Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Analogija

Analogija Sekcija posvećena vintage soundu: traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast :-)

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-11-2010, 03:05 PM   #21
roginator
MCI Master

roginator's Avatar

Default Re: Studiji sa trakasima...?

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Da, ja te krivo citiram

Glede headrooma, trake i svega ostalog - radio sam u studiju u kom su bili paralelno vezani Revox B77 i Studer A810. Sa istom trakom (ne istim tipom trake, nego sa dve polovine iste trake) B77 je počinjao da prducka znatno pre Studera. Lično štelovao oba magnetofona, pa zvao majstora da ih on šteluje, pa tako sve redom. Ne kažem da se nisam dobro zabavljao, ali čim je u studio stigao AIWA Excelia DAT zaboravio sam na tu vrstu zabave.

Ne razumem se u elektroniku ama baš ni malo (moje poznavanje je statističko), ali kad mi neko kaže da headroom ima više veze sa trakom nego sa trakašima imam utisak da me taj ubeđuje kako output električne gitare više zavisi od kabla nego od drveta i pickupa.

Nije mi jasno kako nešto što je "mekanije" može u isto vreme da bude "fokusirano", meni su ta dva termina međusobno isključiva (isto kao npr. "transparentan karakterni preamp"). Oksimoron

Razlika je svakako čujna, ali to se ionako podrazumeva. Voleo da znam na osnovu čega tvrdiš da ITB mix svakako treba baciti na tape??? Koji magnetofon, koja traka, koji AD/DA konvertori (moramo da prođemo kroz dve dodatne konverzije, jel da?)???

Pozdrav,

Vasa

pa vidi ,,, tvrdim na temelju iskustva koje imam jos od 1991 kad sam radio sa magnetofonima na radiju .. i ovoga sta danas radim!!!

manje vise nitko ne snima na traku preko + 3-5 db i to je ako mene pitas dovoljno!!!!

e sada ako ja naletim na magnetofon kojem je sila i nemoze snimit do +5db nista onda jebiga .... to nije masina za mene

a za 3-4 db u + i nije potreban neki headroom na masini ..tako da apsolutno ne zelim raspravljat o headroomu analogne snimalice! .. jer ove sve naprave .. A80, 807, C270 mogu puuno vise, ali PITANJE JE MOZE LI TRAKA!!!!

naravno da moze ali drasticno mjenja bandwith i zvuk... znaci traka nema headrooma!!!!... jedno je przit traku a drugo snimiti sa ukusom!!!

---------------

mekanije za mene znaci sa sta manje peakova u mixu ... da sve to ne strsi!!!
a fokusirano mi je vise izraz za vise detalja koje magnetofon prilikom usnimavanja napravi na traci .... magneto kompresija... sto nije oximoron jer je to i djelom poanta snimanja na traku danas!!!

manje pikova (fino popeglano) ... vise detalja (zahvaljujuci magnetu i air kompresiji) = meknije - fokusiranije!!

--------------

e sad ovo trece je vec filozofija....
pokazi mi danas koji mastering studio promeni sound sa nekoliko izlaza i ulaza u AD/DA kada rade sa externom analogijom - citaj EQ, paralelna kompresija, crush and blend, limiting .....

i koje on sve konverzije imaju...

(ovo nema veze sa digitalnim masteringom)

pa sve pobogu farba ... i ad/da i analogija i digitalij i kabel i magnetofon i tonac koji nije dobar!!

SVE KVARI ZVUK ... ILI NA BOLJE ILI NA GORE .... I TO JE FAKT

samo jednu stvar nisam cuo da kvari na BOLJE!!! a to su AD DA konverteri...
nazalost .. oni su danas kompromis koji se nemoze zaobic u proizvodnji glazbe ..

ad da ili su losi , ili su ok, ili su upoterbljivi ili su dobri , rijetki su realni , ali ni jedan ne farba na bolje ....

tako da sve sta se stavi na magnetofon ne ovisi samo o DA, traci , magnetofonu , ITB.. vec i o mikrofonu, preampi i AD..

o ovome je nepotrebno raspravljat jer je OT

peace !!!

Last edited by roginator; 23-11-2010 at 03:08 PM.
roginator is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2010, 03:18 PM   #22
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Izvinjavam se, mo?e li neki primer
Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
najbolje Srpske produkcije
Old 23-11-2010, 03:20 PM   #23
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Izvinjavam se, mo?e li neki primer
Sta god da ti je lepo...ukusi su diskutabilni ali nas "standardni" kvalitet,sigurno nije.Pozzzz
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2010, 03:24 PM   #24
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
nas "standardni" kvalitet,sigurno nije.Pozzzz
Ma zato te i pitam, mo?da preporuči? ne?to ?to nisam primetio...
Old 23-11-2010, 03:29 PM   #25
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Ma zato te i pitam, mo?da preporu?i? ne?to ?to nisam primetio...
Mogu da preporucim nesto iz komsiluka.Gibonne,Unca Fibre....to se racuna kao domaca muzika,e sada dali su tu morali da ulecu i stranci da bi to tako zvucalo....diskutabilno i offtopic.Pozzzz
Old 23-11-2010, 03:32 PM   #26
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Iz tog ugla ni c37 nije los za nekog hi fi entuzijastu srednje klase koji voli svuda da ima cevi,da ih cesto menja i osluskuje sta ce se desiti.....menja elektrolite,trafoe ,ustane dva sata ranije da bi ostavio cevi "na grejanju" jer tek posle toliko pocinju stvarno da sviraju i tako......sta ce to u studiju,kupis HD3 i vozi.
Tako je

Svako voli mitove i legende, svi vole "lampe", "traku", "outboard", "old school zvuk" dok ne shvati koliko to ko?ta.

Pozdrav,

Vasa
Old 23-11-2010, 03:42 PM   #27
roginator
MCI Master

roginator's Avatar

Quote:
Tako je

Svako voli mitove i legende, svi vole "lampe", "traku", "outboard", "old school zvuk" dok ne shvati koliko to ko?ta.

Pozdrav,

Vasa
pa zar se ovaj podforum ne zove analogija????

to podrazumjeva neke stvari
roginator is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2010, 03:51 PM   #28
quake2
Banned

Quote:
Tako je

Pozdrav,

Vasa
Ja to sve volim...od Motu-a pa do Studera,od Vardara pa do Triglava.
Old 23-11-2010, 03:55 PM   #29
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Nema potrebe sad za sitnocrevisanje... Kapiram i jednu i drugu stranu. Potpuno sam svestan pro et kontra, ali to je nesto sto sam eto se natripovao da cu da uradim. Mislim ,ko zna, moze biti promasaj, ali je up side to sto nije "tezak" jer se radi o 150-200e... Sa druge strane praksa pokazuje da upravo "lude i nemoguce" stvari mogu nekad svasta da iskame...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2010, 04:04 PM   #30
quake2
Banned

Nema tu promasaja Boki ako je to taj zvuk koji se tebi svidja,tu sve price o elektrolitima,plugovima itd. padaju u vodu.Specifikacija te sprave za ono vreme bila je "poluprofesionalni uredjaj",prevedeno na kineski i tajwanski jezik 2010,ultra profi masina.Samo ti to lepo poslusaj pa se odluci a nas vise nemoj da zarezujes.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules