Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-12-2011, 09:34 PM   #1
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Copyright Criminals !

Quote:
Originally Posted by Mika Technika View Post
upravo sam to hteo da kazem, samo sam mislio na komplet muziku, nevezano za zhanr, jer su svi dozvolili isto! (halavost, halapljivost... to je sve o cemu se danas razmislja)
?? Sta je lose u tome sto ljudi vole da zarade malo para od muzike u koju su ulozili mnogo vremena i truda???
Docekas svojih 5 minuta i (probas da) naplatis to !
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2011, 10:03 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
?? Sta je lose u tome sto ljudi vole da zarade malo para od muzike u koju su ulozili mnogo vremena i truda???
Docekas svojih 5 minuta i (probas da) naplatis to !
Kanda nisi skontao ono o čemu Mika i ja pričamo: niko nije gnjavio hiphop muzičare autorskim pravima na semplove dok isti ti hiphoperi nisu i sami postali kapitalisti. Uostalom, ceo ovaj film priča upravo o tome... 'si ga pogledao ?

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 10-12-2011 at 10:07 PM. Reason: wink
awacs is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2011, 08:13 AM   #3
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

ma jesam...zakon je isti - cim pocnu neke pare da se okrecu (oko bilo cega), pojavljuje se ekipa koja ce da trazi deo za sebe !!
Puno je i do promena u kulturi i mentaliteta ljudi...otkrivaju se novi nacini preko kojih mogu da se naplate / zarade neke pare !!

reperima trebaju matrice (od samplova) a niko ne placa za te samplove !!!

Sto se tice nove kulture "tuzenja za kompenzacije" - ovde je to u zadnjih par godina postalo jako popularno!!
Cela jedna grana industrije se izrodila iz toga !!!

Na primer, kad smo mi bili mali i trcali po (neravnom) skolskom dvoristu i pali i razbili se...nikomenista! Deca...! Danas - dete padne u skolskom dvoristu - odmah se tuzi skola !!
Sapletes se na poslu, razbijes se - tuzis firmu, trazis kompenzaciju !!
Isto je i sa samplovima...velike pare se okrecu tu i dan danas..pogotovu od radija i publishinga (TV, reklame, sve vrste emitovanja)..sve se to deli na sto strana...i svi hoce deo od toga !!

Tako je i sa reperima....neki, sada vec penzionisani muzicar, koji je vec na ivici nemastine, cuje kako neko vosti samplove sa njegove ploce - naravno da ce da trazi kompenzaciju...nista neobicno !
Koliko im samo nepoznatih jazz muzicara koji su se oparili dobro od hip hopa...svima dobro na kraju !!
Old 11-12-2011, 08:15 PM   #4
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

koliko ima?

vecinu love, koliko ja kontam, na kraju krajeva uzme nosilac prava. shto je u vecini sluchajeva izdavachka.
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2011, 08:51 PM   #5
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
koliko ima?

vecinu love, koliko ja kontam, na kraju krajeva uzme nosilac prava. shto je u vecini sluchajeva izdavachka.
Ima tu razne love...Label uzima od prodaje, deo od emitovanja na radiju i TV, artist uzima od prodaje, publishing od emitovanja sa radija i TV (koji deli sa publisherom a ne sa labelom - zato labels sad insistiraju da se publishing potpise sa njima)., plus artist dobija i izvodjacki od emitovanja (radio / TV).
Nakupi se...

Zadnji (sveziji primer od pre 4-5 godina, valjda...) su moji ortaci iz Deepest Blue-a. Imali su u UK 3 top 10 singlova, album otisao u samo 60 hiljada (srebrni tiraz), dve stvari se vrtele takodje na nekim sportskim programima i bile su pesme na puno kompilacija.
Jedan od njih je uzeo (sa sve publishing avansom) preko ?400 hiljada od tog projekta!!!
A to su bili HITOVI "srednje velicine" - ne svetskih i Evropskih razmera...pa ti vidi.

Svetski hit za nekoga kao sto je Ke$a ili Britney, ili Guetta ili BEP i dalje donosi milionsku zaradu..kad se sve skupi na gomilu.

Old 12-12-2011, 01:00 PM   #6
Solozabal
Senior Member

Solozabal's Avatar

Smijesan mi onaj lik iz studia koji osudjuje remixiranje kao lijenost, iako to i ispada lijenost ako se usporedi utrosen rad neke originalne stvari sa remixom, ali krajnjeg slusatelja boli neka stvar jel utroseno desetljece ili par sati za pjesmu, za njega stvar radi ili ne i tocka.
Mislim da je i dalje ideja na vrhu svega ili je barem tako u vecini slucajeva, ako je nekog inspirirala necija bas linija ili beat da napravi ludilo stvar u cemu je tu problem?! Ionako je sve remix!
Solozabal is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2011, 09:07 PM   #7
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Solozabal View Post
Smijesan mi onaj lik iz studia koji osudjuje remixiranje kao lijenost, iako to i ispada lijenost ako se usporedi utrosen rad neke originalne stvari sa remixom, ali krajnjeg slusatelja boli neka stvar jel utroseno desetljece ili par sati za pjesmu, za njega stvar radi ili ne i tocka.
Mislim da je i dalje ideja na vrhu svega ili je barem tako u vecini slucajeva, ako je nekog inspirirala necija bas linija ili beat da napravi ludilo stvar u cemu je tu problem?! Ionako je sve remix!
Taj "lik iz studija" se zove Steve Albini. Ako te ne bude mrzelo pročitaj njegovu biografiju na Wkipediji, makar zato što je zanimljiv lik.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 12-12-2011 at 09:12 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 13-12-2011, 11:57 AM   #8
AudioStorm
Pro Member

AudioStorm's Avatar

Quote:
ma jesam...zakon je isti - cim pocnu neke pare da se okrecu (oko bilo cega), pojavljuje se ekipa koja ce da trazi deo za sebe !!
Puno je i do promena u kulturi i mentaliteta ljudi...otkrivaju se novi nacini preko kojih mogu da se naplate / zarade neke pare !!

reperima trebaju matrice (od samplova) a niko ne placa za te samplove !!!

Sto se tice nove kulture "tuzenja za kompenzacije" - ovde je to u zadnjih par godina postalo jako popularno!!
Cela jedna grana industrije se izrodila iz toga !!!

Na primer, kad smo mi bili mali i trcali po (neravnom) skolskom dvoristu i pali i razbili se...nikomenista! Deca...! Danas - dete padne u skolskom dvoristu - odmah se tuzi skola !!
Isto je i sa samplovima...velike pare se okrecu tu i dan danas..pogotovu od radija i publishinga (TV, reklame, sve vrste emitovanja)..sve se to deli na sto strana...i svi hoce deo od toga !!

Tako je i sa reperima....neki, sada vec penzionisani muzicar, koji je vec na ivici nemastine, cuje kako neko vosti samplove sa njegove ploce - naravno da ce da trazi kompenzaciju...nista neobicno !
Koliko im samo nepoznatih jazz muzicara koji su se oparili dobro od hip hopa...svima dobro na kraju !!

Objasnjenje !

Quote:
Meni se cini da je to borba ljudi koji su veoma brzo shvatili kako citav taj huge circle funkcionise i da se ogroman novac sliva u relativno jako mali broj dzepova pa da se na taj nacin kupe mrvice sa stolova tih njihovih (nasih) gospodara.

Jer nekada,vi starci to bolje znate u starom sistemu nije bilo potrebe da se place toliko kad se padne na ulicu.Sad jednostavno vise boli nego prije,jer nije vise ni isto biciklo sa kojega je pao vas (moj) klinja,nije isto dvoriste ispred skole a bogami nije ista ni skola.
AudioStorm is offline   Reply With Quote
Old 13-12-2011, 02:25 PM   #9
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Odlican dokumentarac,ja sam za opciju plati pa se klati,odnosno ako napravis pesmu od necijih semplova i zaradjujes novac od toga onda,placaj coveku u zavisnosti od dogovora.Ako koristis semplove za svoj hobi(kao ja) onda napisi sta si koristio i koristi semplove dzabe.Pa ljudi da nije bilo semplovanja muzika bi postala dosadna.Samo kad pogledam sta je Liam iz prodigy uradio na voodoo people,to je genijalno i nije lenjost nego umetnost.Mozemo kukati nad tim sto su dj-jovi postali zvezde,ali tako je, samo je steta sto su losi dj-jovi zvezde,a oni dobri su undertheground.Matori bubnjar Clyde Stubblefield ne bi danas bio toliko popularan da ga nisu svi reperi semplovali,on sada ide i objasnjava kako je nastala stvar funky drummer,tako nije bas da nista nije dobio tim,novac ne ali slavu da i gomila ljudi ce slusati jamesa browna zbog njega nebi li nasli jos koji dobar brejk.Jedino sto je mogao mozda da uziva u ratnoj penziji,ali on i dalje mora da svira.
P.S.Jedino sto mi je ljigavo u celom filmu su ovi advokati i ta ekipa.
disco violence is offline   Reply With Quote
Old 13-12-2011, 04:33 PM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by disco violence View Post
Odlican dokumentarac,ja sam za opciju plati pa se klati,odnosno ako napravis pesmu od necijih semplova i zaradjujes novac od toga onda,placaj coveku u zavisnosti od dogovora.Ako koristis semplove za svoj hobi(kao ja) onda napisi sta si koristio i koristi semplove dzabe.
Pa tako i jeste u praksi. Nisam siguran da se advokati bave praćenjem sekcije "Promocija radova" na Rumskom. Pa čak i kad su ozbiljne pare u pitanju te tu?be se po pravilu svode na procenat od zarade, a ne na zaplenu imovine (M-audio interfejsa i Rode NT2a mikrofina) ili slanje u Guantanamo Bay.

Quote:
Originally Posted by disco violence View Post
P.S.Jedino sto mi je ljigavo u celom filmu su ovi advokati i ta ekipa.
Ma advokati su velika govna kad te tu?e, ali da vidi? kako su slatki kad te brane

Ali bez ?ale: ?to jes' - jes', u pravu je gorepomenuti Steve Albini koji na kraju ka?e da nije nu?no da se zakon me?a u te stvari, po?to je već ume?an u previ?e toga.

Svako ima svoju savest pa nek se vodi njome. Ako nekoga nije blam da mu jedini dobar deo pesme bude sample tuđe stvari, a da ono ?to je strpao preko toga nije ni za ?ta - super.

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules