Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-12-2010, 09:09 AM   #101
grada27
Senior Member

Default Re: AKUSTICKI TRETMAN MOJE SOBE -Home theatre

Quote:
Originally Posted by DeMa View Post

ako je moguce u sobe reci 4x3 ili 6x4 sa visinom stropa od ca.2,6
jer to je nas svjet ili zapravo 90 % prostora kojim se sluze forumasi.
napravite za to projekat eto dva, i pomogliste mnogo ljudima.

pozz
Denis

grada27 is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2010, 09:19 AM   #102
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Pa uglavno takve sobe se prave.
Jedna poveča na 30 malih
Ako ko hoče da čita u više detajla nego što je u ovom threadu bilo šta uopšte razloženo:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27192
Baš si pogodio mere

Da li se pravite mutavi?!

Kako bi bilo lepo kad bi netko i što čitao, barem stickyje!
Isto je sa plafonom koji je ovdje urađen posve neadekvatno a vrlo lepo je razložen kod Mike Valeta.
Ali zašto čitati ako može da se otvori nov thread sa "čudesnim" rešenjem i da se prca.

Ma znaš što uopšte ne treba akustički tretman, badava posla, koliko para, uzmite korekcijski room EQ i uživajte ionako ne znate kako bi moglo da bude i ne boli.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com

Last edited by NLP; 09-12-2010 at 09:21 AM.
NLP is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2010, 10:20 AM   #103
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by grada27 View Post

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 09-12-2010 at 10:25 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2010, 10:39 AM   #104
Zoki
Member

NENADE PO KOJI PUT VISE

Ovaj thread je tu da drugi vide kako se moze i na ovaj nacin srediti jedan prostor.Ne moj da se pravis blesav jer mozez takav i ostati.

Ako ne razumes da mi pomoc ne treba onda shvati da je tako, imam dovoljno iskustva oko tretmana prostora da mogu i sam to napraviti.
NEKAKO JE LEPSE I PRIJATNIJE U DRUSTVU ZAR NE?

BILA MI JE NAMERA DA DALJNI TRETMAN "UPGRADE" PODELIM SA DRUGIMA
DA SE DRUZIMO.

Sve ostalo sto si naveo, linkove prepiske... da to je moj stav prema Boggy-ju.Sad vec svi znaju koliko ga cenim odnosno ne cenim.

Svidja mi se to sto si podelio samnom i zato cenim tvoje sugestije,predloge...itd.Ne znam sta ocekujes medalju ili prijateljstvo?

Quote:
Sad da vam ja nekako objasnim kako se u specifičnom prostoru odlučim za specfičan sendvi? prevazilazi okvire tog foruma jer bih vaj obojicu morao da vodim nekoliko puta sa sobom i pokazao vam moj način rada, razmi?ljanja... e to ne znam preko foruma.
Ok bravo tako kazi to se ceni,ali pazi ne pocenjuj druge razumemo i mi po nesto.Na kraj krejeva nije to nikakav svemirski brod kao sto predstavljate ti i Boggy.

Oko HelmHoltza rekao sam vec da ja to ne mogu cuti niti izmeriti.Kako ne
vidis da postoji mogucnost da sve to mogu da probam,testiram a ujedno
imam i dovoljno znanja da to uradim?Ne ti moras da vodis politiku umesto
da napravimo nesto korisno.E sada ako to tebi ne ide u prilog onda kazi.

Nenade nisi dovoljno pazljivo gledao linkove te bi znao da oni perforirani rade mnogo sire ne samo od 100-130hz..E da. ti perforirani su bas jako interesantni.Rade posao za koji su namenjeni i to veoma dobro i precizno.

Quote:
Zoki zavr?i več jednom tu stvar i koristi je i nemojte izmarati da doka?ete da je to ultimativno rje?enje, jer na ?alost nije.
Evo opet izvodis kerefeke pa kada sam ja rekao da je to ultimativno resenje?.Malo se gubis pazi na moju izjavu na pocetku.

Sa takvim stavom prema kolegama ti ne mozes nikoga nista nauciti.

U pravu si nema mistifikacije kad kazes da naucimo koristiti porozne absorbere...ALI ONI SU MANJE EFIKASNI OD PROSTIH REZONANTNIH KUTIJA UPAMTI!!Da treba ih napraviti pa ako ti nemas znanja pitaj
pomocicu ti...veruj malo truda malo merenja i gotovo.

E oko nekakvog sendvica od kamene vune koji se ponasaju pomalo kao panel absorber mozemo pricati dalje.Mada sumnjam da mogu dostici
efikasnost HELMHOLTZA.

Quote:
To mo?e da je nekakav pomoč kraju re?avanju problema (ako mo?e ne) i ne početak re?avanja problema i
[/quote]

Ne moj biti ljubomoran pomozi drugima.

Nenade video sam slike to mi se ne svidja kako izgleda to je mozda za Valetov studio dobro i onako je tamo sve mobilno. ne treba mi nista
mobilno nego fiksno na to i to mesto tako i tako.Pazi engleski bolje razumem,nemacki skoro nikako slovenski nikako tako da mi treba pomoc od
tebe.
Zoki is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2010, 10:55 AM   #105
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Hm, ne čini li ti se da su ove dve tvoje izjave malko protivrečne:

Quote:
Originally Posted by Zoki View Post
Predlazes mi da napravim kvalitetan difuzor na bocnim zidovima,to sam i misli da radi.Sa desne strane su mi vrata tako da bih morao da napravim difuzor koji nije preterano tezak a takodjei imm problem,maltene nista ne znam o njima.Tako da cu malo da citam,a i ti uskoci ako nije van tvog "horizonta" kako boggy kaze.
Quote:
Ako ne razumes da mi pomoc ne treba onda shvati da je tako, imam dovoljno iskustva oko tretmana prostora da mogu i sam to napraviti.

Pozdrav,

Vasa
Old 09-12-2010, 10:56 AM   #106
Zoki
Member

Quote:
Princip ili način koji ste primjenili u tom prostoru se upotrebljava u građevinskoj akustiki (recimo u sportskim halama, na TV-ju mo?e? gledati kako su napravili kakav parlament, kakvu suvremenu sudionicu ili slabo odrađenu radijsku stanicu i slično) da se smire neke frekvencije u prostorima za ?iru upotrebu, nije ba? to mi?ljeno za prave studie ili audiofilske prostore. Odnosno za prostore koji se ne koriste u profesionalne te zagri?ene namjene obrade i/ili slu?anja zvuka.
To su ekspres rje?enja koja nisu za "kritičke" prostore.
Kakva je to akustika u halama ili tv stanicama a kakva u profesionalnim
studijima.Zasto pravis razliku kad je sustinski nema..i tamo i ovamo se koriste absorberi i prozni i rezonatori i perforirani itd....

Mozda postoji razlika samo u tome, do koje si granice hteo ici,koliko si hteo biti precizan u frekventno opsegu (na koji spektar frekvencija si se bazirao).Sve ostalo je isto.
Old 09-12-2010, 11:00 AM   #107
Zoki
Member

awacs
Quote:
Ovaj thread je tu da drugi vide kako se moze i na ovaj nacin srediti jedan prostor.Ne moj da se pravis blesav jer mozez takav i ostati.

NEKAKO JE LEPSE I PRIJATNIJE U DRUSTVU ZAR NE?

BILA MI JE NAMERA DA DALJNI TRETMAN "UPGRADE" PODELIM SA DRUGIMA
DA SE DRUZIMO.

Zaboravio si da Quot-jes sve nemoj izvlaciti rec iz konteksta.
Old 09-12-2010, 11:07 AM   #108
Zoki
Member

Quote:
Kako bi bilo lepo kad bi netko i ?to čitao, barem stickyje!
Isto je sa plafonom koji je ovdje urađen posve neadekvatno a vrlo lepo je razlo?en kod Mike Valeta.
Ali za?to čitati ako mo?e da se otvori nov thread sa "čudesnim" re?enjem i da se prca.

Nenade citamo stickyje koji su velikim delom mistifikacije,pogresne preporuke, izvinjav se nikakve preporuke,tapsanje po ramenu i ako se zna da je od starta lose neko krenuo sa tretiranjem(ne racionalnmo) u stvari , itd... od strane znas vec koga .
Old 09-12-2010, 11:17 AM   #109
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Zaboravio si da Quot-jes sve nemoj izvlaciti rec iz konteksta.
Ma nema frke, samo mi objasni kako to sve mo?e? sam a tra?i? savet oko izrade difuzora? I, ovaj... da, nemoj da se pravi? blesav

Pozdrav,

Vasa
Old 09-12-2010, 11:25 AM   #110
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Jednu vrlo prostu i učinkovitu ideju o takvom malom studiju kao što hoče DeMa (iako su i njegove izjave unutra u tom threadu) kako sa poroznim i nešto sa membranskim (membranski su u snimačkom djelu, u kontrolnoj je nekad bio i on je sad izmenjen sa drugim solidnim difuzorom) difuzor/absorberima imaš ovdje:
http://www.rumski.com/feorum/showthread.php?t=27192

Sa nešto višim proračunom bi moglo još što napraviti pa nije bilo želje, a dovoljno mu je kaže.
Nema mistifikacije.

I više puta sam rekao kako kombinujem vunu, potraži ako te zanima.

Ako se prečita ovaj moj post http://www.rumski.com/forum/showpost...3&postcount=86!!! vidi se da ja tralala a vi hopsasa, da namjerno zajebavate jer nismo kimnuli sa glavom da odlično je.

To koliko vidim nisi objavio da se družimo nego da suzbijaš ozbiljnost, avtoritet ili šta več hočeš meni i Boggy-ju.

Ništa nisam očekivao nego samo kako ste pravili, detajle ako hočete da podelite (to još niste napravili) i da je to preterano rezonatora bez potrebe a sada na račun svega ostalog izrečenog očekujem da se izviniš i kažeš hvala.

Znam ja dobro što su perforirani absorberi o njima smo razgovarali na početku da nije dobro da imaju klasičnu perforaciju, više me zanimalo oko drugih kako su.

Kad se koristi pasivna izolacija kreativno može da bude dosta dovoljna kao što možeš da vidiš kod Valeta.

Ja ne djelim akustiku na TV, radio i studio, ja bih da je sve odrađeno dobro (ali svaki prostor ima svoje kriterije!!!) ali nemaju para ili im nije u interesu.
Nekima je i imaju kako treba ali nije ih mnogo.
A u halama isto skoro nikad nema tih financija i opet drugačije zahtjeve koje mogu da se drukčije adekvatno rješe.

Hahaha pa baš si zapeo za Valetovu mobilnu soluciju, skoro svi drugi studiji od mene toga nemaju i izgledaju drugačije.
Ali nema i to veze, važno da je veoma efikasno i služi namjenu.

Valjda da se pravi blesav celo vreme a DeMa i ne razume što čita očigledno.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com

Last edited by NLP; 09-12-2010 at 11:34 AM.
NLP is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules