|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Senior Member
|
![]()
Quote:
Boggy : Ne moze... provereno, cak ni sa vezbom.... ...izvinite sto se mesam, iako sam uvek za akusticni tretman, i ovde sam na boggyevoj strani, ali boggy sorry pretera ga... soundman je verovatno hteo da kaze "...sasvim dobre i malo profesionalnije rezultate"... ... a NIGDE ne stoji zapisano "provereno" pravilo/zakon da bez skupe akustike mora da bude uvek los mix... i NIGDE ne postoji to apsolutno pravilo "da li u nesredjenoj sobi mogu da se dobiju sasvim dobri rezultati - NE MOZE !" najbolji termin za slusanje muzike u losoj akustici koji sam cuo je "to je lov u mutnom"... i veoma se slazem... ali... da li to znaci da on u tom mutnom NIKAKO NE MOZE da upeca neku veliku ribu ...? ![]() ponavljam, podrzavam boggy tvoj stav i ideologiju, ali mislim da ne mora bas toliko veliko apsolutno "NE MOZE...PROVERENO" ...neko ovde rece u rukama mandusica vuka svaka puska bice ubojita... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]() Takodje znam i kako se osecaju ljudi koji godinama nisu smiksali nista da (ONI) budu dovoljno ponosni na svoj rad, i opravdaju svoj trud sebi samima, a to su uspeli kada su sredili akustiku. S obzirom da na slusalicama sobne akustike NEMA a takodje ni buke NEMA za ostatak sveta, onda je stvar jasna (ovde smo imali i jedan i drugi problem NERESIV). Nisam rekao da je slusalicama lako raditi, nego samo da je MANJE TEZE, nego u nesredjenoj akustici PREMALE sobe, i jos plus, sa bukom koja se pravi i smeta drugima. Zato se investicija truda, novca i vremena u udobnije i kvalitetnije slusalice, izbor pojacavaca za slusalice, itd... moze bolje isplatiti nego potrositi godine svog zivota terajuci sebe na "lov u mutnom" i nikada ni ne cuti brojne producentske trikove koji se cuju samo u odlicnoj akustici i na odlicim slusalicama... (znaci i slusanje gotove komercijalne muzike je diskutabilno u nesredjenoj akustici a samim tim i procena da je sopstveni miks dobar ili los) meni je stvarno nelogicno da pi*am uz vetar ako znam sta ce mi se desiti... ali ok... necu da se bunim ako nekoga to ne brine. Pri tom da ponovim... ni savet sa nizim nivoom ne radi, i to je NLP vec objasnio... divljanje bassa i rezonancije ce postojati uvek u nesredjenoj sobi...
![]() |
![]() |
#23 |
Moderator
|
![]()
Takodje... da se ne zaboravi, ... pronaci dovoljno vecu sobu sa komsilukom koji nije osetljiv na buku moze biti alternativni predlog koga cu uvek podrzati.
![]() |
#24 |
Member
|
![]()
OK. Bez zelje da se upustam u dalju raspravu, jer je besmislena. VIdeo sam rezultate, cuo sam rezultate. Ne znam ni jednu osobu koja tri godine, sest sati dnevno nosila slusalice na usima a da nije poludela. Takodje znam dosta ljudi koji rade isto toliko vremena u malim i nesredjenim prostorima i postizu atvarno odlicne rezultate. Ne znam da li imam slobodu da javno pokazujem njihove radove, ali mislim da sam dovoljno dugo u ovome da mogu da procenim da li je miks dobar ili nije.
I ne, soba ne zvoni isto na srednjem i na glasnom slusanju. SIgurno. U svakom slucaju. Moj savet coveka ne kosta ama bas nista. Moze da pokusa i da vidi da li ce mu to raditi ili ne. Hvala vam i na vasim akusticarskim vidjenjima stvari. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Senior Member
|
![]()
naravno , ponavljam, uvek sam bio za tretman (pa sad koliko to moze da se dovede do perfekcije pitanje je) jer mislim da slusanje i hvatanje caka bez akustike pa primenjivanje istog na svoj miks moze samo da otera coveka u smer suprotan cilju...
elem, moj savet placid artu je: ako buraz imas volje, zelje, novca, visak slobodnog vremena koje bi inace trosio na nesto mozda pametnije, i mozda najbitnije - ako imas "uvo" za te stvari - slobodno ulozi u to sto si hteo... koliko toliko... ulozi u to neko lou badzhet ak.sredjivanje da cisto pribliznije cujes i radis kako treba... i bice to duuuug proces i uvek ce biti mucenje bez prave sobe... ali ko zna... mozda ce ti se nekad posreciti, pa cemo svi mi koji ti ovde kao solimo pamet slusati tvoju neku hit pesmu i ne znajuci da si to ti i pitati se "de li je ovo radjeno?" ![]() a ako hoces da skratis muke... poslusaj boggya i nas ostale, ti ljudi nisu za dzabe ovde toliko godina, i njihov savet definitivno mnogo znaci... |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
![]() - Ili imaju tri do pet pari zvucnika poslaganih... koji im sluze da "sastave sliku", opet u nesredjenoj sobi... ![]() - pa resavanje nedostatka bassa u nesredjenoj sobi subwooferom, ![]() - pa resavanje akustike "teskom zavesom"... (my favorite!) ![]() ima gomila kafanskih prica bas nekako na temu "Mandusica Vuka"... da ih sve ne nabrajam... sve je to besmisleno smaranje... kad sve saberem... sta sam video... radja se savet koji upravo dajem.... bas ovakav kakav je - Slusalice... EDIT: Kvalitetne (i odgovarajuce) slusalice su odmah obrisale akusticke probleme koji su u ovom slucaju neresivi, omogucile su referentno slusanje za korisnika, ali su donele neke druge probleme... koji se mogu resiti vezbom, ali ta vezba moze imati neki cilj... dok je ovo drugo besciljno... i beskrajno smaranje, sa ozbiljnim ogranicenjem da se pojedini BITNI detalji nikada nece moci cuti. Takodje se zamor moze resavati cestim pauzama, jer dugotrajni neprekidan rad nije preterano zdrav iz drugih razloga Quote:
Da bi sredio kick i bass u miksu, a za to mu treba ili akusticki odlicno sredjena soba (bez ozbiljnih sobnih modova ispod 100Hz) ili kvalitetne slusalice ili "vradzbine"... u svakom slucaju mu treba i znanje kako to da uradi, i sta zeli da dobije, to se nekako podrazumeva... @soundman btw, samo zvucnik moze da cujno ne svira isto na srednjem i glasnom nivou... samim tim ce razlicito da aktivira sobne modove. EDIT: Takodje, ljudski sluh ne reaguje isto na srednjem i glasnom nivou, pogotovo na niskim frekvencijama se karakteristika izrazito razlikuje po tom pitanju. To se moze videti proucavanjem http://en.wikipedia.org/wiki/Equal-loudness_contour,
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 24-12-2011 at 01:52 PM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Member
|
![]()
Ja se jesam nagledao raznih akustickih resenja ali mislim da ne bih imao hrabrosti da akustaicarima dajem savete iz akustike.
Ipak mogu da ljudima koji hoce da miksaju, da dajem savete za koje sam siguran da imaju rezultata. Provereno. I zaista mislim da je miksanje na slusalicama neizvodivo i neizdrzivo, a ponajmanje zabavno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Moderator
|
![]()
Ja ti verujem i nadam se da ti ne smeta preterano da ne misle svi isto kao ti.
![]() |
#29 |
Member
|
![]()
Naravno . Mada moram priznati da bih voleo da upoznam osobu koja poslednjih par godina miksa iskljucivo na slusalicama.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
-neizdrzivo - zavisno od tipa slusalica, na nekima vise izdrzis i zbog dizajna istih, i zbog levela, i zbog same tezine, i zbog zvuka,na nekima pak manje... ali donekle jesi u pravu... ![]() -neizvodivo - eee sad... izvodivo je itekako... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Kucni studio Will Smith-a !! | DaBear | Dizajn i konstrukcija studija | 2 | 18-09-2011 03:58 AM |
Kvalitet // Kucni studio | alfom | Razno | 7 | 21-11-2008 11:21 AM |
Kucni studio | Hayem | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 10 | 15-10-2007 11:08 AM |
kucni studio | white nigga | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 4 | 28-03-2005 12:22 PM |