Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-12-2010, 01:38 AM   #91
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Tape saturacija plugovi

vasa krenuo sa odustajanjem

@znak
moje neko iskustvo je da je svakako potrebno imati solidan kućni studio, ukoliko ti je proces rada i kreativnosti tako nasađen. Ali se prečesto de?ava da ljudi svoje radne verzije i demoe progla?avaju svetinjom, i kao takve odma kače na net. Meni se često de?ava da mi tra?e da tako nastale snimke i aranm?ane "samo smixam", pritom mi ne dozvoljavajući da radikalne gre?ke i aran?mansko-produkcijske vi?kove korigujem, tako da ti moji mixevi na kraju nimalo ne pospe?uju sam uradak, čak njihovi demosi i bolje rade.
Ako mene pita?, na tu temu, mislim da je idealan proces rada da se prave takvi kućni demosi, i detaljno snimaju i razmatraju, i komponuju i aran?iraju, da se uradi prava pravcijata detaljna predprodukcija, i da se onda ipak odre?i kesa i uđe u pravi studio. Em će se tamo dobiti na toj preko potrebnoj ozbiljnosti sviračkoj, em na zvučnom kvalitetu, em kad se stvari polako privode svr?enom činu, postoji ta nagla?ena samokritičnost, koja sa svoje strane dovodi do sanckionisanja i eliminisanja barem 30% ideja koje su na demosu, nekako funkcionisale. Da ne pominjem eventualnu saradnju sa producentom čija je osnovna funckija da bude OBJEKTIVAN medijum između autora kao subjektivnog faktora i same publike tojest spoljnog sveta. To je sve ne?to čega se autor li?ava onog momenta kad proglasi "da mo?e on to sve sam" - kvalitet usnimka, mixa, i producentska objekitvnost, i finalna doza samokritičnosti/finalnosti svojeg dela.
Veruj mi, na ovu temu, samo iz iskustva, mogu da napi?em omanji ud?benik.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 26-12-2010, 02:24 AM   #92
analog
Senior Member

analog's Avatar

Ih! Svaka ti ko Njego?eva!
analog is offline   Reply With Quote
Old 26-12-2010, 02:36 AM   #93
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

slazem se s arthurom skroz !
branoy is offline   Reply With Quote
Old 26-12-2010, 08:01 AM   #94
Gmile
Member

Gmile's Avatar

Quote:
Ih! Svaka ti ko Njego?eva!
Bogme jest!
Gmile is offline   Reply With Quote
Old 26-12-2010, 09:24 AM   #95
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
vasa krenuo sa odustajanjem

@znak
moje neko iskustvo je da je svakako potrebno imati solidan kućni studio, ukoliko ti je proces rada i kreativnosti tako nasađen. Ali se prečesto dešava da ljudi svoje radne verzije i demoe proglašavaju svetinjom, i kao takve odma kače na net. Meni se često dešava da mi traže da tako nastale snimke i aranmžane "samo smixam", pritom mi ne dozvoljavajući da radikalne greške i aranžmansko-produkcijske viškove korigujem, tako da ti moji mixevi na kraju nimalo ne pospešuju sam uradak, čak njihovi demosi i bolje rade.
Ako mene pitaš, na tu temu, mislim da je idealan proces rada da se prave takvi kućni demosi, i detaljno snimaju i razmatraju, i komponuju i aranžiraju, da se uradi prava pravcijata detaljna predprodukcija, i da se onda ipak odreši kesa i uđe u pravi studio. Em će se tamo dobiti na toj preko potrebnoj ozbiljnosti sviračkoj, em na zvučnom kvalitetu, em kad se stvari polako privode svršenom činu, postoji ta naglašena samokritičnost, koja sa svoje strane dovodi do sanckionisanja i eliminisanja barem 30% ideja koje su na demosu, nekako funkcionisale. Da ne pominjem eventualnu saradnju sa producentom čija je osnovna funckija da bude OBJEKTIVAN medijum između autora kao subjektivnog faktora i same publike tojest spoljnog sveta. To je sve nešto čega se autor lišava onog momenta kad proglasi "da može on to sve sam" - kvalitet usnimka, mixa, i producentska objekitvnost, i finalna doza samokritičnosti/finalnosti svojeg dela.
Veruj mi, na ovu temu, samo iz iskustva, mogu da napišem omanji udžbenik.
Da, ovo ima smisla. Snimci koji nastanu na ovaj način mogli bi da se uporede sa skicama u ulju, tj. načinom rada nekih slikara koji naslikaju nekoliko kompletnih verzija slike u ulju pre nego što krenu u rad na konačnoj verziji. Te "skice" su takođe - tehnički - potpuno regularne završene slike na platnu, i jedino što ih kvalifikuje kao skice je činjenica da je posle njih urađena nova, konačna i najbolja verzija. Kad su kućni studiji u pitanju uvek se uradi dosta verzija pesme i stvarno bi najbolje rešenje bilo koristiti to kao predložak za konačni rad u profi studiju. U svakom slučaju, imati kod kuće mogućnost studijskog rada, makar i u svrhu kreiranja aranžmana, velika je olakšica. Znamo da su još šezdesetih muzičari kod kuće držali četvorokanalne magnetofone, što je sigurno uticalo da neki od najboljih albuma na kraju zvuče onako genijalno. Naravno, oni najveći su pored toga imali i neograničen pristup radu u pravom studiju, tako da je njima i Abbey Road bio "kućni".

Last edited by Znak; 26-12-2010 at 09:27 AM.
Znak is offline   Reply With Quote
Old 26-12-2010, 08:21 PM   #96
fipke
Senior Member

fipke's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
ne znam dali si skapirao da su to obrade legendanih stvari iz tog (Motown) perioda..pesme koje su Collinsu drage (iz nekog razloga) i pesme koje je hteo da prepeva i obradi (iz njemu poznatih razloga) ali da zadrze taj "vajb" i sound iz tog perioda.

Da li je smece ili nije...?? Pesme su legendarne klasike, on je odpevao super, menjali su intonacije (da mu legnu) itd...zvuci kako treba da zvuci !
Nije Genesis, nije Oldfield, nije In The Air Tonight...nego album obrada.

A prica je da su uspeli da prozvedu taj "topli / analogni / mono / retro" zvuk koristeci puno plugova ! To je bila poenta cele price..
Nisu rekli "ne moze to bez trake, bez Neumanna, bez starih gitara i bubnjeva..." nego su seli i uradili sa onim sto su imali ! I to dobro...
citao SOS, kupio original disk, odgledao YT....i pravo da kazem, podosta sam razocaran. nije da me nije sputala cela pomalo tuzna atfmosfera u kojoj se on nalazi ali mi nekako smeta to sto vise niko, pa evo sad i on, nekako nije iskren. i sve je nesto isiljeno.

sa tehnicke strane mislim da je moglo bolje (tj. losije u ovom slucaju), iako jeste jedan od najbolje 'crunchovanih' radova koji sam do sada cuo (za razliku od duffy) - ali to ne znaci da mi se svidja; a evo i zasto:

prvo sto sad ta imitacija amy winehouse (oldskul retro) zvuka uzima tolikog maha da ide i gde treba i gde ne treba, i to malo ide na zivce

a druga stvar - niko ne pristupa tom zvuku kako bi trebalo, zato i NIKO ne moze ni da prismrdi Dap soundu i Amy. Pogresna je polazna tacka, snimiti sve normalno, hi fi, pa onda crunchovati i lo-fi-izovati sa pluginima, pa cak i rentati 5 pulteca pa munduriti da se dobije skrndelj zvuk onog vremena. Vec ga usnimi skrnavo, nemarno, sa jednim mono utucenim elektrovoiceom kao overheadom, masnim zicama i polurastimanim pianinom. a ako je vec frka, ubaci stereo par novih akgejaca postavljenih moderno i nek oni stoje mute-ovani, odsviraj sve preko vst-a ali ono prvo neka bude polazna premisa! Onaj jadan basista iz Daptonesa tvrdi da nije menjao zice 10 godina, e to je iskrenost.

naravno, ljudi kojima ovakve stvari smetaju u ovoj zemlji se verovatno mogu nabrojati na prste jedne shake (a i u svetu verotvatno na par ruka) tako da zaboravite moju recenziju, kome to treba...!?

kako bi Vrach rekao, bitno da ljulja i da ljudi kupuju....
Old 26-12-2010, 10:00 PM   #97
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by fipke View Post
prvo sto sad ta imitacija amy winehouse (oldskul retro) zvuka uzima tolikog maha da ide i gde treba i gde ne treba, i to malo ide na zivce
Pa normalno je da se trčkara za onim ?to je uspe?no. Imitira se uglavnom forma, kao i u ovom slučaju, u nemogućnosti da se stvori isto toliko dobar sadr?aj.
Old 26-12-2010, 10:10 PM   #98
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

dase vratimo temi ?

http://homerecording.com/bbs/general...ds-good-17972/

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 26-12-2010, 10:26 PM   #99
fosnex
Member

Najgori analogni mikser ikad napravljen zvuči bolje od najboljeg plugina

Od ove nove genercije plagova tesko... Ali ko zna mozda kod tebe jeste tako..posto si sve imao
fosnex is offline   Reply With Quote
Old 26-12-2010, 10:40 PM   #100
LA-2A
Member

LA-2A's Avatar

ko ne zna da napravi zvuk sa plagom tesko ce mu mikser pomoci jedino ako nije onaj za mucenje jaja
LA-2A is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 3 (0 members and 3 guests)

Posting Rules