|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Junior Member
|
![]()
Pravljenje "FRLJA"
mali uvod ?ta su frlje; frlje su vokalne figure,koje koriste skoro svi pijevaci za uljepsavanje pjesme. malo sutra (ma da se frajerisu,kako oni znaju pjevati). sluze za mjenjanje krajeva fraze ili "varijacije na temu" npr; ha aaaaa, ye eee, oo beibe, o ooo yea. koriste se u svim zanrovima pjevanja,od Gospela,soula, r&b pa cak do na?ih "turbofolkera" (iako oni obilato koriste "trilere"i vibrato u glasu i njihove "frlje" su drugacije) najpoznatije frljke; Whitney Houston,Mariah Carey ..itd nasi(koje ja znam) : Ivana Kindl,MARIJA HUSAR i Ivana Husar, ?ak Jacques Houdek... itd. mjenjanje varijacije u frljama; evo jedna fraza da cujete : http://www.box.net/shared/0mqgvjz5ha ovako izgleda kada ga DNA intonativno rastvori. ![]() mjenjamo ju uz pomoc alata: Pitc Modulation tool, Pitc Drift tool. ![]() ili osjecemo dio koji mozemo intonaciski poboljsati. ![]() i onda ponovo uz pomoc Pitc Modulation tool, micemo gore ili dole i mjenjamo ju intonativno ovo nje isto kao dodavanje vibrata iako je slican pristup. mi ovdje preopravljamo ,mjenjanjem sinusoidu ili "pravimo novu " i uz odredene rijeci dobivamo frlju. pravljenje novih frlja; ovo je za one koji imaju vremena za igranje. moramo imati odredene "preduvjete" ne mozemo od nicega stvoriti nesta. otpjevamo;; ha aaa aaaaaa ye (ili sta vam drago). otpjevamo priblizno kako bi htjeli. to izgleda ovako ![]() uzmemo note separation tool. ![]() rasjecemo na mjestima gdje mislimo da mjenjamo intonaciju. ![]() osjetit ce te gdje treba. uz pomoc pitch tool mjenjamo intonaciju. ako to nije dovoljno sa; note separation tool isjecemo rijec po bitovima ![]() i micemo te slogove intonativno gore dole dok ne namjestimo kako zelimo da izgleda. i kako nam se svida. "tako mjenjamo sinusoidu" na ovaj nacin popravljamo, i pravimo frlje. nije nista posebno,ali je moguce ja sam za ova dva dana uzeo tri primjera frlja od raznih pjevaca.i radio na njima. moja sugestija ;nadite nekoliko primjer,pazite na kojem je mjestu rastavljena fraza. obratite kako izgleda sinusoida kroz cijelu frazu i pojedine slogove. i probajte mjenjati pojedini slog sa alatima.. Pitc Modulation tool, Pitc Drift tool. kada naucite kako izgledaju ti primjeri mocicete sami praviti vlastite primjere. tko ovo savlada a i iducu moju temu on je "car" moce raditi sve. Last edited by kinezkinez; 23-06-2010 at 07:38 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Junior Member
|
![]()
EMOCIJA
u puno postova na raznim forumima susre?emo rijec "EMOCIJA"u pjevanju (ima je, nema je) dali se unio u pjesmu ili nije. ?ta je emocija; emocija je izra?avanje osje?aja kroz dodir pogled ,"rije?" nama muzi?arima je bitno izrazavanje emocija u pijevanju. do?aravanje rije?ima ;tuge, radosti, ushi?enja, sre?e, iznena?enja, straha. sve se to mo?e do?arati sa rije?ima . kazu na?i stari; pijevanje sa"emocijom" je (pijevanje iz du?e) Na ovo me potaknuo kolega "ARTHUR"u jednoj raspravi na forumu.(oko DNA) vjerovatno nesvijesno on je pokazao na?in rje?avanja emocija u pjevanju. Quote:
zna?i on je promjenio sinusoidu (krivulju) na krajevima pojedinih rije?i i dobio od ; blage monotonije i smorenog prizvuka u rije?ima. vedrije rje?i i zanimljiviji utisak. evo on je promjenio emociju u pojedinim rje?ima. odli?no se sna?ao, kako je znao i umio. ali je uspio; promjenio ju je. ponukan ovim uzeo sam desetak pjesama koje su poznate po emocijama. evo jedna "selma",sta bi dao da si na mom mjestu b.dugme. ili bilo koja druga. i do kojeg sam do?ao zaklju?ka. u pjesmi nije dovoljno samo emotivno pjevanje , muzikom moramo istaknuti pojedine emotivne elemente da bi oni do?li do potpunog izra?aja . onda; nisu sve rje?i otpjevane "emotivno" vec pojedine, ve?inom krajevi re?enica. zna?i emotivno pjevanje ?ine "pojedine" emotivne rjeci; i koliko sam primjetio bolje mo?emo do?arati tu?ni prizvuk u emotivnim pijesmama. ajdemo se malo igrati sa njima: poku?a?u da do?aram mjenjanje jednog segmenta emocije u pojedinoj frazi. i to od kolege "ARTHURA" rjec koja ima prizvuk tu?ne emocije ![]() obratite pa?nju na sinusoidu (krivulju )koja ide prema dole mjenjamo ju uz pomoc alata: Pitc Modulation tool i izgleda ovako promjenjena emocija ![]() kolege muzi?ari sve je u ovim "krivuljama" morate obratiti pa?nju kako izgledaju poru?avati ih u raznim primjerima. i onda ?ete mo?i utjecati na stvaranje odre?ene emocije u pojedinoj rje?i. radim mjesec dana na ovim metodama i jako se dobro snalazim u ovome. ovo je muzi?ki "Genetski In?injering" sve ovo ?to sam od po?etka do sada pisao, sam dobro provjerio nekoliko puta. namjera mi je da "potaknem" mlade kolege ?to ?itaju ovaj post da oni ovo probaju,razrade, unaprede i predloze nove pristupe i metode. u rije?avanju ovakvih problema. jer ovo je nesta novo prije mi nismo mogli rastaviti audio zapis, sada mo?emo. do?lo je novo vrjeme. to ?u vam pokazati sutra u novom postu. Last edited by kinezkinez; 25-06-2010 at 08:54 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Pro Member
|
![]()
Takav sam i ja dojam dobio kad sam ga prvi put koristio...moze se puno napraviti ak se nekom da pipkati po tome...to sa unutarnjim krivuljama je pogotovo korisno kod slabijih pjevaca kojima pada intonacija na kraju fraza pa ih se da malo "popraviti"
![]() Posto snimam ljude iz hobija i ne susrecem se sa nekim vrhunskim pjevacima Melodyne kod mene ima poprilicnu kilometrazu...sati i sati "peglanja" ![]() Treba samo paziti da se (kao i kod mnogih drugih alata) ne pretjera s koristenjem jer se gubi na prirodnosti...dobro je imati orginalnu snimku sastrane za A/B usporedjivanje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Pro Member
|
![]()
Hvala puno na trudu!!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Junior Member
|
![]()
GENETSKI MUZICKI INZINJERING
potpuno si u pravu kolega "Maiv" sve je u unutarnjim krivuljama(sinusoidama) one su ogledalo tvorbe jedne rijeci ili fraze. pomocu njih vidimo kako je rijec napravljena melodiski mjenjanjem njih mjenjamo strukturu rijeci ili fraze. to ne da je korisno za slabije pjecvace,nego i za proff i to one bolje. pjesma se uvijek moze bolje otpjevati(u zadanim muzickim okvirima). npr: vecina nasih proff pjevaca su carevi u visokim i srednjim "lagama" dok u niskim se ne snalaze naj bolje.(kako koji) onda se desava da pjevanje u niskim lagama nije na nivou ostatka pjesme. jednom rjecju njihovo grlo nemoze kvalitetno razdvojiti pojedine slogove rijeci i s njima manipulisati kao u lagama gdje su jaki.(kako koji "ima ih") postave si prevelike pjevacke zahtjeve , nego sto su im vokalne mogucnosti. onda dolazi na scenu "Melodyne editor sa DNA"da rastavimo te pojedine rjeci izmjenimo ih melodiski .bacimo drugaciji naglasak na pojedini slog i skrojimo drugacije tu rijec. jednom rjecju ""GENETSKI MUZICKI INZINJERING" evo primjer; kako izgleda jedna rijec ![]() obratite paznju kako ide krivulja,kada ide gore taj slog naginje na iduci ton onaj vislji kada dole na nizi. nemojte ici linijom manjeg otpora pa to peglati sa "Pitch Modulation Tool" ![]() osjecite slog sa "note separation tool" koji hocete da promjenite.on ce odmah iskociti gore pa njega zaplavite i obradujte sa PMT ili drugim alatima. ![]() to je sve povezano ako mjenjas jedan slog drugi slog moras tome prilagoditi. ali ne smijete preterivati jer se stvarno gubi na prirodnosti . |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Junior Member
|
![]()
BACK VOKALI
Najlaksi nacin je uzeti mik i otpjevati prvi i drugi glas, ili naci nekog drugog da to ucini ako sami ne znamo. ja cu ovdje objasniti postupak pravljenja beck vokala "softwerskim" putem uz pomoc "Melodyne editora". nista "revolucionarno" i sve je vec slicno videno u drugim programima , "ALI" ovdje je prednost sto mozemo sa "DNA"tehnologijom rastaviti audio zapis na tonove ujedno ti tonovi ce biti rastavljeni na "harmonice" kada god smo htjeli vrsiti translataciju tonova vokala u drugim softwerima mi nismo mogli vidjeti "intonacisku preciznost" otpjevanih tonova morali smo se pouzdati u "slusanje", podici za odredeni interval i "kako ispadne ispadne" a sada u melodyne editoru to "vidimo i cujemo". pa lako mozemo uspjesno napraviti melodisku korekciju pojedinih tonova Jedno je otpjevati prvi drugi glas a drugo je praviti ga softwerom onaj tko zna otpjevati, on otpjeva "ljepo zvuci" i to je to a za software pristup,drage kolege morate dobro poznavati "kontrapunkt harmoniju, moduse,itd Bek vokali nisu samo slaganje glasova na glavni vokal,tj,pjevanje terci ,kvinti nego bekove treba znati smisliti(napraviti). prvi glas(lead) je lako pjevati(kazimo) ali za beck vok,treba imati osjecaj i znanje u pojedinim pesmama; ima djelova gde se pjeva doljnja terca, a u sledecem taktu imas gornju malu tercu. I ne samo to.Cesto se u pratecem glasu ne pevaju samo terce nego i drugi intervali.To je nesto sto se ne uci tek tako jednostavno ,vec stjece dugogodisnjim ucenjem, radom(live svirkom)i slusanjem Problem u viseglasju je taj sto se glavna melodija cesto ne krece po temeljnim tonovima odredene "harme" pa treba imati jako dobar sluh a i znanje da slozis 3.i 4. glas Quote:
ovo sve pisem opcenito, namjerno nisam htjeo pisati nista o teoriji. kolege koje su zavsili skolu za to tacno znaju gdje treba pjevati koji interval u beck vokalima(cjela nauka) ovdje je kolega "hush" objasnjavao neke stvari oko modulaciju u pjesmama http://www.glazbeni-forum.com/showth...?t=8197&page=9 (ne zamjerite sto je drugi forum ,i tamo cu staviti post sa ovoga foruma o beck vokalima) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Junior Member
|
![]()
Pravljenje beck.vok
ovaj postupak cemo raditi u cubase-u; nadam se da ste u direktorij vst plugins ubacili "Melodyne editor.dll" dva primjera; jednoglasno http://www.box.net/shared/2f96vcsyvu viseglasno http://www.box.net/shared/7efdr0bjm8 napomena nisam vadio beck vokale ni obradivao samo sam snimio zajedno "radi primjera" da sam obradivao beck pojedinacno zvucao bi puno bolje snimite vokal,(MONO) kopiramo ga i napravimo jos jednu traku 1.traka da bude orginal prvi glas(lead) 2.traka nju cemo obradivati u beck vokale mozemo sve odjednom, ali raditi cemo "dio po dio" u 2.traci(radi preglednosti) (ovo je zbog ucenja) omedite dio fraze koju hocete obradivati(Transport Cicle on off) idemo na "insert"-Celemony -melodyne editor ![]() pritisnemo Transfer, crtu od play namjestimo od kuda hocemo da snima pritisnemo "space"ili play . pocinje snimanjen u melodyne editor znaci dio po dio. sve to povecajte da se ljepo vidi. 1).snimljen je dio pjesme ;pritisnite algorithm (Poliphonic)da rastavite pjesmu sa "DNA" 2).select all 3).view,show intended notes 4).na tool baru uzeti;pitch tool otici misem na bilo koji plavi ton i dva puta kliknuti. ![]() zasto ovo radimo; zato sto pojedini tonovi nisu otpjevani ni tu ni tamo(Bb izmedu ,B) ovako je lakse iako smo to mogli i na kraju uraditi ![]() ispravljeno; ![]() uzmemo prvu rijec ili frazu "koju hocemo obraditi"; zaplavimo ju namjestimo ovu crtu sto ide kada upalimp play da bude na pocetku te rijeci ili fraze 5).edit,copi ,,past ili Ctrl+C pa Ctrl+V dobili smo identicnu rijec ili frazu micemo ju za odredeni interval gore ili dole o tome cemo kasnije. kada ju namjestimo na odredeni interval(tercu veliku ,malu kvintu )gore ili dole zaplavimo taj djelic ali sada u melodyneu (da nam sa vrti) pritisnemo play da cujemo dali nam se to svida. ako ne; micemo za "polu stepen"gore ili dole dko ne nedemo prihvatljivo viseglasje ![]() ako je "to to" idemo dalje paznja; morate tu rijec ili frazu namjestiti potpuno identicno sa orginalom da se podudara u "zeru" bita povecajte sliku koliko vam je potrebno e kako fali iz cubase-a"Magnetic Cursor" svaki slog kada micemo u melodyne editoru on se mice i u 2.traci cubasea i tako redom fraze slazite prema zakonima Kontrapunkta (polifonije) ili kako se vama svidi kod preslusavanja. ![]() mi smo sada dobili da pjeva i lead i beck kada zavrsite izbrisite djelove lead vokala(vidi se sta je koje) "duplirano je" iz melodyne editora i ostace samo beck vokal na kraju save as i spremite wav zapis ovo se sve moze uraditi da ne duplirate djelove, nego samo da zaplavite odredene djelove i maknete ih gore ili dole onda nemorate nista brisati. a provjeravati mozete sa onom trakom 1. gdje je lead vokal. par napomena: radeno je sa sempronom 1830GHz, 500 mb memorije i integrisanoj zv karti. 1).nemojte obracati paznju na kvalitetu ovih mojih primjera ja sam ih stavio samo zbog objasnjavanja. ovo kod mene je stereo vokal (nemojte i vi tako staviti)nego mono obradujte cisti vokla(u melodyne editoru) bez ikakvih efekata 2).pojedine fraze glavni vokal nekada pjeva na granici svojih mogucnosti (vokalnih) i njegov glas prelazi u falset nemojte se nadati nekoj prevelikoj kvaliteti translatiranog vokala pogotovo ako ga dizemo na visi interval. software ce to sve fino odraditi, ali kada budemo preslusavali "pojedinacno"(bez glavnog vokala) tu frazu becka imacemo utisak da je tanko ili nedovoljno kvalitetno. poslje sljedi Obrada beck vok poslje translatacije a to su kolege ; Eon,Boskovic,SandRob,puRe u postu iz "BACK VOKALI" iz 2003.g dotakli i dosta dobro objasnili pogotovo kolega Eon na pocetku posta http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=7948 iako treba malo truda (nisu samo dva tri pritiska dugmeta) ovaj nacin pravljenje beck vokala u melodyne editoru "ide jako brzo i dosta efikasno" cak i kada se pjeva "uzivo"(a gdje uz pomoc soft..) ponekad pjesma izgubi "ono ne?to" ako se spusta ili dize vokal forsiranje neke lage u kojoj pjevac nije "doma" donosi vi?e ?tete nego koristi. Treba biti svjestan svojih mogu?nosti i prilagoditi pjesmu sebi, ako ve? ne mo?emo prilagoditi svoj glas pjesmi za ovaj software pristup ima alternativa "naucite pjevati beck vokale" |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Member
|
![]()
ne znam.
Za vokale, malo popravit glavni- odličan prog (iako eo sad ima to i u cub5) al za radit prateće... hm; jedino ono da ih se nabaca 4-5 kanala pa L+R al tiho da se ne raspoznaju, jer definitivno ne mogu zvučat prirodno. Čaki i ovo ispravljanje prvog vokala u polutonovima ako je potrebno nekad dovodi do jako skakajućih sibilanata, čak i ? zazvuči kao Z. Il ja krivo radim? Probao sve cake, al prirodno ba? i nije. U mixu se nekad to i ne čuje.., al ipak. I pitanje; imam Celemony Melodyne Editor 1.1.5 koji ide kao plugin za daw? ali ne podr?ava midi ulaz (kontroliranje preko klavijature) i nema vodoravnih linija ?to mi malo i smeta.. a imam Celemony_Melodyne_Studio_Edition_v3.2.2.2 pa me zanima koja je razlika osim te dvije, čini mi se da ovaj ne mo?e ić u daw kao plugin, samo kao rewire? I sad čitam na nekom forumu pričaju o dna koji izlazi ili je tek.. Jel to ne?to posebno drugačije? I volio bih čut primjerak nekih bolje obrađenih tj napravljenih pratećih u melodynu.. hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Pro Member
|
![]()
Dna moze probaviti polifoni signal...
Za melodyne treba prakse i dobro uho da bi se koristio kvalitetno. Ako napravis pre veliki frekvencijski razmak od orginala glas ce zvucati neprirodno, mozes ga probati popraviti s editiranjem formanata. Treba poprilicno paziti i na krivulje unutar tona, one najvise utjecu na realisticnost. Back vokali se dadu dobro srediti posto su ipak "back" ![]() Studio edition nije plugin...koliko sam ja shvatio to je neki zacetak njihovog sekvencera... Last edited by Maiv; 21-08-2010 at 12:22 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Member
|
![]() Quote:
Pokušavao sam napravit nešto što ja zovem harmonijsko pjevanje a kako se to zapravo zove i što je to, blage veze nemam; Recimo da harme u refrenu idu ovako B, C, F, B... tad jedan prateći stavim da pjeva normalno riječi pjesme kako idu, ali ne pjeva melodiju pjesme već kako se harme mjenjaju tako i prateći pjeva B, C, F, B tonove.. sljedeći prateći radi isto to, samo su tonovi sada D, E, A, D... dok treći ide na F, G, C, F... itd. Kombiniram za isti vokal tonove koji su bliže jedan drugome da ne treba skakat "predaleko" kao što sam napisao u primjeru, to je da lakše objasnim.. Nadam se da sam se dovoljno dobro izjasnio da me se shvati; a sad mene zanima da li se to u praksi radi i kako se to zove, itd malo više o tome... ako takav način pjevanja tj slaganja pratećih vokala postoji uopće ![]() Ovo mi nekako liči na "to", al ja tu ne mogu razaznat ni koliko glasova ima, a kamo li tko šta pjeva http://www.youtube.com/watch?v=1biYc...eature=related ...i zašto ovdje ovaj čiko sve njih snima istovremeno i to na jedan mic? Ne bi li bilo "bolje" svakog zasebno? http://www.youtube.com/watch?v=Yivde3AtnFs Last edited by tomycrosound; 21-08-2010 at 06:32 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Melodyne Editor !!!!!! | DaBear | Audio Software | 27 | 02-10-2009 12:54 AM |
PC editor za DX7 | redroom | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 11 | 07-07-2008 03:00 PM |
Sound and Music po drugi put! | Tiki the Boyler | Razno | 9 | 24-08-2006 03:36 PM |
cubase/nuendo: logical editor i drum editor | SandRob | Audio Software | 2 | 10-05-2005 05:58 PM |