Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > DSP forum

DSP forum DSP hardware & software, plug-in & host teme, ProTools, Creamware, UAD-1, TC Powercore.... diskusije, pitanja i razvoj

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-08-2010, 11:49 PM   #21
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Default Re: mrzim decu

Ispade da je vets zlatna sredina izmedju suvoparne teorije i povrsne prakse?
Pod uslovom da neko zeli da nauci, naravno

Alternativa je ici na ETF i biti na praksi u nekom vrh studiju, ali koliko nas moze da izdrzi takav rezim?
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2010, 12:48 AM   #22
lala
Junior Member

Dobro je sto si sve ovo napisao. Kada nesto ne znam volim sve strane da cujem.
Na zalost ne znam engleski dovoljno dobro da bih sve sam proverio, a klinac se bas zalepio za njih. Imam drugare muzicare po celom svetu i od njih sam cuo samo lepe stvari o SAE. Ovo je drugacije vreme od onoga kada sam ja pocinjao i internet nudi neverovatne stvari za ucenje. Skinuli smo gomile nekih video kurseva, knjiga, tutorijala... Vodio sam ga kod nekih drugara koji imaju studio i tamo je radio. I ono sto ja vidim je da zeli da bude u muzici. Ja nekako verujem u skole i iskustvo mi govori da su skolovani muzicari uvek daleko ispred onih sto su sami ucili. Praksa je dobra, ali zavisi kod koga se radi. Cubase poznaje vec jako dobro. Zato i hocu da ga saljem u NS. Mogu da ga ubacim na ovaj nas elektrotehnicki, a imam i neke drugare koji mozda mogu da ga proguraju na ono pri glumackoj ali kakve su mu onda sanse da izadje negde napolje i bavi se tim. Nekako ne mogu da ga zamislim da ceo zivot provede praveci sund, kao ja, da bi preziveo.
Inace danas sam uspeo da se malo duze docepam PT-a i resio da ostanem na onom sa cime radim zadnjih 100 god.
hvala svima
lala is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2010, 09:35 PM   #23
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

jesi bas OK sa tim "sto mali bas hoce da bude u muzici" ??
Ja (posle 25 godina bavljenja muzikom) nebi NIKAKO savetovao da se bavi samo time...nece se mnogo usreciti...ni kod nas a bogami ni u inostranstvu
toliko od mene
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2010, 10:22 PM   #24
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

pa, ostaje nada da će i ovde moći da radi nešto što nije šund, i za to se treba i valja boriti. Ja imam tu sreću da sam već 4 ili 5 godina u priči sa ovom drugom stranom, radeći sa dosta nekih BG bendova različitih žanrova. Zadnje 2 godine živim isključivo od svog studija i svirki tih istih bendova, tako da, daleko od toga da je nemoguće. Samo je jako teško. Nisi nam rekao koliko mali ima godina? I koliko je tačno osposobljen za samostalni rad? Rekoh, nisu te škole uopšte loše, ni sistematizovano znanje samo po sebi, samo su kod nas te škole mahom jako loše organizovane, i samo u smeru uzimanja novca i mazanja oči deci. U inostranstvu je ta priča već drugačija, samo se bolje raspitajte koliko on vremena ima za gubljenje na to, jer kod njih klinci počinju šegrtovanje i radnu obuku jaako rano, tako da prosečan diplomirac od 25-26 godina je već premator i neinteresantan majstorima po studijima. Skoro sam davao i sam oglas za šegrtovanje,i uglavnom su u obzir dolazili mlađi kandidati, jer su lakši za saradnju, i puniji motivacije
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2010, 12:21 PM   #25
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

I ja sam nekada bio u slicnoj dilemi i trilemi i sa ove vremenske distance mislim da sam uradio pravu stvar... nisam otisao na SAE

Pre 10-15 godina u Srbiji nije postojao po mom misljenju ni jedan jedini moderan i ozbiljan studio. Sada samo u Beogradu postoji nekoliko zaaaaista ozbiljnih studija i to u svakom pogledu, od tehnickog, tj. opremljenosti pa do organizacionog (jer sam shvatio u medjuvremenu da biti PRO i raditi u studiju nije samo okretanje potova i dzaranje fadera, vec i odnos sa ljudima, organizacija, pristup itd. a to te nece nauciti ni jedan sae na svetu). Zato je moj najiskreniji savet da das sina negde na praksu, u neki od boljih studija jer moze tamo da nauci sve, a taj novac koji bi mu dao za SAE mu stavi u banku na kamatu pa za 7-8 godina, kad nauci da radi i kad upozna ljude, nek mu to posluzi da pocne posao i kupi opremu...

E sad jos jedna stvar... koliko mu je uopste pametno danas da se bavi muzikom umesto da bude lekar, advokat, drzi piljaru, butik, nisam bas siguran... nekada su akdvokatske kancelarije pretvarali u muzicke studije a sada je doslo vreme da muzicke studije pretvaraju u advokatske kancelarije, a to ti jasno govori sta se i koliko placa... ne znam koliko je star i koliko je svestan u sta ulazi, ali nisu svi za ovo sposobni... treba mnooooogo truda, ljubavi, odricanja... a neki vise vole da imaju platu svakog 1. u mesecu - ovo definitivno nije posao za njih!
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2010, 02:02 PM   #26
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ko što ranije rekoh, VETŠ je malo svačega u mnogo ničega. Čak ni nominativno nije to loš nastavni program (sa premalo prakse!), koliko je loše to rasplinjavanje u inženjeriju i druge pravce. A najlošije je naravno kriterijum, po kojem svake godine armija debila završi sa tom diplomom i idu okolo gradom i blamiraju školu.

Što se Sae tiče, najveći konkretni problem je što ne postoji kod nas, te celu priču nepotrebno komplikuje i diže na drugi nivo. Tako da ko želi da se školuje tamo, mora da plaća ozbiljnu kintu i mimo školarine koja nije džaba, mada nije ni prejaka. Da je u ono vreme kad sam o tome mogao razmišljati, postojao sae u BG, ne bih se dvoumio. Makar papira radi. Ovako, slati klinca preko, prevelika zajebancija
Old 08-08-2010, 07:09 PM   #27
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

a šta je sad ovo?:
http://belgrade.sae.edu/en-gb/home/
DADDY Z is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2010, 09:23 PM   #28
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

au
Old 08-08-2010, 11:40 PM   #29
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Hehehehe... i red je bio Samo sam poprilicno skeptik povodom ovoga, tj. cena ce verovatno biti kao i za isti kurs u Londonu, a ko ce da predaje i sta ce da nakarikaju od opreme videcemo...
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2010, 10:09 AM   #30
spidermusic
Senior Member

spidermusic's Avatar

Mozda je bolje otici u Dubai, ali ko ne moze i nece ima SAE i tu, pred nosom, u nasem gradu. Kvalitet rada ce se znati vec posle prve godine! Osta je da se saceka i vidi.
spidermusic is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules