|
Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Kad ne?to zvuči svjetski, znači da se mo?e ravnopravno nositi sa recentnim pjesmama napravljenima u Americi, Engleskoj ili ?vedskoj.
Iako činjenica da ne?to ne zvuči svjetski ne znači da ne zvuči dobro. Vrlo je mali broj producenata koji se trude da im radovi zvuče svjetski, iskreno uz sebe znam jo? samo jednog koji je u vrhu popularne scene u HR i koji ?eli zvučati svjetski i kojem to i uspijeva. Inače, pi?e i na stranicama ovog foruma ali je vrlo samozatajan. ![]() Većina ljudi jednostavno ne mogu napraviti ne?to ?to zvuči svjetski jer nisu dovoljno dobri, a oni koji bi mo?da i mogli uopće ne te?e svjetskom zvuku ali to ne znači da ne rade dobro, to je samo stvar njihovog afiniteta. Nadalje, treba znati da je svjetski zvuk predodređen, prvo samom pjesmom a onda i izvođačem. Dakle, morate prvo imati modernu pjesmu, modenog izvođača i tek onda ja vama mogu napraviti svjetsku produkciju. Inače ni?ta od toga. Ne mogu ja napraviti svjetsku produkciju kad mi dođu sa pjesmom koja bi zvučala staromodno da je iza?la 1976 i u kojoj je svakih 2 takta drugi akord i ima po 9-10 različitih akorda u pjesmi, izvođač bi da pjesma stalno raste, da svira harmonika, gitara, mandolina i po mogućnosti truba i da bude modulacija na kraju pjesme. ![]() Isto tako, okru?enje je vrlo bitno u stvaranju svjetskog zvuka. Garantiram svima ovdje da bi im zvuk bio svjetskiji da ?ive u Stockholmu ili Berlinu. Jednostavno je utjecaj okoline toliko jak da nesvjesno preuzimate neke nove obrasce pona?anja i slu?anja a samim time i stvaranja. Kad ste vi izlo?eni od 0-24 radiju i televiziji na kojem vas bombardiraju sa Katy Perry, Adele ili Muse, počinjete biti uvjetovani na potpuno drugi način nego kad od jutra do mraka slu?ate Mi?u Kovača i Cecu. Čovjek je vrlo prilagodljivo biće i uvijek će se adaptirati okolini koja ga okru?uje. Produkcije koje sam radio dok sam ?ivio u Amsterdamu su različite od onih koje radim sad. Ja ne mogu pobjeći od okru?enja, niti od pjesama niti od klijenata a sve to ima ogroman utjecaj na zvuk. Zato ljudi rade gre?ku kad uzmu domaćeg producenta i idu u Los Angeles u studio miksati da dobiju svjetski zvuk. To ne ide. Nikad nije i?lo. I nikad neće ići. Jer je zvuk već genetski bio predodređen prije nego ste u?li u avion za LAX. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Stvarno,mnogo su ljudi nazadni ovde...Gledam npr. ljude koji slushaju tvrdji zvuk...vecjina je zarobljena u 90im...i uvek im je sve novo sranje, a retko ko moze da sudi o tome...U CHEMU JE PROBLEM? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
MAO
|
![]()
pa dobro, suštinski se tvrđi zvuk i nije mnogo pomakao na globalnom nivou od kraja devedesetih. Neki od tih bendova tada leadera i dalje izbacuju ploče žanrovski veoma slične, čak i produkcijski. A ne možeš kriviti fanove toga što im ne leži ovo jedino što se novo rodilo, ovo još mekše i emotivnije MTV prosipanje..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Member
|
![]() Quote:
evo meni osobno kod nas u rvatskoj grupa Jinx taj moment zvuka na razini. ?ak i na prvim albumima koji su tehni?ki bili dosta "lo fi" imaju vjerodostojnost i ozbiljnost "pravih" albuma. Dobri aran?mani, stra?na pjeva?ica, dobra svirka, cool soundovi....Majke su mi bile isto na tu foru iako su stare snimke lo?e...ali opet to je to...Gibonni je sa zadnja dva albuma pre?ao po meni granicu "doma?eg proizvoda"...prije su tu bile nekakve solo gitare, neki sinteti?ni klaviri, neka aran?manska rje?enja. Nemam pojma, ali nije bilo na razini. Ko da muzi?ari s terase sviraju a svirali su stra?ni muzi?ari.....Grupa Laufer mi je isto uvijek bila al pari sa bilo kojim svjetskim bendom u ono doba. Danas imamo tu bend My Buddy Moose za kojeg nebi znao re? od kuda su. Bambi Molestersi isto tako. Pips Chips & Videoclips itd. Ima ih.... Mo?da je zajedni?ko svima njima da im je zvuk prije "originalan" neko "objektivno dobar". Originalan, pogo?en, ne preforsiran. Kod nas ?esto imam osje?aj da se na silu poku?ava preslikati nekakav trendi zvuk koji ?esto nema veze sa estetikom samog benda....kao ono "e ajmo napumpati bas da se sve trese i ajmo vokal baciti naprijed i da bude onako pun zraka" a miksa? punk bend... Na svu sre?u, po?eli su se (ponovo) profilirati razni mladi producenti/snimatelji koji su u pojedinim stilovima po?eli hvatat korak i izbacivat stvarno dobre stvari iako rade sa mikrobud?etima i u projekt studijima. Ve?a studija su po?ela propadat jer su nedostupna financijski, jer vlasnici/tonci sebe uvijek postave ko producenti, jer se nikom neda do? npr poslu?ati bend kakav je u ?ivo i tonac zna kako bend mora zvu?ati bez da ga je ni poslu?ao, jer su oni snimali Haustor i Azru i ?ta ti sada prdi? o nekim tamo White Stripes koji su ti, poslu?aj vamo Toto ili Stinga kako zvu?e.... itd itd... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Tamburaska produkcija | akg111 | Audio Produkcija - Tehnike | 22 | 24-01-2010 09:00 PM |
HipHop Produkcija i mix | spow | Audio Produkcija - Tehnike | 18 | 12-10-2008 10:23 PM |
Ovo je produkcija | LACKY | Pricaonica | 7 | 26-06-2008 08:26 PM |
Klavir i produkcija | Steka | Audio Produkcija - Tehnike | 22 | 23-09-2007 07:13 PM |
Reprezentativna HC produkcija | OFF | Razno | 42 | 23-01-2007 07:18 PM |