Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-06-2010, 11:16 PM   #1
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Dal mi Hard umire il ?ta?

Prvo one standardne pojave, krenem kopiranje iz total commandera, puna brzina, 30 i ne?to megabajata u sekundi, i sve ok, i onda počne da opada transfer rate, i padne na manje od 2 mb u sekundi. Pritom, ranije, kada tako iskopiram neki projekat (pustim ga satima da drnda), sve ipak bude na svom mestu. Poslednji put kad mi je ovo priredio na aktivnom projektu, wavovi su bili puni glitcheva (parčići normalizovanog whitenoisea po sekundu dve, random po fajlovima).
Sada je drugi hard disk (iste serije, WD od 500gb), počeo da mi proizvodi takve whitenoise glitcheve i u toku rada, usnimavam ne?to , i kad stisnem stop, na kanalima krenu da se pojavljuju takvi glitchevi. Takođe, danas sam pustio ne?to da se kopira na njega, i istovremeno krenuo da di?em drugi projekat sa njega, i u tom trenutku se hard sam od sebe "izlogovao" iz sistema, jednostavno ga nije vi?e bilo Posle restarta, normalno se prijavio u sistem, i mogao sam da nastavim da radim .
wtf??

napomena - pri poslednjem formatiranju tog istog harda, nisam i?ao na full nego na quick format. Takođe,čim sam počeo prvi projekat da snimam na njega, pri prvoj analizi fragmentacije, odma je prijavio da je kompletan taj projekat u fragmentisanim fajlovima. Crveno ko vrata
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2010, 01:52 AM   #2
sashavl
Junior Member

Default Re: Dal mi Hard umire il ?ta?

proveri da ti nije hdd u pio modu? mada si verovatno u pravu, takve probleme moze da pravi i memorija
sashavl is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2010, 09:25 AM   #3
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

hm, pio mod nisam video od win95, gde se to u XP uopšte i može videti?
Old 05-06-2010, 09:33 AM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
hm, pio mod nisam video od win95, gde se to u XP uop?te i mo?e videti?

Control Panel > Administrative Tools > Computer Management > Device Manager > IDE ATA/ATAPI Controllers > Primary (Secondary) IDE Channel > Advanced Settings....

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2010, 09:51 AM   #5
Hollow Mind
Member

formatiraj ga u fullu polako,to brzo formatira nje je *ranje tesko.
Hollow Mind is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2010, 10:09 AM   #6
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

tako se i meni čini
Old 05-06-2010, 10:18 AM   #7
66musicman
Senior Member

66musicman's Avatar

Ja bih pod hitno napravio backup svega sa tog harda, pa full level format iz Hiren's-a, pa kontrola sa mhdd.
Za svaki slucaj pretestiraj i RAM.
66musicman is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2010, 10:19 AM   #8
66musicman
Senior Member

66musicman's Avatar

Ja bih pod hitno napravio backup svega sa tog harda, pa full level format iz Hiren's-a, pa kontrola sa mhdd.
Za svaki slucaj pretestiraj i RAM.
66musicman is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2010, 10:50 AM   #9
OgnjanMilosevic
Junior Member

To da li je quickformat ili fullformat nema apsolutno nikakve veze sa radom samog hard diska. Jedina razlika je u tome što full format upisuje nule preko svakog pojedinačnog sektora i na taj način relativno proveri ima li loših sektora (mada ni to nije 100% pouzdano), dok quickformat samo pregazi bootsector i upiše novi. Meni tvoj problem više liči na neki komunikacijski issue između hard-a i kontrolera. Moj savet ti je da taj hdd detaljno probaš na drugom kompu, sa potpuno drugom pločom, sata kontrolerom i os-om, pa ako i na njemu zajebava - onda je sam HDD sigurno, a ako na njemu radi normalno - onda je neki nesporazum između tog harda i tvog sistema. Uzgred, da li se čuju neke mehaničke anomalije - kliktanje, zujanje ili bilo šta drugo što ukazuje na moguć fizički problem? Još jedna stvar koju možeš da probaš je da uključiš S.M.A.R.T. opciju u BIOS-u i vidiš da li će ona nešto da prijavi. Poslednja stvar je da sa WD sajta skineš WD Diagnostic software koji detaljno ispituje hard disk i nalazi svaku moguću anomaliju, ali traje satima...

http://support.wdc.com/product/downl...id=608&lang=en

Poslednja poslednja opcija je deep freeze (zamrzavanje u zamrzivaču na -20). Evo ja sam baš pre 2 nedelje spasio jedan koji je podivljao na taj način. Zvuči suludo, ali u velikom procentu slučajeva uspeva, ako je mehanički problem.

Anyway good luck.
OgnjanMilosevic is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2010, 11:40 AM   #10
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

heh, dlgdiag sam upravo skinuo, i uradiću jedan quick test danas. Na quickformat sam posumnjao jer znam za taj njegov mehanizam rada pa rekoh, da nije to možda slučaj, da on u brzom pokušaju da briše i snimi novi data preko starog, zapravo krene da buguje (obzirom da upisujem moje sulude akcije od 88khz samplerate). Nema mehaničkog zujanja ni drugih anomalija. Sasvim je moguće da je do software-a i drivera, obzirom da iz par navrata nisam uspeo da instaliram onaj Intel Matrix Data Storage driver, nego radim na klasičnom XP driveru. Malko ću teško probati snimanje na drugom kompu, ali mogu probati neki test kopiranja pa videti. Enivej, odoh sad u studio da pre svega uradim full backup sa tog harda na novi koji sam juče za tu namenu kupio
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules