|
Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Administrator
|
![]()
Posto su ostali manje vise sve rekli, ja cu samo dati savet: nemoj raditi low level format, vec prvo uradi chkdsk (Checkdisk) i to iz cmd (run->cmd, command prompt). Ukoliko ti prikaze bad sektors, reklamiraj disk, ukoliko je jos pod garancijom, jer ukoliko uradis low level format, sakrices bed sektore, i kome budes slao hdd, taj ce ti poslati nazad isti kao ispravan
![]() PS. Kada je hdd u PIO modu (a mislim da ovde t one moze biti slucaj, posto su kod arthura hddovi setovani u RAID modu, ako se ne varam?) onda je problem u nenormalnom CPU zauzecu, kao i veoma sporom radu istog. Postoji mogucnost i da se ovo desilo, ali je mala. Pre ce biti klasican otkaz HDD (a treba biti uvek sretan kada ovako otkazuje, jer problem nastaje onda kada on napravno rikne)... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |||||
Moderator
|
![]()
Da, a u eri kada je...
![]() |
![]() |
#13 |
Senior Member
|
![]()
SATA diskovi znaju imati takvih problema zbog losih kabela sa kojim se spajaju na kontroler, pogotovo ako se radi o onim najobicnijim crvenim koji se isporucuje zajedno sa hardom. Svakako provjeri svoj kabel, propusi ga zbog prasine i chekiraj cvrstocu spojeva sa obe strane.
Isplati se uzeti malo kvalitetniji sata kabel upravo radi takvih stvari jer oni imaju zakacku kojom se osigurava cvrstoca spoja.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
MAO
|
![]()
PIO mode nije, ja sam uradio full backup harda, i pustio ipak full level format (kasno marko na forum stiže). Nastaviću da radim na njemu, ali sa dnevnim backupima na ovaj novi koji sam radi toga i kupio. Inače hardovi mi nisu u RAID modu, nego u IDE, jer neće da se digne XP kad stavim u RAID. Znam za jadac, izbacim sistemski u fijoku, metnem Intel Matrix, dignem RAID, ALI, ovog puta nije uspelo (prošli put jeste!). Ovog puta, kada sam sistemski stavio u eSata fijoku, nisam mogao da nateram komp da se digne, šta god od podešavanja u Biosu stavljao. Koji god mod hdd ili external kontrolera da stavim, on kaže disk read error ili da sam mašio bootabilni hard. Vratim hard u komp, stavim IDE, diže sistem, stavim neki drugi hard u eSata fijoku, vidi ga i radi. Ništa od RAID moda i Intel Matrixa ovog puta čini mi se.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Junior Member
|
![]()
Proveri da nije napajanje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
MAO
|
![]()
napajanje?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Administrator
|
![]()
Full Format, i Low Level format nije isto. Sa full format (to je ono drugo pored quick) neces sakriti bed sektore, i oni ce se videti u reportu (ca chkdsk).
Sto se tice raid moda, njega mozes podici ako sistemski prikljucis na eSata konektore (na ploci nazad, pored mrezne), s tim da jmicron kontroler (u biosu) bude u IDE modu). To mora da radi, ne moze da ne digne, osim ako nisi nesto dirao oko intel IDE drajvera (u device manageru). Last edited by diviner; 06-06-2010 at 04:59 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
MAO
|
![]()
ja sam radio format klasični, desno dugme, sa ugaššenom quick opcijom. A to sa IDE na jmicron sam probao, i nije htelo
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
MAO
|
![]()
ipak je PIO mode, uvatio sam ga danas na delu. Iz čista mira, usred kopiranja (ali i paralelnog rada u Cubaseu na drugim hardovima), mi je prebacio secondary channel u PIO mode. Ne znam da vidim koji je hard na kojem kanalu, ali mi je u tom momentu i pao protok na 2mb u sekundi, i ASIO počeo pošteno nerazumno skakati u Cubaseu. E sad, zašto on prebacuje u PIO, pojma nemam. Probaću večeras da potražim nove drajvere za ploču i sl, moguće da su neki bajati u pitanju. Enivej, ako je PIO, imam utisak da je to više softwarske nego hardwerske prirode, te da su hardovi sami po sebi zdravi ili grešim?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Pro Member
|
![]()
Arthure,'ajde javi sta si uradio.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Umire mi pojachalo.. koje uzeti? | HeatMan | Monitoring | 17 | 16-11-2009 09:58 PM |
Hard techno | zoolander | Promocija radova | 10 | 29-12-2007 10:58 PM |
Sa kasete na hard | dr.Ru | Audio Produkcija - Tehnike | 9 | 13-11-2004 03:07 PM |
hard | IK | Computer Hardware | 1 | 22-09-2004 09:14 AM |