Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-11-2010, 07:35 PM   #1
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Psionicov studio

Da li ima smisla praviti od sobe dimenzija 4 x 2.1 metara, pravougaonog oblika, bez ikakvih zakosenja tavanice i sl, nekakvu sobu za rad - ne za snimanje, bez ikakvih vocal boothova i sl..., samo miks.

Negde sam citao da pravougaona soba, narocito tako uzana ima generalno jako los odziv... Da li bi imalo smisla da se pregradi, tj napravi malo manji, ali "kockastiji" deo za reziju - tipa 3m x 2.1m ?

Znam da je prostor jako mali, ali to je sve sto imam Hvala unapret na savetima...
Old 26-11-2010, 07:57 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Kratko pitanje...

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Da li ima smisla praviti od sobe dimenzija 4 x 2.1 metara, pravougaonog oblika, bez ikakvih zakosenja tavanice i sl, nekakvu sobu za rad - ne za snimanje, bez ikakvih vocal boothova i sl..., samo miks.
Moraces da tretiras sve zidove, negde sam vec crtao kako covek da sredi slican "WC", a po forumu potrazi kako se pravi "cloud" apsorber na plafonu.... pazi na flutter echo
Quote:
Negde sam citao da pravougaona soba, narocito tako uzana ima generalno jako los odziv... Da li bi imalo smisla da se pregradi, tj napravi malo manji, ali "kockastiji" deo za reziju - tipa 3m x 2.1m ?

Zanimljivo je da su mi bas to skoro rekli na prilicno autoritativnom mestu... i to je po mom misljenju potpuno naopako postavljen problem.... ako duguljasta soba lose zvuci.... [niko to ne spori]
........ besmisleno je pregraditi je ZIDOM i napraviti od neke agonije nista manju, bolje je deo tog "duguljastog" dela pretvoriti u dzinovski bass trap.
Quote:
Znam da je prostor jako mali, ali to je sve sto imam Hvala unapret na savetima...
Verujem ti da ti je to sve sto imas, naourzaj se strpljenjem i skromnim ocekvianjima i zivot ce ti biti mnogo laksi.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 26-11-2010, 08:22 PM   #3
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Hvala, jasno da cu trebati da tretiram sobu akusticki, ali plasio sam se da li je pametno i pocinjati. Gledao sam slicne postove, ali nisam primetio da je iko imao bas toliko uzanu prostoriju (mozda jeste, nisam bas sve proverio)

Osnnovni cilj je da deo posla prenesem kuci, jer mi je neopisivo lakse i komfornije da radim u kucnom okruzenju... Ne ocekujem previse, za pocetak komocija rada u "svom" prostoru, ali ako ta akustika bude porazavajuce losa, onda...

Po mom (akusticki laickom) misljenju, najvise problema ima u donjim frekvencijama. Prosetao sam zvucnik po sobi cisto da vidim sta se desava i desava se to da bas "luduje"... Takodje sam procitao, da treba naci neko mesto gde zvucnik lepo "lezi", tj, gde se najmanje oseca uticaj raznih odjeka (Franko Pankov tutorijal), pa cu probati. Pretrescu jos temeljnije forum, ako se ipak odlucim za rad, javitcu se sa konkretnim pitanjima...

Hvala, pozz

Last edited by psionic; 26-11-2010 at 08:30 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 26-11-2010, 08:29 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Hvala, jasno da cu trebati da tretiram sobu akusticki, ali plasio sam se da li je pametno i pocinjati. Gledao sam slicne postove, ali nisam primetio da je iko imao bas toliko uzanu prostoriju (mozda jeste, nisam bas sve proverio)
Bila je jedna soba "siroka" 1.5m (koliko moze kada da stane), nisam je stavio na sticky zasto sto nije bas za primer drugima.
Quote:
Osnnovni cilj je da deo posla prenesem kuci, jer mi je neopisivo lakse i komfornije da radim u kucnom okruzenju... Ne ocekujem previse, za pocetak komocija rada u "svom" prostoru, ali ako ta akustika bude porazavajuce losa, onda...
Porazavajuce? pa pitanje je kakva ti je sada... ja sam vec prestao da razmisljam o velikim sobama... kriza je sve veca i veca ljudi rade u svemu sto imaju... jedna koja je 3.30x3.25x2.60m je "otisla" u rad za Audio Engineering Society...
Znam da male sobe nisu dobre... ali niko vise nema para za velike
Quote:
Po mom (akusticki laickom) misljenju, najvise problema ima u donjim frekvencijama. Prosetao sam zvucnik po sobi cisto da vidim sta se desava i desava se to da bas "luduje"... Takodje sam procitao, da treba naci neko mesto gde zvucnik lepo "lezi", tj, gde se najmanje oseca uticaj raznih odjeka (Franko Pankov tutorijal), pa cu probati. Pretrescu jos temeljnije forum, ako se ipak odlucim za rad, pa cu se javiti sa konkretnim pitanjima...

Hvala, pozz
Osnovna stvar kod malih prostorija je sto je moguce bolja atenuacija stojecih talasa na niskim frekvencijama i pazljivo pozicioniranje monitora.

I da, sto konkretnija pitanja budes postavio to ces dobiti konkretnije odgovore....

pozdrav

bogi

p.s. promenio sam ime threada posto je prethodno bilo potpuno neasocijativno

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 26-11-2010 at 08:31 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 26-11-2010, 08:39 PM   #5
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
p.s. promenio sam ime threada posto je prethodno bilo potpuno neasocijativno
Hehe, lepo zvuci Jos da se realizuje...
Hvala na brzim odgovorima.
Pozz !

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules