Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-08-2011, 08:20 AM   #1
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Plugovi sa vodenim zigom !

Juce nabasah na netu...kako Waves jos od verzije 6 stavljaju neki softwerski "vodeni zig" (watermark) na svoje plugove...
Navodno,on se "upise" u audio koji soji prodje kroz taj plug i nemoze da se skine...rezultat - vidi se ko je koristio piratski softver.
Sad neki kazu da kad audio (sa tim plugom) izbacis u analogno i vratis ga u DAW, da ga onda vise nema. Sa DRM zastitom, kazu da se tako skine...a sa plugovima, ne znam.
Jel citao neko nesto / zna nesto vise / itd??...ja nisam stigao bas detaljno da kopam.

PS ja sam skoro radio neki remix i samplovao sam pocetak (2 takta) od ISTE pesme. Cim sam okacio na Soundcloud - ODMAH su blokirali (copyright issue, Warner records, trt mrt.) tek kad sam objasnio da je a remix iste pesme, "odglavili su ga". Bas sam se zapanjio kako su otkrili (odmah!)..
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2011, 09:40 AM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Plugovi sa vodenim zigom !

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Juce nabasah na netu...kako Waves jos od verzije 6 stavljaju neki softwerski "vodeni zig" (watermark) na svoje plugove...
Navodno,on se "upise" u audio koji soji prodje kroz taj plug i nemoze da se skine...rezultat - vidi se ko je koristio piratski softver.
Sad neki kazu da kad audio (sa tim plugom) izbacis u analogno i vratis ga u DAW, da ga onda vise nema. Sa DRM zastitom, kazu da se tako skine...a sa plugovima, ne znam.
Jel citao neko nesto / zna nesto vise / itd??...ja nisam stigao bas detaljno da kopam.

PS ja sam skoro radio neki remix i samplovao sam pocetak (2 takta) od ISTE pesme. Cim sam okacio na Soundcloud - ODMAH su blokirali (copyright issue, Warner records, trt mrt.) tek kad sam objasnio da je a remix iste pesme, "odglavili su ga". Bas sam se zapanjio kako su otkrili (odmah!)..
Mislim da nema bas mnogo nacina da uglave neki "zig" u wav fajl, pogotovo kroz samo jedan kanal u mixu, a pogotovo nema nacina da se ta zastita provuce kroz analognu spravu i prezivi.
Radili smo sa wav formatom, generisali neke talasne oblike softverski, i tamo u hederu fajla postoje definisane pozicije za razne informacije (duzina, sample rate, rezolucija),.... ali nema prostora za neku konkretnu firmu da ostavi svoj "vodeni zig" u tom fajlu, koji bi posle svega trebao da se prenese i u mp3.

Mozda bi samo neko voleo da tako nesto ima, pa je "pustio buvu" kao da ima, ali to nije izvodljivo, odnosno niko u startu nije isplanirao resurse za njih, pogotovo niko nije isplanirao prenosenje odnosno nasledjivanje te zastite kroz razne formate u kojima se audio distribuira.

EDIT: e sad, za prepoznavanje zvukova to je vec druga prica, to nije "brute force" zastita i moguce je da su se algoritmi za pronalazenje slicnosti izmedju dva audio fajla prilicno razvili, jedino nisam sasvim siguran u to. Vidim da odavno ima dobrih programa za pronalazenje slicnih digitalnih fotografija (kazem slicnih, ne istih fajlova, znaci moze i resize, i promena kvaliteta jpeg kompresije, sve ih nadju)... pa je moguce da vec imaju razvijen algoritam za audio fajl (slicna stvar) koji im sluzi za pronalazenje slicnosti... treba imati u vidu da su ogromne pare ulozene u borbu protiv piraterije, pa kad su imali za lobiranje politicara, bice da su i neku kintu ulozili i u software.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 15-08-2011 at 09:55 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2011, 01:17 PM   #3
Tomislav
Moderator

Tomislav's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Ova tehnologija postoji i na YouTube-u... Počeli su blokirati ton videa koji sadr?e copyrightane pjesme.

Također, postoje programi koji sami tagiraju glazbu. Npr. Winamp na Windowsu omogućuje tagiranje mp3 datoteka automatski, prepoznavanjem koja je pjesma u pitanju... Ne znam kako rade ti algoritmi, ali to je ista ?ema kao i iPhone apliakcija Shazam, koja je u stanju prema snimci sa iPhonea (tj njegovog mikrofona) pomoću online baze otkriti koja je pjesma svirala na radiju npr.

Mislim da se takve tehnike ne mogu tako jednostavno primjeniti na pluginove. Iskreno rečeno - ne vjerujem da ovako ne?to postoji, bar za sad.
Tomislav is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2011, 02:00 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tomislav View Post
Ova tehnologija postoji i na YouTube-u... Počeli su blokirati ton videa koji sadr?e copyrightane pjesme.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cross-correlation
Quote:
Također, postoje programi koji sami tagiraju glazbu. Npr. Winamp na Windowsu omogućuje tagiranje mp3 datoteka automatski, prepoznavanjem koja je pjesma u pitanju... Ne znam kako rade ti algoritmi, ali to je ista ?ema kao i iPhone apliakcija Shazam, koja je u stanju prema snimci sa iPhonea (tj njegovog mikrofona) pomoću online baze otkriti koja je pjesma svirala na radiju npr.
Vidjao sam da to radi na osnovu imena fajla, uglavnom. Za istinsku proveru slicnosti moguce je da su u pomoc pozvali korelaciju i da imaju nesto na tom principu razvijeno. E sad da svaki put uporedjuje sa svakim poznatim fajlom... bojim se da to niko ne bi cekao, jedino ako ima neki korelacioni koeficijent koji lakse nalazi slicnost sa ostalima... samo spekulisem.
Quote:
Mislim da se takve tehnike ne mogu tako jednostavno primjeniti na pluginove. Iskreno rečeno - ne vjerujem da ovako ne?to postoji, bar za sad.
Svakako ne, pluginovi nisu semplovi neke poznate i postojece muzike nego procesi za izmenu nekog vec snimljenog signala, i ne mozemo ih uporediti ni sa cim, nema nekog polaznog zvuka. Takodje sam siguran da ozbiljna obrada sempla u smislu distorzije, kompresije, limitovanja, reverba, eq,... smanjuje verovatnocu slicnosti sa osnovnim semplom.

uglavnom ocekujem da bi googlanje na kljucne reci cross correlation i sve vezano za autorska prava u muzici dalo odgovor sta to oni na serverima koriste...
Uglavnom ne ocekujem nikakvu magiju.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 15-08-2011, 02:24 PM   #5
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Da ima tog ziga odavno bi me uhapsili,...

---
I am here: http://maps.google.com/maps?ll=42.441195,18.686834
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2011, 02:38 PM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by MUzzY View Post
Da ima tog ziga odavno bi me uhapsili,...

---
I am here: http://maps.google.com/maps?ll=42.441195,18.686834
A moze da se postavi prica sa druge strane... da to postoji, i da neko slucajno objavi aplikaciju koja bi PREPOZNAVALA koji su efekti korisceni na nekoj pesmi, ta bi se aplikacija prodavala daleko vise nego bilo koji danas poznati plugin... (po mom licnom misljenju)

Old 15-08-2011, 03:11 PM   #7
Haxli
Pro Member

^ sigurno bi...

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Mislim da nema bas mnogo nacina da uglave neki "zig" u wav fajl, pogotovo kroz samo jedan kanal u mixu, a pogotovo nema nacina da se ta zastita provuce kroz analognu spravu i prezivi.
Radili smo sa wav formatom, generisali neke talasne oblike softverski, i tamo u hederu fajla postoje definisane pozicije za razne informacije (duzina, sample rate, rezolucija),.... ali nema prostora za neku konkretnu firmu da ostavi svoj "vodeni zig" u tom fajlu, koji bi posle svega trebao da se prenese i u mp3.

Mozda bi samo neko voleo da tako nesto ima, pa je "pustio buvu" kao da ima, ali to nije izvodljivo, odnosno niko u startu nije isplanirao resurse za njih, pogotovo niko nije isplanirao prenosenje odnosno nasledjivanje te zastite kroz razne formate u kojima se audio distribuira.
Sve recheno....
Haxli is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2011, 07:18 PM   #8
Tomislav
Moderator

Tomislav's Avatar

Da, postoje software-ovi koji su u mogucnosti prema imanu datoteke i patternu to upisati u ID3 tag mp3-ce, ali ovo je daleko naprednija stvar. Isprva sam i ja mislio da tako radi. Evo nekog obja?njenja za Shazam:
http://www.shazam.com/
http://laplacian.wordpress.com/2009/...-shazam-works/

Winamp:
http://www.ghacks.net/2008/08/03/winamp-auto-tagger/

Shazam radi na foru da se snimi 10 sekundi glazbe preko mikrofona iPhone-a. On to onda analizira i ?alje upit na server, koji vraća informaciju o kojoj se pjesmi radi. Toliko dobro radi da se meni jo? sa stranom glazbom nije dogodilo da nije prepoznao pjesmu, a koristio bih ga npr. u kafićima, kad čujem stvar koja mi se sviđa, da mi ju zabilje?i. Čak postoje aplikacije koje omogućuju prepoznavanje pjesme snimanjem pjevu?enja, zvu?danja karakteristične melodije (to već radi te?e)...
Tomislav is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2011, 07:29 PM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Da, postoje software-ovi koji su u mogucnosti prema imanu datoteke i patternu to upisati u ID3 tag mp3-ce, ali ovo je daleko naprednija stvar. Isprva sam i ja mislio da tako radi. Evo nekog obja?njenja za Shazam:
http://www.shazam.com/
http://laplacian.wordpress.com/2009/...-shazam-works/

Winamp:
http://www.ghacks.net/2008/08/03/winamp-auto-tagger/

Shazam radi na foru da se snimi 10 sekundi glazbe preko mikrofona iPhone-a. On to onda analizira i ?alje upit na server, koji vraća informaciju o kojoj se pjesmi radi. Toliko dobro radi da se meni jo? sa stranom glazbom nije dogodilo da nije prepoznao pjesmu, a koristio bih ga npr. u kafićima, kad čujem stvar koja mi se sviđa, da mi ju zabilje?i. Čak postoje aplikacije koje omogućuju prepoznavanje pjesme snimanjem pjevu?enja, zvu?danja karakteristične melodije (to već radi te?e)...
Da, da, to se razvilo. Naveo sam vec na osnovu cega je sve to napravljeno... e pa super...

Old 15-08-2011, 08:06 PM   #10
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Iako ne vjerujem da je baš to s Waves vodenim žigom u pitanju ali ja sam primjetio nešto jako jako čudno sa Wavesima v7. Kad pustim kanale na analogni pult, neki puta mi zna nenormalno raditi overload lampica! Pali se, a signal nije niti blizu overloada. Onda ugasim plugin i sve se normalizira! A nije da se išta promijenilo u gainu kada sam ugasio plugin. I to je samo slučaj s Wavesima! Mislio sam da se radi o onom njihovom (ultra-idiotskom) simulaciji analognog, ali ista je stvar kada ugasim 60/50hz emulaciju. Nerviralo me to, pa sam renderirao komad in-the-box signala i učitao u sound forgeov fft analyser - i nema ništa čudno! Mislio sam da je to možda neki sub signal na 3 ili recimo 5hz, nešto slično kao DC offset, ali ne. Probao sam i snimiti preko pulta taj signal koji evidentno pokazuje clip, ali ništa. Isto čisto...
Nemam pojma što se tu događa...

Al onda kad razmisliš, kako bi bilo moguće da oni naprave da plugin šalje vodeni žig u audio signal samo ako je razvaljena verzija plugina? Kako bi on to mogao znati da je razvaljen? I kad bi već i imali taj kod upisan u pluginovima, sigurno bi ga oni koji razvaljuju zaštitu primjetili i našli načina da ga zaobiđu. Nema mi to baš logike...
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules