Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-07-2010, 08:40 PM   #21
google
Banned

Default Re: URS Saturation ljubitelji :)

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Imam ovde SPL Pro Mike Servo Drive preamp iz sredine 90-ih, kapiram da bi mozda mogao kanale da guram malo u crveno kroz njega pa da vidim sta ce da se desi, razmisljao sam o tome, vidis lepo si me podsetio
Ja imam isto dobar preamp, probao sam... Opet isto- ako je dobro snimljeno, nema potrebe provlaciti, ako nije dobro snimljeno, nece zvucati kao da jeste.

Zvuci malo drugacije, nista specijalno.
google is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2010, 08:55 PM   #22
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by google View Post
Ja imam isto dobar preamp, probao sam... Opet isto- ako je dobro snimljeno, nema potrebe provlaciti, ako nije dobro snimljeno, nece zvucati kao da jeste.

Zvuci malo drugacije, nista specijalno.

Google, ne znam da li kapiras o polemisemo, ne dovodim kvalitet snimka i cistocu ni u jednom trenutku, ako si skinuo rar fajl koji sam postavio, govori se o "misicima" kako rece Kravadinka i distorziji/izoblicenju (pa samim tim i kompresijom, jer i kad se na stolu gurne kanal u crveno javlja se neka vrsta kompresije) prva dva primera i kako dobiti takav efekat ITB, konkretno ja za to koristim URS saturaciju.
Ni u jednom trenutku ne dovodim u pitanje kvalitet snimka i nezadovoljstvo istim, nego mi cisto zanima efekat. Kao kad bi recimo gitaru provukao kroz dist, ili kao recimo kad biras koji ces reverb i kakav staviti na snimak akusticne gitare ili vokala...Radi se o efektu zvuka kao da je nesto gurano u crveno (na stolu, na tape masini, na preampu) i pri tom to izoblicenje zvuci prijatno...

Inace slazem se da provlacenje kroz preamp zvuci samo malo drugacije, a sta ako ga ekstremno gurnes u izoblicenje, da li imas takve potrebe u muzici koju radis?
Jan is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2010, 10:09 PM   #23
google
Banned

Quote:
Inace slazem se da provlacenje kroz preamp zvuci samo malo drugacije, a sta ako ga ekstremno gurnes u izoblicenje, da li imas takve potrebe u muzici koju radis?
Ja redovno snimam u crveno koliko god moze, ali ne dobijam "izoblicenje", vec ne znam kako opisati, vrlo fini zvuk, detaljan, definisan, mozda malo preterano detaljan, ali mi odgovara. Nikakvo izoblicenje ne cujem, ni kada odvrnem premp do kraja.

Ne koristim "lampasa" ni mikrofon, ni preamp, a dobije se zvuk za koji sam verovao da se dobija od lampi, i sl. Cak koristim mikrofon sa ravnom karakteristikom (ako se to tako kaze)...

Ali nista se ne dobija "provlacenjem". Ako izvor ima detalja, preamp ih naglasi, istakne. Ako nema, preamp pojaca to sto ima u snimku (nista, ili probleme).

Uzalud gubis vreme i ocekujes nesto sto se sigurno nece desiti... Ostaje ti da se sam uveris. Uradi to sto pre, ustedeces vreme.

edit. Moguce je da se to izoblicenje dobije kod nekih jeftinijih uredjaja, da dobar sniamk provuku kroz neko djubre koje ga delom ubogalji, ali i doda neke farbe i sl? Ali za to opet moras imati nesto sto zvuci u startu i neku spravu, za koju ti niko nece reci sta je (verovatno neko tesko smece, za sitne pare)... Ovo nagadjam.

Last edited by google; 17-07-2010 at 10:14 PM.
Old 17-07-2010, 10:53 PM   #24
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Ja redovno snimam u crveno koliko god moze, ali ne dobijam "izoblicenje", vec ne znam kako opisati, vrlo fini zvuk, detaljan, definisan, mozda malo preterano detaljan, ali mi odgovara. Nikakvo izoblicenje ne cujem, ni kada odvrnem premp do kraja.

Ne koristim "lampasa" ni mikrofon, ni preamp, a dobije se zvuk za koji sam verovao da se dobija od lampi, i sl. Cak koristim mikrofon sa ravnom karakteristikom (ako se to tako kaze)...

Ali nista se ne dobija "provlacenjem". Ako izvor ima detalja, preamp ih naglasi, istakne. Ako nema, preamp pojaca to sto ima u snimku (nista, ili probleme).

Uzalud gubis vreme i ocekujes nesto sto se sigurno nece desiti... Ostaje ti da se sam uveris. Uradi to sto pre, ustedeces vreme.

edit. Moguce je da se to izoblicenje dobije kod nekih jeftinijih uredjaja, da dobar sniamk provuku kroz neko djubre koje ga delom ubogalji, ali i doda neke farbe i sl? Ali za to opet moras imati nesto sto zvuci u startu i neku spravu, za koju ti niko nece reci sta je (verovatno neko tesko smece, za sitne pare)... Ovo nagadjam.

Au ne bih se slozio...Svaka sprava kad se jako gurne da izoblicenje, ovde se govori o tesko kompresiranoj muzici gde se skoro svaki kanal na outbordu gurao u crveno, pa zatim na tape mashinama gurao u crveno.
I ja redovno snimam u crveno, jer hvala Bogu imam dobar preamp i ne cujem anomalije, jasno mi je sta pricas...
E sad, neka izoblicenja prijaju nekim signalima, recimo bas gitaru tesko kompresovanoj muzici cesto layer-uju sa istim signalom bass gitare provucenim kroz neki dist da bi se probijala kroz snimak, a sta je distorzija nego li na srpski prevedeno izoblicenje.
Nije mi najjasnije sta hoces da kazes, ali nije dovoljno samo snimiti i ostaviti tako, treba pre svega sloziti frekvencije da to sve zvuci kompaktno (kao sto svi znamo) a nakon toga svako dodaje "zacine" kako hoce.
Ovo o cemu ja pricam je efekat distorzija, a ne magicni zvuk, isto kao sto je reverb ili delay efekat.
Recimo snimio sam glas, i zelim da krchi, ne zelim da zvuci super zelim da bude low fi kao da je snimljen na nekoj izlizanoj traci, a kako ce vokal da mi skripi i bude izoblicen ako sam ga samo snimio.
Mislim da bez veze vodimo ovu raspravu, skini fajl koji sam okacio i poslusaj primere i bice ti jasno o cemu pricam, a ono nije snimljeno lose, nego je smiksano da tako zvuci...
Jan is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2010, 09:46 AM   #25
google
Banned

Quote:
recimo bas gitaru tesko kompresovanoj muzici
Kompesor izbegavam gde god mogu, pre cu editingom doterati glasnocu vokala, nego kompresorom.

Quote:
Nije mi najjasnije sta hoces da kazes, ali nije dovoljno samo snimiti i ostaviti tako, treba pre svega sloziti frekvencije da to sve zvuci kompaktno (kao sto svi znamo) a nakon toga svako dodaje "zacine" kako hoce.
Neki transparentan eq radi posao najbolje. Trudim se da zadrzim originalni zvuk u sto vecoj meri. Zacini tog tipa samo upropaste dobar zvuk.

Verovatno radis neku elektricnu/tehno i sl. produkciju? Tu ima ogroman problem sa stilom (izrazom) pa se pokusava nadomestiti sa nekim efktima?

Quote:
Recimo snimio sam glas, i zelim da krchi, ne zelim da zvuci super zelim da bude low fi kao da je snimljen na nekoj izlizanoj traci,
Koristi neko djubre za snimak, tesko ces krcanje i izoblicenje sa hi endom.

Cuo sam zvuk koji me je podsetio na to sto pricas... Fender 15 w, lampas, jezivo prljav, a hoce i da krci (optimalno).

Preslusacu primere.

Last edited by google; 18-07-2010 at 10:15 AM.
Old 18-07-2010, 11:13 AM   #26
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Kompesor izbegavam gde god mogu, pre cu editingom doterati glasnocu vokala, nego kompresorom.

kompresori se ne koriste SAMO da bi "doterali" glasnocu vokala ili ti instrumenata...to si valjda naucio do sada...ili nisi..? A?
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2010, 11:50 AM   #27
google
Banned

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
kompresori se ne koriste SAMO da bi "doterali" glasnocu vokala ili ti instrumenata...to si valjda naucio do sada...ili nisi..? A?
Ne volim taj zvuk.
Old 18-07-2010, 11:54 AM   #28
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Evo nesto sam napikao, primjer nije bas nesto posto je sklepan u par minuta (trebalo bi jos malo s eq sredit)...

https://www.yousendit.com/download/T...QTZwM214dnc9PQ

u pitanju je loop iz ezdrummera sa i bez efekata...

Tube tech kompresor=) redline preamp =) voxengo tapebus

Ako sam te dobro shvatio zelis preprzeni masni signal a da ga distorzija ne pojede?
Ak je to otprilike to sto trazis probaj se malo igrat s tim efektima. Mozes probat i voxengo lampthurster, ima zgodnu opciju za dodavanje pozadinskog ?uma...

pozz
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2010, 11:56 AM   #29
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Quote:
Ne volim taj zvuk.
E pa to je druga prica, vidis da covjek bas voli i ganja taj zvuk...

Produkcija je davno prerasla tocku sto vjernijeg usnimavanja signala i prerasla u kreativni alat.
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2010, 12:03 PM   #30
google
Banned

Quote:
Originally Posted by Maiv View Post
E pa to je druga prica, vidis da covjek bas voli i ganja taj zvuk...

Produkcija je davno prerasla tocku sto vjernijeg usnimavanja signala i prerasla u kreativni alat.
Uopste ne zelim realan snimak. Ali mi se ne svidja takav zvuk.

To sto pokusavaju ubaciti u snimak produkcije te vrste je ono sto fali a sto dolazi od coveka (pesme, sviraca i sl.). Verovatno bolja produkcija te vrste ima inteligentnije odabrane semplove i lupove koji uopste ne moraju biti dobro snimljeni. Trebaju imati nesto drugo.

Quote:
Prva dva primera su pesme Gangstarr-a, miksane od strane Eddie Sancho-a i legendarnog DJ Premiera koliko se secam tada na MCI konzoli, i sve je saturirano do zla boga, na ivici neprijatnosti ali opet slatko
Ja koristim MCI kao preamp. Nisam ubedjen da je to taj zvuk (u primerima), MCI radi mnogo bolje, ovde ima i gomila nekog suma i djubreta koje nije od MCI.

Quote:
Dok recimo na (da se ogradim nemam iskustva sa analognim stolovima i tape rekorderima) stolu ili tape rekorderu dovoljno je da gurnemo signal u + 3 4 dbVU i vec cemo da imamo chujno izoblicenje
Na preampu +9 zvuci najnormalnije, dobija se potpuno drugi efekat od toga koji opisujes. Zvuci bolje, jasnije i detaljnije.

Quote:
a ja zelim da ga nagazim
Uzmi obicno prljavo i matoro gitarsko pojacalo i dobices djubreta koliko god hoces. Bas sam skoro slusao jedno takvo. To je vrlo blizu toga sto si opisao. MCI radi sasvim drugacije, ima ogroman headrom, nema to sto ti treba.

Last edited by google; 18-07-2010 at 12:24 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules