Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-11-2011, 03:08 PM   #1
akordeonista
Senior Member

Default Re: RME Babyface

Pitanje u vezi Babyface-a, kako se pali-gasi ova sprava? Samo prikljucivanjem USB kabla ili postoji neko drugo resenje? Konkretno me interesuje sta se desava kada se ugasi racunar posto sam video da na karti i dalje sija neka lampica i ostaje zagrejana, sto znaci da se na gasi sa racunarom. Da li je jedino resenje da se svaki put cupa USB kabal ili postoji neko drugo resenje?
akordeonista is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2011, 03:49 PM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by akordeonista View Post
Pitanje u vezi Babyface-a, kako se pali-gasi ova sprava? Samo prikljucivanjem USB kabla ili postoji neko drugo resenje? Konkretno me interesuje sta se desava kada se ugasi racunar posto sam video da na karti i dalje sija neka lampica i ostaje zagrejana, sto znaci da se na gasi sa racunarom. Da li je jedino resenje da se svaki put cupa USB kabal ili postoji neko drugo resenje?
evo sta je Administrator sa RME web sajta odgovorio na isto pitanje:

Perfectly fine to be on 24/7. In fact it reduces possible problems on wake up.
Regards
Matthias Carstens
RME
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2011, 04:05 PM   #3
akordeonista
Senior Member

Pretpostavljam da ono 24/7 znaci 24h dnevno, 7 dana u nedelji?! Mada mi to nije bas najlogicnije! Mislim, ne razumem se previse u elektroniku ali kontam da svaki uredjaj koji radi na struju mora nekad i da se "odmori"! A i glupo je da, ako koristis isti racunar za snimanja, administraciju, net, i sl., bude stalno upaljena karta iako ti recimo ne treba sledecih 9 dana!
Kontao sam da postoji neko softversko resenje za Power Off kada se kompjuter gasi ali izgleda da ga nema!
Old 02-11-2011, 06:34 AM   #4
Mancha
Member

Mancha's Avatar

Ako u biosu ploce pogasis stavke vezane za USB wake-up i standby, kada ugasis racunar, ugasice se i USB napajanje. U suprotnom (kao sto je slucaj kod tebe) racunar i dalje salje napajanje na USB port.
Mancha is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2011, 06:50 AM   #5
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Pretpostavljam da ono 24/7 znaci 24h dnevno, 7 dana u nedelji?! Mada mi to nije bas najlogicnije! Mislim, ne razumem se previse u elektroniku ali kontam da svaki uredjaj koji radi na struju mora nekad i da se "odmori"! A i glupo je da, ako koristis isti racunar za snimanja, administraciju, net, i sl., bude stalno upaljena karta iako ti recimo ne treba sledecih 9 dana!
Kontao sam da postoji neko softversko resenje za Power Off kada se kompjuter gasi ali izgleda da ga nema!
pa to ti je tipican "standby" mode.
Kao sto masa kucne tehnike ima...TV prvi, na primer ! Stalno mu svetli crvena / zelena lampica (da bi mogao da ga palis sa daljincem) ! Trosi minimum struje tako ali nemora da se protiska dugme...a Babyface je minijaturna sprava u poredjenju sa TV-om...

sd bas gledam po kuci...imam tonu stvari koje svetle i kad su iskljucene !!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2011, 08:34 AM   #6
akordeonista
Senior Member

Ok, hvala na odgovorima!
Old 02-11-2011, 09:41 AM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Pretpostavljam da ono 24/7 znaci 24h dnevno, 7 dana u nedelji?! Mada mi to nije bas najlogicnije! Mislim, ne razumem se previse u elektroniku ali kontam da svaki uredjaj koji radi na struju mora nekad i da se "odmori"!
Nekada, kada se elektronika bazirala na elektronskim cevima vazila je takva praksa (to vazi i danas, ali za sprave koje funkcionisu na principu elektronskih cevi)... za sve ostalo, realno je nebitno da li su ukljucene ili ne.

E sad, iz licnog iskustva mogu da kazem da su nam "pocrkala" dva LCD kompjuterska monitora (napajanje backlight-a) jer nisu gaseni a grejali su se... kvar su bili sasuseni elektrolitski kondenzatori, tako da ne treba zabranjivanjivati "stand by" u Power Options pod windowsima posle nekog vremena.... vrela leta uzimaju svoj danak. Stand-by sprava je sasvim ok stanje u kome se slabo sta moze degradirati vremenom... odnosno... vise cemo se mi "degradirati" u toku tog istog vremena nego ta sprava.
Quote:
A i glupo je da, ako koristis isti racunar za snimanja, administraciju, net, i sl., bude stalno upaljena karta iako ti recimo ne treba sledecih 9 dana!
Slabo ko na to obraca paznju... spravama najvise smeta sok ukljucenja i iskljucenja, a ako se mnogo ne greju nista im ne znaci da li su iskljucene ili ukljucene, malobrojne komponente koje stare vremenom, starice u oba slucaja, bile aktivne ili ne.
Quote:
"Softversko resenje" za to ce ugasiti samo sebe, bez mogucnosti da se na isti nacin upali kada to zazelis, jer je (ranije) iskljuceno napajanje procesoru, te je on "mrtav".

"Low power mode" je ok da traje proizvoljno dugo, zato je i izmisljen.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules