|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Member
|
![]()
Uglavnom koristim Steinberg Magneto koji je poprilicno stariji plugin. Probao vecinu ovih emulacija ali jos uvek nisam nasao zamenu za doticni.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Member
|
![]()
kad je vec otvoren ovaj thread postavicu pitanje ovdje:
kakve konkretne promjene izaziva ova tape simulacija ili recimo tube emulatori na audio zapisu na koji se primjeni i gdje su one vidljive (ako su uopste) na eq grafikonu,pri tome mislim da li je to izmedju 4-6 khz ili to ovisi o samim postavkama plug ina?
![]() |
#13 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Zavisi od postavki,plug inova, subjektivnih dozivljaja,marketinga, svega i svacega... Da bi izbegli jos jedno forumsko prepucavanje, najbolje je da sam probas i skontas sta koji radi...i koji ti se eventualno svidja...
![]() |
![]() |
#14 |
Member
|
![]()
Mislim da subjektivnosti ne moze biti ako su te promjene vidljive na promjeni spektra.
Naime ono sto mene interesuje je sljedece: Da li bih dobio istu stvar ako primjenim obican eq na nekom izvornom fajlu kao i ako stavim neki tape saturator koji ce mi promjeniti izvorni fajl po eq krivulji isto kao sto sam ga promijenio sa eq? Dakle da li ce oba promjenjena fajla ZVUCATI isto ako budu imali isti EQ spektar(krivulju)?
![]() |
#15 |
Senior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Moderator
|
![]()
Eto, lepo kazem subjektivan osecaj...
![]() |
#17 |
Member
|
![]()
Bockie mozes li mi dati svoje misljenje na ovo pitanje bez obzira i ako bude subjektivno:
Da li bih dobio istu stvar ako primjenim obican eq na nekom izvornom fajlu kao i ako stavim neki tape saturator koji ce mi promjeniti izvorni fajl po eq krivulji isto kao sto sam ga promijenio sa eq? Dakle da li ce obe promjenjena fajla ZVUCATI isto ako budu imali isti EQ spektar(krivulju)?
![]() |
#18 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#19 |
Member
|
![]()
Hvala awacs,vidio sam da se samo Bockie javlja a 837 pregleda pa sam se obratio njemu .
U principu taj sam odgovor trazio,pa da rezimiram Dakle dva mixa, isti fajlovi ,jedan smixan bez tape simulatora a drugi sa na barem 5-6 traka i na kraju mastering krivulja namjestena da oba imaju apsolutno isti spektar nece zvucati isto. Moze samo potvrda ovog rezimea? ![]() ![]()
![]() |
#20 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Ok. Prvo, samo napominjem da nisam inzenjer/programer vec koristim samo ono sto iz licne prakse znam. Vise stvari je u pitanju: - Tape Saturator/emulatori su najvecim delom dodatak, efekat, nesto sto inace nije prisutno i kao takvi cesto proizvode prenaglasen, predimenzionisan, nekad ne prepoznajuci "efekat trake", u odnosu na nekadasnje uredjaje! Slicno poredjenje mozemo napraviti i sa hranom, gde jedna kesa od 25gr step-soka ima ukus 8 kila pomorandzi, ili dodacima za jela, "pojacivacima" aroma i tako... To nije ni lose ni dobro, vec je tako, bar iz mog iskustva. Dakle bez obzira sta predstavlja neciji afinitet, sat/emu plug-inove treba tretirati kao alate koji pruzaju odredjeni efekat i treba ih koristiti u skladu sa takvim potrebama. - Ne verujem da ces ikad i jedan ozbiljniji sat-emulator "provaliti" preko bilo kog jednog EQ-a...! Moze se desiti da relativno slicno rade, jer je sada aktuelno da se svaki drugi plug zove "vintage"-ovo, "tube"-ono, pa se u skladu sa time u sve moguce efekte (ne samo sat/emu) trpaju neki obrasci ekvalizacije, kompresije i distorzije da bi se postigao "efekat topline"... - Licno volim "zvuk trake", ali ne trpam svuda bespotrebno plugove ili prevlacim snimke preko magnetofona... Cak ne ni svaki put kad pomislim, vec sacekam da mix jos malo omakne, pa ako i dalje kontam da je to ipak resenje, tek onda to uradim... Mozda volim taj zvuk zbog tadasnjeg nacina rada, mozda zbog tadasnje muzike, uopste nacina razmisljanja u muzici... ...pa zato sve vise odlazem ove radnje. - Sve manje se opterecujem raznim objasnjenjima, jednostavno, ako meni neki proces (plug-in,setting na plug-inu, prevlacenje preko mag.trake,niz plug-inova,sve zajedno ili u nekoj kombinaciji) donosi zeljeni rezultat, a pri tome imam vremena za taj proces, ja cu to da uradim. -Ne moze se samo istrazivati u zvuku. Moras da radis i istrazujes, a za istrazivanje nemas puno vremena ako radis. Ne mozes svaki put kada imas snimanje da drkas plug-ove 5 sati, vec probas svaki put "mic po mic" pa za X godina dodjes do necega... A ako ne radis, neces znati cemu sva ta nova saznanja niti ces moci doci do njih... - Mislim da je mozda i vaznije od svega ovoga da se sam producent zapita sta zeli da postigne od zvuka, pa onda da se lati alatke za to, jer imam utisak da se dosta toga trpa svuda iz "eto zato sto imam plug" razloga ili cak ne razumevanja sta koji plug radi ali mu naziv sjajno zvuci... Ja sam ovaj posao poceo ozbiljnije da ucim bez PC-monitora (ekrana), iako sam prvo na kompjuteru radio. Jedino sto smo imali je mali "oscilator" i par "govedjih" Meyer HD1 monitora. Dakle slusali smo zvuk. Ni dan danas nisam pristalica matematickog pristupa u muzici, merenja frekvencija,krivulja i sranja... Dakle, matori, jel to svira ili ne...? Ende.
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo! Last edited by Bockie; 02-05-2011 at 11:26 PM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Vox amPlug Acoustic - simulator akustične gitare | dejankuki | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 0 | 17-09-2009 10:03 AM |
tape saturation plug in? | HeatMan | Audio Software | 10 | 21-04-2008 01:13 AM |
Amp Simulator Juicy 77 | shigumicu | Gitarska Produkcija | 2 | 16-06-2007 04:10 PM |
Acoustic simulator | dawid | Gitarska Produkcija | 21 | 28-03-2007 08:20 PM |