|
Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Banned
|
![]()
Mislim da je bolji zvuk sto se manje budzi. Meni je optimalna varijanta jedan magnet, bez potenciometara i prekidaca (od elektronike). Ne bi busio gitaru za flojd.
Ja imam neku matoru gitaru iz jednog dela, tesku kao smrt. Najbolje mi zvuci takva varijanta+ emg (koji su vrlo potcenjeni magneti). |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Ovde ima svega,od najbolje gitare za blues,metal,,preko najboljih magneta,pretpojačala i pojačala.Samo je pitanje koliko im je verovati,a koliko je u pitanju marketing,mada za neke stvari su u pravu.
http://www.bestcovery.com/taxonomy/term/1459 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
E sad bi se ovdje moglo do besvjesti pisat o gitarama, aj ja ću se samo dotakniti pickupova, i to pasivnih
(aktivne magnete ne volim, kao ni lace senzor magnete), mislim da svi znaju osnovnu podjelu na humbuckere i single coil, (klasični predstavnici su Fender i Gibson) svaki od njih može biti različito motan, sa različitim bakrenim žicama, različitim krajnjim otporom,opčenito humbuckeri daju tamniji i "glasniji" ton od singleova, namoti kod humbuckera su suprotno motani i tu nestaje brujanje, namoti ne moraju biti simetrično namotani (najčešće kod skupih i nisu), manje bruje, ali imaju i manju paletu zvukova koju daju, najčešće se pri konstrukciji pickupa koriste AlNiCo (Aluminij-Nikal-Cobalt) slitina za magnete ili keramički, keramički su u pravilu mutniji, alnico daje prozračniji zvuk ali koristili su se i druge slitine CuNiFe npe kod Fendera u 70-im za Telecaster deluxe. Fender za singleove ne koristi magnetnu pločicu već su sami valjčići (polepiece-ovi) u biti magneti oko kojih je namotana žica, Humbuckeri su skoro isključivo sa pločicom. Ali evo, slika govori 1000 riječi pa pogledajte kako to u biti izgleda: Tele bridge ![]() Tele neck ![]() Strat ![]() Humbucker ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
Inaće sami zvuk koji električna gitara daje nastaje elektromagnetskom indukcijom (Gibanje vodiča u stalnom magnetskom polju prouzrokuje da struja poteće), i to na slijedeći način
?ica se nalazi u magnetnom polju, kad zatitra, kroz gitarsku ?icu poteće struja to strujanje sada proizvodi promjenjivo magnetsko polje koje se mjenja u skladu sa titranjem ?ice, i to magnetsko polje potjera kroz ?icu namota pickupa struju koju mi poslije pojačavamo u pojačalu. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Potrebno misljenje o gitari Gibson SG Voodoo | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 30 | 27-11-2010 01:41 PM | |
tra?i se električar | Arthur | Razno | 0 | 09-03-2010 12:22 AM |
virtuoz na akustocnoj gitari | coolic | Promocija radova | 18 | 05-06-2008 11:24 AM |
Ciganija na gitari | cevap | Gitarska Produkcija | 17 | 24-07-2007 04:03 PM |
Dilema oko Lockinga na gitari | LAMPASH | Gitarska Produkcija | 11 | 20-12-2006 11:27 AM |