|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Docekas svojih 5 minuta i (probas da) naplatis to !
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 10-12-2011 at 10:07 PM. Reason: wink |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
ma jesam...zakon je isti - cim pocnu neke pare da se okrecu (oko bilo cega), pojavljuje se ekipa koja ce da trazi deo za sebe !!
Puno je i do promena u kulturi i mentaliteta ljudi...otkrivaju se novi nacini preko kojih mogu da se naplate / zarade neke pare !! reperima trebaju matrice (od samplova) a niko ne placa za te samplove !!! Sto se tice nove kulture "tuzenja za kompenzacije" - ovde je to u zadnjih par godina postalo jako popularno!! Cela jedna grana industrije se izrodila iz toga !!! Na primer, kad smo mi bili mali i trcali po (neravnom) skolskom dvoristu i pali i razbili se...nikomenista! Deca...! Danas - dete padne u skolskom dvoristu - odmah se tuzi skola !! Sapletes se na poslu, razbijes se - tuzis firmu, trazis kompenzaciju !! Isto je i sa samplovima...velike pare se okrecu tu i dan danas..pogotovu od radija i publishinga (TV, reklame, sve vrste emitovanja)..sve se to deli na sto strana...i svi hoce deo od toga !! Tako je i sa reperima....neki, sada vec penzionisani muzicar, koji je vec na ivici nemastine, cuje kako neko vosti samplove sa njegove ploce - naravno da ce da trazi kompenzaciju...nista neobicno ! Koliko im samo nepoznatih jazz muzicara koji su se oparili dobro od hip hopa...svima dobro na kraju !!
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
koliko ima?
vecinu love, koliko ja kontam, na kraju krajeva uzme nosilac prava. shto je u vecini sluchajeva izdavachka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Nakupi se... Zadnji (sveziji primer od pre 4-5 godina, valjda...) su moji ortaci iz Deepest Blue-a. Imali su u UK 3 top 10 singlova, album otisao u samo 60 hiljada (srebrni tiraz), dve stvari se vrtele takodje na nekim sportskim programima i bile su pesme na puno kompilacija. Jedan od njih je uzeo (sa sve publishing avansom) preko ?400 hiljada od tog projekta!!! A to su bili HITOVI "srednje velicine" - ne svetskih i Evropskih razmera...pa ti vidi. Svetski hit za nekoga kao sto je Ke$a ili Britney, ili Guetta ili BEP i dalje donosi milionsku zaradu..kad se sve skupi na gomilu. ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Smijesan mi onaj lik iz studia koji osudjuje remixiranje kao lijenost, iako to i ispada lijenost ako se usporedi utrosen rad neke originalne stvari sa remixom, ali krajnjeg slusatelja boli neka stvar jel utroseno desetljece ili par sati za pjesmu, za njega stvar radi ili ne i tocka.
Mislim da je i dalje ideja na vrhu svega ili je barem tako u vecini slucajeva, ako je nekog inspirirala necija bas linija ili beat da napravi ludilo stvar u cemu je tu problem?! Ionako je sve remix! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 12-12-2011 at 09:12 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
Objasnjenje ! ![]() Quote:
Jer nekada,vi starci to bolje znate ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Odlican dokumentarac,ja sam za opciju plati pa se klati,odnosno ako napravis pesmu od necijih semplova i zaradjujes novac od toga onda,placaj coveku u zavisnosti od dogovora.Ako koristis semplove za svoj hobi(kao ja) onda napisi sta si koristio i koristi semplove dzabe.Pa ljudi da nije bilo semplovanja muzika bi postala dosadna.Samo kad pogledam sta je Liam iz prodigy uradio na voodoo people,to je genijalno i nije lenjost nego umetnost.Mozemo kukati nad tim sto su dj-jovi postali zvezde,ali tako je, samo je steta sto su losi dj-jovi zvezde,a oni dobri su undertheground.Matori bubnjar Clyde Stubblefield ne bi danas bio toliko popularan da ga nisu svi reperi semplovali,on sada ide i objasnjava kako je nastala stvar funky drummer,tako nije bas da nista nije dobio tim,novac ne ali slavu da i gomila ljudi ce slusati jamesa browna zbog njega nebi li nasli jos koji dobar brejk.Jedino sto je mogao mozda da uziva u ratnoj penziji,ali on i dalje mora da svira.
P.S.Jedino sto mi je ljigavo u celom filmu su ovi advokati i ta ekipa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Ali bez ?ale: ?to jes' - jes', u pravu je gorepomenuti Steve Albini koji na kraju ka?e da nije nu?no da se zakon me?a u te stvari, po?to je već ume?an u previ?e toga. Svako ima svoju savest pa nek se vodi njome. Ako nekoga nije blam da mu jedini dobar deo pesme bude sample tuđe stvari, a da ono ?to je strpao preko toga nije ni za ?ta - super. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Kako legalno prodavati bitove(copyright,licence i ostalo) | blaz3 | Pravna Pitanja | 27 | 25-04-2009 10:16 PM |