Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-03-2005, 10:17 PM   #11
Bambino
Member

Verovatno nekim malim ventilatorom
Bambino is offline   Reply With Quote
Old 20-03-2005, 10:55 PM   #12
tillco
Member

tillco's Avatar

Ventilatorcic bi ipak stvarao neki sum, razmisljam...Dobro pitanje...A mozda se ovi prostori ne provetravaju uopste...
tillco is offline   Reply With Quote
Old 21-03-2005, 01:28 AM   #13
Bambino
Member

Obzirom da i nije zdravo dugo biti u gluvoj sobi mozda je ventilator i nepotreban.Odradis jednu strofu pa kafica
Bambino is offline   Reply With Quote
Old 21-03-2005, 07:23 AM   #14
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Default Re: Azmafon(Zvucna izlolacija)

Quote:
Originally Posted by Ivan
http://www.azma.co.yu/akusticki_izolacioni_materijal.htm

Ima li neko iskustava .. U pitanju je domaca fabrika sa svojim prozivodima sa sedistem u Kragujevcu ..

Izgleda da cu reziju sa ovim srediti :roll:

Da li je to spuzva koju koriste tapetari za proizvodnju namjestaja? Ja koristim takvu - tzv. regenerat spuzvu. Ali mi se cini da je ta moja tvrdja (teza) jer se ne bi dala ovako namotati kao ova na slici. Postoje od 1,2 i 3 cm. A i lijepa je!

Ali uglavnom ako je to nesto tako, onda je izvrsno!! Meni su te spuzve spasile zivot (+bas trapovi u kuteve od gipsanih ploca i mineralne vune).... sve se zaista CUJE!!!

ALI!!! Definitivno treba staviti difuzore (neke piramidalne spuzve)... malo ce procistiti zvuk, rasprsiti frekvencije.... zvucat ce kristalnije.

Ja sam htjela u?tediti pa smo stoga napravili neki prora?un kriti?nih to?aka i tamo stavljali najvise i najdebljeg (tezeg) materijala. Na prvu refleksiju smo stavili najdeblju spuzvu, a ostalo za cm tanju. Basevi su uspjesno rjeseni trapovima i nema vise nikakvog brujanja (dok je prije toga bilo occcaaajno).

Sretno!

Koliko su TESKE te spuzve?
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 21-03-2005, 10:43 AM   #15
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

[quote="ANITA

ALI!!! Definitivno treba staviti difuzore (neke piramidalne spuzve)... malo ce procistiti zvuk, rasprsiti frekvencije.... zvucat ce kristalnije.

quote]

Cuj, piramialne spuzve nisu difuzori, vec samo dobri apsorberi. A oblik im je piramidalan zbog povecanja povrsine (ekvivalent mozgu ), a sam tim i efikasnosti. Difuzori moraju biti tvrdi , nepravilno oblikovani materijali( drvo, pune ploce, reljefast zid, stubovi) da bi dolazeci zvuk odbili u teoretski svim mogucim pravcima. Potrazite site firme RPG , oni su u tome baje(za difuzire)
OFF is offline   Reply With Quote
Old 21-03-2005, 12:53 PM   #16
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

To je tocno da je potrebno da budu masivniji materijali da bi difuzirali sve nize frekvencije, ali za visoke (koji se strasno utope u svim tim spuzvama) dovoljno je uzeti piramidalnu spuzvu. Cuje se razlika. Mi kad smo radili ja sam sjedila u svojoj tocci za mixanje i bez i sa piramidalnih iza ledja je bila cujna razlika (ne imaginarna) . Prije toga je bilo premutno, priguseno. Ovo je sredilo i ublazilo situaciju s visokima.

A pravi difuzori naravno su ovi koje si spomenuo....

Ja sam se malo igrala sa gipsanim plocama u kutevima.... pa sam napravila svoj "difuzor" od gipsa i plastofila.... "simulirala" sam stijenu (njene ostre bridove)... :oops: ...bas lijepo izgleda...
Old 21-03-2005, 10:46 PM   #17
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Sa visokima nije problem. I sama si primetila da je sa sundjerima bilo bolje, jer su oni upili (ne rasprsili) visoke.
Ali, postoji jedna jako vazna stvar o kojoj ljudi jako malo vode racuna- PRVE REFLEKSIJE. Sve nase spavace,dnevne ili decije sobe( Studio ) imaju reverberaciju koja se uz vrlo mala ulaganja moze dovesti na optimalnih 0.3s (za audio-reziju) , ali je problem sto zbog njihove velicine reflektovan zvuk od zadnjeg zida, bocnih zidova, plafona ili ne daj boze radnog stola, stize do snimatelja u vrlo kratkom vremenskom intervalu u odnosu na direktan zvuk( koji nas samo i jedino zanima) iz monitora. Ta vremena se vrlo lako daju izracunati -izmeris put zvucnik-zid-usi i podelis sa brzinom zvuka 340m/s. Videces da se u nekim standardim kucnim uslovima dobijaju rezultati 10,15....ms. Sve ispod 30ms(pa i 50) moze biti vrlo nepozeljno jer je to vreme koje potpada pod integraciju cula sluha( osobina uha da zvuke pristigle u kratkom intervalu sabira i dozivljava kao jedan dogadjaj). Ako dodamo tome da se zvuk pri sudaru sa preprekom neumitno frekvencijski promeni, eto nam faznih problema, nerealne zvucne slike, pa onda krivi monitori, neuzvracena ljubav, glad u svetu.....Zbog toga DIFUZORI imaju ulogu da produze put reflektovanom zvuku do nasih usiju . Probaj!
OFF is offline   Reply With Quote
Old 22-03-2005, 11:45 AM   #18
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

znam, znam....
imam doma svog inzinjera elektrotehnike koji je sve to pomno proucio i evo.. tako smo i napravili.

Jedino jos nismo rjesili ove refleksije za stola! Ali stol je uvijek prepun knjiga i sveg.. pa evo ti difuzori..
Old 28-12-2011, 07:33 PM   #19
Batke
Junior Member

batice,vidim da si upucen u to kako funkcionise azmafon,pa me interesuje da li mi mozes pomoci.imam problem sa zvukom od komsije iznad mene,posto zivim u kuci.On je stavio laminat a ispod laminata je stavio stirodur bez kosuljice i bez ikakve zvucne izolacije,tako da se kod mene dole sve cuje.E sad ..ja sam razmisljao da uradim gipsani plafon a da izmedju postojeceg i gipsanog stavim azmafon.Da li cu resiti problem sa zvukovima?
Batke is offline   Reply With Quote
Old 29-12-2011, 12:08 AM   #20
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

mislim da ti sam azmafon neće dovoljno pomoći. Ako već radiš nov plafon, možda je pametnije da ideš na nešto deblje i teže, tipa mineralna vuna (isover, ursa i sl)
Arthur is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules