Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-08-2010, 09:41 PM   #121
marcos
Member

Default Re: Domaca produkcija, zasto je takva kakva jeste?

[quote=marcos;284343]jednu stvar sam primjetio...puuuno dobrih stvari se događa u jako "nemainstream" krugovima. Ovdje u Hrvatskoj imamo puno odličnih bendova koji su totalno nezainteresirani za medijski proboj....

Znaju svirat, dobri su albumi, dobri su koncerti...i to je to. Jer ?ta danas znaći publika i ?ta znaći eksponiranost kad od toga ni?ta. Tako da talentirani ljudi ostaju u undergroundu i tamo im je dobro. Ako hoćete mogu počet linkove stavljat (ali mi se neda)

A ima i jedan zanimljiv fenomen...bend Kinoklub je iza?ao sa jednim singlom ("za nju") koji na youtubeu ima već oko 300 000 pogleda. Bio sam na njihovoj svirci i cure skacu u prvom redu, ruku dajem ne la?em. Običan jednostavan pop punk kakav se vrti na MTV u i kakvog je svih sram svirati. Evo, neko se sjeti da bi ba? to mogli i krene im. Nikakva "umjetnost" ali bar se čini da bi mogli imat i komercijanog uspjeha...mo?da jer je muzika koju sviraju komercijalna? )) A i produkcija je dobra. Samo neka je takvih bendova ?to vi?e pa će se i vi?e novaca vrtjeti pa će bit i bolja produkcija.

evo linka

http://www.youtube.com/watch?v=DYrsKYV4nzA
marcos is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2010, 09:51 PM   #122
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

muzicke skole nisu bitne za modernu / pop muziku....samo uvo !!

A kod nas su (uglavnom) svi gluvi.....cast izuzetcima.
A i mnogo se promenilo toga u zadnjih 10-15 godina...ljudi su postali nestrpljivi. Nemaju vremena da se pozabave instrumentom (citaj - da nauce da ga sviraju) i da nauce da pevaju...
SVE HOCE ODMAH !!! Da se "pocepa" sa prvim izdanjem....

Pa jos na sav taj attitude, dodati i jeftine PC-je i besplatni software i odjednnom - svi sve znaju...

Ako cemo o "loudness war-u"..svojevremeno sam dobio da preslusam neke "mastere" koji su bili ocajni. Nije me mrzelo, pitao sam lika koji je radio "mastering" na cemu je slusao, jer svako ko ima usi cuje da nevalja, da je prepumpano, da susti, sta vec...i lik mi kaze - "nema ja sta tu da slusam! Kompjuter sve radi sam !"

e sad spoji njega sa nekim napaljenim novokomponovanim reperom koji je Frutiju slozio 3 loopa i sad kao, ima "beat"....nalupao se nesto preko, napsovao i sad je on kao "nigga gangsta reper".....ili neki naduvani klinci sa kanapom umesto zica na gitarama, koji znaju dva akorda i "niko ih ne kapira" ..i eto ti domace produkcije.
Izostavio sam turbo i ostale "narodnjake"...sunda je uvek bilo i bice ga...mi pricamo o nekoj "normalnijoj" produkciji.

To sto se nesto sto njih deset misli da je cool ne vrti na radiju ili tv-u....i radio i TV zive od reklama koje slusa siroka narodna masa...ako pocnu da ih smaraju i nerviraju sa nekom "cool" muzikom....pocece da slusaju drugu radio stanicu ili drugi TV kanal...

Problem je nastajao godinama, i trebace godine i godine da se ispravi. A pomoci ce svako ako nauci da svira i peva i ne psuje u pesmama itd...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2010, 09:58 PM   #123
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
i to, u na?em slučaju, sve fail do fail-a.
Fail = lo?a poslovna procena. A opet, niko nas nije pu?kom terao da se lo?imo na... jebemliga, na to na ?ta se već lo?imo. Cenim recimo da bi Sa?a Habić zaradio do jaja kintu kad bi napravio letnju modnu kolekciju opreme koju poseduje. Ono - tange od kablova, brushalteri od zvučnika, jakne od ?tampanih ploča, sve tako to... al' d?aba kad se lo?i da napravi patch za trubu a la Jon Hassel... i uspeo!!! Samo ?to niko neće da mu plati...

Pozdrav,

Vasa
Old 05-08-2010, 10:04 PM   #124
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
A kod nas su (uglavnom) svi gluvi.....cast izuzetcima.
A i mnogo se promenilo toga u zadnjih 10-15 godina...ljudi su postali nestrpljivi. Nemaju vremena da se pozabave instrumentom (citaj - da nauce da ga sviraju) i da nauce da pevaju...
SVE HOCE ODMAH !!! Da se "pocepa" sa prvim izdanjem....
Ma tko to jos danas slusa svirku? Ljudi nemojte se zavaravat...

Mogli bi slozit neku listu bitnih elemenata prosječne pop zvijezde

1. Afere, ?okiranja publike (sa svim i svacim nevezanim uz muziku)
2. Izgled, pojava u medijima
3. Spotovi, (?to vi?e golotinje ili specijalnih efekata - uglavnom bez price)
4. Scenski nastup, show (po mogucnosti isto nesto kvazi ?okantno ili s brdom golotinje)
5. Dobar beat, glasnoca...
6. svirka
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2010, 10:42 PM   #125
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Nisi nepismen, nisi glup, samo ti je svest malo su?ena.
?ta ću, onaj ?to me produciro ostavio mali headroom.

Quote:
Ako postoji neki problem sa muzičkom produkcijom, on se ne svodi na RMS kao takav. Muzička produkcija je malo kompleksnija pojava od RMS-a, ima tu pomalo i socijalnog momenta - ko se kome obraća, ko za?to slu?a muziku, ko ?ta uop?te čuje u muzici, ko sa kim kroz muziku razgovara, tako te neke stvari...
Ovde se malko me?a terminologija. "Muzička produkcija" u tvojoj rečenici se odnosi na stvaranje muzike uop?te, uključujući čak i taj socijalni momentat.
"Muzička produkcija" o kojoj je reč u ovom threadu se odnosi na obradu zvuka. Mo?da to nije jasno ako pročita? samo naslov, ali ako pogleda? prvi post videće? da se govori o zvuku.
Old 05-08-2010, 10:45 PM   #126
DzoniPFC
Pro Member

Nedostatak SAMOPOUZDANJA, i mentalitet; "slava preko noci, iako smo sitne ribice u velikom okeanu" je razlog zasto je "Domaca produkcija, zasto je takva kakva jeste?"

Quote:
Originally Posted by ugljesa
Ja sam sitna riba,zapravo ne mogu da se merim ni sa ribicama u plicaku sa ovom opremom.Sa nekim talentom za neki beat mozda da ali u ostalim segmentima ne, tako da ja ne mogu puno uticati na to.
Kada ljudi pocnu ulagati u sebe, i vlasnici studija u profesionalnu opremu, sticice bolji dani za ovaj deo Evrope. Za sada, keep dreaming.
DzoniPFC is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2010, 10:51 PM   #127
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Maiv View Post

4. Scenski nastup, show (po mogucnosti isto nesto kvazi ?okantno ili s brdom golotinje)
6. svirka
sve to stoji ...i Britney i Beyonce furaju guzove i sise...ali su im dobre pesme i dobro su odpevane i jos bolje izproducirane.!!
A i sokiranja publike, ima na pretek (Britney..na primer)

Mislio sam kad trenutni "producenti" nauce da sviraju / prave dobre pesme / dobro slazu harmonije i pisu dobre tekstove...onda ce UMETI da odrade produkciju kako treba - ima da cuju kad neko falsira, kad ne zna da peva...pa ce da poradi na tome...
Ovako - svi gluvi i glupi i eto nam produkcije..!!

NEKO MORA DA ZNA NESTO - onda ce da bude nesto! Dokle god niko ne zna nista...bice kao sto jeste!!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2010, 11:12 PM   #128
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:

6. svirka
He, manje-vi?e sve ?to si nabrojao bi moglo da se odnosi i na Doorse (nekoliko puta pomenute u ovom threadu) i na Sex Pistols, Madonnu i na mnoge druge koji su obele?ili razne epohe. Skandali, ?okantni scenski nastupi, glasnoća... popularna kultura se oduvek vozi na toj kaldrmi. ?ta bi tebe ZAISTA ?okiralo DANAS? E pa uradi to i poje?će? ceo turbofolk, ?abanski hiphop i Balkan-pop za doručak... ne pričam ovo ba? tebi, naravno, samo mi je tvoj post dao ?lagvort...

Čitam forum svako malo i jbg, slu?am neke radove... ljudi prave pesme, pa očekuju komentare. Kakvi crni forumski komentari Smisli? pesmu, snimi? pesmu, pusti? je u javnost, svira? je po klubovima, vidi? kako ljudi reaguju - sve ti odmah postane jasno. E, jebiga, samo kome je danas do sviranja i cimanja po klubovima kad je tu YT

Na kraju - producent (makar kakav, samo da je neka osoba sa strane) je ultramegava?an. Jako je va?no imati drugi par u?iju - nekog u čiji muzički ukus se ima poverenje, sa kojim se mo?e i svađati ako dotle dođe, ali svakako nekakvu proveru ličnog stava.

I tako pomalo - između svog stava, producentske kritike i publike, pa se donekle dođe. Uglavnom, onaj ko pored ta tri uslova ne dođe do nekakve vrste afirmacije... jbg.

Pozdrav,

Vasa
Old 05-08-2010, 11:28 PM   #129
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Quote:
Originally Posted by DzoniPFC View Post
Nedostatak SAMOPOUZDANJA, i mentalitet; "slava preko noci, iako smo sitne ribice u velikom okeanu" je razlog zasto je "Domaca produkcija, zasto je takva kakva jeste?"

Kada ljudi pocnu ulagati u sebe, i vlasnici studija u profesionalnu opremu, sticice bolji dani za ovaj deo Evrope. Za sada, keep dreaming.
Moram ti reci da se slazem sa tobom 100 % ..
Ja ne moram da se bavim muzikom i ja to radim iz hobija kad imam vremena.Niti mi je ovo prioritet pa da ulazem konstantno u opremu,niti imam vremena.Svestan sam ja svega,samo sto je meni mnogo prece zavrsiti Medicinu.I naravno da se ne treba zanositi necim kad ne ulazes vreme,trud i pare.Bez toga kao sto si rekao, KEEP DREAMING !!
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2010, 11:34 PM   #130
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:

6. svirka
He, manje-vi?e sve ?to si nabrojao bi moglo da se odnosi i na Doorse (nekoliko puta pomenute u ovom threadu) i na Sex Pistols, Madonnu i na mnoge druge koji su obele?ili razne epohe. Skandali, ?okantni scenski nastupi, glasnoća... popularna kultura se oduvek vozi na toj kaldrmi. ?ta bi tebe ZAISTA ?okiralo DANAS? E pa uradi to i poje?će? ceo turbofolk, ?abanski hiphop i Balkan-pop za doručak... ne pričam ovo ba? tebi, naravno, samo mi je tvoj post dao ?lagvort...

Čitam forum svako malo i jbg, slu?am neke radove... ljudi prave pesme, pa očekuju komentare. Kakvi crni forumski komentari Smisli? pesmu, snimi? pesmu, pusti? je u javnost, svira? je po klubovima, vidi? kako ljudi reaguju - sve ti odmah postane jasno. E, jebiga, samo kome je danas do sviranja i cimanja po klubovima kad je tu YT

Na kraju - producent (makar kakav, samo da je neka osoba sa strane) je ultramegava?an. Jako je va?no imati drugi par u?iju - nekog u čiji muzički ukus se ima poverenje, sa kojim se mo?e i svađati ako dotle dođe, ali svakako nekakvu proveru ličnog stava.

I tako pomalo - između svog stava, producentske kritike i publike, pa se donekle dođe. Uglavnom, onaj ko pored ta tri uslova ne dođe do nekakve vrste afirmacije... jbg.

Pozdrav,

Vasa

P.S. (edit)

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
"Muzička produkcija" o kojoj je reč u ovom threadu se odnosi na obradu zvuka. Mo?da to nije jasno ako pročita? samo naslov, ali ako pogleda? prvi post videće? da se govori o zvuku.
Da, to sam uspeo da shvatim. Moja teza (koju verovatno nisam najbolje izlo?io, pa je samim tim nisi prepoznao) glasi: kvalitet zvuka je neodvojiv od epohe. Svojevremeno sam sa jednim članom foruma (kravadinka) imao sličnu raspravu... ne zvuče sve muzike dobro u svakom vremenu. Sva?ta se menja - sistemi za snimanje, sistemi za reprodukciju, uslovi u kojima se slu?a... skoro sam preslu?avao originalne vinile i razne remastere Led Zeppelina... mislim, čisto onako zvučno sve je to dobro kao istorijski zapis, pride su dobre pesme i ludačka energija u svirci, ali... uff kako me u?i bole dok to slu?am... a volim, pa slu?am, nema veze

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules