Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-01-2011, 05:43 PM   #51
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Default Re: windows 7 vs. audio ???

Pitanje u vezi ovog 3 GB switcha.
Ne pada mi na pamet instalirati Windows 7, eventualno tamo negdje oko 2016. godine, pa bih volio malo pojačati RAM sa 2 GB na 4.
Imam xp2,core 2 duo, i zanima me da li mogu sa tim switchem podići tih realnih 1,5 GB koje sad imam na realnih 2 GB jer bi i sa tim bio zadovoljan.
Da li mogu instalirati jo? 2 GB i upaliti ovaj 3 GB switch a da ne petljam po BIOS-u jer nemam blage veze o kompjuterima?
Hvala
Surfer is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2011, 01:50 PM   #52
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Surfer View Post
Pitanje u vezi ovog 3 GB switcha.
Ne pada mi na pamet instalirati Windows 7, eventualno tamo negdje oko 2016. godine, pa bih volio malo pojačati RAM sa 2 GB na 4.
Imam xp2,core 2 duo, i zanima me da li mogu sa tim switchem podići tih realnih 1,5 GB koje sad imam na realnih 2 GB jer bi i sa tim bio zadovoljan.
Da li mogu instalirati jo? 2 GB i upaliti ovaj 3 GB switch a da ne petljam po BIOS-u jer nemam blage veze o kompjuterima?
Hvala
Paljenjem ovog switcha, dobices malo vise upotrebljivog rama, oko 2GB. Mozda malo vise. Problem je sto mozes tako da aktiviras memoriju koja se preklapa sa gornjim adresnim prostorom, koji je rezervisan za hardver (zavisi od ploce, komponenti) tako da u najgorem slucaju dobijes probleme sa grafikom. Postoji jos jedna varijabla i sa njom mozes da stavis limit memorije negde ispod 3GB (setuserva=2800 npr je meni radilo)

Predlozio bih ti da probas da stavis 64 bitni XP, i da tu pokusas sa 32bitninm Cubasem. Uspevao sam da dobijem vise upotrebljive memorije ovako, jer za razliku od XPa gde je adresni prostor aplikacije samo 2GB (sa tim switchem se dodeljuje 3GB), po defaultu 4GB, bez obzira na instalirani fizicki RAM. Pri tome nema konflikta sa preklopljenom memorijom...
Nikad mi nije bilo jasno zasto Cubase puca posle 1.5GB... Valjda on sam zauzme tih 0.5GB pa je to ukupno 2GB, bez tog switcha.

Stavljanjem 4GB rama ces dobiti samo 3,2 - 3,5 GB koje ce ti sistem videti. Mislim da ces dobiti malo na performansama, jer ce se smanjiti swapovanje sa harda... Nisam bas siguran u ovo.

Sto se tice Windowsa 7 i 2016 - ne boj se... Naterace tebe Bili da predjes malo ranije na 7
Old 15-02-2011, 08:37 PM   #53
Luka_000
Junior Member

Pozdrav...trebam da kupujem nov lap top prevashodno mi treba za audio software, drug mi se zalio da je imao problema pri snimanju sa windows 7, ne vidi line in....jurim ozbiljniji konfiguraciju ciji driver-i uglavnom podrzavaju samo 7-icu...varijantu eksterne zvucne kartice ostavljam za kasnije, tako da u pocetku bi se njakao sa zvucnom koja ide sa samim lapom....Ukratko pitanje je koliko je pametno uzimati Windows 7 u ovom slucaju? Sto se tice programa najcesce bi radio na Cubase-u, Wave lab-u i Sound Forge-u. Hvala unapred na savetima.
Luka_000 is offline   Reply With Quote
Old 17-02-2011, 10:52 PM   #54
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Paljenjem ovog switcha, dobices malo vise upotrebljivog rama, oko 2GB. Mozda malo vise. Problem je sto mozes tako da aktiviras memoriju koja se preklapa sa gornjim adresnim prostorom, koji je rezervisan za hardver (zavisi od ploce, komponenti) tako da u najgorem slucaju dobijes probleme sa grafikom. Postoji jos jedna varijabla i sa njom mozes da stavis limit memorije negde ispod 3GB (setuserva=2800 npr je meni radilo)

Predlozio bih ti da probas da stavis 64 bitni XP, i da tu pokusas sa 32bitninm Cubasem. Uspevao sam da dobijem vise upotrebljive memorije ovako, jer za razliku od XPa gde je adresni prostor aplikacije samo 2GB (sa tim switchem se dodeljuje 3GB), po defaultu 4GB, bez obzira na instalirani fizicki RAM. Pri tome nema konflikta sa preklopljenom memorijom...
Nikad mi nije bilo jasno zasto Cubase puca posle 1.5GB... Valjda on sam zauzme tih 0.5GB pa je to ukupno 2GB, bez tog switcha.

Stavljanjem 4GB rama ces dobiti samo 3,2 - 3,5 GB koje ce ti sistem videti. Mislim da ces dobiti malo na performansama, jer ce se smanjiti swapovanje sa harda... Nisam bas siguran u ovo.

Sto se tice Windowsa 7 i 2016 - ne boj se... Naterace tebe Bili da predjes malo ranije na 7

Uf, preteško je ovo gradivo za mene.
Ne bih mijenjao ništa osim fizičke memorije ako je ikako moguće.
Još jedno pitanje.
Ako samo stavim novu memoriju, da li to može nekako utjecati na sistem na način da se postavke u sistemu promjene same od sebe ili će XP jednostavno prepoznati novu memoriju i nastaviti sa radom kao da se ništa nije dogodilo?
Osim što će sad vidjeti 4 GB memorije, naravno.
Ja imam ghost fajlove sistema ali ne znam da li se može nešto zeznuti u biosu.To me brine jer ja to neću znati sam popraviti.
Hvala
Old 20-02-2011, 04:57 PM   #55
sinvelikogmajstora
Member

sinvelikogmajstora's Avatar

Quote:
Originally Posted by Surfer View Post
Uf, prete?ko je ovo gradivo za mene.
Ne bih mijenjao ni?ta osim fizičke memorije ako je ikako moguće.
Jo? jedno pitanje.
Ako samo stavim novu memoriju, da li to mo?e nekako utjecati na sistem na način da se postavke u sistemu promjene same od sebe ili će XP jednostavno prepoznati novu memoriju i nastaviti sa radom kao da se ni?ta nije dogodilo?
Osim ?to će sad vidjeti 4 GB memorije, naravno.
Ja imam ghost fajlove sistema ali ne znam da li se mo?e ne?to zeznuti u biosu.To me brine jer ja to neću znati sam popraviti.
Hvala
windows ce prepoznati memoriju ali ne citavu sem ako nije 64bit
nista ne mozes zeznut, kako god okrenes
sinvelikogmajstora is offline   Reply With Quote
Old 21-03-2011, 07:00 PM   #56
Dexxy
Pro Member

Dexxy's Avatar

Instalirao po ko zna koji put win 7... Imam problem sa digi 03 i Cubase 5. Kada pustim da svira projekat cuje se neko krcanje i distorzija. pokazuje da je cpu u crveno ali stoji na oko 20%. ProTools 8.0.4 svira normalno kao i sound forge.
Onda sam instalirao asio4all i sada radi...?
Ima li neko slicnih problema...?

Dexxy is offline   Reply With Quote
Old 21-03-2011, 10:25 PM   #57
misovoj
Junior Member

misovoj's Avatar

http://www.rumski.com/forum/showthre...t=36094&page=8
Old 21-03-2011, 11:06 PM   #58
Dexxy
Pro Member

Dexxy's Avatar

Procitao sam sve... Probacu sutra ovo sto si napisao na kraju... Mada mislim da je do digi 003 i asio problem...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Old 22-03-2011, 09:48 AM   #59
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dexxy View Post
Procitao sam sve... Probacu sutra ovo sto si napisao na kraju... Mada mislim da je do digi 003 i asio problem...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Proizvodjaci audio hardvera su teski na prelazak na 7cu ili vistu. Kada jednom izbace stabilan drajver, onda moze da se normalno radi i u sedmici, samo je problem da ljudi koji pisu drajvere dobro skapiraju novo okruzenje. Problem je sto se oni cesto odluce da izbace novu karticu kao sa prodrskom za sedmicu, a za starije modele ih boli uvo da apdejtuju drajver, pa samo napisu - discontinued

Kljucno ovde je: da bi sedmica lepo radila kao DAW, potreban je i interfejs koji lepo radi na sedmici i za koji vec postoji nekoliko verzija drajvera pod sedmicom - sto bi se reklo - zreli drajveri.
Old 22-03-2011, 10:37 AM   #60
Dexxy
Pro Member

Dexxy's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Proizvodjaci audio hardvera su teski na prelazak na 7cu ili vistu.

Kljucno ovde je: da bi sedmica lepo radila kao DAW, potreban je i interfejs koji lepo radi na sedmici i za koji vec postoji nekoliko verzija drajvera pod sedmicom - sto bi se reklo - zreli drajveri.
Znam, nadam se da ce AVID izbaciti drajvere za "stare karte".

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Posting Rules