Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-11-2010, 05:16 AM   #21
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Mobilne solucije?

Mislim da ne moze bmp da se attachne... a i probaj sketchup... nije tezak...

pozdrav

bogi

p.s. evo ti tvoje slike u gif formatu:
Attached Images

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 03-11-2010 at 05:45 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2010, 08:10 AM   #22
NLP
Moderator

NLP's Avatar

da, da, kao što vidiš i kod drugih studija (i Valetov primjer), možeš nagurati superchunksove ili ravne ploče od izolacije pod kutom 45 stepeni (ili bale odnosno zamotana vuna u kolut...) u baš sve kutove (obična soba ima skoro uvek 12 uglova!!!).

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2010, 03:38 PM   #23
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
a i probaj sketchup... nije tezak...

Da, skinuo sam ga... Nego ovaj komp sto trenutno koristim za net je prastari amd xp 2500 na 1. nesto ghz sa 512 rama i kochi se od njega
Old 03-11-2010, 08:18 PM   #24
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rhino View Post
...
A zbog tebe eomsy mi i jeste palo na pamet to red vune, malo vazduha, red vune, pa rekoh da saznam kakva je razlika
....
Ajd da sam i ja nekome INSPIRACIJA !!!!!!

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2010, 10:55 PM   #25
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Sto da ne? Super je ispao tvoj thread od pocetka do kraja!
Old 04-11-2010, 06:33 PM   #26
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Evo me iz par stovarista i nigdje ne mogu da nadjem visoko impregniranu (jel se tako kaze? ) 10cm debljine vunu od 100tinjak kg/m3.. Kazu ne trazi se previse takva, nemaju na lageru, (vidjeh samo neku mekanu od 3 cm debljine) ali mogu da narucim da stigne... Ajd ok..

S obzirom da sam nikakav stolar (jos uvjek), i shodno tome ne mogu (josh uvjek) da izvodim zakljucke sam, pribojavam se svega i svacega i stoga vam ucestalo dosadjujem. Izvinjavam se zbog toga!

Nosen primjerom apsorber panela iz mike vale threada (gledam trenutno i kod eomsy-ja al ne nailazim na odgovor, bar ne fotografiju) imam opet pitanje..

Kako zastiti vunu i ako je u ramu, i ako je oblozena tkaninom da je gravitacija ne vuce dolje i ona lagano pocne dobijati oblik slova C, ili ne daj boze kasnije ispane iz rama?

Kanim se napraviti visoke i siroke panel apsorbere na prednjem i zadnjem zidu + cu 90% da pravim bass trap panele (iz par slojeva od po 10 cm vune) a ne superchunkse, (to mi izgleda nemoguce izvesti iz perspektive mog zanatskog umijeca) mada ko zna?.

Trapovi recimo trebaju biti visoki 2.65m koliko mi je i visok plafon, i onda moram da ih pravim iz djelova rezane vune a ne 1 komada! Predpostavljam da je odgovor vezati vunu nekako za sam ram jel? Kako vi to radite? Ili je ta gusta vuna dovoljno kruta da zivi tako sama tu?

I da li da uzmem 100kg/m3 ili 120kg/m3 vunu? ili vise? Je li uvjek vise bolje? Ne bih volio da napravim 'mutav' prostor... Mada vjerovatno i ne mogu da ga napravim 'mutavim' jer su to ipak paneli i vidjece se goli zidovi tu i tamo...

Hvala!

Last edited by Rhino; 04-11-2010 at 06:47 PM.
Rhino is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 07:48 PM   #27
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Evo me iz par stovarista i nigdje ne mogu da nadjem visoko impregniranu (jel se tako kaze? ) 10cm debljine vunu od 100tinjak kg/m3.. Kazu ne trazi se previse takva, nemaju na lageru, (vidjeh samo neku mekanu od 3 cm debljine) ali mogu da narucim da stigne... Ajd ok..
Quote:
Kako zastiti vunu i ako je u ramu, i ako je oblozena tkaninom da je gravitacija ne vuce dolje i ona lagano pocne dobijati oblik slova C, ili ne daj boze kasnije ispane iz rama?
Ako ti je gusta vuna, ne brini se, neće ispadati jer je kompaktna i ne vija se ... osim pri vanjskim čimbenicima (recimo ako sjedne? na nju ... po du?ini )

Quote:
Trapovi recimo trebaju biti visoki 2.65m koliko mi je i visok plafon, i onda moram da ih pravim iz djelova rezane vune a ne 1 komada! Predpostavljam da je odgovor vezati vunu nekako za sam ram jel? Kako vi to radite? Ili je ta gusta vuna dovoljno kruta da zivi tako sama tu?
Moram priznati da si me malo izgubio ... Stajaći paneli 10 cm debljine, jel . Napravi? samo ram 10 cm debljine (2,65 m visine), napuni? vunom i cijeli ram pre?tepa? tkaninom ... vuna nema kamo da ide , jer ju tkanina dr?i ...

Quote:
I da li da uzmem 100kg/m3 ili 120kg/m3 vunu? ili vise? Je li uvjek vise bolje? Ne bih volio da napravim 'mutav' prostor... Mada vjerovatno i ne mogu da ga napravim 'mutavim' jer su to ipak paneli i vidjece se goli zidovi tu i tamo...
Kako sam ja shvatio, da nije za sve dijelove akustike dobra najgu?ća vuna, npr. superchunkove, ali u tvom slučaju ne vidim razloga za?to ne ići na 100/120 kg/m3, ali tu su ti bolji mozgovi koji će ti na to pitanje odgovoriti ...

Pozz

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 08:22 PM   #28
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Ne, ne... Na apsorbere u uglu cu vjerovatno da idem sa 20cm ramom i 2 reda vune, ili 3 ako je bolje? ... A mozda i superchunkse na kraju. Uglavnom cu da krenem prvo od manjih apsorbera dok se ne uhodam sa sklapanjem...

Nego je pitanje bilo generalno jer se nikad nisam sreo sa takvom vunom pored sebe osim vec u zidovima ili gotovim panelima... Dakle nemam puno da brigam oko postavljanja u ram?

Last edited by Rhino; 04-11-2010 at 08:25 PM.
Old 05-11-2010, 12:32 AM   #29
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

E pa ok.. Izracunao sam da mi treba oko 27 m2 vune od 10 cm debljine za ovo sto sam zamislio. Pod uslovom da ne idem na panele u uglovima sa vise slojeva.. A vjerovatno hocu, osim ukoliko mi vi ne kazere da ne treba .. To je jos plus par kvadrata znaci

Koliko mi ustvari znaci ako u panelima u uglovima stavim recimo 20 cm debljine? I moze li to ista nizim frekvencijama? Ako bih uzimao vunu siroku 5cm, naravno kvadratura je dupla.. Tako da cu da gledam da narucim tu od 10cm jer cisto sumnjam da je 100% skuplja...

Do te racunice sam dosao (tacnije 26 i nesto m2) pod uslovom da ne bacim ni jedan jedini cm vune sto je siguran sam nemoguce... A ovu tvrdo presovanu nemaju na lageru po stovaristima kao sto rekoh i moram da je narucim! Jel ok da narucim recimo 35m2, ili da uzmem vishe? To jest skraceno pitanje bi bilo koliko se te vune stetuje iliti baci generalno? Ne bih da uzmem malo, a ni vala previshe A i moze da ostane koji komad za neki fine tune-ing kasnije ako zatreba.

I jos 1 banalno pitanje za vas.. Moraju li i paneli na suprotnim stranama (zidovima) da budu 100% simetricni? Da mi se ne jave kojekakve anomalije zbog toga? Ili mogu da budu razlicitih dimenzija jedni naspram drugih na lijevom i desnom zidu konkretno? To jest na jednom dijelu zida.. Pitam zbog povrsine golog zida na strani gdje je prozor i nemogucnosti potpune simetrije zbog prostora...

Last edited by Rhino; 05-11-2010 at 01:26 AM.
Old 05-11-2010, 07:42 PM   #30
NLP
Moderator

NLP's Avatar

- u kutove čim više vune, može niže gustoče (o tome imaš dosta napisano).
- tanji je absorber (10,15cm, 20cm) gustija vuna nek bude.
- Simetrija koliko ide ako je mala nesimetrija više u zadnjoj polovini prostorije jeste važno ali ipak manje.
Evo nekoliko sličica kao primjera.
Na prvoj vidiš malko predimenzioniran sprednji dio kontrolne sobe
Oko prozora može se napraviti mobilna solucija (upravo se jednom takva stvar pravi pa nije još napravljeno i pofotkano). I vrata mogu da se obuku.
Attached Images

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules