Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-09-2010, 08:09 PM   #181
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Default Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
Evo jedva čekam da završiš i kažeš kako si zadovoljan!
Samo dalje!
Hvala VERY MUCH! ... update slijedi ...

Studio Predator

Last edited by Eomsy; 22-09-2010 at 08:15 PM.
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 29-09-2010, 08:18 PM   #182
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Imam jedno pitanjce!

Ovaj vikend sam imao kratko dru?enje sa frendom u mom nedovr?enom studiju (cca. sat vremena) i klupice su se pokazale sasvim solidne, s obzirom da on ima 140 kila i da ni?ta nije puklo niti se savinulo . No, nakon nekog vremena sjedenja, čovjek bi se volio i nasloniti na ne?to, a kako nemam ba? nekog prostora da jo? i naslone stavim na njih, smislio sam ne?to ...

Stavio bih poprečnu dasku na same absorbere na zadnjem zidu, a cijela konstrukcija bi bila pričvr?čena za sami zid ...

... kako bi se netko mogao i nasloniti (opcionalno je da imam i kakav jastuk između leđa i daske) ...

E, sad! Ono ?to me zanima, da li bi ta popreča daska bila kao nekakva membrana ispred absorbera ? Da li bi pomoglo da bude perforirana kao na slici iznad?

I moram priznati da mi jo? koncept membranskog absorbera nije skroz jasan , te molim da me ispravite ako je moj zaključak krivi! Znači, membrana rezonira na određenoj frekvenciji i ta se frekvencija izgubi (izrezonira) ?

Unapred zahvaljujem!

Studio Predator
Old 29-09-2010, 08:29 PM   #183
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
....................
...... Znači, membrana rezonira na određenoj frekvenciji i ta se frekvencija izgubi (izrezonira) ?
........
da.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2010, 07:50 PM   #184
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:

... da li bi ta popreča daska bila kao nekakva membrana ispred absorbera ?
....
?to i takva debela daska (2,5 cm) se mo?e smatrati membranom!? A Jel koncept OK sa takvim naslonom?

Studio Predator
Old 30-09-2010, 08:00 PM   #185
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Što i takva debela daska (2,5 cm) se može smatrati membranom!? A Jel koncept OK sa takvim naslonom?
Ne vidim nikakvu membranu u tom naslonu.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 30-09-2010, 08:18 PM   #186
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Ne vidim nikakvu membranu u tom naslonu.
OK, znači ta daska nebi bila membrana, već samo reflektivna povr?ina, pa u tom slučaju perforacija, bu?enje rupa u njoj, će svakako pomoći!

Opet pitanje: Da li membrana mora biti preko cijele povr?ine absorbera ili mo?e biti manja - u?a? Jer ako imam dva absorbera istih dimenzija, imam u tom slučaju i dvije iste membrane koje isto rezoniraju?! Zar nije bolje ići sa dve različite membrane da se pokrije veći spektar frekvencija za rezoniranje?

I da li mo?e membrana ići unutar samoga absorbera, nekako ovako ...

I ako mo?e neki link od kakvog DIY membranskog absorbera, njegove izrade ... bio bi prezahvalan

Studio Predator
Old 30-09-2010, 08:57 PM   #187
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
OK, znači ta daska nebi bila membrana, već samo reflektivna povr?ina, pa u tom slučaju perforacija, bu?enje rupa u njoj, će svakako pomoći!
Nije strasan problem ako rupa nema,
valjalo bi da ima koja rupa...
uticaj je prakticno zanemarljiv.
Quote:
Opet pitanje: Da li membrana mora biti preko cijele povr?ine absorbera ili mo?e biti manja - u?a? Jer ako imam dva absorbera istih dimenzija, imam u tom slučaju i dvije iste membrane koje isto rezoniraju?! Zar nije bolje ići sa dve različite membrane da se pokrije veći spektar frekvencija za rezoniranje?
Pogledaj dobro definiciju membranskog apsorbera, pre nego krenes da se igras sa njim.
Ne pokriva se siri opseg jer nema gde da se to uradi.. imas na jednom mestu mesta za jednu membranu i kraj. Sirina "zahvata" bass trapa se radi smanjenjem Q-faktora tako nastalog akustickog filtra, a ne dodavanjem jos jedne frekvencije. Q faktor se smanjujemo povecanjem koeficijenta apsorpcije na tim frekvencijama... kao i kod svih filtera.
Quote:
I da li mo?e membrana ići unutar samoga absorbera, nekako ovako ...
probaj i jedno i drugo pa javi rezultate.
Quote:

I ako mo?e neki link od kakvog DIY membranskog absorbera, njegove izrade ... bio bi prezahvalan
Sacekacemo da vidimo sta ima Nenad u bookmarku... ja ne znam ni jedan koji bi preporucio.

pozdrav

bogi

Old 30-09-2010, 09:06 PM   #188
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
... ja ne znam ni jedan koji bi preporucio. ...
Ma mo?e? reć i za one koje nebi preporučio , glavno da ka?e? svoje rije?enje manama izrade istog !

Danke!

Studio Predator
Old 01-10-2010, 02:23 PM   #189
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:

Pogledaj dobro definiciju membranskog apsorbera, pre nego krenes da se igras sa njim.
OK, sku?io sam da sam daleko fulao kaj membrana ustvari jest .. . Znači membrana je iznad neke "pliće" kutije, pričvr?čena na dva mjesta, a ne na sve četiri ... dok je kutijica ispunjena sa vunom s donje strane ..
Quote:
Ne pokriva se siri opseg jer nema gde da se to uradi.. imas na jednom mestu mesta za jednu membranu i kraj. ...
Ali to ne znači da nemogu vi?e membrana raditi u sobi, zar ne? Vi?e membrana, po jedna za jednu zadanu frekvenciju?!

Studio Predator
Old 03-10-2010, 03:59 PM   #190
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Update zadnjeg zida ...

Po?to nemam glodalice, da bih mogao lijepo da izdubim mjesta za pregrade svog difuzora (u threadu OFF-a http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35094 je rečeno da i nisu neophodne ), i?ao bih na spajanje da?čica izravno! No, postavio mi se problem ?irine difuzora, po?to sam već izrezao i spojio jedno donje postolje http://www.rumski.com/forum/showpost...&postcount=179 ....2 x N13 bi mi bio premali (preuski) u odnosu na absorber koji je do njega, jer to direktno uvjetuje ?irinu drugog absorbera za kojeg tek trebam izraditi postolje, odnosno to drugo postolje bi bilo fizički preveliko da stane na predviđeno mjesto.

Jbga, počeo sam raditi postolje za svoj zami?ljeni N 71, pa sada moram da kombiniram sa zadanom du?inom. No, da ne duljim, u samom crte?u (a i fizički izmjereno u samoj prostoriji), taman bi odgovarao 1 x N 29, koji bi isto bio 15 cm dubine ... Ne?to ovako ...

Se sla?ete s ovim?

I jo? jedno pitanjce! Kako da izračunam (na?alost nemam mjerni mikrofon) koje su mi problematične frekvencije prostorije (radi bu?enja rupa u Helm. rezonatorima), s obzirom da mi je prostorija u dvije eta?e? Mislim, svi kalkulatori daju rezultate za jedinstvenu prostoriju ... Kaj, da izračunam frekve za jednu eta?u, pa za drugu, pa uzmem sredinu???? ... Ne znam, to mi razmi?ljanje ne izgleda ba? previ?e logično u smislu akustike!

Hvala, kaj me trpite !

Studio Predator
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules