|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Senior Member
|
![]()
Niko ni?ta??
Vidim ja raspisali se vi u sličnoj temi, ali trebaju mi specifična iskustva ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Member
|
![]()
Pa iz nekog mog iskustva pitanje broja mikrofona nije tehničke naravi nego što se od zvuka želi dobiti, tj. o kojoj vrsti glazbe se radi. Ja osobno preferiram bubanj ozvučen sa 3, maksimalno 4 mikrofona, ali za ovaj tip glazbe koji je meni blizak. Ako ćeš grupirati više mikrofona sa mikserom na jedan kanal, kasnije naravno nemaš mogućnost separacije, pa o tome moraš voditi računa unapred, ali nije nemoguće. Ako ćeš koristiti manje mikrofona, onda svakako kondenzatore, ali u tom slučaju ti veliku ulogu počinje imati kvaliteta sobe, a i bubanj ti u miksu neće biti skroz u "facu", ali opet ovisi što želiš. Ja nisam imao dobro iskustvo sa ozvučivanjem bas bubnja na način da mu zatjeram mikrofon unutra, nego stavim akg d12 blago nakošen unazad skoro pod gornji rub opne, jedno 10 cm od bas bubnja i taj zvuk mi je super. Treba se igrati, stvar je ukusa, ali više mikrofona dovodi do veće mogućnosti neusklađenih faza i općenito (meni bar) do većih komplikacija prilikom miksanja.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Senior Member
|
![]()
Da odmah preduhitrim odgovore otiđite u studio, nemamo para za to, niti ambicija da uradimo "nešto" sa našom glazbom pogotovo zato jer naše pjesme ne bi zavrtila ni jedna radio stanica ni da joj platiš s obzirom na textove, želimo samo najbolje izvuć iz onoga šta imamo, dakle cilj je "jako dobri demo" ništa više ali ni manje od toga.
Glazba je recimo glasni rock, gitare nisu hi-gain, ali distorzije ima, a želja je da bubanj bude više u HC maniri tipa RATM. Ideja mi je ako prelaze grupiram na jedan kanal poslije ih kopiram u tri različita kanala i ručno brišem pojedine udarce po kanalu tako da ih mogu panoramski micat, svjestan sam da to neću moći baš na svakom udarcu. U biti najviše me zanima da li AKG-ove bolje koristit kao klasićne OH ili ih udaljit od bubnja pa popunjavat tu sliku sa pojedinačnim mikrofonima. Isto tako, znam da su mi ovi apsorberi poprilično pomogli pri snimanju glasa za reklame u netretiranoj sobi (Ne moram više pazit na autobuse broj 3 i 18 kad razvuću drugu brzinu ispred zgrade radija ![]() Znam da pilam, ali neću moći imati te mikrofone kod sebe dugo, nego na jedan dan (doduše više puta, ono pitaš šefa pa ti on kaže, uzmi, ali vrati navečer) pa da mogu puno experimentirat. Last edited by sira; 23-03-2011 at 11:35 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Senior Member
|
![]()
Aj da ponovim ovo pitanje, zanemarite dosadašnja, jer ih u quteu "kompiliram" očigledno ga postavljam u krivo vrijeme, jer je trenutno rat na svim topicima o snimanju bubnjeva, dakle specifična pitanja, molim odgovore i razmišljanja šta bi i kako bi vi napravili
![]() Quote:
Last edited by sira; 25-03-2011 at 08:20 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
VIP Member
|
![]()
Vidi ovako:
1. Da li vam je svih tih 5 tomova zaista nu?no? Mislim... jel'da? 2. Ne znam za?to bi morao da sabira? tomove na JEDAN kanal, pa da ga secka?? Saberi ih na DVA kanala i u startu ih panuj naj?ire moguće, pa se posle igraj panoramama ta dva kanala. 3. Probaj za početak ovako (pod uslovom da recimo pristanete na 2 rack toma i jedan floor tom): Kick - Senn 421 Snare - Shure 57 (mo?e i x2, top+bottom) Hihat - Senn 441 Floor Tom - Senn 441 Rack Toms - Shure 57 (ili Senn 421, ako nađe? jo? jedan komad) Overheads - AKG 414... ... pa onda menjaj ?ta ti se ne dopadne ![]() I eto - ako u startu smiksa? tomove na dva kanala ima? taman fore da top i bottom od dobo?a snimi? na posebne kanale pa da se posle igra? njima. Ili da u startu smiksa? top i bottom na jedan kanal, a tomove snimi? na posebne. Kako god ti se učini bezbednijim za miks. Provedi neko vreme tra?enjem mesta gde će bubanj da stoji u prostoriji i kako će? da rasporedi? overheade i to ti je to. I zanemari reflexion filtere, naravno. Pozdrav, Vasa
![]() |
#26 |
Senior Member
|
![]()
Hvala awacs,
mislija sam 3 toma na 1 timpane na 2-gi kanal, ali sam se krivo izrazija, da zaboravija sam da se i u automtizacijskom panelu mogu igrat sa panoramom. Za kick imam ovaj mikrofon iz CAD kompleta, ipak mislim da je kudikamo bolje rje?enje od 421-ce, bila je puno bolja od 57-ce. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Pro Member
|
![]()
Ja koristim MD421 za kick i odličan je. Mislim da ga samo ne treba ubacivati u bubanj, već odmaći petnaestak centimetara da se dobije dubina.
![]() |
#28 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Onda u miksu možeš prosto da sužavaš panorame, da ih rascentriraš, svašta nešto, a bez seckanja, auto panninga i sličnih akcija. Ali opet, radi kako god misliš da će ti biti lakše. Quote:
![]() Sve u svemu - imaš GOMILU mikrofona na raspolaganju, ne razumem zašto prosto ne sedneš i ne SNIMAŠ u sto varijanti, pa onda sam odlučiš koja ti je najmilija? ![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#29 |
Senior Member
|
![]()
Rekao sam već, nisu mikrofoni moji, nego su sa posla, a to znači, uzmi i vrati isti dan, pa kad budeš htio opet snimat onda opet isto.
Za sad samo "mislim" za 421, probat ću sigurno, probavao sam i sa 57-om i bila je super za attack, ali je falilo bassa, nisam tad još imao 421 pa nisam probavao, kakva su vam iskustva je li joj prekidač najbolje stavit na onaj "mutni" zvuk ili da se igram I da imam 421 MK II to sam zaboravio napomenit, je li to radi kakvu razliku u odnosu na MK I?? Super mi je ova slika, sad odmah imam jasniju ideju kako sve to postavit, stereo submix mi uopće nije pao na pamet, još jednom hvala ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Senior Member
|
![]()
Evo jedan brzinski mix bubnja i bassa, preko slušalica, bez puno čačkanja, ćini mi se da je sama snimka OK i da je zapis "zdrav" ali bi volio da iskusnije uši daju neke primjedbe, sve je podložno komentaru, od bubnjara, naštimanosti bubnja do same snimke
http://www.box.net/shared/vmis2he5gb |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Snimanje bubnjeva | awacs | Dejan Vučković | 39 | 21-12-2009 03:33 AM |
Molim savjete | sira | Promocija radova | 4 | 08-12-2009 06:51 PM |
Trebam pomoć i savjete oko ?timanja razglasa!!! | edincic | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 0 | 03-10-2009 02:20 PM |
Molim pomoć FW | Techy Boy | Computer Hardware | 4 | 09-03-2009 09:40 PM |
molim pomoć | babilon33 | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 0 | 23-05-2008 01:56 AM |