|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#121 |
Member
|
![]()
Sketch up file
Last edited by Zoki; 09-12-2010 at 02:14 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Senior Member
|
![]()
Drago mi je ako smo završili sa offtopicom
![]() Zoki, hvala za skicu rezonatora. Pomoći će oko konstrukcije. Da li možeš da mi kažeš kako si računao rezonantnu frekvenciju i koja su ti merna iskustva. Da li si izvukao neki zaključak, jer verujem da se izračunato i izmereno ne poklope uvek 100%. Izvini što pitam drugi put, možda ti je promaklo. Edit: Ako te ne mrzi da kačiš, slike mernih rezultata su dobrodošle ![]() Last edited by analog; 09-12-2010 at 02:50 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Eto, izvinjavam se na produ?enom offtopicu, ali nemam preveliku gri?u savesti po?to je cela ova tema zapravo veliki offtopic. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#124 | |
Banned
|
![]() Quote:
Ako ste resili da kulirate ovog lika i niste ga do sada cak ni jedan jedini put opomenuli za krajnji bezobrazluk kojim se ovde bavi,morate biti svesni da mozda drugim clanovima foruma opasno ide na ganglije.Ili uskoro preduzmite neke sankcije,ili se pomirite sa cinjenicom da ce njegovo ponasanje mozda postati neka vrsta standardice ovde jer ne vidim zbog cega bi on jedini bio povlasten da krsi pravilnik...Gomila ljudi je ovde za sve vreme koliko pratim forum banovana za mnogo,mnogo manje prekrsaje pravilnika i vise se nikada nisu pojavili a imali su sigurno za razliku od ovog totalnog amatera cije su lose namere ovde bile ocigledne od prvog posta da kazu i po koju pametnu.Tebi Demo dobrodoslica i pozdrav od mene.Jos jednom ti se zahvaljujem na pomoci u mom "akustickom" thread-u,ali mi u ovoj situaciji totalno nisi jasan.Ti si na ovom forumu MODERATOR,isto kao Boggy ili Nenad,sto znaci da tvoja vredi koliko i njihova u "administrativnom" smislu a u zanatskom onoliko koliki kredibilitet kod ljudi steknes a stekao si poprilican...tako da ne razumem sta ce ti sada ovaj drveni advokat,poprilicno los,sa "bas lepo" okrecenom akustikom. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Moderator
|
![]() Quote:
nije meni problem jos jednom pojasniti drugin rjecims. Meni je lakse na ovu themu na njmecaki ali sta cu. ![]() znaci ako se ima pitanja ili ako sam nesto krivo napisao onda slobodno svak smije reci da to ne nemoze svatiti jer sam se krivo izrazijo ili napisao. ovo prije je bilo za moje prijatelje tako da se nemoj naci uvrjedjen.. Pozz Denis |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35861 Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#127 | |
Moderator
|
![]() Quote:
hallo analog U mom threadu http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=23771 su ispisane nekoliko rjesenja i objasnjenja sto se tice akustike. sada moram ovako reci moj pristup sveu tome. mozda da je se ovdje prije malo nesto procitalo nebi doslo do ovaki nesuglasnica. Dale sljedice jedan clanak samo oko Helmotza. Tako da se ima diskutirati na jednoj realnoj bazi. u njemu ce biti i jedan kalkulator koji moram jos realizirati. bit ce nesto jednostavno mislim nesto poput Excel. i naravno osnovne Formule da se moze svatit princip. Evo jedno objasnjene koje sam ranije definirao. Helmholtz Resonator Posto sa visokin frekvencijam imamo naj manje problema, pocecemo sada sa absorberima koji naj efikasnije rejesava probleme u dubokin frekvencija do 100 Hz dije kod nas u biti naj veci problem. Taj absorber radi na principu rezonacije, to znaci rezonatna frekvencija sobe dolazi u rezonacije sa zrakom absorbera i tako jedna drugu eleminira.( Jako jednostano objasnjeno) Helmholtzresonator je ubiti jedna Zatvorena kutija, u kojoj su izbusene rupe. Nema nikakve veze kako izgleda ta kutija moze imati sve geometriske oblike. Necu sada opet sa formulama pocimati jer ima dovoljno kalkulatra na netu. Samo cu vam opisati osnovnu funkciju. Na rezonantnu frekvenciju kod Helmholztresonatora u principu djeluju masa zdraka koju dovodim do vibracije u rupi absorbera i i kolko popusta zdrak u kutiji. Da vam ne dosadujem priskacem puno, puno formula i dolazimo do gradnje takog jednog absorbera. Ako znate koja vam frekvencija pravi naj vise problema, naj cesce su dvije do tri niske frekvencije. Onda se morate odluciti za mjesto di mozete montirati absorber. Ali nemozete ga staviti di hocete vec tamo, Di vam je moda naj glasnija. To vam je u cosku i na zidovima u osi slusanja. (ispred i iza vas ) Naj bolje vam je uzet sinus generator i postavite tu frekvenciju di mislite da vam smata. I hodajte kroz sobu. Osjetit cete da negdje u sobi imate malte ne tisinu a u cosku bole usi( Pasite svucnike nemora biti to pre jako. Ako imate male zvunike koje idu do 70 Hz nemozete traziti sa tim zvucniku mode od 40 Hz.) Znaci nasli smo mjesto di Rezonator mora doci. Zada moramo napravit jednu kutiju koja nebi smila biti manja os 100 litara 0,1m? (1000 litara = 1 m? = 1mx1mx1m) Nemoze se reci da ima optimalana dimenzija ali pocmite mozda sa 250l. Ta kutija bi trebal biti vec malo stabilnija ja bih preoporucio mediapan od 22mm ili moze i iverica ili osb ploca. Nju kada sklopite uzmite silikona napravite je diht jer inace moze doci do pistanja kroz male rupice i Rezonator ce pasti u vrjdnost nece vam raditi vise efikasno. Ja bi sada tu kutiku odnijo na to mjesto di vam je rezonacija naj jaca. I izbusio rupe. Dolazimo do rupa. Mozete malo veliki ili vise mali rupa izbusiti. Ja volim male rupe buziti jer mogu rezonatnu frekvenciju tocnije pogoditi. Rezonantna frekvencija je ovisna od Kolicina rupa Volumena kutije I debljina tunela ( u nasem slucaju debljina materijal 22mm, (npr mediapan)) Ako zelimo dobiti rezonatnu frekvenciju od 45 Hz a volumen je 250l onda moramo izbusiti 10 rupa sa precnikom od 3 cm. Evo vam jedan stranica. ( Ova formula je drukcija ona se odnosi na fixnu rupu a rezonacna frekvencija se postize sa velicinom Kutije) http://www.mhsoft.nl/Helmholtzabsorber.asp#slotAbsorber Nemozete pre trpati sa ovin Absorberima sta mislim reci od viska glava ne boli. Ako imate mjesta sto vise. na te absorbere mozete staviti i absorbere od mineralne vune, Znaci neka vrsta kombiniranog absorbera. !!! Ako napravite kutiju vecu od 500 litara moze doci do toga da je absorber jos dvi sekunde nakon signal u rezonanciji. To se dobro cuje! zato ja izbjegavam pre velike Volumene jos da nesto da nadopisem ovo ne stoji u clanku. vuna u kutiji ili na kutiju siri Q faktor. ali mu pada efikasnost na odredjenoj frekvenciji. i jace platno ima isti efekat. pozz Denis |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Banned
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Moderator
|
![]()
nena hvala za link.
nisam ni znao da jos postoji. http://www.mh-audio.nl/gif/gauss.gif ovdje se moze vidjeti kako djeluje i da usko nije bas usko ako se uzme u obzir da je cjeli kncept u redu i da sve komponente djelu di moraju. Pozz |
![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Moderator
|
![]()
jos nesto
ovo cu ispisati iz glave. cini mi se da se zaboravlja da ima u ovom projektu ima brdo vune!!!!!!! tako da smo pokrili naj veci dio frekvencija. kako drugo preforirani asorber preuzima djelatnost tamo di vuna prestaje. a Helmotz preuzima di perforirani absorber prestaje. RT60 postic to je cilj svake dobre akustike. 45 Hz rjesiti sa vunom a ne unisit gornje frekvencije je tesko. ili nemoguce. jer da bi tu frekvenciju realozirao bi morao postaviti vune od 1,90m jedan od razloga zasto kombinirati razlicite vrste absorbera. jer mi ne treba samo na jednom mjestu brdo vune ![]() pozz Denis |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Malo moje bolesti | shpira | Promocija radova | 23 | 22-05-2011 12:54 PM |
Moje instrumentalne kompozicije | RadoslavZ | Promocija radova | 3 | 23-12-2009 03:37 PM |
Moje prve 6 M3 Kombinacije: | Nedim | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 5 | 17-10-2009 06:58 AM |
Evo nesto moje | Ilija Ilic | Promocija radova | 29 | 23-05-2008 11:23 AM |