Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-10-2011, 11:49 AM   #11
Klavijaturist
Junior Member

Default Re: Gradnja kućnog studija

Boggy, hvala na uključenju! I po?tovanje!

Znam da sa par cm ne mogu ni?ta, gledao sam teme i vidio da ispod 50 cm nemam ?ta...Ne računajuči blokete, dakle ciglu koju ću ispuniti pijeskom - ili zvučno izolacijsku opeku, koliko bi recimo trebalo za pristojnije demfanje? Vidio sam da se kod vas u Srbiji (ja sam iz Zagreba) proizvodi Azmafon - u Kragujevcu - to je valjda ne?to kao kamena vuna kod nas? Dakle taj materijal se stavlja na "ro?tilj", tj ispunjava se. I onda na to knauf - gipsane ploče. Ako lupam bezveze oprosti-te, moguće je da se desio negativni transfer podataka kod učenja!
I jo? jedno pitanje,ako mo?e...

Simetrija prostora, pretpostavljam se odnosi na zvučnu izolaciju prostora. Dakle sve četiri strane,tj pet - sa plafonom, trebaju biti izolirano jednako? A poslije se akustičkim tretmanom-apsorberi difuzori - rije?avaju ne?eljene frekvencije? I te frekvencije ispod 500 Hz te?ko da ću zaustavit bez cm, jel tako?

Unaprijed hvala!

Nenade, hvala na odgovoru.

Naručit ću knjigu, mo?da zatreba. A i zanima me.
?to se tiće mojih panela...Kad sam to radio slijedio sam dosta va?ih uputa, imam dva panela na kotačima no nisu sigurno-naravno kao tvoji.Koristio sam kamenu vunu, napravio bass trapove i apsorbere a piramidalnu spu?vu koristio kao difuzor. Pobolj?ao sam, sa minimalno ulo?enog stanje u sobi,no daleko je to od onoga ?to bih sada ?elio imati.

Linkove ću pogledati, hvala!!

?to se tiće kvalitetnih studija, razumijem ?to priča?. I mi u Zg nemamo ba? "pravih" studija, jedino na televiziji - mada je i to upitno...par puta sam snimao tamo i nisam ba? presretan. Jedino kaj imaju SSL-ov pult od pola miliona dolara...a gluha u kojoj se snima bubanj ima 6 kvadrata. Vidi? sad sam se sjetio da smo tamo jednom snimali klavir i vokal - vokal je bio ograđen panelima...hm...hm...No soba je puno veća tako da....

U principu, razumije?, meni to treba za snimanje vlastitog materijala - albuma, za rad na idejama te za stvarno kvalitetnu snimku svega-osim naravno bubnja - koju mogu poslije nositi u studio na mix. Ove "manje" stvari tipa reklame i takve gluposti - da mogu fini?irati doma i predati eventualno na mastering. Ili, naravno, otvorit limiter ili Fab filter pa puknut gentle wide mastering i pokupit honorar! No htio bih stvarno da mogu snimat taj klavir, po?to znamo svi da u studijima i nema ba? akustičnih klavira, tako da i tu vidim poslovnu perspektivu.

Dakle jedna prostorija......
Klavijaturist is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2011, 12:21 PM   #12
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Bez zamjere molim ali imaš dosta elementarna pitanja i ako češ se stvarno odlučiti da uložiš ozbiljniju svotu novca i napraviti konkretniji radni prostor, potraži si savjetnika, jer na kraju če biti novac ili bačen ili neiskorišten kako bi moglo da bude i razlika če ti pokriti savjetnika. Po iskustvima tako na kraju to ispada (ispada premnogo puta da je sve bili veoma slabo osmišljeno...).

Dakle prvo zidove napravit i onda unutrašnju akustiku, ako imaš "faktor susjeda" u formuli onda če iči mnogo novca ako želiš nešto ozbiljno da dostigneš.

Pramidalni sundjer se koristi za absorpciju ne difuziju.

Simetrija mora da bude po osovini slušanja levo/desno, to se odnosi i na jednaku rigidnost stijena a ako je ta drugačija onda obrnuti tako da je levo i desno jednako ili se primeni kakvo drugo rešenje ako je previše kvačkasto... jednako je sa akustičkim elementima.

Pamučna vuna je slična kamenoj, staklenoj, celuloznoj, konopljinoj... i dobar je odabir ako je baš to želja i ako je dostupna.

Obična kamena vuna gustine 50kg/m3 debeline 10cm radi odlično i do 150Hz, gušča još niže.

Jeste nije sve u "pravim" studijima ako nema sposobnog produkcijskog tima, onda je bolje slabiji studio i odličan tim... majmun na najboljem kompjutoru nije dovoljan

... tu knjigu imajo mnoge univerzitetske knjižnice. A pored nje sigurno kakvo još zanimljivija...

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2011, 01:55 PM   #13
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Klavijaturist View Post
......
Znam da sa par cm ne mogu ni?ta........
Onda se ne smaras sa izolacijom. Utisaj kad slusas.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 14-10-2011, 09:39 AM   #14
Klavijaturist
Junior Member

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Onda se ne smaras sa izolacijom. Utisaj kad slusas.
Pardon kaj smetam!
Old 14-10-2011, 11:46 AM   #15
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Klavijaturist View Post
Pardon kaj smetam!
Ne znam da li smo se razumeli, rekoh, "se(be) ne smaras"... ne mene ili nas... nas ionako ne mozes smarati posto smo dobrovoljno ovde... sami sebe smaramo...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 19-10-2011, 06:57 PM   #16
Klavijaturist
Junior Member

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Ne znam da li smo se razumeli, rekoh, "se(be) ne smaras"... ne mene ili nas... nas ionako ne mozes smarati posto smo dobrovoljno ovde... sami sebe smaramo...
Ma razumjeli smo se, no ne smarajmo se, povećao sam kvadraturu...
Sad ću staviti skicu pa,evo, molim savjet...
Old 20-10-2011, 10:28 AM   #17
Klavijaturist
Junior Member

Slike su male pa se ne dobija realniji prikaz no dobro, valjda će se ne?to vidjeti. Dakle skicirao sam jednu prostoriju u L obliku. Ima pokretni gobo element koji bi se polukru?no kretao vodilicama u podu te pretvarao prostore u re?iji i "napola" gluhu ?to mislite o ideji? Sama konstrukcija bi mo?da bila malo problem no mislim da bi se moglo izvesti. Dakle dimenzije elementa su 2,9m - ?irina, 3m - du?ina, 30 cm debljina - ispunjen kamenom vunom.
To je u principu mrcina-te?ka, no trebalo bi se moći izvesti...Mo?da staviti vodilice i u plafon.

Ukupna kvadratura cijelog prostora je 27 kvadrata. No kada se preklopi sa gobo elementom ispada re?ija - 16.5, gluha- 14.2.

Klavir bi isto pio pomičan, vodilice i ?ine u podu, koje ga stavljaju na centar - kad se prostor pretvori u "gluhu" prostoriju. Kad se rastvori ponovo u Re?iju, pomiće ga se odesno do kraja.

?to mislite o ideji, mo?e li to funkcionirati? Govorim o pristojnoj snimci. O izvedbi jo? nisam tazmi?ljao, moram porazgovarati sa arhitektom.

Prve tri slike su Re?ija druge tri - Gluha.
Attached Images

Old 20-10-2011, 10:29 AM   #18
Klavijaturist
Junior Member

Zadnja slika gluhe.
Attached Images

Old 20-10-2011, 11:16 AM   #19
Klavijaturist
Junior Member

Skica sa opekom - dakle izolacije cca 40 -45 cm....

Sveukupuno 31,45 kvadrata.
Attached Images

Old 20-10-2011, 04:31 PM   #20
NLP
Moderator

NLP's Avatar

AKo ide? sa kontrolnom po du?ini i pored sa strane u L sa snimaonicom:
ideja sa vratima mo?e da ide ka tom smeru ali;
masa neka bude koliko ide slična kao ostali zidovi.
Jedanput sam konstruisao drsna vrata, punjena sa kvarcnim peskom (deeblina je bila 25cm ima podosta xxx kg), imala su tirove na stropu i podu ali je bilo dosta problema sa dihtovanjem, da nije curio zvuk okolo ?pranji. Financijski i konstrukcijski je malko komplikovano da ispadne dobro.
Druga opcija je sa polukru?nim okretanjem, dihtovanje je nekoliko lak?e jer se mogu gobo/vrata na kraju pritisnuti uz naslone kamo se vrata zatvore.
Ali sa takvom masivnom separacijom opet dobije? dva dosta mala prostora.

Bolja ti je ideja kad ima? gobo/prolaz/vrata iza leđa u kontrolnoj onda je ispo?tovana i simetrija rigidnih zidova uzdu? ose slu?anja, ne treba toliko mase i mo?e da to bude dosta dobra bas trap ali separacija u niskim srednjima i niskim nije ba? ne?to posebno ali dobro, monitoring kod trekinga nema? na glasno ili treking na slu?alice.

Ako ipak ima? potrebu za ozbiljnom separacijom onda mo?e i treča varijanta.

Taj L oblik ti je zadan sa sada?njim razpolo?ivim prostorom za dograđivanje?

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules