|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Uzimam Bitlse i Bovija kao primere nečega ?to je probilo granice pop kulture (o tome je thread) i postalo umetnost. Najveći uspeh u pop kulturi je promeniti način kako se milioni ljudi ?i?aju ili boje kosu (jasno je da je vi?e ljudi kupilo ploče zbog čupavih frizura nego zbog muzike), ali valjda je posle skoro pola veka jasno da Bitlsi i Bouvi imaju ne?to bitnije od toga. Vremenom će to biti zamenjeno nečim novim, ka?e?. Kada će Bitlsi biti zaboravljeni - ne kao sociolo?ki fenomen, već kao stvaraoci - ba? me interesuje tvoja prognoza?
![]() |
#2 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Naravno da su sociološki fenomen, kada im je to i bila svrha... Prije tog "fenomena", seljak je slusao frule, plesove, kola... onaj u gradu valcere... mladi isto to... malo kopaju polje, onda navecer sjednu uz vatru, popiju i pjevaju nesto... ako je zima, obuku se u nesto toplo... nikoga i nije bilo briga da se ošiša ko onaj na omotu ploče, da se napije pa porazbija jer mu to onaj sa ploče naredi, da vjeruje u ovu ili onu religiju, jer to vjeruje onaj sa ploče... da se drogira jer je to "in" kao i onaj sa ploče, da se kara u guzicu jer je to "in" kao onaj sa ploče... ubiti se jer to onaj sa ploče poručuje... Zvijezda promjeni frizuru, pola svijeta promijeni... a tek tzv. underground pokreti... uniformiranost do kraja... ko zombiji... Ako slušam to i to, moram se oblaciti tako i tako, imati te i te stavove, vjerovati u ovu ili onu religiju, mrziti ove ili one, imati ovakve kriterije za ovo ili ono... sve propisano... a ako nije onda nisi "pravi" fan.... A nekad je seljak samo slušao frulu dok čuva ovce i odmarao.... mislio o tome da ima koju ovcu više ili kravu... da se oženi, da pojede nesto, popije... Prije hipi pokreta, CIA je otimala ljude sa ulice i drogirala ih, puštala ih na ulicu pa pratila gledajući reakcije... Kad su došli hipiji, dobrovoljno su milijuni ljudi pristali na to... nadrogiraj ih pa gledaj... Danas industrija, koja se hvali da "prodaju stvari koje uopće nisu bitne ljudima" kao nešto bez čega se ne može... "Uvalit ćemo vam nešto što vam ne treba i za koju godinu vi nećete moći bez toga"... Totalno oglupljivanje ljudi... masovni eksperiment na kojega ljudi dobrovoljno pristaju... kada danas ovi sto se u big brother prijavljuju.... ![]()
"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One Last edited by MD; 04-02-2011 at 12:51 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Dvostruki post....
![]()
"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One Last edited by MD; 04-02-2011 at 02:15 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Ovo da je svrha Beatlesa bila postati sociolo?kim fenomenom je najobičnija glupost. Mislim da je svrha bila puno skromnija. Ima? bend, svira?, ulovi? kojeg komada, zaradi? neku lovu... Onda se dogodio Brian Epstein i to sve ukalupio u dobar proizvod. Pa sam Lennon u podosta intervjua priznaje da su prve stvari bile money makeri, i da im je to i bila namjera, pa i po tekstovima se vidi kome su se obračali. Ali pojavom Rubber Soula stvar se promiijenila u svim pogledima. I muzikom se nastojao iznjeti stav. Kakav-takav. Naravno da se te?ilo i zaraditi, ali bolje je prodavati kvalitetan nego lo? proizvod, barem za publiku. Svejedno meni su i te njihove prve stvari super, ali to je već stvar osobnog ukusa...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Nije to svrha Beatlesa, nego onih koji su ih pretvorili u rock zvijezde... kao i gomilu drugih "rock" zvijezda... ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
he he ...evo ga opet "ogavni DaBear forum"...(Arthure???)
Mislim sta da se radi...mozda bi SVI koji su ukljuceni u muziku da postanu neka vrsta muzicke policije? - dodje band u studio, vlasnik cuje (da su budale) i posalj ih kuci..nece da snima i da truje narod!! - dodju neki narodnjaci u studio - a vlasnik nece ni vrata da otvori!! kaze: "Marsh odavde -trujete decu i narod! Necu da budem deo toga...Idite slusajte Pink Floyd, pa kad ih stignete, vratite se".. - stignu neki diskovi u radnju, a vlasnik kaze:" ovo je sund, necu da se u mojoj radnji prodaje ovo djubre!"...i vrati nazad posiljku! - dodje "pevac / pevacica", mama i tata prodali kravu da dete snimi plocu - a producent nece ni da cuje da radi neto tako , pa ni za ?10.000 - stigne novi spot na TV, a urednik kaze, ovo je djubre, necemo da prikazujemo, itd itd itd.... i sta se deslo na kraju?? Svi sede kuci i duvaju ga...!! Koliko god thread i tema bili obecavajuci toliko je isto BESMISLENO polemisati oko toga, jer svi mi nemamo ama bas nikakav uticaj na sve to! Mozemo samo da slusamo ili ne slusamo! pozz
![]() |
#7 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Danas, ocigledno, toga nema, ili je samo u osnovnoj formi (youtube "standard") pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 04-02-2011 at 04:28 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
pozz
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |