Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-07-2010, 12:00 PM   #11
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Default Re: URS Saturation ljubitelji :)

Ne volim tripovanja cuje se - ne cuje se, ali ovde razlika postoji, za moje usi koje ne shvataju ovaj tip muzickog izrazavanja ta razlika nije nista drugo nego razlika, nije bas da je losiji tvoj rad i ne znam ni ja koliko bi bio kad bih se uneo malo u zanrovske podele...
Generalno, ono sto mi se dopada u samom zvuku nevezano za stil muzike, ili cega vec, je taj masni i prenapumpani, prekompresovani zvuk koji zvace i sav puca od steroida, ustvari tacnije misica, jer nije nimalo iritantan za slusanje kao sto to ume biti kad je Hip Hop u pitanju sa debilno izdistorziranim kick-om i basom, preko krajnjih granica...
Malopre sam se opet igrao sa URS Saturatorom, misljenja sam da ne mozes dobiti to sa njim, ili sa nekim od pluginova, blizi je PSP prilicno, ali taj zvuk je vise kompresija nego samo saturacija i posto radis ITB predlozio bih ti da probas sa Abbey Road kompresorima, oni daju taj mesnati zvuk koji zvace i mljacka...

Sto se tice decibela i pravila, pisanih i nepisanih, lepo je poznavati ih, ali ne dozvoljavati im da se mesaju u ono sto se zove slusanje. Ne zamaraj se tehnickim detaljima i konstrukcijom samog plugina, slusaj i eksperimentisi, provlaci kroz neki lampaski preamp, kroz pluginove sa mnogo karaktera i trebalo bi da se dogodi nesto bitnije od same saturacije URS-a, koji samo teoretski daje te neke preampe, trake i lampe iz nekog tamo vremena, zvucno to nema mnogo veze sa ovim zvukom koji trazis...

Probaj Abbey Road RS 124, TG 12413 limitere...

Preslusaj prvi album Max Mutzke i cuces prilicno veliki sum, ali takodje i snimak koji pomera mozak, izlazi iz zvucnika daleko ispred svega drugog, a zvace i sabija kao retko sta. Nemci su u pitanju, na cemu je radjeno nisam siguran, ali se cini da je sve majka priroda, bez simulacija, verovatno neki studio koji je ostao u poslu sa opremom iz '60, '70 i 80'...

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 17-07-2010 at 12:08 PM.
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2010, 01:50 PM   #12
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

HEHE... Ne vjerujem da primo radi bez mpc-a danas... Mozda koristi bateri u 'za ponijeti' varijanti kad razradjuje neke ideje van kuce/studija... Ali sam gotovo siguran da sve informacije vraca na onaj njegov roger linn mpc cim stigne doma On je jednostavno ta generacija... Pricao sam davno o toj spravi kad je nekoc probah, jer i sam znas da se i ja ponajvise volim bavit hiphopom.. Nevjerovatno je koliko tu nema filozofije za sound hiphopa iz tih godina.. Malo mpc, malo jazz semplova sa plocha, malo osnovnog editinga drum trackova, malo anologni sto, malo ns10, malo bruka dobar mc, gotovo nista outboarda, dosta trackova u 'crveno' i eto ti saturacije te vrste... Jebem li ga... Funkcionisali su kao 'gerila' ali to je bila i poenta pokreta/ zvuka tad!

Last edited by Rhino; 17-07-2010 at 01:54 PM.
Rhino is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2010, 02:13 PM   #13
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

I da.... Meni licno ponajvise PSP 'lici' na taj zvuk od plugova... Kazem lici jer je simulacija donekle takva... Ne bi se bojao na tvom mjestu da odem na 100% wet ako treba, sto ne?.... Sto kaze kravadinka, vise slusaj, manje se bavi apotekom.

Btw, mozda je grijeh ali bih se smio kladiti da znas vise o teorijama i teoremama zvuka od samog premiera. Te crnje iz tog vremena u vecini slucajeva nit su znale sto je akord a kamoli sto drugo (ne kazem direktno za njega)... Isli su po emociji i energiji.. Ali imaju ono urodjeno africko jebemliga
Old 17-07-2010, 02:30 PM   #14
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rhino View Post
Btw, mozda je grijeh ali bih se smio kladiti da znas vise o teorijama i teoremama zvuka od samog premiera. Te crnje iz tog vremena u vecini slucajeva nit su znale sto je akord a kamoli sto drugo (ne kazem direktno za njega)... Isli su po emociji i energiji.. Ali imaju ono urodjeno africko jebemliga
Ne bi slozio s ovim - znaju oni i vise nego sto mislimo, a kad ne znaju daju da uradi neko ko zna - greska moze da se javi, kao i osecaj, kad je samo stvaranje u pitanju, a kad dodjemo do tehnickih aspekata i te kako dobro poznaju sprave i sta se moze s njima uraditi...

Najveci deo same "tajne" tog sounda i jeste odabir semplova - a to su semplovi koji se uzimaju s ploca i koji su poreklom iz doba ciste analogije

Last edited by Everbeatz; 17-07-2010 at 02:34 PM.
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2010, 03:12 PM   #15
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

@Kravadinka: I korisceni su Abbey Road kompresori u mom treku, obilato ih koristim!

Inace uopste mi nije ni bio cilj da jurim zvuk ona dva gore primera, nego sam ih stavio kao primere jako saturiranih, izoblicenih pesama, jer da sam jurio taj zvuk pa da sam ga i dobio, sumnjam da bi se njima dopalo da chuju tako izobliceni zvuk danas, jer bi u osnovi promenio totalno saund u odnosu na onaj koji je producent zeleo...

Nego eksperimentisuci sa URS-om kad sam u igranju jurio taj zvuk ovih gore primera sam dobio nesto slicno sa jakim inputom i drive-om oko 60-70% sa tape 15ips algoritmom, i kad budem uradio neki trek tako okacicu vam da cujete.

A ovaj moj primer sam okacio cisto da vidite sta sam radio sa URS saturatorom, inace taj vokal je snimljen na Rode NTK, obilato sam koristio URS saturaciju u motown algoritmu na vokalu i drumovima ali ne bas ekstremno... B

Inace beat je radjen na MPC-u kad smo kod toga, ja licno nemam MPC nikad nisam ni radio u njemu, ali cesto dobijam trekove sa MPC-a...

@Kravadinka: Pa da, opterecivao sam se dosta sa tim, te da imam headroom, te da izvucem maksimum iz plagina da mu ne dam prejak signal itd, ali sam ukapirao da se previse zaludjujem Svakako ne treba gaziti digitalni sistem i treba ostavljati headroom, ali ne treba biti opterecen time.

Last edited by Jan; 17-07-2010 at 03:56 PM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2010, 05:07 PM   #16
google
Banned

Pravo da ti kazem, ja sam se pre odusevljavao sa slicnim sumulacijama... Posle sam se uverio da to uopste ne radi posao...

Da ne davim, dobro snimljen kanal zvuci bolje bez tih dodataka, a lose snimljen kanal nece zvucati bolje sa tim, vec malo drugacije.
google is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2010, 05:28 PM   #17
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by google View Post
Pravo da ti kazem, ja sam se pre odusevljavao sa slicnim sumulacijama... Posle sam se uverio da to uopste ne radi posao...

Da ne davim, dobro snimljen kanal zvuci bolje bez tih dodataka, a lose snimljen kanal nece zvucati bolje sa tim, vec malo drugacije.
Slazem se donekle...A kad bih morao da biram radio bih bez toga ali sa dobro snimljenim kanalom
Old 17-07-2010, 05:42 PM   #18
google
Banned

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Slazem se donekle...A kad bih morao da biram radio bih bez toga ali sa dobro snimljenim kanalom
Moze se dobro snimiti i bez nekog prevelikog novca datog za opremu. Mene je mrzilo da snimam i mislio sam da je brze i lakse uraditi sa vst, ali nije.

Ako radis sve sa sintovima, samo ziv glas, mislim da je gubljenje vremena na sinteticki kanal stavljati saturacije, nista se nece promeniti na bolje. A uzasno mnogo se vremena potrosi uzaludno...

Sa dobrim snimkom vokala i dobrim reverbom ces postici sasvim dobar zvuk. To se moze kupiti (otkinuti od usta), a vreme koje prodje u besmislenom isprobavanju svega i svacega odlazi nepovratno.

Last edited by google; 17-07-2010 at 05:44 PM.
google is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2010, 06:03 PM   #19
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

[al ste se razprichali.....ko sto rece covek, manite se decibela i metra i gldanja u metre...slusajte malo vise.
I opet se provlajce neke teze ala "marketinske kampanje", zamazivanje ociju klincima itd....sve to nema veze sa zivotom !
Gomila hip hop producenata je presla in the box...i batalila MPC....kad savladaju osnove na Pro Toolsu ili nekom drugom software-u- onda skapiraju koliko je MPC spor, ogranichen itd...

da samo znate (i vidite) rupe od studija i krs od opreme na kojima se snimaju neke velike underground stvari (od Grime-a do HipHopa...) u londonu. Da ne poverujes na cemu ljudi rade..i slusaj..u i kako rade...i kako ne paze "ako ide u crveno" itd..SVE MU TO DAJE TAJ ZVUK...

Jedno vreme su se ljudi pitali kako loop sa sampling CD-a ne zvuci isto kao na pesmam od "velikih" producenata...ti njihovi loopovi su samplovani sa ploca (ne starih) koje su opet njih samplovali sa nekih drugih ploca...saberes 2-3 generacije degradiranja, kompresije i distorzije - i eto ga zvuk !

nemoj da ocekujes sve od plugova....provlaci trake kroz neke preampe, kasetofone, pedale (bypasovane) samo da ti malo 'zakrchi"...

i slusaj, jebes metre...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2010, 07:44 PM   #20
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
[al ste se razprichali.....ko sto rece covek, manite se decibela i metra i gldanja u metre...slusajte malo vise.
I opet se provlajce neke teze ala "marketinske kampanje", zamazivanje ociju klincima itd....sve to nema veze sa zivotom !
Gomila hip hop producenata je presla in the box...i batalila MPC....kad savladaju osnove na Pro Toolsu ili nekom drugom software-u- onda skapiraju koliko je MPC spor, ogranichen itd...

da samo znate (i vidite) rupe od studija i krs od opreme na kojima se snimaju neke velike underground stvari (od Grime-a do HipHopa...) u londonu. Da ne poverujes na cemu ljudi rade..i slusaj..u i kako rade...i kako ne paze "ako ide u crveno" itd..SVE MU TO DAJE TAJ ZVUK...

Jedno vreme su se ljudi pitali kako loop sa sampling CD-a ne zvuci isto kao na pesmam od "velikih" producenata...ti njihovi loopovi su samplovani sa ploca (ne starih) koje su opet njih samplovali sa nekih drugih ploca...saberes 2-3 generacije degradiranja, kompresije i distorzije - i eto ga zvuk !

nemoj da ocekujes sve od plugova....provlaci trake kroz neke preampe, kasetofone, pedale (bypasovane) samo da ti malo 'zakrchi"...

i slusaj, jebes metre...
Taj fazon, skroz realno...
Ja koliko sam u kontaktu a jesam u kontaktu sa nekim imenima iz USA hiphop-a svi su presli ITB...
Imam ovde SPL Pro Mike Servo Drive preamp iz sredine 90-ih, kapiram da bi mozda mogao kanale da guram malo u crveno kroz njega pa da vidim sta ce da se desi, razmisljao sam o tome, vidis lepo si me podsetio
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules