|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 | ||
Junior Member
|
![]() Quote:
Quote:
Danas sam ugradio bas trapove u uglove iza zvučnika na poziciji 1 i osjeti se pobolj?anje. Mjerenja jo? nisam radio,kad izmjerim stavim i prethodna sa 1/48 smoothingom . |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Member
|
![]() Quote:
i zvuchalo mi je malo laichki... pusti polozaj vrata, to je najmanji problem s kojim mozesh da se suochish. i nemoj previshe da teoretishesh, juri simetriju ali postavljaj zvuchnike gde najbolje zvuche, nemoj da birash prvu poziciju samo zato shto je logichnija. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Najbolji polozaj zvucnika mora da se pronadje na osnovu merenja, ne na osnovu "pravila" o uredjenju prostora. Zadnji difuzor je najbitniji od svih difuzora, ali se da ziveti i bez njega. Nikada nisam terao vlasnike studija da zbog difuzora ulaze kroz prozor. Prioriteti su ovakvi u sredjivanju studija: 1. Simetrija 2. Pozicioniranje zvucnika merenjem 3. Sredjivanje divljanja niskih frekvencija. 4.... po izboru, kako ko moze/hoce/zeli/voli... da li difuzori, da li binarni, da li QRD, da li bez difuzora, to je pitanje novcanih mogucnosti, izbora, uverenja, predubedjenja, itd. I to je po mom sadasnjem iskustvu, savet koji si citao je iz 2005.
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 09-10-2011 at 03:16 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
kod pozicioniranja zvučnika mjerenjem,tra?im poziciju zvučnika u odnosu na slu?atelja sa najmanje rezonantnih peakova i rupa u odzivu ? ... ili obračam pa?nju na jo? ne?to? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Moderator
|
![]() Quote:
EDIT: pozicija slusaoca je uvek na simetrali sobe! Da, merenje obavljas sa samo jednim zvucnikom, trazis najmanje los odziv samo za njega, a drugi postavljas simetricno prvom i proveravas koliko se uklapaju, tako sto ce sada svirati samo taj drugi zvucnik a prvi ce da cuti. Pravilo: Sva akusticka merenja se obavljaju jednim zvucnikom i jednim mikrofonom.
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 09-10-2011 at 08:17 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Junior Member
|
![]()
Jo? uvijek nisam siguran koja je od ove dvije pozicije bolja.
Da ponovim zbog čega sam u dilemi. Raspored 1 je puno praktičniji iz vi?e razloga no po slu?anju glazbe imam osječaj kao da su mi u?i začepljene kao kad si prehlađen, dok raspored 2 puno vjernije zvući, prirodnije. Ponovio sam mjerenje ali nisam siguran ?to po mjerenju mogu zaključiti pa bih molio poja?njenje ovih mjerenja. Kod mjerenja sam maknuo sve absorbere koje sam do sad izradio, smoothing 1/48, pozicija slu?aoca je na istom mjestu samo okrenuta za 180 stepeni.Mjerio sam svaki zvučnik zasebno a dole prikazani grafovi su izračunati average lijevog i desnog zvučnika (u oba slučaja gotovo su identični grafovi i za lijevi i za desni).koristio sam REW za mjerenje. RASPORED 1 : + ... dovoljno mjesta u studiju, pristup prozoru , ljep?e izgleda, nema uskih prolaza - ... po slu?anju lo?iji zvuk od poz 2. ... probao sam micati zvučnike bli?e zidu, dobijem jo? vi?e basa od 30 do 80hz ali i veče peakove i rupe iznad 120 hz, kad ih udaljim od zida manje basa i velika rupa oko 100 hz.Mislim da je 50 cm od zadnjeg i bočnih zidova neka optimalna pozicija za usporedbu sa rasporedom 2. ![]() ![]() RASPORED 2: + ... kod slu?anja glazbe mnogo prirodniji, ugodniji sound - ... malo mjesta, uski prolaz , pristup prozoru, komplikacije sa bočnim absorberom ... zvučnici su u ravnini prozora kako bih imao mjesta za bočni absorber na zidu do prozora, ako ih gurnem preme vratima absorber bi zatvorio prozor ?to dodatno komplikuje stvar ![]() ![]() ... naime, mjerio sam i testirao slu?anjem i sa absorberima (bas trapovima, debeli cloud, bočni lijevi i desni ), naravno razlika je velika ali jo? uvijek pozicija 2 bolje zvuči. |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Moderator
|
![]()
... sad pitanje što di uopšte napravio sa apsorberima, imaš li kakve slike i detajle oko before/after merenja?
Statistički start za fine tuning je da imaš sweet spot poziciju oko 38% od prednjog zida kada slušaš... to je samo startna pozicija a fine tuning (micanje izvora zvuka/zučnika simetrično levo- desno te napred - nazad i micanje primaoca/slušatelja po dužini prostora tamo amo) če pokazati gdje je na uspostavljenu situaciju najbolja pozicija. Moraš imati u vidu i akustička merenja i subjektivne utiske te kompromise zbog nepraktičnosti, osobnih preferenci... zna biti problematično... vidjet češ to je tek početak...
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Moderator
|
![]()
Slazem se.
![]() |
#39 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Kasnije bi po gore navedenoj metodi radio fine tuning , a absorbere sam počeo raditi ali namjeravam ih instalirati tak kad odlučim o poziciji zvučnika. Mjerenja sa njima sam radio tek toliko da vidim koliko utjecaja imaju na odziv (da li rade ). Last edited by codar; 13-10-2011 at 01:26 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Moderator
|
![]()
- Iznesi iz prostorije sve van.
- Pusti unutra jedan zvučnik na stalku i da budu tweeteri u visini ušiju kad sjediš, inače utječe i visina na poziciju ako bi bila razlika od "nekoliko 10cm". - Postavi poziciju slušanja na cca. 40% (da se sad baš ne vrtimo tačno na 38 ![]() - Startuj REW ili ARTA program i RTA (Real Time Analyzer) i uštimaj da svira pink noise. - Sad micaj zvučnik napred - nazad, pa levo - desno i gledaj gdje je najmanje devijacija u spodnjoj regiji isopd cca. 200Hz. - Sad kad si našao najbolju tačku počni micati slušateljsko mesto po osi slušanje; napred - nazad. - Kad si našao neki optimum malo se još igraj, raziskuj... neče štetiti, možeš otkriti dve, tre zanimive alternativne pozicije!. Budget friendly metoda: uzmi mikrofon i pomiči se uzduž stijena, proveri sve kutove, "mapiraj prostor", zapisuj... vidjet češ gdje najviše naraste nizke i što se dešava. Pojedine frekvencije se malko drugačije sabiru na različitim mjestima po prostoru... tako možeš vidjeti gdje se može "nagurati" više materijala, gdje manje ili "možda ne treba". Ta metoda jeste praktička, ako nečeš posve da tretiraš sobu, nego če biti uloženog materijala više budget friendly. Ako sam još nešto značajno ispustio, dopunite me, malo mi se žuri. E sad je vrijeme da staviš absorbere; - ako su sve stijene dovoljno rigidne (zid od cigli, betona, trojnog gipsa...) ond možeš da nafiluješ sve kutove sa mineralnom vunom gdje je još praktičko, normalna pravougaona soba ima 12 uglova! - Tretiraj prve refleksijske površine sa absorberima, strop, levo/desno stijene. - Izza zvučnika stavi debele absorbere jer če ti inače zvučni valovi koji su se odbili od prednjog zida se izništavati sa novim oddanima. - Ako ti je soba dosta kratka stavi i debeo apsorber na leđnu površinu. - Difuzore pravi i stavljaj po pameti, gledaj Mike Vale thread i kvazi LEDE princip i Eomsy-jev thread. P.S.: malko je bolji prvi graf ali napravi tako kao što sam se namučio napisati ![]()
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
difuzor panel | quake | Dizajn i konstrukcija studija | 322 | 09-07-2011 09:24 PM |
Helmholtz slat apsorber | rale_ | Dizajn i konstrukcija studija | 15 | 10-04-2011 07:40 PM |
Transport panel | mirun | Audio Software | 4 | 31-08-2009 09:59 PM |