Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-04-2010, 01:54 AM   #1
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default Silent Way i Volta - sekvencing analogije DC audio signalom

Quote:
Originally Posted by Joyba View Post
@clusterchord auuu bas REVOLUCIJA! Jedva cekam da stignem kuci da se pozabavim tematikom.
Aj otvori novu temu da ne smorimo ovu.

i pozdrav svim tvrdim sviracima

evo napravio sam poseban topic za ovu tematiku. ovo su dva moja posta iz GAIA topica, pa nastavimo ovdje umjesto tamo:

Quote:
nemos sa midi konverterom si ogranicen rezolucijom kontrolera (0 - 127) daklem "stepping", i onim sto (analog) sint uopce prima.. i brzina odziva nije trenutna.

daklem u startu, na jedan SH-101, po tvornickim postavkama, mozes samo da udjes sa note on/off, i pitch bend, i portamento ako ti midi-cv to podrzava (kao npr kenton pro solo itd.)

a sto se tice automatizacije analogije, donedavno je to bilo tocno. apsolutno nije se moglo usporediti to sto mozes automatizitati na VSTi u odnosu na analogijiu, osim ako ne "odsviras" potove sam za vrijeme performanca.

e pa sad se to izmjenilo. napravili su sistem gdje sa audio signalom, daklem u jedan sample rezolucija, trenutni odziv, i ulltra smooth glajdanje.. kontroliras analogiju direktno. zbogom MIDI.

daklem sve moguce audio kontrole unutar DAWa, se salju van i mogu modulirati analg sint.

neda mi se sad tu u detalje, bacite pogled na youtube na motu volta, i na expert sleepers Silent Way plugin. to je za ljude koji cijene i razumiju analogiju je*ena revolucija. ja sam to ovako na brzaka mozda nespretno objasnio, ali treba malo procitat..

http://www.expert-sleepers.co.uk/silentway.html

bilo koji parametar koji je na analogcu dostupan preko CV-a, moze se modulirati kako god oces.. u BPMu, u audio rate brzinama, bilo sto. npr. modular poput system 100m , mozes sve mjenjati. imati posebne patterne za filter, posebne za tonove, posebne za rezonance... trilion mogucnosti.

zamisli da ganjas 2 - 3 analgoca ultra brze sekvence, bas,, xox, arpeggio, stogod... a nema nikakvog kasnjenja, sve tocno ko singerica. sotfware jednostavno stvara DC nivoe napaona i salje ih van kao audio. paralelno. ne kao midi serijski, s kasnjenjem. treba ti jedan par audio izlaza za jedan par CV/GATE, i po jedan izlaz za svaku dodatnu CV kontrolu. i konverter mora podrzavati DC, kao npr. MOTU.

to naravno u slucaju jednog SH-01, podrazumjeva male modifikacije da mozes modulirati nesto vise osim pitch-a od VCO-a. treba dodati ulaz za Filter CV, i za Pulse Width i sl... a to nije tesko.

je uskoro prelazim na taj sistem.. i za kuci i za live. dodacu jeftini 8x8 konverter koji ovo podrzava, a FF800 i dalje ostaje za snimanje. MIDI jedino zadrzavam na polifonim analogcima.

clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2010, 01:56 AM   #2
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default Re: Silent Way i Motu Volta - sekvencing analogije pomocu DC audio signala (bez MIDI

Quote:
Originally Posted by goasia View Post
chlustere kako ces zaobici ff 800 u Nuendu , mislim na ASIO drajvere ako predjes na MOTU , kako ces koristiti oba u isto vreme na istom racunaru?
to bi se eventualno moglo da imas MOTU interfejs + RME konvertore , ili ?
vrlo jednostavno: motu kao 828 mkIII ili novi mkII USB rade i u tzv. "stand-alone" modu. samo spojis njihove analog i/o da idu odotraga na ADAT i/o, i to spojim na ADAT i/o od Fireface 800 .. provjereno.

drugim riječima, Fireface ostaje glavni za moj audio i/o, znaci za snimanje i playback iz DAW, dok kroz sebe samo propušta digitalni signal 8x8 koji se konvertira tek na MOTU. MOTU uopce nemora biti spojen na DAW kao host.

naime, tzv. DC-coupling odnosno DC-decoupling se dogadja tek na D/A konverziji.. digitalni signal sam po sebi ne razlikuje DC i AC

medjutim, imam za tebe jos jednu (najnoviju) vijest.. moguce je, uz malo D.I.Y napraviti da ti svaki konverter, daklem i ovi moderni poput apogee ili fireface, koji u principu ne propuštaju DC, ipak propuste DC..

doda se nekakav transistor i kapacitet na svaki kabel. to cak stane u kuciste jednog 1/4" jack-a. time si dobio samo pozitivni DC. nakon toga se mora napraviti mali DIY sklop koji radi DC offset da bi imao i negativne i pozitivne voltaže, npr. +/-2.5V. i na kraju ide sklop koji to digne to na razumni range od +/-5V.

spretan tech to slozi za dva sata. cijena dijelova sa kucistem i jackovima, ne vise od 50tak eura, za recimo 8 kanala (odn. 4 cv/gate para).

razvila se diskusija ovdje:

http://www.muffwiggler.com/forum/viewtopic.php?t=13698

i prvi rezultati su ovdje: uspjeli su od pocetnih +/-2.5V natjerati i na 7V.

http://www.muffwiggler.com/forum/viewtopic.php?t=14328

mejdutim meni se s time neda zezat jer mi ionako fireface kanali trebaju za "klasican" audio i/o, a jeftini MOTU nek sluzi samo za DC. najljepse od svega sto konverter za to ne mora biti nikakva marka. svejedno ti modulacije imaju audio rezoluciju (2 na 24 potenciju levela, i 44100 "tocaka", umjesto dosadasnjih smijesnih 127, koje je imao MIDI, i gdje si morao svaku modulaciju jos propustiti kroz neki slew odnosno lag processor na Kentonu nebi li bila upotrebljiva i bez "stepenica" - s time da je takav sistem zbog toga, po prirodi, uvijek kasnio - spor odziv).

from Five12 on Vimeo.

Old 08-04-2010, 05:39 PM   #3
goasia
Senior Member

goasia's Avatar

Default Re: Silent Way i Volta - sekvencing analogije DC audio signalom

zaista odlicna stvar , dobijas vst-i modularne elemente koji integrises u hw modular setup sa savrsenim tajmingom , u mom slucaju bih morao potrositi naknadih 500 evra da bih se presaltovao na ovaj sistem .... malo ce cekati
... ovo su mogli odraditi i pre 10 godina da se neko setio ... predpostavljam da sve radi i pri 48 khz sr
goasia is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2010, 05:23 PM   #4
Joyba
Member

Joyba's Avatar

eee da sam za ovo znao malo ranije da ne bacm pare na kenton pro-2000!
jel to moze samo motu ili jon neki konvertor?
Old 09-04-2010, 07:39 PM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by goasia View Post
........ ovo su mogli odraditi i pre 10 godina da se neko setio ... predpostavljam da sve radi i pri 48 khz sr
Bas sam se dvoumio da ovo priupitam... da ne pravim digresiju. Ali ja ne videh nikakvu specijalno novu tehnologiju koja bi ovo omogucila danas a ne pre desetak godina. Novi su jedino (od pre nekoliko godina) industrijski 24-bitni Sigma-Delta AD/DA konvertori koji mogu i DC da urade precizno.... ali ne vidim razlog ovde za 24bita... kad moze sve sa 16 fino da radi... a to je moglo i ranije

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2010, 10:10 PM   #6
pleon
Member

Quote:
Originally Posted by Joyba View Post
eee da sam za ovo znao malo ranije da ne bacm pare na kenton pro-2000!
jel to moze samo motu ili jon neki konvertor?
meni silent way radi na tascamu fw 1884

p.s

hvala clusterchordu na informacijama!
pleon is offline   Reply With Quote
Old 15-04-2010, 09:50 PM   #7
pleon
Member

Quote:
Originally Posted by pleon View Post
meni silent way radi na tascamu fw 1884

p.s

hvala clusterchordu na informacijama!
trebalo bi radit na bilo kojoj zvučnoj, silent way ima dc encoder.

edit:

http://www.motu.com/techsupport/tech...-compatibility

tu na ovom linku se nalaze upute kako testirati zvučnu dali je dc ili ac coupled.

Last edited by pleon; 15-04-2010 at 11:34 PM.
pleon is offline   Reply With Quote
Old 30-04-2010, 07:51 PM   #8
redroom
Senior Member

redroom's Avatar

Expert Sleepers Silent Way, recenzija u novome SOS magazinu

redroom is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2010, 01:06 AM   #9
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

eto kupio sam njihov modul ES-1 koji pomocu plugina AC ENCODER (princip amplitudne modulacije kao AM radio) uspije da se DC Audio sistem koristi na BILO KOJOJ audio kartici, ukljucujuci i RME. više nije potrebno imati MOTU ili neku drugu DC-Coupled karticu za to.

dodatne prednosti su sto na modulu postoji precizno podesavanje DC offseta, daklem da je nula zaista nula, te ima pojacanje izlazne voltaže nekoliko puta. tako da moze potjerati bilo koju CV analogiju. pa je zanimljiv i ljudima koji imaju MOTU ili nesto trece.

ima 8 ulaza (iz audio kartice), i 8 izlaza koji sluze za po izboru CV ili GATE, ili TRIGGER, ili PULSE CLOCK. Silent way moze pogoniti prakticki sve analogno - clock za recimo SH-101 arpeggiator.. TB-303, TR drum mašine itd.. raditi FM modulacije sa audiom iz DAW-a na analgoni oscillator ili filter itd itd

http://www.expert-sleepers.co.uk/es1.html
http://www.expert-sleepers.co.uk/silentway.html

trebao bi sad svaki dan poštar da svrati..

Old 25-11-2010, 07:43 AM   #10
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

eurorack verzija

http://www.expert-sleepers.co.uk/es2.html

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules