavak problema od malopre...
Najveci problem je smiriti frekvencije ispod 200Hz... a to nije sve sto treba smiriti, nego je najveci problem, to nam je najteze da uradimo a da u sobi ostane mesta za ista osim apsorbere! Tako da prica da li je soba ziva posle toga ili ne, je preuranjena... nisam do sada sreo ni jednog iz vase struke koji obozava sobu u kojoj mu divlja bass!
Quote:
Mislim, najlakše je sve dobro zabit s apsorberima i doviđenja. Al znamo da je pretjerivanje loše. A što je dobro?
Uopste nije najlakse apsorberima smirivati frekvencije ispod 200Hz, i odgovorno tvrdim da svi proizvodi koji se mogu kupiti na trzistu a nazivaju se apsorberima, ne rade nista spektakularno ispod 200Hz, osim mozda modex plate od RPG, koji pressure based i NIJE jeftin ni malo.
Difuzori ti trebaju da vratis sve ono sto si sredjivanjem frekvencija ispod 200Hz pobio kao " collateral damage", i da pri tom napravis i difuzno polje u prostoriji, koje ti je najlaksi put ka dobroj translaciji miksa, veoma malo navikavanja, sto ti mogu potvrditi neki od clanova Rumskog.
Znaci, nema indikatora, odnosno ... indikator za difuziju ima zakucanu kazaljku u levo sve dok ih ne napravis!
Quote:
Pa i da sam izmjerio i izračunao koji je RT60... opet ne znam jel do željenog rezultata dolazim samo s apsorpcijom ili nekom kombinacijom i difuzije.
Mora biti i apsorpcija i difuzija, jer u jednom opsegu imas neumereno vece divljanje (niske frekvencije) i neumereno ti je teze smiriti sve to, a na drugoj strani lagani tretman izuzetno lako dovodi do rezultata... tako da treba da se primeni razlicit tretman za niske i za visoke frekvencije a da medjusobno ne smetaju jedan drugom. Kao kada bi se jedna vasa traka splitovala filtrima na low end i high end, i na svaki taj novi kanal primenili razliciti postupci obrade, pa to kasnije sabralo...
RT60 je dosta grub kriterijum zivosti prostorije, i mozes ga dobiti sa ili bez difuzije, nije neki precizan parametar kvaliteta, ali jeste nacin da saznas da li ti je soba preterano ziva ili preterano mrtva, ili preterano nehomogena po tom pitanju, koja nije prijatna ni za rad ni za boravak u njoj na duze vreme.
Cilj ti je da usaglasis RT60 sa standardima koji su opisani u ovim dokumentima:
1. "Multichannel surround sound systems and operations", AES Technical Council, Document AESTD1001.1.01-10, New York.
2. “Methods for the subjective assessment of small impairments in audio systems including multichannel sound systems”, ITU-R Recommendation BS.1116 (rev. 1), ITU, Geneva, 1997.
3. W. Hoeg, L. Christensen, R. Walker, “Subjective assessment of audio quality– the means and methods within the EBU”, EBU Technical Review Winter 1997, pp. 40-43.
4. "Listening conditions for the assessment of sound programme material: monophonic and two–channel stereophonic", EBU Tech. 3276 – 2nd edition May 1998, European Broadcasting Union, Geneva, Switzerland

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 03-02-2012 at 09:28 AM.
Old 03-02-2012, 08:26 AM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:

Ali kada? Kako? Zašto? Pa najlakše je napravit okvir, natrpat mineralnom i objesit.
Naravno da je najlakse, a pri tom nema neku preteranu funkciju, kako si vec verovatno iskusio.
Poenta je apsorber koji NIJE lako napraviti (200Hz pa nanize) pa onda vracati refleksije nazad u sobu.
Prica o tankim apsorberima na mestu prvih refleksija je mozda najveci misleading koga sam ikada procitao na forumima... koji, pod jedan, nema veze s mozgom, i rezultat je takav da bi pametnije bilo ne raditi nista.
Ali ako to krenem na bilo kom drugom forumu osim ovog, kompanije koje prodaju takve "metode" i zive od toga, ce se osetiti ugrozene, te rizikujem da me napushe. Ponekad se javi neki korisnik koji i cuje i razmislja sopstvenom glavom, pa zakuka... ali to je retkost... vecina ljudi ce verovati u ono sto zele da veruju (da moze jednostavno i jeftino) makar i sopstvenim usima i izmerenim rezultatima zakljucili da im to nije opravdalo ulozeni trud.... te ce takve kompanije i metode uvek postojati... ne zbog toga sto to ima smisla, nego to ljudi traze, uklapa im se u "viziju"!
Quote:
Zašto da se davim s difuzorima koji su toliki pain in the ass za napraviti?
Difuzori su tvoj prijatelj, ako zelis translaciju miksa i ako ne zelis da trosis pet puta vise vremena na losiji rezultat koji TI mozes postici.

Quote:
Nije bas sta tebi treba i sta bi ti voleo, nego sta ti manje smeta i sta ima smisla...
Donja granicna radna frekvencija je ogranicena udaljenoscu od slusaoca (cetiri ili tri talasne duzine), 1000Hz pa nagore je ok, ako nisi siguran. Gornja je ogranicena sirinom materijala koji ti je najdostupniji a samim tim i kompleksnoscu izrade (spominjao si neki "pain in the ass" )... 19-25mm minimalna sirina well je ok. Bitno je da ti difuzor ne smeta vec uspostavljenoj apsorpciji niskih frekvencija, tako da vazduhopropusnost difuzora je neophodna.

Analizu toga smo objavili ovde:
AES Convention paper: Davidovic Z., Petrovic B.: Acoustical Design of Control Room for Stereo and Multichannel Production and Reproduction - A Novel Approach, 129th AES Convention 2010, San Francisco, CA, USA

TELFOR Conference paper (english): Petrovic Bogic, Davidovic Zorica: A new acoustical design of control room for multichannel production and reproduction, 18th Telecommunications Forum TELFOR 2010, Belgrade, Serbia.

White paper ovde ili ovde.
Quote:
Ajde malo pametnih razmišljanja? Baš me zanima!
Evo... ne znam da li su pametna, ali su valjda razmisljanja

Last edited by boggy; 03-02-2012 at 09:31 AM.
Old 03-02-2012, 11:57 AM   #5
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2012, 12:15 PM   #6
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Kao kada bi se jedna vasa traka splitovala filtrima na low end i high end, i na svaki taj novi kanal primenili razliciti postupci obrade, pa to kasnije sabralo...

Pozdrav,

Vasa
Old 03-02-2012, 02:46 PM   #7
Haxli
Pro Member

Mozda malo da se izmeniti naslov (da se odma zna ochem se radi) i zalepiti temu... ?!
Haxli is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2012, 03:03 PM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Akusticki tretman studija: Kad/?to/Za?to/Kako??

Modifikovao sam malo naslov da bude asocijativniji...

Old 04-02-2012, 12:31 AM   #9
Auralex
Junior Member

Quote:
Ljudi, zanima me ne?to!

Načitao sam se razno raznih tekstova, članaka, white papera i svega o tome kako napraviti apsorber, kako izračunati opseg difuzora, kako izbu?iti helmoltze i sva?ta... i sve je to super... prosječno pametan čovijek se snađe i napravi to. Mo?e se! (long live DIY!!)

Ali zapravo nigdje nisam prona?ao dobar tekst koji bi objasnio kada napraviti ne?to i za?to ba? to!

Konkretno:
Izmjerim prostoriju. Izračunam koji su stojni valovi. Izmjerim odaziv prostorije mikrofonom. Imam sad i vizualno na ekranu gdje su peakovi, dipovi. I ?to sad?

Jasno mi je da ako slu?am prostoriju i previ?e je "?iva" (a recimo da ?elim da je to control room) onda ću trebati apsorpcije da ju smirim.

Mislim, najlak?e je sve dobro zabit s apsorberima i doviđenja. Al znamo da je pretjerivanje lo?e. A ?to je dobro?

Pa i da sam izmjerio i izračunao koji je RT60... opet ne znam jel do ?eljenog rezultata dolazim samo s apsorpcijom ili nekom kombinacijom i difuzije. Ali kada? Kako? Za?to? Pa najlak?e je napravit okvir, natrpat mineralnom i objesit. Za?to da se davim s difuzorima koji su toliki pain in the ass za napraviti?

Ajde malo pametnih razmi?ljanja? Ba? me zanima!
Bok, Shot!

Sad je malo kasno , ali nisam mogao odoliti. Budem ti sutra dao par pointera. Uglavnom sa tiče načina na koje uho percipira zvuk i integrira u smislenu cjelinu. Ima veze sa smjerom i intenzitetom refleksija. Ako je soba jako mala difuzija nema smisla, jer će napraviti vi?e zbrke nego koristi. Pogotovo ako su artefakti u srednjima. Toliko od mene, vi?e sutra.

LP,

Luka
Auralex is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2012, 12:49 AM   #10
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Gospodine "Auralex", molim te ne pravi gluposti, ovdje se trudimo da osvestimo ljude i odvratimo od ekspres re?enja.
Da idu nivo vi?e.
Ne znam ako dobro prati? taj forum ali prvo: niske da se srede (200Hz i nadole) te onda kontrola srednjih, srednje visokih, visokih sa difuzijom... granica je odvisna od prostora do prostora, postoje formule i praksa te relativno novija psihoakustička znanja a ne prodaja stvari od kojih se kupci otreznu kad počnu stvarat ozbiljnije...

"Ima veze sa smjerom i intenzitetom refleksija." zanimivo si rekao ali to je veoma relativno...

Pozdrav Ericu + dvome Jeff-oma.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules