|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 | ||
mod?rateur analogue
|
![]() Quote:
evo napravio sam poseban topic za ovu tematiku. ovo su dva moja posta iz GAIA topica, pa nastavimo ovdje umjesto tamo: Quote:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
mod?rateur analogue
|
![]() Quote:
![]() drugim riječima, Fireface ostaje glavni za moj audio i/o, znaci za snimanje i playback iz DAW, dok kroz sebe samo propušta digitalni signal 8x8 koji se konvertira tek na MOTU. MOTU uopce nemora biti spojen na DAW kao host. naime, tzv. DC-coupling odnosno DC-decoupling se dogadja tek na D/A konverziji.. digitalni signal sam po sebi ne razlikuje DC i AC ![]() medjutim, imam za tebe jos jednu (najnoviju) vijest.. moguce je, uz malo D.I.Y napraviti da ti svaki konverter, daklem i ovi moderni poput apogee ili fireface, koji u principu ne propuštaju DC, ipak propuste DC.. doda se nekakav transistor i kapacitet na svaki kabel. to cak stane u kuciste jednog 1/4" jack-a. time si dobio samo pozitivni DC. nakon toga se mora napraviti mali DIY sklop koji radi DC offset da bi imao i negativne i pozitivne voltaže, npr. +/-2.5V. i na kraju ide sklop koji to digne to na razumni range od +/-5V. spretan tech to slozi za dva sata. cijena dijelova sa kucistem i jackovima, ne vise od 50tak eura, za recimo 8 kanala (odn. 4 cv/gate para). razvila se diskusija ovdje: http://www.muffwiggler.com/forum/viewtopic.php?t=13698 i prvi rezultati su ovdje: uspjeli su od pocetnih +/-2.5V natjerati i na 7V. http://www.muffwiggler.com/forum/viewtopic.php?t=14328 mejdutim meni se s time neda zezat jer mi ionako fireface kanali trebaju za "klasican" audio i/o, a jeftini MOTU nek sluzi samo za DC. najljepse od svega sto konverter za to ne mora biti nikakva marka. svejedno ti modulacije imaju audio rezoluciju (2 na 24 potenciju levela, i 44100 "tocaka", umjesto dosadasnjih smijesnih 127, koje je imao MIDI, i gdje si morao svaku modulaciju jos propustiti kroz neki slew odnosno lag processor na Kentonu nebi li bila upotrebljiva i bez "stepenica" - s time da je takav sistem zbog toga, po prirodi, uvijek kasnio - spor odziv). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
zaista odlicna stvar , dobijas vst-i modularne elemente koji integrises u hw modular setup sa savrsenim tajmingom , u mom slucaju bih morao potrositi naknadih 500 evra da bih se presaltovao na ovaj sistem .... malo ce cekati
![]() ... ovo su mogli odraditi i pre 10 godina da se neko setio ... predpostavljam da sve radi i pri 48 khz sr |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
eee da sam za ovo znao malo ranije da ne bacm pare na kenton pro-2000!
jel to moze samo motu ili jon neki konvertor?
![]() |
#5 | |
Moderator
|
![]() Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Member
|
![]() Quote:
edit: http://www.motu.com/techsupport/tech...-compatibility tu na ovom linku se nalaze upute kako testirati zvučnu dali je dc ili ac coupled. Last edited by pleon; 15-04-2010 at 11:34 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
Expert Sleepers Silent Way, recenzija u novome SOS magazinu
![]() |
![]() |
#9 |
mod?rateur analogue
|
![]()
eto kupio sam njihov modul ES-1 koji pomocu plugina AC ENCODER (princip amplitudne modulacije kao AM radio) uspije da se DC Audio sistem koristi na BILO KOJOJ audio kartici, ukljucujuci i RME. više nije potrebno imati MOTU ili neku drugu DC-Coupled karticu za to.
dodatne prednosti su sto na modulu postoji precizno podesavanje DC offseta, daklem da je nula zaista nula, te ima pojacanje izlazne voltaže nekoliko puta. tako da moze potjerati bilo koju CV analogiju. pa je zanimljiv i ljudima koji imaju MOTU ili nesto trece. ima 8 ulaza (iz audio kartice), i 8 izlaza koji sluze za po izboru CV ili GATE, ili TRIGGER, ili PULSE CLOCK. Silent way moze pogoniti prakticki sve analogno - clock za recimo SH-101 arpeggiator.. TB-303, TR drum mašine itd.. raditi FM modulacije sa audiom iz DAW-a na analgoni oscillator ili filter itd itd ![]() ![]() http://www.expert-sleepers.co.uk/es1.html http://www.expert-sleepers.co.uk/silentway.html trebao bi sad svaki dan poštar da svrati.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Motu volta | GRDI | Audio Software | 4 | 05-03-2010 01:43 PM |
DAW audio to CV VOLTA | Moritz | Audio Software | 2 | 15-04-2009 03:44 AM |
(Arheologija Analogije) BENGE - Twenty Systems | yoloko | Razno | 0 | 28-11-2008 06:56 PM |
Pozdrav svim ljubiteljima analogije ! | Don Solaris | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 29 | 09-10-2007 08:29 AM |
Silent PC guide | dr.Ru | Computer Hardware | 0 | 02-07-2003 12:40 PM |