Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-07-2010, 10:58 AM   #1
google
Banned

Default Re: Sve o električnoj Gitari?

Mislim da je bolji zvuk sto se manje budzi. Meni je optimalna varijanta jedan magnet, bez potenciometara i prekidaca (od elektronike). Ne bi busio gitaru za flojd.

Ja imam neku matoru gitaru iz jednog dela, tesku kao smrt. Najbolje mi zvuci takva varijanta+ emg (koji su vrlo potcenjeni magneti).
google is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2010, 12:58 PM   #2
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Ovde ima svega,od najbolje gitare za blues,metal,,preko najboljih magneta,pretpojačala i pojačala.Samo je pitanje koliko im je verovati,a koliko je u pitanju marketing,mada za neke stvari su u pravu.
http://www.bestcovery.com/taxonomy/term/1459
disco violence is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2010, 01:49 PM   #3
sira
Senior Member

sira's Avatar

E sad bi se ovdje moglo do besvjesti pisat o gitarama, aj ja ću se samo dotakniti pickupova, i to pasivnih
(aktivne magnete ne volim, kao ni lace senzor magnete),
mislim da svi znaju osnovnu podjelu na humbuckere i single coil, (klasični predstavnici su Fender i Gibson) svaki od njih može biti različito motan, sa različitim bakrenim žicama, različitim krajnjim otporom,opčenito humbuckeri daju tamniji i "glasniji" ton od singleova, namoti kod humbuckera su suprotno motani i tu nestaje brujanje, namoti ne moraju biti simetrično namotani (najčešće kod skupih i nisu), manje bruje, ali imaju i manju paletu zvukova koju daju,
najčešće se pri konstrukciji pickupa koriste AlNiCo (Aluminij-Nikal-Cobalt) slitina za magnete ili keramički, keramički su u pravilu mutniji, alnico daje prozračniji zvuk ali koristili su se i druge slitine CuNiFe npe kod Fendera u 70-im za Telecaster deluxe.

Fender za singleove ne koristi magnetnu pločicu već su sami valjčići (polepiece-ovi) u biti magneti oko kojih je namotana žica, Humbuckeri su skoro isključivo sa pločicom.

Ali evo, slika govori 1000 riječi pa pogledajte kako to u biti izgleda:

Tele bridge

Tele neck

Strat

Humbucker
sira is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2010, 01:56 PM   #4
sira
Senior Member

sira's Avatar

Inaće sami zvuk koji električna gitara daje nastaje elektromagnetskom indukcijom (Gibanje vodiča u stalnom magnetskom polju prouzrokuje da struja poteće), i to na slijedeći način

?ica se nalazi u magnetnom polju, kad zatitra, kroz gitarsku ?icu poteće struja to strujanje sada proizvodi promjenjivo magnetsko polje koje se mjenja u skladu sa titranjem ?ice, i to magnetsko polje potjera kroz ?icu namota pickupa struju koju mi poslije pojačavamo u pojačalu.
sira is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules