Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-10-2011, 11:25 PM   #31
codar
Junior Member

codar's Avatar

Default Re: Q:Helmholtz panel rezonator

Quote:
Originally Posted by Granata View Post
pa simetrichnija je prva...

I zashto je bolje da je iza ledja zid a ne vrata? shta fali vratima iza ledja?
... evo da citiram Boggy-a u threadu "Dizajn i konstrukcija studija-Sta izbegavati po svaku cenu?"

Quote:
2. ULAZNA VRATA - Ako ikako mozete, izbegavajte da vam vrata za ulazak u studio ili veliki prozor budu iza ledja dok slusate.

Objasnjenje:
- Nije u pitanju "promaja" nego veoma vazna neprekinutost zadnjeg zida odakle vam po prirodi stvari dolaze najjace refleksije i sa najvecim zakasnjenjem.
- Radicete, zaradjivacete vise novca itd. i imacete vremenom budzet za ozbiljniji tretman akustike, a neprekinuti zadnji zid vam je znacajan adut u poboljsanju akustike sobe, odmah iza simetrije iz tacke 1. Na to mesto dolazi sirokopojasni difuzor, koji "razbija" refleksije i napravi od njih difuzno zvucno polje, koje je jako vazno za stereo sliku, a stavicete ga kada budete imali vise novca. Ako vam tu stoje vrata, onda to postaje nemoguce.
- Znaci, vrata za ulazak u vas studio trebaju da budu na bocnom zidu, po mogucstvu iza vasih ledja.
- Takodje nije bas dobro da vrata budu u samom uglu prostorije, jer bi trebalo ostaviti ugao sobe pored vrata dostupnim za montiranje Helmholtz-ovog rezonatora (tzv. bass-trap)
- Isto kao sto morate paziti da vam sunce ili svetlo ne ide direktno na monitor dok radite na racunaru, takav je slucaj i ovde.
- ovo ne vazi za siroke i "kratke" prozore odmah ispod plafona (kroz njih mozete videti samo nebo ako se ne popnete na stolicu).
... no sla?em se da je prva pozicija ipak prihvatljivija, vrata nisu na sredini sobe pa jo? uvijek ima mjesta za difuzor.
Danas sam ugradio bas trapove u uglove iza zvučnika na poziciji 1 i osjeti se pobolj?anje. Mjerenja jo? nisam radio,kad izmjerim stavim i prethodna sa 1/48 smoothingom .

PeaceLoveUnityRespect
codar is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 02:25 AM   #32
Granata
Member

Quote:
Originally Posted by codar View Post
... evo da citiram Boggy-a u threadu "Dizajn i konstrukcija studija-Sta izbegavati po svaku cenu?"

... no sla?em se da je prva pozicija ipak prihvatljivija, vrata nisu na sredini sobe pa jo? uvijek ima mjesta za difuzor.
Danas sam ugradio bas trapove u uglove iza zvučnika na poziciji 1 i osjeti se pobolj?anje. Mjerenja jo? nisam radio,kad izmjerim stavim i prethodna sa 1/48 smoothingom .
a znachi to je boggy pisao? negde sam jednom nebasao na taj chlanak
i zvuchalo mi je malo laichki...
pusti polozaj vrata, to je najmanji problem s kojim mozesh da se suochish.

i nemoj previshe da teoretishesh, juri simetriju ali postavljaj zvuchnike gde najbolje zvuche, nemoj da birash prvu poziciju samo zato shto je logichnija.
Granata is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 02:40 AM   #33
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:

... no slažem se da je prva pozicija ipak prihvatljivija, vrata nisu na sredini sobe pa još uvijek ima mjesta za difuzor.
Ima mesta za difuzor koga zvucnik nece svojski "pogoditi" s obzirom na poziciju jednakostranicnog trougla.

Najbolji polozaj zvucnika mora da se pronadje na osnovu merenja, ne na osnovu "pravila" o uredjenju prostora.

Zadnji difuzor je najbitniji od svih difuzora, ali se da ziveti i bez njega. Nikada nisam terao vlasnike studija da zbog difuzora ulaze kroz prozor.

Prioriteti su ovakvi u sredjivanju studija:

1. Simetrija
2. Pozicioniranje zvucnika merenjem
3. Sredjivanje divljanja niskih frekvencija.
4.... po izboru, kako ko moze/hoce/zeli/voli... da li difuzori, da li binarni, da li QRD, da li bez difuzora, to je pitanje novcanih mogucnosti, izbora, uverenja, predubedjenja, itd.

I to je po mom sadasnjem iskustvu, savet koji si citao je iz 2005.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 09-10-2011 at 03:16 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 07:58 PM   #34
codar
Junior Member

codar's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post

Prioriteti su ovakvi u sredjivanju studija:

1. Simetrija
2. Pozicioniranje zvucnika merenjem
3. Sredjivanje divljanja niskih frekvencija.
4.... po izboru, kako ko moze/hoce/zeli/voli... da li difuzori, da li binarni, da li QRD, da li bez difuzora, to je pitanje novcanih mogucnosti, izbora, uverenja, predubedjenja, itd.

I to je po mom sadasnjem iskustvu, savet koji si citao je iz 2005.
thnx Boggy,

kod pozicioniranja zvučnika mjerenjem,tra?im poziciju zvučnika u odnosu na slu?atelja sa najmanje rezonantnih peakova i rupa u odzivu ? ... ili obračam pa?nju na jo? ne?to?

PeaceLoveUnityRespect
Old 09-10-2011, 08:01 PM   #35
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
thnx Boggy,

kod pozicioniranja zvučnika mjerenjem,tražim poziciju zvučnika u odnosu na slušatelja sa najmanje rezonantnih peakova i rupa u odzivu ?
Menjas poziciju i zvucnika i slusaoca. Prvo namestis jednu poziciju slusaoca, pa promenis nekoliko pozicija zvucnika, pa onda promenis malo poziciju slusaoca pa ispocetka.
EDIT: pozicija slusaoca je uvek na simetrali sobe!
Quote:
... ili obračam pažnju na još nešto?
Da, merenje obavljas sa samo jednim zvucnikom, trazis najmanje los odziv samo za njega, a drugi postavljas simetricno prvom i proveravas koliko se uklapaju, tako sto ce sada svirati samo taj drugi zvucnik a prvi ce da cuti.

Pravilo:
Sva akusticka merenja se obavljaju jednim zvucnikom i jednim mikrofonom.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 09-10-2011 at 08:17 PM.
Old 12-10-2011, 01:54 PM   #36
codar
Junior Member

codar's Avatar

Jo? uvijek nisam siguran koja je od ove dvije pozicije bolja.
Da ponovim zbog čega sam u dilemi.
Raspored 1 je puno praktičniji iz vi?e razloga no po slu?anju glazbe imam osječaj kao da su mi u?i začepljene kao kad si prehlađen, dok raspored 2 puno vjernije zvući, prirodnije.

Ponovio sam mjerenje ali nisam siguran ?to po mjerenju mogu zaključiti pa bih molio poja?njenje ovih mjerenja.

Kod mjerenja sam maknuo sve absorbere koje sam do sad izradio, smoothing 1/48, pozicija slu?aoca je na istom mjestu samo okrenuta za 180 stepeni.Mjerio sam svaki zvučnik zasebno a dole prikazani grafovi su izračunati average lijevog i desnog zvučnika (u oba slučaja gotovo su identični grafovi i za lijevi i za desni).koristio sam REW za mjerenje.

RASPORED 1 :
+ ... dovoljno mjesta u studiju, pristup prozoru , ljep?e izgleda, nema uskih prolaza
- ... po slu?anju lo?iji zvuk od poz 2.

... probao sam micati zvučnike bli?e zidu, dobijem jo? vi?e basa od 30 do 80hz ali i veče peakove i rupe iznad 120 hz, kad ih udaljim od zida manje basa i velika rupa oko 100 hz.Mislim da je 50 cm od zadnjeg i bočnih zidova neka optimalna pozicija za usporedbu sa rasporedom 2.

RASPORED 2:

+ ... kod slu?anja glazbe mnogo prirodniji, ugodniji sound
- ... malo mjesta, uski prolaz , pristup prozoru, komplikacije sa bočnim absorberom

... zvučnici su u ravnini prozora kako bih imao mjesta za bočni absorber na zidu do prozora, ako ih gurnem preme vratima absorber bi zatvorio prozor ?to dodatno komplikuje stvar

... naime, mjerio sam i testirao slu?anjem i sa absorberima (bas trapovima, debeli cloud, bočni lijevi i desni ), naravno razlika je velika ali jo? uvijek pozicija 2 bolje zvuči.

PeaceLoveUnityRespect
Old 12-10-2011, 11:21 PM   #37
NLP
Moderator

NLP's Avatar

... sad pitanje što di uopšte napravio sa apsorberima, imaš li kakve slike i detajle oko before/after merenja?

Statistički start za fine tuning je da imaš sweet spot poziciju oko 38% od prednjog zida kada slušaš... to je samo startna pozicija a fine tuning (micanje izvora zvuka/zučnika simetrično levo- desno te napred - nazad i micanje primaoca/slušatelja po dužini prostora tamo amo) če pokazati gdje je na uspostavljenu situaciju najbolja pozicija.
Moraš imati u vidu i akustička merenja i subjektivne utiske te kompromise zbog nepraktičnosti, osobnih preferenci... zna biti problematično... vidjet češ to je tek početak...

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2011, 10:58 AM   #38
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by nlp View Post
.........
Moraš imati u vidu i akustička merenja i subjektivne utiske te kompromise zbog nepraktičnosti, osobnih preferenci... .....
Slazem se.

Old 13-10-2011, 01:00 PM   #39
codar
Junior Member

codar's Avatar

Quote:
Originally Posted by NLP View Post

Statistički start za fine tuning je da imaš sweet spot poziciju oko 38% od prednjog zida kada slušaš... to je samo startna pozicija a fine tuning (micanje izvora zvuka/zučnika simetrično levo- desno te napred - nazad i micanje primaoca/slušatelja po dužini prostora tamo amo) če pokazati gdje je na uspostavljenu situaciju najbolja pozicija.
Moraš imati u vidu i akustička merenja i subjektivne utiske te kompromise zbog nepraktičnosti, osobnih preferenci... zna biti problematično... vidjet češ to je tek početak...
... dobro kažeš, problematično. No nemam baš iskustva sa akustičnim mjerenjem pa bih volio da mi netko proba pojasnit koje je od dva gore prikazana mjerenja manje loše ... za početak pokušavam odlučiti o rasporedu studija opčenito. imam dvije situacije u kojima po slušanju imam najbolji zvuk u sobi, htio bi to usporedit i mjerenjem ali nisam stručan i ne znam što zaključiti iz grafova.

Kasnije bi po gore navedenoj metodi radio fine tuning , a absorbere sam počeo raditi ali namjeravam ih instalirati tak kad odlučim o poziciji zvučnika. Mjerenja sa njima sam radio tek toliko da vidim koliko utjecaja imaju na odziv (da li rade ).

PeaceLoveUnityRespect

Last edited by codar; 13-10-2011 at 01:26 PM.
Old 13-10-2011, 05:18 PM   #40
NLP
Moderator

NLP's Avatar

- Iznesi iz prostorije sve van.
- Pusti unutra jedan zvučnik na stalku i da budu tweeteri u visini ušiju kad sjediš, inače utječe i visina na poziciju ako bi bila razlika od "nekoliko 10cm".
- Postavi poziciju slušanja na cca. 40% (da se sad baš ne vrtimo tačno na 38).
- Startuj REW ili ARTA program i RTA (Real Time Analyzer) i uštimaj da svira pink noise.
- Sad micaj zvučnik napred - nazad, pa levo - desno i gledaj gdje je najmanje devijacija u spodnjoj regiji isopd cca. 200Hz.
- Sad kad si našao najbolju tačku počni micati slušateljsko mesto po osi slušanje; napred - nazad.
- Kad si našao neki optimum malo se još igraj, raziskuj... neče štetiti, možeš otkriti dve, tre zanimive alternativne pozicije!.

Budget friendly metoda:
uzmi mikrofon i pomiči se uzduž stijena, proveri sve kutove, "mapiraj prostor", zapisuj... vidjet češ gdje najviše naraste nizke i što se dešava. Pojedine frekvencije se malko drugačije sabiru na različitim mjestima po prostoru... tako možeš vidjeti gdje se može "nagurati" više materijala, gdje manje ili "možda ne treba". Ta metoda jeste praktička, ako nečeš posve da tretiraš sobu, nego če biti uloženog materijala više budget friendly.

Ako sam još nešto značajno ispustio, dopunite me, malo mi se žuri.

E sad je vrijeme da staviš absorbere;
- ako su sve stijene dovoljno rigidne (zid od cigli, betona, trojnog gipsa...) ond možeš da nafiluješ sve kutove sa mineralnom vunom gdje je još praktičko, normalna pravougaona soba ima 12 uglova!
- Tretiraj prve refleksijske površine sa absorberima, strop, levo/desno stijene.
- Izza zvučnika stavi debele absorbere jer če ti inače zvučni valovi koji su se odbili od prednjog zida se izništavati sa novim oddanima.
- Ako ti je soba dosta kratka stavi i debeo apsorber na leđnu površinu.
- Difuzore pravi i stavljaj po pameti, gledaj Mike Vale thread i kvazi LEDE princip i Eomsy-jev thread.

P.S.: malko je bolji prvi graf ali napravi tako kao što sam se namučio napisati

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules