Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-07-2011, 06:13 AM   #1
silzg
Member

silzg's Avatar

Default FX Teleport + windows server

Jebga...neznam gdje da stavim ovu temu pa sam bubnuo ovdje...

Ma zanima me dal je netko probao ovu kombinaciju..dakle:

Na client kompu ima win xp i neki npr. Cubase il sl. a drugi komp koristi kao neku vrstu modula za procesuiranje VST efekata preko LAN-a putem FX Teleporta.

Malo se igram sa time i sve to odlično funkcionira. E sad...palo mi je na pamet da bi mo?da bilo dobro da na drugi komp (server), logično, instaliram windows server 2003 ili 2008 pa me zanima dal je netko to malo proučio!?

Zanima me dal bi win server u nekoj svojoj konfiguraciji br?e i efikasnije funkcionirao preko Gigabit-ne veze od win xp!?

Ajd..ba? me zanima...jer..ne da mi se instaliravat pa vraćat na ono staro ako od ove ideje nema kruha
silzg is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2011, 03:19 PM   #2
Solozabal
Senior Member

Solozabal's Avatar

Default Re: FX Teleport + windows server

Probaj dignut win server na xp-u preko virtualne mashine (VMware) samo za test, pa vidi kako se ponasa sa FX Teleportom.

Mislim da je kljucno da se ostvari gigabitni prijenos, a hoce li serverski OS jos ubrzati stvarno neznam. Inace zanimljiva ideja, ako probas svakako javi rezultate..
Solozabal is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2011, 03:39 PM   #3
silzg
Member

silzg's Avatar

pa nije to lo?a ideja...sa virtualnim na drugoj strani....

eh sad se treba zajebavat sa upoznavanjem servera a ja se ponadao da je to netko već obavio prije mene
Old 06-07-2011, 03:35 AM   #4
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Nemas potrebe da se zezas sa server edicijama. Sve sto treba jeste da umrezis dva racunara, a to moze bilo koji win. Server edition ima jos neke dodatne funkcije (npr promena adrese DHCP servera, dok je u - da ne kazem klasicnom winu 192.168.0.1, ili na sedmici 192.168.137.1 - fiksno, i tako dalje) Dakle isti djavo sto se servera tice, bitno je da oba kompa ostvare gigabitni transfer (ne znam koliko je to zaista bitno, nisam nikad probavao ovo, mozda bi radilo i sa 100Mbit sasvim uredno)

Server u VMvareu, to ne bih savetovao nikako, jer ces raditi sa virtuelnim uredjajima, a to je logicno sporije od stvarnog hardvera.

Last edited by psionic; 06-07-2011 at 03:38 AM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2011, 04:04 PM   #5
Solozabal
Senior Member

Solozabal's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Server edition ima jos neke dodatne funkcije (npr promena adrese DHCP servera, dok je u - da ne kazem klasicnom winu 192.168.0.1, ili na sedmici 192.168.137.1 - fiksno, i tako dalje)
Moze se i na xp-u dignut dhcp server, ali to nije bitno za ovu temu vec kako serverski OS koristi mrezni protokol u usporedbi sa xp-om.

Quote:
Dakle isti djavo sto se servera tice, bitno je da oba kompa ostvare gigabitni transfer (ne znam koliko je to zaista bitno, nisam nikad probavao ovo, mozda bi radilo i sa 100Mbit sasvim uredno)
Radilo bi samo dosta sporije, mreza je usko grlo zato je svako povecanje brzine prijenosa dobrodoslo.

Quote:
Server u VMvareu, to ne bih savetovao nikako, jer ces raditi sa virtuelnim uredjajima, a to je logicno sporije od stvarnog hardvera.
Ako je komp noviji on ce svoj zadatak odraditi bez problema, pa i u virtualnoj mashini ako mu se dodjeli dovoljno resursa. Problem i dalje ostaje u mrezi..
Old 06-07-2011, 08:03 PM   #6
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Solozabal View Post
Moze se i na xp-u dignut dhcp server, ali to nije bitno za ovu temu vec kako serverski OS koristi mrezni protokol u usporedbi sa xp-om.

Radilo bi samo dosta sporije, mreza je usko grlo zato je svako povecanje brzine prijenosa dobrodoslo.

Ako je komp noviji on ce svoj zadatak odraditi bez problema, pa i u virtualnoj mashini ako mu se dodjeli dovoljno resursa. Problem i dalje ostaje u mrezi..
Nisam rekao da u XPu ne moze da se digne DHCP server... DHCP server je moguce dici na svakom windowsu, ali nije moguce promeniti mu adresu sa onih default koje sam gore naveo. U serveru to moze da se uradi i jos poneke egzibicije sa vise mreza i vise DHCP servera, sto je totalno nebitno za temu. Dakle i XP ce na isti nacin posluziti kao i server.

Ja sam koristio server 2003 i server 2008 (iz drugih razloga, mislio sam da ce manji broj procesa doprineti brzini DAW), ali od gigabitne konekcije nisu uspeli da stvore dvogigabitnu. Protok je taj koji jeste na bilo kom windowsu.

Ne znam na koji nacin TeleportFX koristi mrezu, ali 100Mbita/s je za prenos zvuka vise nego dovoljan - 1411Kbita/s za stereo reprodukciju 44100/16bit, ali veci bandwidth nije na odmet, narocito za veci SR i bitazu...

U windowsu 7 (i 2008) je moguce prioritizovati protok mreze kada zagusti na CPUu, tj moguce je ograniciti protok kada se CPU popne blizu 100%, preko Multimedia Scheduler servisa... Evo malo o tome ovde

Koliko god da je jak kompjuter, u VMu ce koristiti neku emuliranu graficku, emuliranu zvucnu i emulirano sve ostalo. Ne vidim kako to moze biti dobra ideja za pokretanje bilo kakve audio aplikacije. Daleko od toga da bi to bio realni pokazatelj ponasanja za pravi - full Win server na racunaru. Mislim, neka proba, nista ne kosta...

Inace instalacija 2008 servera je stvarno jednostavna. Moje misljenje je da apsolutno nece nista dobiti po pitanju brzine mreze, ali ako zeli, svakako moze da proba, jer sama instalacija nije nesto drugacija od instalacije sedmice, koja je poprilicno prosta. Ono sto moze da bude malo zeznuto je aktivacija audio servisa, koji su iskljuceni po defaultu.

Last edited by psionic; 06-07-2011 at 08:22 PM.
Old 06-07-2011, 11:09 PM   #7
Solozabal
Senior Member

Solozabal's Avatar

Quote:

Koliko god da je jak kompjuter, u VMu ce koristiti neku emuliranu graficku, emuliranu zvucnu i emulirano sve ostalo. Ne vidim kako to moze biti dobra ideja za pokretanje bilo kakve audio aplikacije. Daleko od toga da bi to bio realni pokazatelj ponasanja za pravi - full Win server na racunaru. Mislim, neka proba, nista ne kosta...
Nije bitna graficka, niti zvucna na slave racunalu vec procesorska snaga i mrezna jer to jedino koristi FXT.. Ne pokrecu se nikakve audio aplikacije.

Kao sto sam rekao problem je u brzini mreznog prijenosa jer o tome ovisi latencija koristenog vsti/fx-a. Potrebno je vrijeme da se podaci posalju od mastera do slave-a, tamo obrade i vrate nazad.
Ako ne vjerujes skini program instaliraj, samo pretpostavljajuci nismo nikome od pomoci.
Old 07-07-2011, 12:06 AM   #8
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Solozabal View Post
Nije bitna graficka, niti zvucna na slave racunalu vec procesorska snaga i mrezna jer to jedino koristi FXT.. Ne pokrecu se nikakve audio aplikacije.

Kao sto sam rekao problem je u brzini mreznog prijenosa jer o tome ovisi latencija koristenog vsti/fx-a. Potrebno je vrijeme da se podaci posalju od mastera do slave-a, tamo obrade i vrate nazad.
Ako ne vjerujes skini program instaliraj, samo pretpostavljajuci nismo nikome od pomoci.
Skeptik sam sto se VMa tice, jer sam ga pokretao na svom starijem C2Q E6600 procesoru i sav je bio nekako lagovit, spor... Da li ce biti laga zbog toga sto se radi sa virtuelnim resursima ? Svejedno sto ne koristi grafiku i zvucnu, nekako mi sve to deluje sporije - mislim, cak i da dobije neko procentualno ubrzanje zato sto je windows server u pitanju, mislim da ce ga izgubiti zbog indirektnog pristupanja resursima preko VMa... A mozda mi je samo mis lagovao

Ne znam, neka proba, to stvarno ne kosta mnogo ni vremena ni zivaca. Ne vredi teoretisati... Samo sam pokusao da skrenem paznju da mislim da Win server ne radi nista brze sa mrezom od obicnog windowsa, vec samo ima vise mogucnosti za razne mrezne zadatke...

Last edited by psionic; 07-07-2011 at 12:09 AM.
Old 08-07-2011, 10:48 AM   #9
silzg
Member

silzg's Avatar

Quote:
Nemas potrebe da se zezas sa server edicijama. Sve sto treba jeste da umrezis dva racunara, a to moze bilo koji win. Server edition ima jos neke dodatne funkcije (npr promena adrese DHCP servera, dok je u - da ne kazem klasicnom winu 192.168.0.1, ili na sedmici 192.168.137.1 - fiksno, i tako dalje) Dakle isti djavo sto se servera tice, bitno je da oba kompa ostvare gigabitni transfer (ne znam koliko je to zaista bitno, nisam nikad probavao ovo, mozda bi radilo i sa 100Mbit sasvim uredno)

Zanima me kako iskoristiti naprednije mogućnosti windows servera za bolje mre?ne performanse. Zbog nekog vraga se zove "windows server"

To me zanima zato ?to ne znam kako će se mre?a pona?ati kada upogonim veći broj zahtjevnijih FX-a na serveru, a bojim se da će na Gigabitnoj mre?i značiti visoke latencije.
Naravno da ne očekujem velika čuda ali ako se mo?e ?to učiniti da se pobolj?a mre?ni protok barem za 20%, onda ću to iskoristiti.

Naravno da ne mislim koristiti virtualnu ma?inu na serveru. Virtuala je samo ideja u testne svrhe.

Ali...već sam instalirao windows server 2003 pa sad boli glava
Ima nekih stvari koje trebam sku?it a bilo bi veliko olak?anje da netko sa iskustvom pomogne
Old 08-07-2011, 12:03 PM   #10
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by silzg View Post
.... Zbog nekog vraga se zove "windows server"
........
Mislis zbog "brzeg" ethernet-a? Gde si iskopao tu informaciju?

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules