Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-10-2010, 02:28 PM   #11
analog
Senior Member

analog's Avatar

Default Re: SInhronizacija audio i video zapisa sa razlicitih izvora

Mozda si jednostavno samo imao drop frame-ove prilikom konverzije videa u neki odredjeni format. Ako imas originalni video [ne znam na sta je sniman, miniDV?] probaj ponovo da ga capture-ujes, ali obrati paznju da li si imao drop frameove prilikom konverzije.
analog is offline   Reply With Quote
Old 20-10-2010, 07:08 AM   #12
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Ukoliko nema spoljnog uredjaja koji daje sync, sync-a nikad nece biti, svaki uredjaj bar malo gresi. Ako projekat nije previse dug i slozen, najbolje je u project settings odrediti 'get from video file' za frame rate, pa se igrati ili sa stretch-om ili seckati segmente i navlaciti manuelno, kao sto je vec spomenuto prethodno, a konverzije mogu da naprave i dodatne probleme sa pull-down, pull-up frame rate-om, pise sve mnogo lepo i jasno Nuendo, operating manual, video, bolje i jasnije objasnjenje nego u knjigama za vido snimatelje i montazere. Nuendo je izuzetan u ovom segmentu.
Khan is offline   Reply With Quote
Old 21-10-2010, 08:39 PM   #13
Tion
Junior Member

Tion's Avatar

Quote:
Originally Posted by jox View Post
Pozdrav,

Imam snimljen svoj diplomski koncert (klavir&glas) i pri tome audio i video zapisi dolaze sa razlicitih izvora (apsolutno nista profi, ali ceo setup prostojan: od mikrofona do audio interfacea, ukljucujuci video kameru).

Problem mi je nastao kad sam probao da nalepim audio zvuk na video zapis. Nesinhronizovani su, i vec posle ~10-15sec se primeti ta nesinhronizovanost.

Treba mi preporuka, kako i u efikasno da resim ovaj problem (pretpostavljam da "razvucem" video, da bih odrzao zvuk na nivou na kom je sada, ali ovo su laicke pretpostavke).

Hvala...
Mislim da strech nije rije?enje.
Osnova je kada radi? zvuk koji ce biti kasnije dodan na nekakvu sliku je da ta dva izvora zvuka budu "sinkani", obično se to radi sa klapom.
Sample rate i Bit depth je ono s cim ima? problem, jer očigledno rezolucija zvuka na kameri i rezolucija u kojoj si snimao koncert nije ista.
Također obrati pa?nju kako je snimljena slika: da li je snimljena u 24 frame-a (film), 25 frame-ova (video) itd...
ako je npr. video format 25fps onda u programu u kojem radis post, npr. nuendo, logic, protools i sl. moras namjestiti da se video reproducira u istoj rezoluciji u kojoj je snimljen, npr. 25fps.
ovde mozes naci korisne informacije: http://www.planetoftunes.com/
Tion is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2010, 03:34 AM   #14
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

dakle, ajdmo ponovo. Exprerimentalno sam precizno uspeo da ustanovim da se SVAKA dva snimača zvuka, bez obzira da li vrte isti samplerate, bitdepth, framerate ili štagod, a koja NISU međusobno sinkovani DIGITALNIM putem (ne klapne i slično), obavezno raspadnu posle nekog vremena. To su posledice mikroodstupanja u radu samog digitalnog clocka SVAKE sprave koja snima digitalni zvuk. Od kamera pa do zvučnih karti. Šta je prioritet u sređivanju, to već zavisi od samog cilja projekta.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2010, 11:22 AM   #15
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
dakle, ajdmo ponovo. Exprerimentalno sam precizno uspeo da ustanovim da se SVAKA dva snimača zvuka, bez obzira da li vrte isti samplerate, bitdepth, framerate ili štagod, a koja NISU međusobno sinkovani DIGITALNIM putem (ne klapne i slično), obavezno raspadnu posle nekog vremena. To su posledice mikroodstupanja u radu samog digitalnog clocka SVAKE sprave koja snima digitalni zvuk. Od kamera pa do zvučnih karti. Šta je prioritet u sređivanju, to već zavisi od samog cilja projekta.

Ako su oba snimaca - digitalna, ne mogu da verujem da se to toliko "raspada".
Mislim, u pravu je i cika Arthur i svi, ali klock i to je sve nesto u milisekundama itd, a ovde bas treba da se dooobro raspada da bi se primetilo toliko...
Moguce vidis, da mu je projekat namesten u 24fps, a da je sam snimak 25fps ili tako nesto...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2010, 12:57 PM   #16
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Ako su oba snimaca - digitalna, ne mogu da verujem da se to toliko "raspada".
Mislim, u pravu je i cika Arthur i svi, ali klock i to je sve nesto u milisekundama itd, a ovde bas treba da se dooobro raspada da bi se primetilo toliko...
Vaistinu. Ja sam davno snimao audio van synca sa SONY DAT-om (valjda be?e D-100) i to je dr?alo sinhronitet sa slikom po 4-5 minuta. Mislim, 1 frame u PAL standardu je 40ms. Treba mnogo vi?e vremena od 10-15 sekundi da bi digitalne sprave TOLIKO oti?le u offset.

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Moguce vidis, da mu je projekat namesten u 24fps, a da je sam snimak 25fps ili tako nesto...
Te?ko. Onda bi imao offset od 1 frame-a već posle prve sekunde

Ono ?to Analog ka?e je verovatno najbli?e istini, mada čak i u tom slučaju audio obično ide prilično stabilno, a to je ono ?to Jox nije naveo. Dakle, Jox, daj malo konkretnije podatke o tome ?ta ti se raspada u odnosu na ?ta. I u kom softveru uop?te misli? da sinhronizuje? događaje?

Pozdrav,

Vasa
awacs is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2010, 10:10 PM   #17
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

jednostavan test- snimi jedan najobičniji klik metronom na neku drugu spravu, analgonim putem. Zatim pusti sa te sprave taj snimak i snimi ga nazad odakle si ga pustio prvi put. Složi prvi klik, i videćeš da već od drugog kreće da se dešava chorus i raspadanje, bar po fazi. Obrni fazu, doći ćeš do sličnog zaključka. Milisekunde ili ne, meni do kraja prosečne pesme od 3-5 minuta ume da bude razlaz i po 10ak sekundi, što je baš mnogo.
Old 24-10-2010, 06:21 PM   #18
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
jednostavan test- snimi jedan najobičniji klik metronom na neku drugu spravu, analgonim putem. Zatim pusti sa te sprave taj snimak i snimi ga nazad odakle si ga pustio prvi put. Složi prvi klik, i videćeš da već od drugog kreće da se dešava chorus i raspadanje, bar po fazi. Obrni fazu, doći ćeš do sličnog zaključka. Milisekunde ili ne, meni do kraja prosečne pesme od 3-5 minuta ume da bude razlaz i po 10ak sekundi, što je baš mnogo.
Nadam se da si hteo da kažeš "10-ak MILISEKUNDI", pošto 10-ak SEKUNDI deluje kao da si startovao dva kasetofona

Da izvineš, toliko si me zbunio ovim postom da sam morao da uradim test (doduše, na svoj način). I rezultati su skoro isti kao pre mnogo godina kad sam prvi put počeo da se bakćem A/V sinhronizaciom.

Primer je simultano snimljen sa istog izvora (zvučnika) putem dva mikrofona na dva snimača:

1. M-Audio MicroTrack 2496 + AT822;
2. SONY MiniDisc MZ-R701 + M-Audio stereo Lavalier;

Snimljeni fajl sa M-Audio MicroTrack-a je prebačen u računar preko USB porta, MiniDisc je prebačen analogno (u real time-u, stereo mini-Jack kroz Line6 UX2 Line In) u Sound Forge.

Snimak sa MicroTrack-a je na levom kanalu, sa MiniDisca na desnom. Zvuči ovako:

http://www.box.net/shared/2bmu0ieiak

Bottom line: offset dve amaterske sprave u "freewheeling" modu posle 5 minuta je jedva prešao 1/2 frame-a (24ms). Za sinhronizaciju zvuka sa slikom to je više nego dovoljno.

Koliko shvatam - to je tema ove teme

Pozdrav,

Vasa

P.S. Preporučujem Download (a ne Play) pošto je lakše videti koliki je zaista offset.

Last edited by awacs; 24-10-2010 at 06:29 PM. Reason: P.S.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 24-10-2010, 11:04 PM   #19
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ja sam više puta dobijao te varijante, snimak iz reportažnih kola koji treba da nalepim preko snimka sa hdd-snimača. Oba u 48khz rate-u, isti frame rate štagod. I uglavnom bi se do kraja jedne prosečne pesme dobrano raspadali. Isto se desilo i sa koncertom i Zoom recorderom, multitrack sa ONYX FW mixera u laptop i fajlovi sa Zooma, odoše u majčinu posle 3-4 minuta. Oba imaju isti samplerate. Nisam stvarno detaljno ulazio u ovu pojavu, jer mi se empirijski tako nekako ispostvaljalo. A ovo sa klikom sam odavno provalio, jer smo pustili klik sa PC-a na HDD rekorder, u free clocku, i na njega snimili bubanj. Posle kad sam vraćao trake bubnja sa tim već snimljenim klikom na isti PC koji je taj klik i generisao, odma se javljao flanging klika sa samim sobom, a bogami i blagi offtime bubnjara sa snimka i novog klika sa PC. E sad, o čemu se tu tačno radi, ne znam i ne pretendujem da znam
Old 25-10-2010, 10:12 AM   #20
kejkz
banned

Bas zanimljivo, i ujedno, prilicno tacno: izgleda da su dovoljna izuzetno mala odstupanja od clock-a digitalne opreme da bi sve otislo u PM. Zato bas valja syncovati ih sve nekako, najbolje preko word clocka, a moze preko spdif-a ili adata. Dok sam koristio RME nekoliko puta sam snimao sa razlicitih izvora, ali sam svu opremu prethodno sinkovao, i nisam imao probleme. Ako se javlja flange, verovatno je jitter jedne od sprava dovoljno velik da ga izaziva. I tu onda nema pomoci

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules