|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
Moderator
|
![]() Quote:
P.S. Nisam rekao da su tantali trebali biti izbegavani ranije, nego sam rekao da ih treba izbegavati danas.
![]() |
![]() |
#12 |
Member
|
![]()
to definitivno stoji, ali zašto ih treba, citiram, držati podalje od audio aplikacija?
![]() |
#13 |
Moderator
|
![]()
Mislim da sam ti odgovorio.
![]() |
#14 |
Member
|
![]()
elektrolitski kondenzatori se jesu svojim tehničkim karakteristikama približili tantalima, osim radnim naponom (za audio aplikacije se najčešće koriste vrijednosti napona 25 ili 35 V, a u tom naponu je teško naći tantal kapaciteta većeg od recimo 100 uF), ali su tantali i dalje znatno skuplji i fizički manji od elektrolita. a što se radne temperature tiče, nije točno da elektroliti izdržavaju veće temperature... i elektrolite i tantale se može dobiti sa radnom temperaturom do 125 stupnjeva.
tako da osim ekonomskog aspekta, nevidim razlog zašto ih netko nebi koristio u audio aplikacijama
![]() |
#15 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
Elektrolitski kondenzatori su PREVAZISLI tantale... btw... nisu ih samo dostigli. Quote:
Quote:
Poenta je da danas nema niti jednog razloga da se tantali igde koriste, ne samo u audio primenama. Ne posmatram uopste omiljenu seriju Panasonic FM ili FC... jer to nije ni blizu sve sto tehnologija elektrolitskih kondenzatora danas ima da kaze. Ne znam cemu ova debata, svi podaci su dostupni, treba samo pratiti informacije i biti u toku. Tehnologija ide napred... ![]()
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 03-10-2011 at 11:00 AM. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Member
|
![]()
točno, ovo oko napona je lapsus... mislio sam na to da tantali imaju niže napone.. i u slobodnoj prodaji je dosta teško naći tantale koji bi odgovarali primjeni u audio aplikaciji s obzirom da je najveći napon tantala od 100uF koji sam uspio iskopati 10V
a sad, što se tiče ove debate.... iznio si tvrdnju bez argumenata širokoj publici (isto kao i nikolaivanic sa onim da je za bolju kvalitetu bolje stavljati tantale, također bez ikakvih argumenata)... nisu ovdje svi elektroničari pa da znaju što je to ESR, struja curenja ili struja brujanja, probojni napon i tako to i da znaju odabrati kondenzator za neku namjenu, a i dostupni podaci su uglavnom nerazumljivi nekome tko nije u branši .... ovdje se pozivam na poneki tvoj napis u kojem se buniš protiv takvih istupa pozz, Ivica
![]() |
#17 | ||||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Drugo, svakako nisam shvatio kao argument navodjenje svetski poznatih dizajnera koji su koristili tantale u svojim konstrukcijama: Quote:
![]() Tantali su bili popularni pre desetak ili dvadeset godina... vise nisu, ako pratis sta se desava na polju elektronskih komponenata. Ima stotine primera gde su u vrhunskim spravama koriscene cak i prosecne komponente, i potpuno je besmisleno ulaziti u razloge zasto, to je njihovo pravo i to NE ZNACI da svako treba da ide tim stopama. Treba da sebi omoguci da dobije bolje rezultate, a sta su radili ostali dizajneri ne mora da znaci da je princip koga treba uvek primenjivati. Quote:
Radio sam u razvoju u firmi gde nije od mene uvek zavisilo sta cu da koristim od komponenata, vec od ekipe koja je radila nesto pre mene (gomila komponenata ranije kupljenih u ogromnim kolicinama) ali i od ugovora sa dobavljacima koji se prave mimo razvoja od strane menadzmenta (zbog samo njima znanih razloga!)... tako da se nadam da razumes zasto imam vrlo specificno iskustvo na ovu temu. Za "bolje" savetujem da se proba komponenta, uradi ABX test pa onda odluci sta je najbolje... zabadati nos u tudje dizajne nema svrhe, kondenzatori posebno zvuce drugacije od vrednosti do vrednosti za isti tip, tako da ako neko hoce da tera "mak na konac", najbolje je uraditi slusni test. EDIT: Ako vec hoces da zapocinjes debatu i optuzis me da neargumentovano izjavljujem nesto, onda pokusaj barem nekim ozbiljnijim argumentima, ne samo navodjenjem nekoliko imena, da dokazes da lupetam gluposti. My 2c... ![]()
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 03-10-2011 at 01:14 PM. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Member
|
![]()
ova tvoja tvrdnja je napisana bez vremenskog okvira i meni kao prosječnom posjetiocu ovog foruma to odra?ava tvoj stav da nije dobro koristiti tantale opčenito u audio primjeni.
iz tog razloga sam navodio neka imena, a sad dali ej to politički argument, protumači ga kako ti god odgovara. To ?to je netko koristio ovu ili onu komponentu, u to nemogu ulaziti. zato sam i ljepo naveo da kod rekapiranja napravim prvo simulaciju na kompjuteru, zatim to realiziram i poslu?am razliku. drugo, nisi ti jedini koji je radio na razvoju u nekoj firmi.... ima i ja takvog sta?a sasvim dovoljno ![]() ?to se ovog dijela oko elektrolita sa 25 volti tiče... da, naravno, iam tu svega, ali to ?to sam napisao je bilo vezano za tantale i problem vezan za dostupnost tantala u naponima većim od 10V i, da, na kraju, ovo oko tantala je stvarno offtopic, da gore netko nije spomenuo tantale, nebi ni do?lo do ovoga... a ?to se debate tiče.... neka ljudi koriste ?to hoće u spravama, njihova stvar..... dao sam se uvući u ovo samo zato jer si na nečiji post oko tantala uzvratio izjavom da ih nije dobro koristiti, bez adekvatnog obja?njenja za?to. ovako je ispalo bezveze. Sad se tu nas dvojica nate?emo tko zna vi?e o F***** kondenzatorima totalno bez potrebe.
![]() |
#19 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
I da, mislio sam na tantale generalno u audio aplikacijama... ne preporucujem ih ako postoje ovakvi elektrolitski kondenzatori, kakvi danas postoje. Quote:
Quote:
a sto se tice 100uF-nih tantala za vise napone ima ih i za 30V: CAPACITOR, WET TANT, 30V, 100UF EDIT: bilo ih je i za 100V ali se uglavnom vise ne proizvode (s razlogom)
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 03-10-2011 at 02:21 PM. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Ma ja bi vas dvojicu stavio na Youtube kako se svađate! Hehehe!
Trebalo bi vas zajedno napit pa da vidi? dernek! ![]() ![]()
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Da li kupiti? | Marcus | Computer Hardware | 10 | 30-01-2011 08:01 PM |
Kupiti UAD ili ne | tomycrosound | DSP forum | 38 | 08-09-2010 06:40 PM |
Rekapiranje ritam mashina | roginator | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 14 | 19-06-2009 10:45 PM |
Emu 1212m, gde kupiti??? | Mitjovan | Computer Hardware | 3 | 13-02-2009 02:26 PM |
Gde kupiti?? | zeljo07 | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 4 | 29-11-2007 02:43 PM |