|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() Pozz! Last edited by grada27; 26-09-2009 at 09:33 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Senior Member
|
![]()
Posto su stvari krenule nesto nabolje resih da ipak malo sredim sto se tice akustike ovu moju sobicu i nazovem je rezijom.Dolaze majstori koji ce mi uraditi drveni rostilj,pa da ne bude posle zavrsenog rada trebao sam to da uradim drugacije imam konkretna pitanja u samom startu, zamolio bih sve koji imaju iskustva sa tim stvarima da mi pomognu sa odgovorima.Evo idem redom sa cim nisam siguran.
1)soffit-da li da hangar ispod zvucnika skroz zatvorim sa zadnje strane iza rostilja i ostavim ne znam koliki otvor sa prednje strane?ili ne mora da bude zatvoren sa zadnje strane kao kutija vec ga ostaviti kako jeste, samo ostaviti otvor sa prednje strane samo koliki?Da li ga ispuniti skroz kamenom vunom ili vunu kaciti da visi kao sunka? 2)bocni zidovi-tu se pravi rostilj ukoso i sada tu imam nekoliko pitanja 1a) koliki ugao je potreban? 2b) koja tezina kamene vune ide u bocne zidove i koje debljine? 3c)posto planiram slot apsorber nisam nasao nigde na netu koja je sirina letvica,debljina i koji razmak izmedju njih stavljati? 3)zadnji zid(ledja) da li i tu idu isto letvice,ja sam planirao ne znam da li sam u pravu da ceo taj zid oblozim kamenom vunom debljine 30-40 cm plus oni trouglovi po coskovima,takodje isto pitanje koja tezina kamene vune? 4)plafon- se kosi od sredine prema zvucnicima i prema zadnjem zidu. Koje tezine i debljine vune staviti i pod kojim uglom bi trebalo da se iskosi?Da li i na njemu ukucavati letvice ili ga ostaviti kako jeste? Nadam se da su ovo jedina pitanja koja cu imati do zavrsetka posla, ako negde nisam bio dovoljno jasan sa pitanjima javite pokusacu da objasnim hvala unapred! pozz! Last edited by grada27; 12-12-2010 at 10:31 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Prvo i za sada jedino... pozicioniraj zvucnike tako da imas najbolju zvucnu sliku, na sluh, mikrofonom .. kako god znas... kada to uradis... ivice kutije prenesi na pod i oko toga formiras osnovu rostilj konstrukcije, ugao pod kojim zvucnik stoji... itd. To ti je dovoljno posla za pocetak pozdrav bogi p.s. ako ne verujes svom sluhu ili si neodlucan... trazi pomoc! Ako nisi siguran da mozes dobro da izmeris... mislim da na forumu ima ljudi koji bi ti pomogli! Kako god okrenes polazi se od pozicije zvucnika...
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 12-12-2010 at 10:45 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Senior Member
|
![]()
Tu sam skoro nacisto gde ce stajati monitori,jos cu malo doterati i to je to,razmak je 153 cm,a slusanje priblizno 40 posto od duzine sobe,ugao jos doterujem i visinu takodje.Ostaju otvorena ova druga pitanja u vezi kamene vune,debljine,sirine i razmaka letvica,jako mi je vazan taj podatak jer bih trebao da narucim materjal.Mislio sam da uzmem ploce MDF pa da mi ovi majstori sto rade rostilj iseku,ili na samom mestu gde budem uzimao iseku na odgovarajuci dimenziju,samo koje debljine uzeti i na koju sirinu da im kazem da seku,vidim na nekim slikama da postoje barem tri razlicite sirine,ako ne i vise?Mozda neki drugi plocasti materjal bolje radi nego MDF?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Moderator
|
![]()
kad odredis poziciju onda ide rostilj
ne kamena vuna Ili ako vec znas kako se to radi, kakva je procedura, zasto pitas? pozdrav bogi p.s. materijal ces lako... ako imas pare, prodace ti ga.
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 14-12-2010 at 10:03 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Senior Member
|
![]()
Pitam najvise zbog toga sto materjal kupujem odjednom,gradju,vunu,plocasti materjal,ne jedno po jedno zbog prevoza,ako se razumemo,zato i pitam sta uzeti,da znam ne bih pitao,samo nagadjam.Ok mogu i tako pa kako ispadne sta da se radi.
pozz! |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Moderator
|
![]() Quote:
mislim da je bezveze zbog prevoza nakupovati necega sto je pogresno pozdrav bogi p.s. dodavaces malo po malo apsorpcije dok se ne uskladi odziv....
![]() |
![]() |
#38 |
Senior Member
|
![]()
Hvala Boggy na savetu,javicu se kad zavrsim sa rostiljem i plafonom,ovi majstori imaju nekog posla,cim to zavrse prelaze kod mene
![]() pozz!~ |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Moderator
|
![]() Quote:
pozdrav bogi p.s. da pokusam dodatno da objasnim, to sto si poceo da pises mi se ne uklapa u tok misli... radim/razmisljam drugacije.
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 14-12-2010 at 11:13 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Senior Member
|
![]()
Ne zaleći se. Promena pozicije monitora 10cm plus minus u prostoru može da ti popravi frekvencijski odziv na mestu slušanja.
Kad to nađeš isprojektuj roštilj koji podrazumeva tu poziciju zvučnika. Obzirom da ćeš da ih ugrađuješ u zid (soffit). Onda taj roštilj puni apsorpcijom dok ne budeš zadovoljan, pa onda dalje. Predvidi unapred kuda će ti ići struja, audio kablovi, prekidači, konektori, svetlo, ventilacija.. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
bass trap | korenjak | Dizajn i konstrukcija studija | 61 | 06-07-2015 07:13 AM |
specifican bas trap | SandRob | Dizajn i konstrukcija studija | 8 | 09-06-2009 07:20 AM |
Imaging trap...... ? | OFF | Dizajn i konstrukcija studija | 12 | 25-08-2008 10:06 PM |
Bas trap | "7" | Dizajn i konstrukcija studija | 10 | 03-04-2007 08:42 AM |