Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-02-2011, 11:05 PM   #1
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Default Re: Mala (velika?) soba

Pa sumnjao sam da nisi uop?te fri?ki kod 3D-ja, imao sam dve ekipe u takvoj produkciji koji su radili te stvari...
Lepo ako je bilo stvarno na brzinu

Sobe za snimanje ne trebaju da zadovoljavajo tako rigirozne parametre kao kontrolne sobe osim ako nije i to ?elja...
Sobe za snimanje mogu da budu vi?e po okusu ali da ipak nemaju preteran "kupatilo efekat" zbog ?eljene peterane ?ivosti a da je prostor dosta mali.

Moglo bi se sve odraditi i sa varijabilnom akustikom odnosno, da su akustički elementi napravljeni tako da se mogu da micaju i/ili da se okrene i nude drugačiju akustičku karakteriskiku ambijenta.
Kombinacija različitih povr?ina mo?e da nudi mnogo svakojakvih prilagodljivih specifičkih akustičkih volumena.

Sad konkretno ?to uraditi; trebao bih detajlne nacrte prostorija, opise konstrukcije prostorija (sve povr?ine kako su odrađene), razgovor ?to su ?elje i ?to je moguče, koliki je proračun, a i poseta nipo?to ne bi bila slaba odluka.

Veoma okvirno ?to bih ja napravio ima? u mojem prija?njom postu.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2011, 05:10 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

U jurnjavi sam... ali sam malko bolje pogledao...

Da, sobe za snimanje ne trebaju da imaju iste zahteve kao kontrolne sobe, pogotovo im simetrija nije preterano bitna. Ali ako su male, mora se obratiti paznja na sredjivanje low-end-a sto ja na prelepim renderima nisam uocio. Poenta price o binarnim difuzorima i jeste da vrate "svezinu" u sobu kada se totalno zatamni low end apsorpcijom i to je cela prica. Pokrivanje povrsine je dovolno malo da dozvoljava protok vazduha za low end apsorpciju a pri tom i dovoljno veliko da vraca deo visokih frekvencija nazad u sobu, i tako jedino mozemo pomiriti dva oponentna zahteva koji vazi za MALE sobe. Kada je soba velika, ogromna... nije toliko znacajno zato sto su uticaji stojecih talasa proredjeni i manji (pogledati Schroederovu jednacinu za difuzno polje)...

Prema tome, moj predlog je da se uglavi bilo gde ima prostora, ako budzet dozvoljava, barem nekoliko superchunks apsorbera, horizontalno i vertikalno, jer samo 10-15cm tretmana, cak i sa gapom od 5cm nece drasticno popraviiti sobu na low endu... a videh da je tamo nacrtan bubanj... prema tome ... vidim i da su zahtevi pozamasni... tako da ne bi valjalo u startu napraviti kompromise koji su preterani i kasnije mogu sobu uciniti nedovoljno vrednom truda

Toliko na brzinu... ona druga prostorija nije problem.. isto treba uraditi low end apsorpciju po uglovima sobe... sastaviti ih u celinu...

kratko: low end tretman pa sve ostalo!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2011, 05:36 PM   #3
sasaristic
Senior Member

sasaristic's Avatar

Jasno ko dan.tnx..

mali off
poslao sam danas uzorke(zapravo sekretarica)

pozdrav
sasaristic is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2011, 05:38 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by sasaristic View Post
Jasno ko dan.tnx..
Nema na cemu
Quote:
mali off
poslao sam danas uzorke(zapravo sekretarica)
...
Super! Hvala!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 07-02-2011, 05:38 PM   #5
sasaristic
Senior Member

sasaristic's Avatar

Jos samo jedno pitanje.cista radoznalost.Kakav je on ceiling tretman na slici studija koju sam postovao.Deluje jednostavno za izvesti....ali da li ima smisla.

pozz
Old 07-02-2011, 05:40 PM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Jos samo jedno pitanje.cista radoznalost.Kakav je on ceiling tretman na slici studija koju sam postovao.Deluje jednostavno za izvesti....ali da li ima smisla.

pozz
ovo?:

Uploaded with ImageShack.us

pozdrav

bogi

Old 07-02-2011, 05:43 PM   #7
sasaristic
Senior Member

sasaristic's Avatar

da
Old 07-02-2011, 06:05 PM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
da
To je nesto kao pokusaj "difuzora". Izbegavati... mada te razumem... jer, difuzori, pogotovo binarni ne idu ruku pod ruku sa estetikom, i kako rece jedan nas marketing menadzer... "izgledaju kao greska"....

Prema tome.. i plafon i onaj bocni zid izazivaju alijasing, koga smo opisali u threadu, koji si, nadam se, procitao. Te takva resenja treba izbegavati.
Binarna sekvenca koju smo objavili u onom threadu (pred kraj) ti je dovoljna polazna tacka da formiras koliko toliko nealijasirajuci difuzor u svojoj sobi, ali, da ponovim jos jednom OZBILJAN bass tretman mora biti iza njih na zgodnim mestima, a izmedju vazduhotransparentno platno...

Da se razumemo, cak i legitiman ESS dizajn pati od alijasinga... pojedini akusticari ili to ne razumeju ili ignorisu taj problem... Difuzor ne sme imati PERIODICNO ponavljanje sekvence... medjutim njima niko ne moze zabraniti da to rade... ...

od kada sam poceo da se bavim ovom oblascu, na samim pocescima, u naucnim radovima (AES) sam nasao opis te problematike i prihvatio resenja tih problema kao princip u radu, kojim se to izbegava ili smanjuje, pri tom mi je potpuno jasno da spomenuta pojava ne postoji objasnjena ni u jednoj knjizi na temu akustike i studijske akustike, mozda (ne secam se najbolje) samo u novoj "Acoustic absorbers and diffusers: theory, design and application" od Peter D'Antonia i Trevor Coxa, pa pretpostavljam da je to uzrok zasto TOLIKO ima periodicnih "difuzora" po studijima, ukljucucujuci i spomenuti legitimini princip u dizajnu studija (ESS)

pozdrav

bogi

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules